Miten viettää hyvä joulu poikkeusoloissa? Perheneuvojan viisi voimasanaa valmisteluihin

Voimat ovat vähissä, mutta toiveet joululoman rentouttavasta voimasta ovat korkealla. Yhdistelmä on hankala, jopa räjähdysherkkä. Alla on viisi näkökulmaa, jotka auttavat valmistautumaan rennompaan jouluun.

Millaista lempeyttä sinulle on tänä jouluna tarjolla? Kuva: Unplash.

1. Lempeä

Kun ei voi tavata ihmisiä, voi keskittyä siivoamiseen ja joulun laittamiseen. Puunataan siis koti täyteen tikkiin ja tehdään kaikki viimisen päälle hienosti. Siinä on takuuvarma resepti stressiin.

Rankan vuoden vastapainoksi ihminen ei kaipaa suorittamista vaan lempeyttä. Millaista lempeyttä sinulle on tarjolla? Voitko pyytää sitä läheisiltäsi?

Ota minut kainaloon. Nyt tarvitsisin kauniita sanoja.

Minkälainen hemmotteluhetki olisi sinulle mieleen? Pienet lämpöiset teot luovat yhteyttä. Haluaisitko aamukahvin sänkyyn? Tekisikö sinun mieli jalkahierontaa? Kaipaisitko, että jouluna olisi yksi päivä, jolloin sinun ei tarvitsisi huolehtia ruoasta tai tiskikoneesta?

Miten voisit olla itse itsellesi lempeä?

2. Leikki

Kaikki pitää tehdä kuten ennenkin -ajatus ei tänä jouluna ole mahdollinen. Mitä jos kehittäisitte läheisten kanssa jonkun aivan uuden ja erikoisen jouluperinteen? Voitte vaikkapa järjestää ideointihetken, jossa hassujakaan ajatuksia ei torpata.

Kaikki ideat kirjataan ylös paperille ja katsotaan, syntyykö niistä joku toteuttamiskelpoinen vaihtoehto. Viettäisittekö keskiyön karkkihetken, pyjamapäivän, talonympärijuoksun tai jotain muuta yllättävää? Lapsilta saa tähän veikeitä ajatuksia. Huumoria ja leikkiä tarvitaan erityisesti nyt.

3. Happea

Kun ollaan paljon kotona samalla porukalla, läheisissä ihmissuhteissa alkaa tuntua tunkkaiselta. Koska poikkeusoloja on jatkunut jo pitkään, perheet ovat kovilla.

Miten teidän parisuhteessa voi ottaa happea? Suosittelen, että juttelette puolison kanssa yksinolon tarpeista. Haluaisitko välillä lähteä kävelylle, somettaa sohvan nurkassa, pitää jumppatuokion tai touhuta autotallissa? Kun on saanut olla omissa oloissaan, alkaa kaivata läheisten seuraa.

4. Terve

Nyt pitää vältellä ihmisiä. Luimistelemme helposti maskin suojassa vailla mitään kontaktia lähellä liikkuviin. Kun olin töissä Somerolla, minulle neuvottiin, että kaikkia vastaantulijoita kuuluu tervehtiä.

Lempeä katse ja jopa hymyily ovat edelleen sallittuja. Ne voivat saada ihmeitä aikaan, muuallakin kuin Somerolla. Kannattaa kokeilla tervehdyksen voimaa jouluostoksilla ja lenkkipolulla.

Parisuhteessakin moikkaaminen, silmiin katsominen ja hymy lähentävät, kun tunnelma alkaa kiristyä. Toki lämmin tervehtiminen tekee perheessä hyvää aina.

5. Apua

Auttaminen ja antaminen tuovat joulumieltä. Ketä voisit ilahduttaa? Kenelle voisit soittaa? Kuka ilahtuisi viestistäsi? Kuka tarvitsisi apua kaupassa käyntiin?

Antamisen ja saamisen tasapaino on elämässä tärkeää. Keneltä sinä pyydät apua? Uskotko, että voit saada apua? Vai ajatteletko, että kaikilla on rankkaa, en viitsi vaivata asioillani muita? Silloin unohtuu, että moni auttaa mielellään.

Tuen pyytäminen ja murheista puhuminen ovat itsensä arvostamista. Olen ilolla huomannut, että ongelmista kertomisen kynnys alkaa ihmisillä madaltua. Pitää vaan pärjätä yksin -toimintakulttuuri murtuu vähitellen.

Olemme kaikki elämässämme sekä autettavan että auttajan roolissa. Toivottavasti saat kokea näitä molempia rooleja tänä jouluna.

Leppoisin jouluajatuksin, Anja Nwose

hyvinvointi rakkausklinikka parisuhde perhe
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *