Jäitkö piiloon pyytämään hyväksyntää? Älä anna rakkauden kulkea ohitsesi

Kukkia rakastavalle kumppanille kannattaa tuoda kukkia. Mutta tuothan myös itsesi? Kuva: Pixabay

Yllättävän monet pelkäävät, että eivät kelpaa toisille ihmisille. Toisilta yritetään saada hyväksyntää olemalla vähän parempia kuin ollaankaan. Ikään kuin pahinta olisi se, että paljastumme toisillemme.

Millä tavalla yrität tulla hyväksytyksi?

Joku ajattelee kelpaavansa paremmin tietämällä paljon. Hän ajattelee toisten arvostavan asiantuntemusta ja koittaa jakaa sitä niin paljon kuin mahdollista. Parasta on esittää tieto varmana, niin että toisten on helppo uskoa ja luottaa häneen.

Toinen vetoaa olemalla miellyttävä. Hän hymyilee ja keskustelee miellyttävistä aiheista samalla kun seuraa, miten seuralainen reagoi. Hän on paljon samaa mieltä ja korjaa nopeasti mielipiteitään ja keskustelunaiheita, jos ne näyttävät olevan toiselle hankalia.

Palvelemallakin voi yrittää ansaita hyväksyntää. Toisten tarpeiden täyttäminen keittiössä tai makuuhuoneessa vaivaa säästämättä ilman, että kukaan pyytää mitään, voisi luulla olevan varma keino suhteen vahvistamiseksi. Palvelijakaan ei pyydä toisilta mitään, mutta odottaa kuitenkin ja pettyy hiljaa mielessään.

Ulkonäköön panostaminen voi olla yritystä riittää kumppanille. Jos ei koe olevansa sisäisesti riittävän hyvä, kiinnostava tai arvokas, huomion kiinnittäminen ulkoiseen tuntuu helpottavalta. Tosin monille oma ulkonäkökään ei kelpaa sellaisenaan, vaan sen muokkaamisesta toisen mielen mukaiseksi tulee päättymätön projekti.

Tietäminen, miellyttäminen, palveleminen ja ulkonäköön panostaminen ovat kaikki sinällään hyviä asioita. Niiden laiminlyöminen ei kannata! Päinvastoin, ne ovat kauniita tapoja huomioida kumppania. Mutta jos toimii millä tahansa tavalla vain ansaitakseen hyväksyntää ja peittää oman persoonansa toisten oletettujen odotusten taakse, jättäytyy piiloon, tavoittamattomiin.

Pekka kirjoitti blogissaan kypsästä aikuisuudesta ja erillisyydestä parisuhteessa. Yksi parisuhteen keskeisistä kasvuhaasteista on pystyä yhtä aikaa olemaan riippuvainen toisesta ja säilyttämään yhteys omiin tarpeisiin ja toiveisiin. Parisuhteessa molemmat voivat olla molempien rakastamia yhtä aikaa.

Samojen tekojen taustalla voi olla silkkaa antamisen iloa tai syvä ja sanoittamaton toive hyväksytyksi tulemisesta. Kuva: Unsplash

Suhteessakin voi kokea jäävänsä yksin

Hyväksyntää hakeva toiminta nousee yksinäisyydestä ja yhteydenkaipuusta. Ehkä kaipaus yhteyteen on niin kova, että vastavuoroinen yhteys tuntuu liian pelottavalta. On vaikea luottaa, että kelpaisin omana itsenäni. Tulisin kuitenkin kipeästi hylätyksi.

On helpompaa pyrkiä yhteyteen paljastamatta itseä, menneisyyttään ja vaikeuksiaan, tarpeitaan ja ajatuksiaan. Ne voi ohittaa keskittymällä toisten oletettuihin odotuksiin. Minä tulen hyväksytyksi ja suhde toimii paremmin, kun rajaan siitä pois hankalan, ristiriitaisen tai huonon itseni. Mutta kuinka voin saada hyväksyntää jollekin, mitä pidän piilossa?

Pääosin ihmiset eivät ole niin vihamielisiä kuin toistemme miellyttämisen määrästä voisi päätellä. Pieninä lapsina meille on ollut elintärkeää säilyttää suhde hoivaajaan. Jos hoivaaja ei vastaa lapsen tarpeeseen, lapsi syyttää siitä itseään ja yrittää muuttua hoitajalle paremmin kelpaavaksi. Aikuisena meidän ei tarvitse toimia enää niin.

Miten saada hyväksyntää ja rakkautta?

Suhteen alkuvaiheessa toisen salaperäisyys voi kiehtoa. Mutta ajan kuluessa ihminen, josta ei saa oikein selvää, voi jäädä toiselle etäisen tuntuiseksi. Omien ajatusten esittäminen, menneisyys ja unelmat tekevät ihmisen mielenkiintoiseksi.

Suurin osa kaipaa suhdetta toiseen, todelliseen ihmiseen, jolla on ajatuksia, mieltymyksiä ja tunteita. Vasta paljastaessaan jotain itsestään, voi tulla hyväksytyksi. Omien ajatusten ja tunteiden, toiveiden ja pelkojen kertominen altistaa rakkaudelle. Suurimman mahdollisuuden rakkaus saa, kun paljastaa oman haavoittuneisuutensa.

Suhteen muodostumiseen tarvitaan kaksi ihmistä, jotka ovat yhtä aikaa yhteydessä itseen ja toiseen. Riittävä erillisyys ja itsenäisyys auttavat pysymään itsensä rinnalla tavalla, jossa on avaraa tilaa myös toiselle. Se lienee yksi elämän vaikeimmista asioista. Sen voi kadottaa ja onneksi myös saavuttaa useamman kerran elämän aikana, samassakin suhteessa.

Lempein terveisin,

Sini Rantakari

hyvinvointi rakkausklinikka rakkaus yksinaisyys
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *