Kenen elämää elät? Rohkeus tuottaa pettymyksiä on tärkeä parisuhdetaito

ikkunaruutu.jpg

Miten toimit, kun haluat eri asioita kuin puolisosi? Vaikenemalla omista ajatuksistasi teet hallaa sekä itsellesi että kumppanillesi. Kyllä mä varmaan sopeudun, miettii moni, kun puolison ehdotus ei vaikuta mukavalta. Vaikka omat mielipiteet tuntuisivat epävarmoilta, ne kannattaa sanoa ääneen.

 

Perääntymisen vaihtoehto

Meidän perhe haaveili joitakin vuosia sitten maalle muutosta. Suunnitelmat olivat valmiina, piti enää vain toteuttaa remontti. Silloin mies alkoi epäillä, onko unelmassamme mitään järkeä. Yllätyin ja hämmennyin. En ajatellut perääntymistä vaihtoehtona.

Kun tehdään elämän isoja ja pieniä ratkaisuja, on syytä ottaa esille ristiriitaisiakin näkökulmia. Lapsiluku, muutto, remontti, mökin hankkiminen… Esimerkkejä valinnoista on lukuisia. Miten vietämme loman, kuinka usein vierailemme sukulaisissa tai mitä perinteitä meillä on juhlapyhinä.

 

Toiveajattelua vai todellisuutta?

Vertailu toisiin pariskuntiin ei kannata. Vaikka kaverit tykkäävät asua maalla ja kuskata lapsiaan harrastuksiin, järjestely ei välttämättä sovi meille. Toiveajattelun varaan rakennetut ratkaisut ovat haavoittuvia: Muutetaan vaan maalle, kyllä minusta tulee remonttireiska ja viherpeukalo. Voi olla, että löydät itsestäsi uusia puolia – tai sitten et löydä ja olet rättiväsynyt loputtomaan puuhasteluun. 

Näin meidän perheessä on aina tehty tai näin elämän kuuluu mennä, ovat myös vaarallisia lauseita. Ne estävät uusia ajatuksia tulemasta esille.

Joskus on hyvä pöyhiä vanhoja käytäntöjä. Oman elämänsä itsestäänselvyyksille sokeutuu. Kumppani huomaa ne helpommin.

 

Mitä vahvemmin seison omilla jaloillani, sitä rohkeammin voin antautua läheisyyteen.

 

Loukkaantumisen pelko

Joku voi ajatella, että en halua turhaan loukata puolisoani, koska asia on hänelle tärkeä. Kumppani haluaa nähdä sukulaisiaan usein. En viitsi sanoa, etten haluaisi joka kerta tulla mukaan. Olen hiljaa, ettei kenellekään tule paha mieli. Pitemmän päälle vaikeneminen käy raskaaksi. En ole rehellinen itselleni enkä kumppanilleni.

Pitkässä ihmissuhteessa tuotamme väistämättä pettymyksiä toisillemme. Turvallisessa parisuhteessa ei tarvitse pelätä puolison loukkaantumista.

Kannattaa sanoa oma epävarma ja hapuileva kokemus puolisolle. Parisuhteen vuorovaikutus paranee, kun opettelee puhumaan keskeneräisistä ajatuksista. Kumppanin kanssa juttelu on ääneen pohdiskelua. Läheinen ihmissuhde ei ole paikka, jossa tuodaan ilmi vain varmoja mielipiteitä.

Mielipidettä saa myös muuttaa. Ei ole häpeä peruuttaa suunnitelmissa, vaikka lähipiiri kummeksuisi. Sinä ja kumppanisi ette ole tilivelvollisia ratkaisuistanne sukulaisille tai ystäville. 

 

Itsenäistymisvaihe

Parisuhteen kehitysvaiheisiin kuuluu alun vahva yhteenkuuluvuus. Asioista ajatellaan ensisijaisesti me. Jossain vaiheessa itsenäistymistarpeet nousevat esille. Toisen erilaisuus tuntuu ärsyttävältä. Minä olen minä ja seison omilla jaloillani. Mitä vahvemmin seison omilla jaloillani, sitä rohkeammin voin antautua läheisyyteen.

Jälkikäteen olen todella kiitollinen miehelleni, että hän uskalsi epäillä suunnitelmiamme. Jäimme asumaan keskustaan pienempään asuntoon. Nyt elämme paljon enemmän meidän näköistä elämää.

 

Terveisin,

Anja Nwose

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *