Rakkaudella, Karita
Rakkaudella, Karita

Viisi tapaa lisätä liikuntaa – helposti ja vaivattomasti

Viisi-tapaa-lisätä-liikuntaa-helposti-ja-vaivattomasti

Kevät on ihanasti käynnissä ja aurinko saanut ihmiset liikkeelle. Liikunta onkin mielestäni ihanaa juuri ulkona ja auringonpaisteessa. Itsekin olen päätyntyt lenkille, nauttimaan happirikkaasta ilmasta, kauniista maisemista ja kevätilman raikkaudesta. Aina ei kuitenkaan huvita ja joskus liikunta saattaa tuntua kiireen keskellä mahdottomalta ajatukselta. Kuitenkin juuri kiireen keskellä, ehkä huonolaatuista ruokaa nauttittua ja liian niukasti nukuttua, olisi edes pieni tasapainottava liike pelkästään hyvästä. Se parantaa unenlaatua, nostaa mielialaa ja poistaa stressiä. Lisäksi myöskään ylimääräiset stressikilot eivä pääse kertymään vyötärölle.

Tiedät varmasti enemmän kuin hyvin liikunnan erilaiset hyödyt, joten en höpötä niistä tänään enempää, vaan vinkkaan viisi tapaa lisätä liikuntaa – helposti ja vaivattomasti. Nämäkin ovat varmasti tuttuja, mutta muistutus on hyvästä ja auttaa tiedon siirtämisessä käytäntöön. Tiedostahan ei ole mitään hyötyä, jos sitä ei ota käytäntöön tai avuksi omaan tekemiseen. Tässä siis muutama ajatus, jotka sopivat tavalla tai toisella ihan jokaiselle.

viisi-tapaa-ilsata-liikuntaa-helposti-ja-vaivattomasti

Viisi tapaa lisätä liikuntaa – helposti ja vaivattomasti

1. Herää viisitoista minuuttia aiemmin. Joogaa, venyttele, hypi trampoliinilla tai tee intensiivinen lyhyt treeni. Joskun pelkkä aamuvenyttely on parasta! Minulle aamu on monessakin mielessä paras aika liikkumiseen. Teen sen aamulla varmemmin ja keho herää kunnolla uuteen päivään. Koko päivä saa loistavan alun, kun syke nousee tai veri lähtee liikkeelle heti aamusta.

2. Levitä joogamatto valmiiksi ennen nukkumaanmenoa tai laita urheiluvaatteet sängyn eteen muistuttamaan aamutreenistä. Sitoudu ainakin pukemaan urheiluvaatteet päällesi –  treenivaatteet puettuasi, lähdet myös urheilemaan tai teet varmasti edes lyhyen treenin – lupaan!

3. Puhu työpuheluita kävelyn aikana tai sovi kävelypalaveri. Hyödyt itse, ajatus kulkee hyvin ja vastapuoli saa samalla kokea kävelyn virkistävän vaikutuksen. Sovi kahvitreffien sijaan kävelytreffit ystävän kera. Naisten kesken rupatellessa kävelylenkki taittuu kuin itsestään!

4.  Jos sinun on hankala pitää kiinni lupauksestasi, ota valmentaja tai treenaa kaverin kanssa. Kun sinulla on jonkun toisen kanssa sovittuna treenitreffit, et jätä niitä väliin. Tutkimuksetkin osoittavat, että olessamme vastuuvelvollisia jollekin toiselle teemme parempaa tulosta emmekä jätä sovittuja asioita tekemättä.

5. Pidä hauskaa ja nauti. Valitse liikuntamuoto, joka palvelee juuri sinua. Joka tuntuu kivalta, innostaa ja haastaa juuri sopivasti. Jos treeni on liian kovaa tai masentaa sinua jollain tavalla, ei se ole pitkällä tähtäimellä kestävää. Jos liikeellä on jokin tavoite, pidä se maltillisena ja vältä liian suuria lupauksia. Sillä jos et pääse asettamiisi liian koviin tavoitteisiin, tunnet epäonnistuneesi ja motivatio loppuu välittömästi. Muista, ettei liikunnalla tarvitse olla tavoitetta tai päämäärää – se voi olla vain tuomassa sinulle terveyttä ja kokonaisvaltaista hyvää oloa. Ei siis senttien tai kilojen vahtimista, kelloon tuijottelua tai tuloksien vahtaamista… Toki jos etenemisen ja kehityksen mittaaminen antaa sinulle potkua, on sekin ok. : )

Bonus: Jokaisen harjoituksen jälkeen kannattaa viipyillä hetki positiivisten tuntemusten kanssa. Tunnustella, miten hyvältä kehossa tuntuu ja millaisen hyvänolontunteen liike sai aikaan. Iloitse, että teit jotakin ja merkitse vaikka ylös – onnistumisen tunteet motivoivat jatkamaan, silloinkin kun ei huvita. Kohe oppii toiston kautta janoamaan lisää onnistumisen tunteita.

Keho on luotu liikkumaan, tyylipisteitä ei jaeta, eikä sinua sen mukaan arvioida. Liike on sinua varten – ei pakkopullana sinulle pakotettua, vaan sinulle ja avuksesi annettu. Jos voit hengittää – voit liikkua. Hengitysharjoitukset ovat nimittäin voimallisia!

Omalla kohdallani liike kuuluu useimmiten juuri aamun tunteihin, silloin minun on helpointa antaa aikaa itselleni ja keholleni. Treenaan useimmiten ennen kuin muu perhe herää ja miehen kanssa vaihdetaan useimmiten lennossa. Hän saapuu treenaamaan, kun minä kipaisen valmistamaan aamiaista. Jos käyn ohjatussa treenissä, voi se olla myöhemminkin päivän aikana. Tällä hetkellä teen ainoastaan omatoimisia harjoituksia, mutta pilates-, barre- tai joogatunnit kuumottelisivat kyllä.  Iltatreeni ei sovi minulle lainkaan, enkä treenaakaan koskaan iltaisin. Haluan tehdä iltaisin jotakin aivan muuta, kuten viettää aikaa perheeni kanssa ja rentoutua päivän askareista.

Koetko sinä liikunnan hankalaksi vai oletko supermotivoitunut? Miten sinä saat sisällytettyä liikkeen arkeesi ja mikä auttaa siinä?

Liikunnan iloa ja hyvää oloa!

Karita 

kuvat: Petri Mast Photography

Kommentit (3)

 1. Katja

  Kiireisenä 4 lapsen äitinä, yrittäjänä ja eläinlauman huoltajana aika on usein kortilla. Koirien kanssa lenkkiä päivittäin, mut yritän saada jotain extraa aina tehtyä itselleni, nyt kesällä se on trampoliini 🙂 mieluiten vielä ihan yksin omien ajatusten kanssa. Myös joogaa kotona videon välityksellä pyrin viikottain tekemään.
  Toivottavasti lasten kasvettua aikaa olisi vähän enemmän vielä liikunnalle, siitä saa niin hyvää energiaa!

  • karitatykka

   Trampoliini on huippu. Meillä on vain minitramppa, mutta toivottavasti joskus myös isompi…
   Moi Katja.

   Huh! Aikamoinen ja ihana paketti sinulla!
   Me äidit tarvitsemme omaa aikaa ja liikunta on siihen myös oiva keino. Päätä on hyvä päästä tyhjentämään jollain tavalla – siihenkin liike on hyvästä. Lapsiaika on kuitenkin vain osa elämää ja tulee vaihe, jolloin omaa aikaa on taas enemmän. Itseään ei kuitenkaan kannata matkan varrella unohtaa.
   Tsemppiä!

   Aurinkoa ja liikkumisen riemua,
   Karita

 2. TÄYDEN KYMPIN KASVOSEERUMI – Rakkaudella, Karita

  […] eivät ole kunnossa. Huomiotasi kaipaavat myös riittävä ja laadukas uni, ravintorikas ruoka, liikunta ja rakkaus. Kauneus ja terveys on kokonaisvaltaista, joten yksi asia ei tuo oikotietä onneen, […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *