Seitsemän kuolemansyntiä myrkyttävät rakkauden, mutta onneksi niille löytyy vastalääkkeet

puutarha_ristikon_takana_kr.jpg

Kuolemansynnit eivät tapa välittömästI niin kuin sydämeen suunnattu luoti. Niiden luonne on salakavalampi. Ne myrkyttävät parisuhdetta pikkuhiljaa ja hivuttamalla. Ne syövät elämäniloa ja lisäävät pelkoa ja epävarmuutta. Jatkuessaan niiden uhreiksi jäävät läheisyys, luottamus ja onni. Lopulta rakkaudelle ei enää ole maaperää ja se kuihtuu pois.

Onneksi näille myrkyille löytyy vastalääkkeet. Ne vahvistavat kaikkea sitä hyvää ja arvokasta, jonka avulla parisuhde pysyy elossa, kukoistaa ja kasvaa.

 

1. Kohtuuttomuus

Kohtuuttomuuden kuolemansynti liitettiin alun perin ruokaan ja juomaan, mutta se koskee myös ihmisten keskinäistä kanssakäymistä. Tähän kuuluvat vertailu muihin ja kohtuuttomat vaatimukset puolison ulkonäköön, luonteenpiirteisiin,  käyttäytymiseen tms liittyen.

Vastahyve: kohtuullisuus.

Ohje: Älä vaadi toiselta sellaista, mikä ylittää kohtuullisuuden rajat.

Älä vaadi toiselta  sellaista, mikä ylittää kohtuullisuuden rajat.

 

2. Vihamielisyys

Epäoikeudenmukaisuudesta ja vääryydestä nouseva kiukku on hyväksi. Se auttaa puolustautumaan, selviytymään ja irrottautumaan sellaisesta, mikä ei ole hyväksi. Vihamielisyys on eri asia, se muistuttaa kyynisyyttä. Silloin puolisosta ei uskota hyvää, vaan toisen teot ja tarkoitusperät tulkitaan aina negatiivisesti. Tämä asenne näkyy ja kuuluu epäilyinä, syytöksinä ja piikittelynä. Vihamielisyyttä on varautua aina pahimpaan ja olla jatkuvasti valmiina puolustautumaan hyökkäämällä.

Vastahyve: usko. Luottamus siihen, että puoliso haluaa hyvää.

Ohje: Osoita sanoin ja teoin uskoa siihen, että myös puolisosi haluaa hyvää.

Osoita sanoin ja teoin uskoa siihen, että myös puolisosi haluaa hyvää.

 

3. Irstaus

Irstauden kuolemansynti tarkoittaa kumppanin käyttämistä pelkästään oman tyydytyksen välineenä välittämättä hänen tarpeistaan ja toiveistaan. Toisen keho alistetaan omaan käyttöön ja puolisolta edellytetään siihen suostumista. Omaan päämäärään pääsemiseksi saatetaan käyttää erilaisia vallan käytön muotoja.

Vastahyve: rakkaus.

Ohje: Osoita rakkautta omalle puolisollesi huomioimalla hänen toiveensa ja tarpeensa niin että molemminpuolinen tyytyväisyys lisääntyisi.

Osoita rakkautta omalle puolisollesi huomioimalla hänen toiveensa ja tarpeensa niin että molemminpuolinen tyytyväisyys lisääntyisi.

 

4. Ahneus

Ahneuden kuolemansyntiin kuuluu liiallinen itselle haaliminen, omien toiveiden itsekäs tavoittelu. Ahneutta on oikeuttaa itselleen parempia etuja ja oikeuksia kuin kumppanille. Siihen kuuluu enemmän ottamista kuin antamista tajuamatta, että epäreilussa parisuhteessa rakkaus ei voi hyvin.

Vastahyve: viisaus.

Ohje: Muista tasa-arvoisen kohtelun ja reilun toiminnan viisaus.

Muista tasa-arvoisen kohtelun ja reilun toiminnan viisaus.

 

5. Murehtiminen

Murehtimisen kuolemansyntiin kuuluu tympiintymistä, henkistä laiskuutta ja pessimismiä. Se näkyy ja kuuluu valittamisena ja voivotteluna. Ei uskota siihen, että asiat voivat järjestyä myös oikein hyvin. Muistutetaan loputtomasti epäonnistumisen mahdollisuuksista, ilman että ryhdytään itse vaikuttamaan asioihin. Yritettäessä suojella itseä pettymyksiltä, myrkytetään samalla puolison usko hyvän mahdollisuuksiin ja lisätään yleistä toivottomuutta ja ankeutta.

Vastahyve: toivo.

Ohje: Pidä huolta, että toivo pysyy hengissä ja muista aina myös positiivisen vaihtoehdon mahdollisuus.

Pidä huolta, että toivo pysyy hengissä ja muista aina myös positiivisen vaihtoehdon mahdollisuus.

 

6. Ylimielisyys

Hyvänlaatuinen ylpeys näkyy terveenä itsensä ja omien tekemistensä arvostamisena, hyvänä itsetuntona. Liioiteltuna se voi paisua ylimielisyyden kuolemansynniksi. Se tarkoittaa toisen yläpuolelle asettumista ja vähättelyä. Itseä pidetään parempana kuin puolisoa. Tämä on pelkuruuden yksi muoto. Se syntyy epäonnistumisen, kasvojen menettämisen, kelpaamattomuuden ja riittämättömyyden pelosta. Tätä häpeää yritetään paeta nostamalla itseä kumppania paremmaksi. Mitä huonommalta saa toisen näyttämään, sitä paremmaksi voi itsensä kokea.

Vastahyve: rohkeus.

Ohje: Katso rohkeasti sekä omaa keskeneräisyyttäsi että arvokkuuttasi ja kohtaa puolisosi samalla tavalla.

Katso rohkeasti sekä omaa keskeneräisyyttäsi että arvokkuuttasi ja kohtaa puolisosi samalla tavalla.

 

7. Kateus

Kateuden kuolemansynti näyttäytyy vihana sitä kohtaan, että puolisolla on jotain sellaista hyvää, jota itse on vailla. Kateuden kohteena voi olla toisen menestys, asema tai luonteenpiirre. Kohteena voivat olla myös toisen lapset tai ystävät. Kateutta voi myös aiheuttaa se, että puolisolla on parempi suhde yhteisiin lapsiin. Puolison työllään ansaitsema parempi palkka tai harjoittelulla saavutettu hyvä fyysinen kunto voivat ärsyttää, koska hänen rinnallaan näyttäytyy itse, ainakin omissa silmissään, huonompana. Puolison hyvästä ei pysty iloitsemaan. Päinvastoin, koetaan, että toisen hyvä on itseltä pois tai itse tulee sen rinnalla huonommaksi.

Vastahyve: oikeudenmukaisuus.

Ohje: Salli puolisollesi ne hyvät asiat, jotka hän saavuttaa tai lahjaksi saa, ja iloitkaa niistä yhdessä.

Salli puolisollesi ne hyvät asiat, jotka hän saavuttaa tai lahjaksi saa, ja iloitkaa niistä yhdessä.

 

Puolison synnit löytyvät yleensä helposti. Entä omasi? Ensimmäinen askel kohti vastahyveitä on omien kuolemansyntien tunnistaminen ja tiedostaminen. Yhden näkökulman omaan helmasyntiisi löydät täältä.

Toivon meille kaikille armollisuutta omien, ja varsinkin puolison, syntien tutkimisessa sekä paljon uskoa, toivoa ja rakkautta matkalle kohti hyveitä!

terveisin Paula, perheneuvoja

 

 

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *