Huomioidaanko teillä päätösten äitivaikutukset? Tämän takia kannattaisi

Äideissä on voimaa. Ei kuitenkaan rajattomasti. Päätösten äitivaikutusten huomiointi tukee äidin hyvinvointia. Kuva: Unsplash

Monissa organisaatioissa on otettu käyttöön päätösten lapsivaikutusten arviointi. Useissa kodeissa eletään jo niin paljon lasten ehdoilla, että olisi hyvä huomioida myös päätösten äitivaikutuksia. Kaikissa perheen suuremmissa ja monissa pienissäkin valinnanpaikoissa kannattaisi huomioida äidin hyvinvoinnin näkökulma.

Voi käydäkin niin, että joustetaan turhan usein samasta kohdasta

Joissain perheissä kaikkien näkökulmien huomioiminen arjen keskellä sujuu kuin itsestään, mutta ei kaikissa. Jos perheessä on useampia lapsia, vaativia harrastuksia, haastavia työtilanteita tai jotain muita toistuvasti joustamista vaativia tilanteita, voi käydäkin niin, että joustetaan turhan usein samasta kohdasta.

Mistä voi huomata, että päätösten äitivaikutukset ovat jääneet liian vähälle huomiolle?

Joka perheessä on varmaan omanlaisensa merkit. Tässä on yhdenlainen tarkistuslista:

  • Äidin kommentit alkavat olla ikävää kuultavaa
  • Lapset alkavat vaatimaan äidiltä yhä korkeampaa palvelutasoa
  • Äiti ei enää jaksa kuunnella kaikkia kiukkuja, mikä kiukuttaa kaikkia vaan lisää
  • Elämä alkaa tuntua loppumattomalta esteradalta. Äidin siksi, koska ei ole hengähdyshetkiä. Muiden siksi, että äiti ei jaksa pyytää kauniisti apua arjen esteradalle.
  • Äiti ei enää pyydä eikä vastaanota apua – marttyyrivaara!
  • Lopulta äidille tulee umpikujaolo, josta pitäisi vaan päästä pois
  • Muut perheenjäsenet kokevat keinottomuutta ja turhautumista äidin lähellä

Kaikkien äitien ei ole helppo tuoda esille omia tarpeitaan tai edes muistaa niiden olemassaoloa. Minäkin niin mielelläni joustan ja mahdollistan muille heidän toivomiaan asioita, että omat tarpeet eivät koko ajan pysy kirkkaana mielessä. Silloin en kuitenkaan tee karhunpalvelusta vain itselleni, vaan myös toisille.

Joskus käy niin, että läheiset huomaavat äidin kuormittuneisuuden ennen kuin hän itse. Joskus äiti onnistuneesti piilottaa vointinsa niin, ettei kukaan aavista hänen ajatuksiaan ja kokemuksiaan. Seuraus on pahimmillaan sama: Lopulta yhdessäolo muuttuu niin raskaaksi, että sitä aletaan vältellä. Läheisyyden hetket vähenevät ja yksinäisyys perheessä lisääntyy.

Äiti, isä, parisuhde…

Äidit ovat tietenkin vain yksi esimerkki siitä, mistä saatetaan arjen pyörityksessä puolihuolimattomasti joustaa liikaa. Yhtälailla perheessä voi joutua joustamaan liian usein isä, joku lapsista, isovanhempi tai vaikka parisuhde. Yllä olevaa tarkistuslistaa voi soveltaa niihinkin: Korvaa vain äiti-sana sillä, mitä haluat tarkastella.

Vaikka joskus tärkeistä asioista huolehtiminen jää välttämättömistä tilanteista selviytymisen jalkoihin, niin koko elämän ei kuulu olla sellaista

Vaikka joskus tärkeistä asioista huolehtiminen jää välttämättömistä tilanteista selviytymisen jalkoihin, niin koko elämän ei kuulu olla sellaista. Pyydä ja hae rohkeasti apua, jos et itse enää jaksa tai pysty huolehtimaan riittävästä hyvinvoinnistasi. Parhaimmillaan apu voi löytyä omasta perheestä, mutta vastuun kantaminen perheestä tarkoittaa joskus myös ulkopuolisen avun pyytämistä.

Hyvinvointiterveisin,

Sini Rantakari

hyvinvointi rakkaus vanhemmuus uupumus
Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *