Nainen, uskallatko tarjota puolisolle muutakin kuin apurin roolia kotona?

pasta-527286_1920.jpg

Vaikka tasa-arvo on monella elämänalueella edennyt, yhä edelleen naiset tekevät tasa-arvobarometrin mukaan suuren osan kotitöistä.

Anssi kirjoitti suositussa tekstissään, että miesten kannattaisi lopettaa puolisonsa auttaminen ja ottaa tasavertainen rooli kumppanin rinnalla. Minä heitän pallon naisille. Osaammeko tarjota miehille muuta kuin apurin roolia?

 

Metatyö koukuttaa

Siirtymävaihe saattaa pelottaa. Metatyö väsyttää, mutta mitä kaikkea siitä luopuminen tarkoittaisi?

Uusimme keittiön ja tyttäreni kysyi jälkikäteen, miksei isän suosikkiovimallia valittu. Se ei sopinut keittiön seinän väriin, totesin. ”Aina äiti sä saat päättää.”

Oletko valmis uudenlaisiin väriyhdistelmiin, luoviin lastenvaateratkaisuihin, erilaiseen arkiruokailuun? Oletko valmis kyseenalaistamaan omia näkemyksiäsi, ihanteitasi, arvomaailmaasi? Näinhän väistämättä tapahtuu, kun johtajuutta jaetaan. Muutosvaiheessa tarvitaan neuvottelua ja joustamista.

 

Kuka suunnittelee kodin arjen?

Puolison oma-aloitteisuutta ei kasvata se, että hän saa listan siitä, mitä kotona pitää viikon aikana tehdä. Tarjoatko puolisolle samassa suhteessa valtaa kuin vastuuta? Otatko hänet mukaan suunnittelemaan kodin arkea?

Töissäkin pakkopullaa ovat ne asiat, joihin ei ole itse voinut vaikuttaa. Ainakin minä tartun pitkin hampain byrokraattisiin hommiin, jotka on vain ylhäältä määrätty. Sitä, mitä tunnen osaavani ja mihin voin vaikuttaa, teen mielelläni.

 

Konsolipelejä tai muita kummallisia ehdotuksia

Entä millaista olisi se parisuhdeaika, jossa kuuluu myös puolisosi ääni? Voi olla, että hän haluaa sitä samaa kuin sinäkin: yhteistä kävelylenkkiä, leffahetkeä, pitsalla käyntiä tai seksitreffejä.

Oletko kysynyt, mitä kumppani tekisi mieluiten kanssasi? Ehkä hän ehdottaa konsolipelien pelaamista, kotiteatterin asennusta, autotallin järjestelyä, puusouvia tai konemessuilla käyntiä. Oman kokemukseni mukaan yhteinen siivoushetkikin voi vahvistaa yhteyden tunnetta. Me ollaan tiimi. Kiva, kun tätä tylsää hommaa ei tarvitse tehdä yksin.

 

Pariterapia auttaa vastuuongelmissa

Pikkukaupungin todellisuudessa useat äidit kantavat kantavat päävastuun kodista ja lapsista – ja uupuvat tämän taakan alle. Monia miehiä taas kiinnostavat juuri ne perinteiset miesten jutut.

Mutta tilanne on muuttumassa. Onneksi sukupuoliroolit laajenevat. Aktiivisten isien määrä kasvaa kokoa ajan. Monissa perheissä miehet uupuvat kotitöiden takia. Vastuuongelmat eivät ole sidottuja sukupuoleen tai perhemuotoon.

Perheneuvontaan otetaan usein yhteyttä, kun kotitöistä tulee jatkuvasti riitaa. Tämä onkin erittäin hyvä syy hakea apua pariterapiasta. Muutoksen edellytys on, että molemmat ottavat vastuun omasta kasvuhaasteestaan. Ylivastuullisenkaan ei ole helppo irrottaa naruista. Tilanne saattaa olla hetken kaaoksessa, kun toinen harjoittelee ottamaan omalla tavallaan koppia perheen arjesta.

 

Muutokseen rohkaisevin terkuin,

Anja Nwose

 

P.S. Kun luin tekstin tyttärelleni, hän kommentoi: “Ei pidä paikkansa. Ethän sä ole se, joka meillä siivoaa.”

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *