Pitääkö aina pystyä puhumaan? Puhumisen paine estää parisuhteen vuorovaikutusta, mutta yksinkertaiset vinkit auttavat vaikenemisen piinasta eteenpäin

Jokaisella ihmisellä on oikeus sanoa, että en halua puhua tästä nyt. Kuva: Unplash.

Ajatteletko, että parisuhteessa pitää pystyä puhumaan aina kaikesta?

Väitän, että tällainen ihanne on epärealistinen. On tärkeää hyväksyä myös puhumattomuus parisuhteessa. En tarkoita mykkäkoulua, jonka avulla käytetään valtaa. En suosittele painostavaa hiljaisuutta, joka haittaa perheenjäsenten hyvinvointia.

Jokaisella ihmisellä on oikeus sanoa, että en halua puhua tästä nyt.

Tällainen toive on omien rajojen ilmaisemista. Syy voi olla se, ettei halua, ei ehdi, ei kykene tai tuntuu liian vaikealta keskittyä asiaan juuri nyt.

Olemme erilaisia keskustelijoita. Toinen tuottaa puhetta helposti ja luontevasti. Toinen tarvitsee enemmän aikaa, että saa muotoiltua ajatuksistaan lauseita.

Olet minulle tärkeä, mutta en pysty

Vaikenemme, kun puhuminen tuntuu liian vaikealta. Siirrymme kännykälle, lehden ääreen, toiseen huoneeseen tai tupakalle. Puoliso kokee tämän yleensä hylkäämisenä.

Poistumisella on aivan erilainen kaiku, jos kykenee sanomaan: ”En pysty puhumaan tästä nyt.”

Tämän sanominen voi olla useiden vuosien opettelun tulos. Jos mieli on tukossa, on vaikea tuottaa edes lyhyttä lausetta. Omien mietteiden tarkempi kuvaaminen on vielä hankalampaa. Ehkä vaikenija haluaisi puhua kumppaninsa kanssa, mutta ajatukset takertuvat toisiinsa kiinni.

Kysymystulva vie lukkoon

Päälle puskeminen yleensä pahentaa lukossa olevaa keskustelua. On ymmärrettävää, että yritämme ottaa asian puheeksi yhä uudestaan, jos toinen vaikenee. Kysymysten määrän lisääminen ei silti auta.

Miten muuten ilmaiset yhteyttä kumppaniisi kuin puhumalla?

Ihminen ei pysty keskustelemaan rauhallisesti, jos kokee itsensä uhatuksi. Tämä on fysiologinen tosiasia. Aivojen kaikki osat eivät ole silloin käytössä, joten ei ole mahdollista prosessoida toiselta tulevaa tietoa monipuolisesti.

Ajatusten työstäminen vaatii rauhallista tilaa. Kun puhumiseen ei ole pakkoa, keskustelulle voi aueta tila levollisessa hetkessä. Sopivasta ajankohdasta kannattaa kysyä puolisolta. Milloin sinulle olisi hyvä hetki jutella asiasta?

Väärintulkinta välinpitämättömyydestä

Puhumattomuuteen liittyy monien väärinymmärrysten riski. Kun puoliso vaikenee, saatan ajatella, ettei hän välitä, ei häntä kiinnosta. Jos ymmärrän, ettei puoliso vaikene kiusallaan, on helpompi säilyttää yhteys häneen.

Myös vaikeneva voi kokea suurta ristiriitaa. Jos ajattelen, että minun pitää puhua, mutta en pysty, koen riittämättömyyttä. Enkö kelpaa puolisolleni tällaisena kuin olen?

Ei ole helppo samanaikaisesti puolustaa itseään sekä ilmaista kiintymystä kumppaniaan kohtaan. Jännitteisissä tilanteissa on yllättävän vaikeaa pitää kiinni omista rajoistaan ja samalla säilyttää yhteys toiseen ihmiseen. Näitä itsestä ja suhteesta huolehtimisen taitoja on lupa harjoitella.

Samalla puolella

Asioiden käsittelyä ja puhumistakin tärkeämpää on tunneyhteyden palauttaminen vaikeissa tilanteissa. Jokaisessa parisuhteessa on ratkaisemattomia ristiriitoja ja ärsytyksiä. Oleellista on, miten niiden kanssa opitaan elämään. Onnelliset pariskunnat osaavat erimielisyyksien jälkeen löytää samalla puolella olemisen kokemuksen.

Mitkä ovat sinun tapasi säilyttää tunnetason yhteys puolisoosi? Miten muuten ilmaiset yhteyttä kumppaniisi kuin puhumalla?

Terveisin, Anja Nwose

P.S. Alla vielä pari vinkkiä kummallekin puolisolle. Sinulle, joka vaikenet ja sinulle, joka et kestä vaikenemista.

  • Vinkki sinulle, joka et kestä, kun toinen vaikenee:
    Hengitä muutaman kerran syvään. On ymmärrettävää, että sinua kiukuttaa, jos ette pysty puhumaan sinulle tärkeistä aiheista. Kiukkusi kuitenkin vaikeuttaa puolison puhumista. Kerro niin lempeästi kuin pystyt yhteyden kaipuustasi.
  • Vinkki sinulle, jonka ajatukset menevät lukkoon ja tuntuu liian vaikealta puhua:
    Hengitä muutaman kerran syvään. Vaikka tekisi mieli poistua paikalta, katso puolisoasi niin lempeästi kuin kykenet. Kerro, ettet voi puhua nyt. Jos pystyt, kerro myös, että kumppani on sinulle tärkeä, vaikka puhuminen on vaikeaa.
hyvinvointi rakkausklinikka
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *