Narsismia parisuhteessa

Vastarakkautta ei tullut itsensä ihastelusta.

Ihminen ei pärjää yksin. Ennen pitkää ihminen kuolee, jos ei synny yhteyttä toiseen ihmiseen. Tästä esimerkkinä on surullinen kertomus Narkissoksesta. Tuosta kertomuksesta on saanut alkunsa myös narsismin käsite.  Narkissos nimittäin rakastui omaan kuvaansa. Lähteen pinnasta heijastunut oma peilikuva oli niin kaunis, ettei hän saanut katsettaan irti omasta kuvastaan. Tämän itseensä kohdistuneen rakkauden ja ihailun myötä hän lopulta nääntyi lähteen reunalle. Vastarakkautta ei tullut itsensä ihastelusta.

Narsismi ja kertomus Narkissoksesta koskettaa jollain lailla jokaista ihmistä ja jokaista parisuhdetta. Meidän jokaisen toiminta ja käyttäytyminen on joskus enemmän tai vähemmän itseemme keskittyvää narsismia. Tuo kertomus nostaa esiin sen tunnetuimman puolen narsismista, yltiöpäisen itseensä keskittymisen. Esimerkiksi sen tilanteen päivässäsi, missä jyräsit kumppanisi?

On myös olemassa toisenlaista itsensä huomioimista, tervettä itsekkyyttä, tervettä narsismia. Silloin ei tyrmätä vuorovaikutuksessa toista ihmistä tahdottomana välineenä omiin päämääriin vaan rohkeasti suojellaan itseä, nähdään oma arvo, laitetaan tarvittaessa rajoja itsen ja toisen välille, arvostetaan itseä. Tätä arvostusta kipeimmin kumppanilta kaipaamme ja sen puutetta katkeruudessa tai riidoissamme oireilemme.

Antaessaan vain saat. Jos haluat saada paljon, kannattaa muistaa tämä itseään toteuttava ekspansiomekanismi!

Itseensä lukkiutunut narsismi

Mutta mitä on kielteinen narsismi parisuhteessa? Sen yksi ilmentymä voisi kuulostaa sille, että kumppanit kuulostavat molemmat ajavan ikään kuin omilla raiteillaan! Ulkopuolelta katsottuna näyttää sille, että toinen yrittää tehdä itseään ymmärrettäväksi ja se toinen ei saa kiinni yhtään, ymmärrä tai hahmota ollenkaan toisen tarpeita tai tunteita. Kahden ihmisen välillä seisoo paksu muuri. Toisen kohtaaminen, vastavuoroisuus ja jakaminen jälkimmäisellä on nolla.

Usein jälkimmäisen puheeseen liittyy myös ehdottomuus ja järkähtämättömyys. Hän on sulkeutunut omaan totuuteen ja mustavalkoiseen ajatteluun, eikä anna myöten yhtään tai tule toista vastaan. Hän jää katselemaan itseään, kuulee vain itsensä.

Itse ihastelun vaikutus, totuudella, perusteluilla, jyrkkyydellä tai mustavalkoajattelulla on valitettavasti se, että edellinen ei koe tulevansa hyväksytyksi, ihmiseksi. Eli yhteys, suhde on poikki.

Terve narsismi ja rakkauden kolmoiskäsky

Tervettä itsekkyyttä tai narsismia on hyvä itsetunto. Terveessä kumppanuudessa kestetään erilaisuutta ja erimielisyyttä. Kumppani pystyy tulemaan itsestään ulos, avautumaan. Ja tällöin he kykenevät ihastelemaan ja näkemään myös toisen kuvan lähteen pinnalla.

Yhteys, kohtaaminen tai kommunikaatio on syntynyt, koska kumppani tai kumppanit ovat pystyneet toteuttamaan niin sanottua rakkauden kolmoiskäskyä. Se tarkoittaa, että toista on rakastettu, huomioitu juuri hänen omista tarpeistaan ja toiveistaan käsin, omana itsenään. Kumppani on sanonut joo, osoittanut myötätuntoa. Sen sijaan, että olisi lähtenyt itsensä omasta ainoasta oikeasta totuudesta. Näin toimien olet saanut jakaa kumppanisi elämää ja olet tehnyt itsestäsi luottamuksen arvoisen.

Antaessaan vain saat. Jos haluat saada paljon, kannattaa muistaa tämä itseään toteuttava ekspansiomekanismi!

TEHTÄVÄ. Kysy, kuuntele ja toimi kumppanisi toiveen mukaan! Yksinkertaista ja toimii. Nimittäin hyvään tekemiselle ihminen on puolustuskyvytön. Menee aina läpi, on vaste.

Keskustele kumppanisi kanssa ja tarvittaessa kirjaa asiat paperille tai muistioon. Toimi kumppanin isojen tai pienien toiveiden mukaan.  Näin toimien sinä tulet ulos itserakkaudesta ja itseesi jumittuneesta erinomaisuudesta. Sinä tulet ulos, avaudut, toisen maailmaan ja JAAT YHTEISTÄ ELÄMÄÄ. Sinusta on tullut myös luottamuksen arvoinen kumppanisi silmissä. Näin yksinkertaisesti toimien kumppanisi tuntee, että arvostat, kunnioitat häntä. Ja isolla kädellä, tässä molempien toisen katselussa, kunnioituksessa on kaiken parisuhteen perusta.

Rakkautta ei ole periaatteessa vaan tulee näkyväksi arjen teoissa.

Blogisti perheneuvoja Tuomo Kinnunen Oulusta kiittää ja vaikenee nyt Rakkauden ammattilaisena. Kiitos sinulle yhteisestä matkasta. Iloa ja ennen kaikkea ROHKEAA elämää! Mehän emme ole täällä vain passenger”inä vaan elämässä:)

hyvinvointi rakkausklinikka parisuhde onnellisuus
Kommentit (1)
  1. Perheterapeutti
    5.12.2021, 07:03

    Ei ole olemassa tervettä narsismia. Narsismin päämäärä on aina tuhota toiset.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *