VOICE MASSAGE – apu bruksismiin

Voice Massage – miksi ja miten?

Kiire painaa ja stressitasot hipovat hetkittäin pilviä. Aamulla herättyäni tunnen kuinka leukaperän lihakset ovat arat ja jumissa. Koneella työhöni keskittyneenä huomaan yhtäkkiä purevani hampaita tiedostamattani tiukasti yhteen, pää työntyy eteenpäin ja koko niskan, kaulan ja leuan alue on vahvasti jännittyneenä. Luennoillani ja juontotöissäni artikulointi tuo oman jännitteensä leukaperien, kurkun ja kasvojen lihaksille – keikan jälkeen tunnen rasituksen koko kehossani. Keskittyessäni melkeinpä mihin vain huomaan, että tiedostamattani puren hampaitani yhteen ja työnnän leukaani eteenpäin.

 

 

 

 

Lomalla, ilman aikatauluja tai edes kelloon vilkaisua, olen huomannut miten koko kehoni, myös leukani rentoutuvat ja keho toimii ihanasti. Täysin rentoutuneena en pure hampaitani yhteen, mutta koska elän ja nautin siitä, mitä teen, oli löydettävä jokin toinen tapa rentouttaa ja hoitaa bruksismiani. Olen keskustellut hammaslääkärini kanssa purentakiskoista, josta todella moni on saanut avun. Tunnen itseni ja tiedän, että löytäisin kiskon luultavasti tyynyltä tai lattialta seuraavana aamuna. Halusin myös mennä asian ytimeen ja selvittää sekä hoitaa ongelman, joka heijastelee muuallekin kuin kasvojeni lihaksiin.

 

 

 

Voice Massage oli jotakin muuta kuin odotin…

Olin kuullut kohtalotovereiltani ja laulajatuttaviltani Voice Massagesta. Törmäsin Instagramissa Töölössä sijaitsevaan OloOk -hoitolaan ja Voice Massageen, josta olin kuullut paljon hyvää. Kiinnostuin välittömästi ja päätin kokeilla. Varasin ajan ja menin hoitoon. Odotin, että hoito tehdään avaamalla ja hieromalla jumeja ja leukaperiä ainoastaan suun sisältäpäin – näin olin kuullut voicea tehtävän. Tämä puolentoista tunnin hoito oli kuitenkin jotakin muuta…

 

 

Aluksi Tuula katsoi ryhdin lähtötilanteen ja merkitsi ylös. Näin tehdään joka kerta, jotta näemme miten hoito edistyy. Sitten teimme seisoen muutaman hengitysharjoituksen, jossa tunnusteltiin, miten ilma kulkee koko keuhkojen aluella. Tunsin itsekin, kuinka rajoittunutta hengitys oli keuhkojen yläosassa.  Sitten siirryin hoitopöydälle, edelleenkään ei suuhuni koskettu. Avattiin selkää, kylkikaaren aluetta ja koko kehoa, jonka jälkeen vasta viimekseksi siirryttiin suun sisälle avaamaan jännittyneitä lihaksia ja jumeja. Pakko myöntää, suun hieronta ei ole kivutonta, mutta sen voimakkuutta säädetään asiakkaan toiveen mukaan. Hoidon jälkeen olo oli rentoutunut, tuntui, että kasvojeni lihakset ovat rentoutuneet, toimivat paremmin ja henki kulki taas helpommin. Jo ensimmäisellä kerralla siis tunsin eron.

 

 

Mihin ja miten Voice Massage auttaa?

 

Voice Massage -hieronta poistaa ja ehkäisee äänentuottoon osallistuvien lihasryhmien jännitystiloja. Klassisen hieronnan otteisiin perustuva syvätason hieronta tehdään ylävartalon, kaulan ja kasvojen alueen lihasryhmiin. Purennan alueen lihasten käsittelyllä vapautetaan lihaskireyksiä ja lievitetään niistä johtuvia kiputiloja ja muita oireita. Hengitysharjoitukset tukevat Voice Massage –hieronnan vaikutuksia ja niitä ohjeistetaan myös tehtäväksi kotona. Hengitysharjoitusten avulla on mahdollista löytää vapaa hengittämisen tapa ja hengittäminen on helpompaa. Esimerkiksi kestävyysurheilijat saavat Voice Massagen avulla ”tilaa” tai vapauttaa hengitykseen rintakehän lukot ja lihaskireyksiä. Itse huomaan hoidon jälkeen, miten hengitys kulkee heti helpommin ja painontunne rintakehän päältä kevenee.

 

 

Hoitopattereita on erilaisia ja hoito räätälöidään aina asiakkaan silloisten tarpeiden mukaan. Peruskaava Voice Massage –hieronnassa menee seuraavasti: Hoito aloitetaan lämmittämällä ja rentouttamalla selän ja hartiaseudun isoimpia lihasryhmiä. Tämän jälkeen siirrytään käsittelemään hengitykseen ja äänentuottoon osallistuvia lihasryhmiä kylkien ja vatsan alueella sekä avataan ja rentoutetaan rintalihaksia ja kaulan alueen lihaksistoa. Lopuksi siirrytään käsittelemään pään ja kasvojen lihaksia sekä purentalihasten aluetta, tarvittaessa myös suun sisäisesti.

 

Kenelle Voice Massage -hieronta erityisesti sopii?

 

Voice Massage -hieronta saattaa auttaa moneen. Itse päädyin sinne bruksismin vuoksi, mutta moni muukin vaiva saattaa lähteä tällä hoidolla. Kaikki ääntään työssä käyttävät, kuten opettajat, esittelijät, puhelimitse töitä tekevät, puhujat, laulajat, näyttelijät jne hyötyvät hoidosta. Hieronta keskittyy äänentuottoon osallistuvien lihasryhmien käsittelyyn ja harjoitteluun, jolla voidaan ehkäistä lihasten kireystiloja ja niistä johtuvia äänihäiriöitä.

 

Äänityöläisten lisäksi myös toimisto- ja näyttöpäätetyöntekijät saavat usein Voice Massage -hieronnasta avun ryhtiongelmiin sekä niska- ja hartiaseudun lihasten kiputiloihin. Näiden lisäksi Voice Massagen pariin hakeutuvat usein myös purentaongelmaiset, astmaatikot, homealtistuneet ja parkinson-potilaat. Kotihoito ja hengitysharjoituksen auttavat ylläpitämään hoidon tuloksia. Itse ostin pitkän jumpparullan, jonka päällä teen rintakehää avaavia liikkeitä – tosin luvattoman harvoin, ollakseni rehellinen!

 

 

 

Olenko hyötynyt hoidosta?

 

Olen saanut apua Voice Massagesta ja olemme Tuulan kanssa myös huomanneet ja seuranneet, miten ryhdin virheasentokin on korjaantunut hiukan paremmaksi. 70–90 minuutin hoito maksaa 83 €. Lisää hoidoista ja hinnoista voit kurkata olook.fi –verkkosivuilta. Käyn hoidossa yleensä kerran kuukaudessa, joskus se riittää ja joskus tuntuu, että voisin käydä useammminkin… Olen nyt käynyt viisi kertaa ja haluan käydä jatkossakin, sillä puhetyöläisenä kasvojeni lihakset ja äänen tuotantoon osallistuvat lihakset jouvat koville.

 

 

Toivottavasti tämä postaus vastasi teidän kysymyksiinne Voice Massage -hieronnasta ja kokemuksistani sen parissa. Lisääkin saa kysyä, jos jokin vielä mietityttää tai kurkata OloOk:n sivuilta.

 

Iloa ja ihanaa oloa kaikille teille ihanille,
Karita

 

 

 

 

kuvat: Emma Ronkainen / OloOk

Lisää iloa, inspiraatiota, reseptejä, kauneutta ja paljon muuta löydät aiemmista postauksista – selaile siis myös niitä!

Jooga – kehon ja mielen yhteys

Olisi ilo jos tapaisimme myös somessa: Instagram @karitatykka | Twitter @karitatykka | Snapchat karita-tykka ja FB

kiitos!

 

Kommentit (11)
 1. Kärsin samasta vaivasta! Voice masage kuulostaisi houkuttelevalta, mutta tääläpäin ei näytä olevan tarjolla ☹ ja hintakin kirpaisee, kun opiskelu vielä kesken.. pari viikkoa sitten sain ekan purentakiskoni (maksoi lähemmäs 200e) ja aamulla saan aina etsiä kiskoja mutta tuntuu että ainakin jotain apua siitä on jo ollut. Mun oli oikeastaan pakko hommata kisko koska hampaat niin kuluneet hinkkaamisesta ikävä kyllä myös 7.v tyttärelläni tuntuu olevan jo samaa ongelmaa ☹

  1. karitatykka
   19.8.2018, 11:48

   Ymmärrän. Meilläkin Luca välillä narskuttelee, mutta kuulemma lasten narskuttelu kuuluu asiaan, eikä ole pahasta.

   Toivottavasti totut kiskoon ja homma helpottuu. Kuulin myös yhdeltä seuraajalta apteekin 60 € kiskosta, joka on toiminut hyvin ainakin hänelle… Voit ainakin hoitaa ryhtiäsi ja keskittyä kehon hoitoon itsenäisesti tai vaikka osteopaatilla, joka sekinvo auttaa kehon linjauksissa ja auttaa sitä kautta myös pruksismiin. Kannattaa etsiä syitä, mistä narskuttelu johtuu ja keskittyä niihin – esimerkiksi rentoutuminen, kehoa avaavat liikkeet ja stressinhallinta saattavat auttaa.

   Iloa, Karita

 2. Tuota voisi kokeilla, mulla on vähän ollut ongelmia rintarangan kanssa.
  Pitäisi muistaa avata sitä joka päivä ja tehdä harjoituksia, tuollainen voisi potkaista sen käyntiin..

  1. karitatykka
   19.8.2018, 11:49

   OLisi tosi hyvä juuri tuohon!!

   Suosittelen, tykkäät varmasti.
   Iloa,
   Karita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *