Mitä koronakaranteeni paljastaa perheestäsi ja miten sen kanssa selviytyy?

Miten selvitään, kun perheenjäsenten erilaiset tarpeet kohtaavat? Kuva: Sini Rantakari

Jos olet jumissa kotona perheesi kanssa, tulee näkyväksi asioita, joita et ehkä ole ennen huomannut. Kantapäille on nyt käyttöä, koska niiden kautta oppiminen on tärkeää. Parhaimmillaan koronakaranteenin pakottama tiivis yhdessäolo mahdollistaa uuden oivaltamista ja oppimista, josta on hyötyä pitkään koronan jälkeenkin. Tässä viisi vinkkiä selviytymisen tueksi.

1. Muista, että jokaisen hyvinvointi on tärkeää kaikille perheenjäsenille

Olin ollut alavireinen jo pitkään. Työ, talous ja sairaan ystävän tilanne stressasivat. Halusin kuitenkin suojella perhettä murheiltani. En halunnut, että hekin huolestuvat. Vetäydyin omiin oloihini ja olin vaitonainen. Ehkä ärähdinkin, jos joku yritti udella liikoja. Ei tullut mieleenkään, että muille olisi helpompaa tietää tilanteesta ja saada auttaa minua!

Yksi huonovointinen perheenjäsen vaikuttaa kaikkiin perheen suhteisiin. Jokaisen kannattaa huomioida toisten hyvinvointiin vaikuttavat asiat.

2. Älä kuvittele tietäväsi, mitä toinen tarvitsee

Hyvää minä neuvoillani tarkoitin, mutta jostain syystä toinen niistä suuttui. Tuntui kuin minun rakkauttani ei otettaisi vastaan, kuin minä en kelpaisi. Käsittämätöntä, miten vaikeaa olikaan opetella kysymään ja sen jälkeen kuuntelemaan, mitä toinen kaipasi. Eikä toinen heti osannutkaan vastata, kun ei ollut tottunut, että kysyn.

Joku kaipaa yksityisyyttä, toinen läheisyyttä. Yksi haluaa keskustella järkevästi, toinen jakaa tunteitaan.

3. Mieti ja kerro, mitä itse tarvitset

En kestänyt nähdä somessa niitä päivityksiä, joissa kaikilla on paljon aikaa ja hyviä hetkiä perheen kanssa. Minulla ei ollut aikaa mihinkään enkä silti saanut tehtyä edes välttämättömiä asioita. Ihan kuin olisin loppumattomalla työleirillä mahdollistamassa muiden elämää! Vasta sitten kun olin naama punaisena huutanut miehelle, miten ahtaalla olen, ymmärsin, että minun on itse pakko pysähtyä miettimään, mitä minä tässä tilanteessa tarvitsen.

Omien tarpeiden tunnistaminen ja ilmaiseminen on työlästä.  Stressi, ahdistus tai kateus voivat paljastaa täyttymättömän tarpeen, niitä kannattaa kuunnella.

4. Järjestä aikaa hyvälle

Ei lasten tarpeisiin, kotitöihin ja juokseviin asioihin tullut koskaan tullut taukoa. Aloin merkitä kalenteriin minulle tärkeitä asioita: lenkki, yhteinen iltapala, uutisten lukeminen. Ei tarvinnut enää muistaa ja järjestää kaikkea yhtä aikaa, kun tärkeimmät oli jo listattu. Muidenkin tarpeita ja toiveita oli helpompi jaksaa, kun tiesin, että omakin vuoro tulee.

Aggressio on parhaimmillaan muutosvoimaa ja jämäkkyyttä. Sitä tarvitaan, että saa raivattua tilaa sille hyvälle, mitä tarvitaan.

5. Tunne tunteita rohkeasti

Kun kävelin aurinkoisessa metsässä, annoin kiukkuni tulla. Kävelin rauhassa ja hengitin sisään kiukkuani, jota olin kerännyt. Tunnustelin, mitä kiukku keholleni tekee. Jotkin lihakseni jännittyivät, päätä alkoi kiristämään. Siinä kävellessäni koin ja ymmärsin, kuinka valtavan kiukkuinen olin. Kehoni sen kertoi. Mieleeni nousi jokin muisto siitä, kun aiemmin olin kokenut jotain samaa. Vähän ajan päästä kehoni alkoi rauhoittumaan. Olin edelleen turvassa, mitään pahaa ei ollut tapahtunut. Vähitellen kehoni alkoi rentoutua, kun jatkoin vain oman hengitykseni kuuntelua.

Samoissa tiloissa eläessä puolisoiden epäsuorat ja päällekäyvät tavat ilmaista ja torjua tunteita voivat käydä raskaiksi. Vastuullista on tuntea omia tunteita ja antaa niille nimiä sen sijaan, että kaataisi niitä toisen päälle syytöksinä, kysymyksinä tai sanattomana vihamielisyytenä.

Metsässä on tilaa tuntea kaikkia tunteita. Kuva: Sini Rantakari

Kaikki nämä asiat toimivat parisuhteesi parhaaksi ennen koronaa ja myös korona-ajan jälkeen. Voi olla, että koronan ansiosta sinulla on enemmän aikaa parisuhteen hyvinvoinnille tai että samasta syystä parisuhde joutuu niin tiukille, että vanhat keinot eivät riitä. Parhaimmillaan parisuhteessa saa aina oppia uutta, myös virheiden kautta.

Hyvää vointia ja rohkeutta!

Terveisin Sini Rantakari

Tekstin sitaatit ovat mielikuvitukseni tuotetta. Olen koulutukseltani pari- ja perhepsykoterapeutti. Perheneuvojana olen toiminut vuodesta 2006.

Lue lisää näkökulmia korona-ajasta selviytymiseen täältä:

Perhe kotona neljän seinän sisällä (käytännön vinkkejä lapsiperheen karanteeniarkeen)

Perhe kotikaranteenissa – kuusi ohjetta, jotka auttavat parisuhdetta paineen keskellä

Toivoa

hyvinvointi parisuhde perhe rakkausklinikka
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *