Rakkaudella, Karita
Rakkaudella, Karita

Viljattomat ja sokerittomat lakukarkit

Viljattomat ja sokerittomat lakukarkit

Miltä kuulostaisivat lakunamut ilman lisättyä sokeria, viljoja tai pähkinöitä? Halusin luoda lakun, joka kelpaisi meille molemmille lakunystäville, isälle ja minulle – niin syntyivät nämä viljattomat ja sokerittomat lakukarkit. Tänään on tärkeä päivä, isäni 67-vuotissyntymäpäivä. Isän kanssa on touhuiltu kaikenlaista vuosien varrella – hän (niin kuin äitinikin) on aina ollut vahvasti mukana elämässäni. Olipa sitten kyse iloista tai suruista, vanhempani ovat aina olleet läsnä. Myös kiinnostukseni terveyteen ja terveyttä edistävään ruokaan on lähtöisin kotoa. Makumieltymykset osuvat usein myös yhteen – pidimme molemmat valtavasti muun muassa lakuista. Muistan kuinka lapsena nautimme isäni kanssa helposti ison lakupussin kuin ohimennen. Isäni toi lakuja myös silloin kun makoilin kipeänä sängynpohjalla. Jostain kumman syystä ”partarahnu” ja lakut toimivat aina ja olo parani. : ) Ai mikä on partarahnu? Sitä on vaikea selittää – parhaiten sitä ehkä kuvaa pienellä parransängellä varustettu halaus. Edelleen touhutaan paljon yhdessä, olemme myös kiinnostuneita samoista asioista. Tänä päivänä kumpikaan meistä ei syö karkkeja – ainakaan sellaisia, joissa on valkoista sokeria tai keinotekoisia aineita. Muuta makeaa nautimme kyllä! Minulla olikin haaste saada aikaan lakunamu, joka vastaisi lakritsanhimoon – viljattomat ja sokerittomat lakukarkit syntyivät.

Viljattomat ja sokerittomat lakukarkit

Viljattomat ja sokerittomat lakukarkit

Lakukarkit ovat sekoitus ihanaa pehmeää sekä makeaa lakritsan makua ja tasaipainotettuna ripausella suolaa. Kombo on ihana! Vatsa ei myöskään protestoi vaan tykkää yhtä paljon kuin suukin. Suolan ja lakritsan määrää voi mukauttaa oman maun mukaan. Päälle tuleva lakritsajuuriuutekerros ei ole pakollinen, mutta tuo makua ja tekee lakuista mukavempia nauttia. Koska lakukarkit ovat viljattomia, sokerittomia ja vegaaneja, voi niitä tarjota monelle – tai viedä vaikka lahjaksi.

Viljattomat ja sokerittomat lakukarkit

Voit muotoilla lakukarkeista sen muotoisia kuin haluat. Itse tein pötköjä sekä palleroita. Muista kuitenkin antaa massan ensin jähmettyä pakkasessa, jotta muitoilu on mahdollista. Jos massa tarttuu käsiisi, voit kastella kämmenet kevyesti tai käyttää kämmenissä aavistuksen kookosöljyä. Lakritsajuuriuutepötköjä saa Punnitse ja säästä -myymälöistä ja jauheeksi saat sen morttelissa tai tehosekoittimessa. Itselläni on käytössä Blendtecin pieni twister jar, jossa uutetikun saa helposti jauheeksi.

Tämän reseptin myöstä haluan toivottaa rakkaalle ja maailman parhaalle Isälleni hyvää ja onnellista syntymäpäivää!

Rakastan sinua! Olen onnellinen että juuri sinä olet isäni!
Halauksin,
Karita

Viljattomat ja sokerittomat lakukarkit

Viljattomat ja sokerittomat lakukarkit

10 Medjool-taatelia
2,5 rkl lakritsijuurijauhetta
1/4 tl jauhettua tähtianista
kunnon ripaus suolaa
2 rkl sulaa kookoöljyä tai kaakaovoita

+ kuorrutukseen jauhettua lakritsajuuriuutetikkua (Punnitse ja säästä)

Prosessoi medjool-taatelit tahnaksi monitoimikoneessa tai tehokkaassa tehosekoittimessa.
Lisää lakritsijauhe, suola ja tähtianis – sekoita huolellisesti.
Lisää sulatettu kooksöly tai kaakaovoi ja sekoita.

Siirrä toiseen astiaan ja laita pakastimeen jähmettymään, jotta muotoilu on helpompaa.
Muoteile ja pyörittele lakritsijuuriuuterouheessa. Siirrä viileään ja jähmettyä.

Itse pidän näitä kannettomassa astiassa viileässä (viinikaapissa). Lakukarkit paranevat kun saavat hiukan viileässä kuivahtaa. : )

Nauti!

Viljattomat ja sokerittomat lakukarkit

Kommentit (6)

 1. mamma79

  Voisiko tuon tähtianiksen jättää pois ? Vai onko oleellinen osa lakritsia ?

  • karitatykka

   Moikka.

   Voi jättää pois, mutta tuo kyllä makua. : )

   Iloa,
   Karita

 2. KESÄN PARAS MARJAPIIRAS – Rakkaudella, Karita

  […] Viljattomat lakut […]

 3. KARITAN KESÄMENU – Rakkaudella, Karita

  […] Viljattomat lakut […]

 4. Niina

  Moikka Karita,luen innolla reseptejäsi, mutta pikkukaupungissa asuvana raaka-aineiden metsästys on haastavaa. Olisikin mukavaa jos voisit tehdä yhteistyötä jonkun verkkokaupan kanssa. Verkkokauppa voisi myydä valmista settiä esim. Karitan lakunamut, joka sisältäisi tarvittavat tuotteet ja reseptin.

  • karitatykka

   Hei Niina ja kiitos, että seuraat.
   Hyvä ajatus, kiitos siitä. Mellä omassa verkkokaupassamme ( superlemon.fi )on saatavilla joitakin raaka-aineita, toivottavasti se auttaa edes hiukan.
   Iloa ja aurinkoa,
   Karita

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *