Viidellä askeleella eroon joulustressistä

Viidellä askeleella eroon joulustressistä – toimi näin

viidellä askeleella eroon joulustressistä Karita tykkä

 

Joulun aika on tutkitusti yksi vuoden stressaavimmista vuodenajoista. Sen ei kuitenkaan tarvitse olla niin – vaan päinvastoin, olisi hyvä nauttia stressittömästi vuodenajasta, jolloin on luonollista käpertyä viltin alle, kuunnella mitä keho kertoo ja levähtää. Siksi kehotan kokeilemaan, josko voisit päästä viidellä askeleella eroon joulustressistä – voi olla, että tästä joulusta tulee rennompi, miellyttävämpi ja ehkä olet enemmän myös läsnä kuin aikoihin. Ideaalitilanteessa noudattaisit jokaista askelta useamman päivän, mutta nyt kun jouluun on enää viikko, mennään askel kerrallaan eteenpäin ja teet, kuten parhaalta tuntuu – pääasia, että toimit. Ymmärräthän, että jos mikään ei muutu – mikään ei muutu… : )

 

 

viidellä askeleella eroon joulustressistä Karita Tykkä

 

1. Syö raakasuklaata– suklaameditaatio

Viidellä askeleella eroon joulustressistä, askel yksi – raakasuklaameditaatio, jossa ihmettelet ensin suklaapalaa lapsen uteliaisuudella. Tutustu palaan kuin pieni lapsi, joka näkee sen ensimmäistä kertaa. Tunnustele, haistele ja tutkaile palaa kaikilla aisteilla. Laita sitten pala suuhusi, maistele miten monia makuja löydät, mitä tekstuureja siinä on ja miten se muuttuu sulaessaan suussa. Antaudu suklaan maisteluun kaikilla aisteilla ja keskity vain siihen. Niin monesti huomioimme syödessämme samaan aikaan kaikkea muuta tai hotkimme ruokamme kiireessä, mutta kun keskitymme aistiemme äärelle olemme täysin läsnä. Suklaameditaatiota harjoittaessa stressitasot laskevat, emmekä sillä hetkellä mieti mitään muuta. Seurauksena hyvä ja rauhallinen olo, plus löydät suklaasta makuja, joita et ole koskaan aiemmin maistanut.

 

2. Mene kävelylle
Pieni kävely ulkona sopii ihan kirjaimellisestikin, viidellä askeleella eroon joulustressistä -kokonaisuuteen. Kävely ulkona voi antaa uutta perspektiiviä stressinaiheisiisi, tilaa hengittää ja keholle tilaisuuden purkaa stressiä kiireen keskellä. Voit kävellä missä tahansa, eikä aikaakaan tarvitse ottaa kuin 15-20 minuuttia. Kävele rauhassa, älä kiirehdi – anna kehon ymmärtää, ettei ole kiire mihinkään. Kuuntele ja tarkkaile kehoa – miltä maa tuntuu jalkojen alla, missä lihaksissa askellus tuntuu, entä miltä ilma kasvoillasi, mitä värejä ja muotoja näet ympärilläsi, entä mitä tuoksuja tai ääniä havaitset…

 

3. Hengitä!
Käytämme vain 10 % keuhkojemme tilavuudesta! Etenkin stressatessamme, vatsa on jännittyneenä ja hengitys kulkee vain keuhkojen yläosassa. Siksi viidellä askeleella eroon joulustressistä pääsee hengittämällä kunnolla. Otan hetki, pysähdy ja hengitä. Hengitä koko kehollasi ja pidennä hengitystäsi. Tee se nyt! Hengityksen hidastaminen, syvä huokaus ja vatsaan asti ulottuva hengitys aktivoi parasympaattisen hermoston ja keho rentoutuu. Keho alkaa taas korjata itseään, palautumaan, sulattamaan ruokaa jne. Asioita, joita se ei tee kunnolla stressin alla.

 

viidellä askeleella eroon joulustressistä

 

4. Tee jotakin ihanaa itsellesi
Usein Joulunaikaan teemme kaikille toisille jotakin, huolehdimme toisten tarpeista ja toimimme toisista käsin. Nyt teemmekin tietoisesti itsellemme jotakin hyvää. Ole kiltti kehollesi, älä rääkkää tai kohtele sitä kaltoin – sinulle on yksi arvokas keho, johon saa kyllä varaosia, mutta ne ovat aina alkuperäisiä osia huonompia. Ota lämmin kylpy tai nauti pulahduksesta jäisessä meressä, jos se on sinun juttusi. Nauti pienistä päiväunista, lempiruoastasi tai jostakin muusta, joka tuo sinulle mielihyvää ja iloa. Anna myös itsellesi aikaa, jolloin sinun ei tarvitse olla mitään kenellekään toiselle. Tee jotakin, joka tuo sinulle iloa ja mistän nautit – leivo, soita ystävälle, lue naistenlehteä, katso lempielokuvasi tai tee jotakin muuta, joka on kaiken kiireen keskellä jäänyt väliin.

 

 

5. Harjoita kiitollisuutta
Usein kuulen ympärilläni valitusta erilaisista puutteista tai elämän epäkohdista. Jokin asia on taas huonosti… Ja kyllä, itsekin sorrun välillä siihen! Mutta valitus saa meidät tuntemaan entistä enemmän puutetta, kärsimystä ja stressiä – muodostaen todellisuutemme. Minulle tuli loppukesästä eteen ISO PYSÄHDYS, sellainen, josta ”en osaa” vielä täällä teille kirjoittaa tai kertoa – sen aika tulee sitten kun sormet juoksevat näppäimistöllä ja pukevat tuon, minulle henkilökohtaisesti erittäin vaikean asian sanoiksi… Asia sai minut näkemään elämän ja kaiken aivan uudessa valossa. Ja sai minut tuntemaan kiitollisuutta enemmän kuin koskaan aiemmin – kiitollisuutta niistä pienimmistäkin asioista.

Voit harjoittaa kiitollisuutta ja nostaa kiitollisuustasoasi – tutkimuksien mukaan myös onnellisuuden kokemusten määrä kasvaa. Kokeile listata päivittäin kymmenen kiitollisuudenaihetta. Pyri etsimään päivittäin uusia aiheita kiitollisuuteen. Vie tietoisesti ajatuksesi niihin pieniin ja isoihin elämän mausteisiin, joista voimme olla kiitollisia. Tunne samalla hyvän olon tunne, jota jokaisen asian ajattelu sinussa nostaa. <3

 

viidellä askeleella eroon joulustressistä Karita Tykkä

 

 

Viidellä askeleella eroon joulustressistä + extra – elä omaa elämääsi, älä toisten

Niin usein teemme asioita joita ”kuuluu” tehdä. Näin on aina tehty… Mutta jos käyttäytymismallit ja kaavat eivät palvele sinua tai tuo iloa, muuta ne. Uskalla elää omaa elämääsi ja tehdä asioita, jotka tekevät sinulle hyvää. Kukaan muu ei elä elämäämme puolestamme – meillä on vastuu ja mahdollisuus tehdä elämästämme omannäköinen. Mieti hetki, mikä saa sinut tekemään asioita joista et pidä, kohtaa ja hyväksy pelkosi ja muuta sitten rohkeasti suuntaa, jos se tuntuu sinusta oikealta.

 

Kokeile näitä askeleita ja kerro, millaisia vaikutuksia huomaat.
Nauti stressittömästä joulun odotuksesta ja joulun ajasta.

Iloa, Karita

 

 

Kuvat: Emma Ronkainen
kuvauspaikka ja korut: Nougat
neule: North Outdoor

 

Lisää iloa, inspiraatiota, reseptejä, kauneutta ja paljon muuta löydät aiemmista postauksista!

Ilolla seuraan myös Rakkaudella, Karita –blogini jakoja somessa!

Gluteeniton kuningatarpiirakka

Olisi ilo jos tapaisimme myös somessa: Instagram @karitatykka | Twitter @karitatykka | Snapchat karita-tykka ja FB

kiitos!

Kommentit (4)
 1. Kiitos tärkeän asian nostamisesta kirjoitukseesi.
  Joulu ilman stressiä kuuluu meidän perheeseen, toivottavasti monille muillekin! Joulun voisi ajatella olevan tekijänsä näköinen, sellainen minkä saa kulloisellakin voimavaralla rakennettua.
  Rauhaisaa joulun odotusta!

  1. <3 kiitos kun luit.

   Iloa, valoa ja rauhaa,
   Karita

 2. Niina Lindqvist
  18.12.2018, 13:53

  Tekstisi laittaa ajattelemaan, juuri näin.
  Teemme asioita toisia ajatellen mutta pitäisi muistaa myös oma jaksaminen ja hyvinvointi näin joulukiireenkin keskellä. Jokainen tekee joulun oman jaksamisen puitteissa.
  Tunnelmallista ja rauhallista joulun odotusta!

  1. <3 kiitos samoin,

   Karita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *