VAPPUBRUNSSI KOTONA TAI PIHALLA

Vappubrunssi kotona tai pihalla – niin tai näin, menu sopii molempiin!

vappubrunssi Karita Tykkä

Vappua juhlitaan HUOMENNA – on aika juhlistaa kaiken erikoisen keskellä kevättä ja kesän saapumista. Itse havahduin viimeksi eilen luonnon vihreyteen ja uuden alkuun. Sain jälleen muistutuksen kuten kaikki muukin – tämäkin menee ohitse. Tässäkin hetkessä on taikaa ja asioita, jotka ovat huomioimisen arvoisia ja arvokkaita.

Vappuna on usein tapana nauttia brunssia puistoissa ja pihoilla, tänä vuonna näin ei ehkä ole – on syytä varautua myös sisätiloihin. Halusin tarjoilla teille ehdotuksen vapun brussille – kaikki gluteenitonta, sokeritonta ja herkullista! Ota ne, jotka kutsuvat tai vaikka kaikki! Vappubrunssi kotona tai pihalla sisältää siemenleipää, kahdenlaista pähkinäjuustoa, munasalaattia, parsaa, avokadot katkarapu chevichellä sekä (resepti neljän vuoden takaa), appelsiinisuklaaraakakakku tai tee vaikka tämä marjapiirakka kookoskermavaahdolla. Mukaan voit ottaa tai pöytään laittaa myös erilaisia hedelmiä, marjoja, vihannestikkuja ja esimerkiksi toffeetäytteisiä suklaapatukkoja. Kylmän sään varalta suosittelen valmistamaan ison termarillisen lämmintä kukkakaalikeittoa mukaan otettavaksi vaikkapa pihapiknikille.

Iloa ja herkullista vappua!

Rakkaudella,
Karita

Vappubrussi kotona tai pihalla – MENU

Vappubrunssi – pikkusuolaista

Paras siemenleipä

kuivat ainekset:
6 dl kaurahiutaleita (itse käytin isoja gluteenittomia hiutaleita)
3 dl kuorittuja auringonkukansiemeniä
2 dl kurpitsansiemeniä
1, 5 dl pellavansiemeniä
3/4 dl psylliumkuitujauhetta
3 rkl chia-siemeniä
2–2,5 tl hienoa laadukasta suolaa

nestemäiset ainekset:
2–3 rkl oliiviöljyä (tai sulaa luomuvoita tai gheetä)
6 dl vettä

Esilämmitä uuni 180 asteeseen. Levitä auringonkukan- ja kurpitsansiemenet pellille ja paahda 15 minuuttia, sekoita puolessa välillä etteivät pala.
Kun siemenet ovat valmiit kaada kulhoon ja nosta uunin lämpötila 200 asteeseen. Mittaa loput kuivat raaka-aineet ja sekoita siementen kanssa keskenään.
Kaada joukkoon vesi ja öljy ja jos haluat, voit laittaa joukkoon myös ruokalusikallisen tai kaksi vaahterasiirappia ja sekoita hyvin. Itse en siirappia laittanut, sillä omaan makuuni leipä ei sitä tarvitse.
Upota lopuksi kädet taikinaan ja möyhi kaikki huolellisesti ja rakkaudella sekaisin.
Viotele vuoka tai vuoraa se leivinpaperilla ja lusikoi taikina vuokaan. Kosteilla käsillä homma toimii myös oikein hyvin, eikä taikina tartu sormiin.
Sivele lopuksi päälle vielä hiukan oliiviöljyä ja kypsennä uunissa noin tunti.
Ota uunista pois ja poista poista vuoasta, jotta leipä saa ”kuivahtaa” ja jäähtyä noin tunnista kahteen.
Leikkaa leivästä ohuita viipaleita, paahda tai nauti tuoreeltaan minkä tahansa kanssa. Oma suosikkini ovat avokado, tahini ja yrtit tai hummus.

Vegaaninen tuorejuusto

1 dl mantelijauhoa
2 dl cashewpähkinöitä (liota vähintään tunti, mielellään yön yli)
5–6 rkl vettä
3 rkl sitruunan mehua
3 rkl ravintohiivaa
½–1 tl laadukasta suolaa
ripaus mustapippuria tai maun mukaan

lisää sitten versioon yksi:
1 rkl tuoretta pieneksi pilkottua rosmariinia
½–1 tl kuivattua rosmariinia

ja juusto nro kaksi:
paprikajauhetta ja anchochilirouhetta (savustettu paprikajauhe sopii myös, jos anchochilirouhetta)

Huuhtele ja valuta liotetut pähkinät. Laita pähkinät, mantelijauho, vesi, sitruunamehu, ravintohiiva ja suola tehosekoittimeen, jauha tasaiseksi massaksi ja lisää toivomasi mausteet. Versio yksi on rosmariinilevite ja versio kaksi on paprika-anhochililevite. Molemmat ovat herrrrkullisia!
Sekoita vielä ja tarkista maku. Juusto säilyy jääkaapissa suljetussa astiassa vajaan viikon ja sen voi myös pakastaa.

Voit nauttia itse valmistettujen tai kaupan kräkkereiden kera tai vaikka vaalean leivän päällä. Erilaisiin kräkkereihin resepti löytyy Hyvää huomenta -kirjastani.

Vappubrunssi – pääruoat

Kermainen vegaaninen kukkakaalikeitto

1 rkl oliiviöljyä
1 rkl sipulijauhetta
1–2 valkosipulinkynttä
1 kukkakaali (noin 1 kg)
timjamin oksa pieneksi pilkottuna
7 dl kasvislientä
150 g Fazer Yosa mustapippurilevitettä

suolaa maun mukaan

Koristeluun:
+ timjamia
+ kukkia
+ oliiviöljyä

Laita kattilaan kasvisliemi, sipulijauhe ja hienonnettu timjami. Keitä pieneksi pilkottu kukkakaali ja valkosipuli kasvisliemessä, kunnes kukkakaali on kypsää ja pehmeää.
Soseuta keitto kermaisen sileäksi. Lisää Yosa kauralevite ja soseuta. Nosta hiukan lämpöä, jotta keitto on kuumaa.
Annostele lautasille ja viimeistele oliiviöljyllä ja timjamilla – kukkiakin voi laittaa, etenkin jos keiton tarjoilee juhlavasti. : )

Munasalaatti

(noin 4 annosta)

5 huoneenlämpöistä kookasta luomumunaa
3 rkl hienoksi kuutioitua punasipulia
1/2–3/4 dl majoneesia
1 rkl Dijon sinappi
2 rkl persiljaa hienoksi pilkottuna
2 rkl ruohosipulia hienoksi pilkottuna
1 tl sitruunamehua
suolaa ja pippuria maun mukaan

Kuumenna vesi kiehuvaksi. Käännä sitten lämpö niin pienelle, ettei kuplia enää tule.
Laske huoneenlämpöiset munat siivilää tai kauhaa apuna käyttäen hitaasti ja varovasti veteen. Käännä lämpö takaisin kuumemmalle, niin että poreilu alkaa ja keitä munat 12 minuuttia.

Siirrä munat jäävesihauteeseen muutaman minuutiksi, jotta kypsentyminen pysähtyy ja munat jäähtyvät.
Kun munat ovat viilentyneet niin, kuori ne ja laita kulhoon.
Leikkaa munat rouheasti lohkoiksi tai pilko pienemmiksi jos haluat ”hienomman” koostumuksen. Itse pidän salaatista, jota ei ole liian hienosti yritetty pilkkoa.
Lisää punasipuli, ruohosipuli, persilja, majoneesi, Dijon-sinappi ja sitruunamehu, ja sekoita raaka-aineet huolellisesti yhteen.
Tarkista maku ja mausta suolalla ja pippurilla.

Tarjoile yksin tai kylmien/lämpimien kalojen kaverina, pienten Roomain-salaatin tai sikurisalaatin lehtien päällä, perunoiden, piiraiden tai leivän kanssa tai vaikka ihanien tankoparsojen kera.

P.S. Munat voivat halkeilla, jos käytät kylmiä munia. Käytä tässä siis aina huoneenlämpöisiä munia.

grillatut jättiravunpyrstöt aiolilla Karita Tykkä

Grillatut jättiravunpyrstöt aiolilla

1 rkl Borges extra mild -oliiviöljyä ja lisää grillaukseen (ei välttämätön)
450 g kuorittuja ja raakoja jättikatkaravun pyrstöjä (noin 16–20) (tuoreita tai pakasteesta sulatettuja)
3 pientä valkosipulinkynsiä, hienoksi raastettu, jaettuna
2–3 tl mausteseosta ja lisää tarjoilua varten *
1 tl suolaa
1 rkl sitruunan mehua
1 limetti
2,5 majoneesia  (katso resepti tästä)

* mausteseos
3/4 dl paprikajauhetta
3 rkl mustapippurirouhetta
1–2 rkl suolaa
2 tl valkosipulijauhetta
2 tl sipulijauhetta
1 tl cayennepippurijauhetta

Vinkki: tähän ei kannata käyttää voimakkaan makuista neitsytoliiviöljyä – käyttämäsi öljyn voimakas maku määrittää maun. Esimerkiksi Borgesilta löytyy Extra Mild -versio, joka toimii tässä erinomaisesti ja jota itse käyän majoneesissani aina.

Siirrä sulat ja kuoritut jättikatkaravun pyrstöt kulhoon. Lisää 1 rkl öljyä, kaksi kolmasosaa valkosipulista, 3 tl (tai enemmän maun mukaan) mausteseosta ja sekoita. Anna maustua minimissään noin 10 minuuttia, kun grilli lämpiää ja valmistat aiolin. Aiolin voi hyvin valmistaa jo aiemmin jääkaappiin maustumaan.
Vinkki: Voit myös jättää valkosipulin pois kokonaan ja nauttia ravut pelkän majoneesin kanssa. Silloin voi majonesin valmistaaa reilummalla sinapilla – toimii upeasti.

Sekoita majoneesi, jäljellä oleva valkosipuliraaste ja 1 tl raastettua sitruunankuorta huolellisesti, peitä ja siirrä jääkaappiin maustumaan.

 Leikkaa limetti puoliksi. Grillaa katkarapuja ja 3 limetin puoliskot (leikatut puolet alaspäin), kunnes ravut saavat väriä, kypsyvät ja liha on läpinäkymätöntä ja limettien leikatut sivut ovat karamelisoituneet, noin 1–2 minuuttia.

Tarjoiluvinkki: Levitä aioli tarjoilulautaselle. Asettele päälle katkaravut ja grillatut limetin puolikkaat. Lisää tarpeen mukaan aavistus mausteseosta tai ruohosipulia.

Tai laita aioli kuppeihin ja dippaa rapuja siinä.
Nauti!

avokadot katkarapu-cevichellä Karita Tykkä

Avokadot katkarapu-cevichellä

(kahdelle–neljälle)

noin 350 g raakoja katkarapuja tai jättikatkarapuja (pakaste)
1/2 punainen chili
1 dl salottisipulia pieneksi pilkottuna
3 rkl korianteria silputtuna
3 rkl limetin mehua
1 rkl tamaria (gluteeniton soijakastike)
2 rkl vastapuristettua appelsiinimehua
1 rkl oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria maun mukaan

2 avokadoa

1. Sulata ja valuta katkaravut ja laita kulhoon. Poista chilistä siemenet ja pilko pieneksi. Lisää sitten kulhoon loput ainekset appelsiinimehua, oliiviöljyä ja suolaa lukuun ottamatta ja sekoita hyvin.
2. Anna kypsentyä noin 10-15 min. Lisää sitten appelsiinimehu, oliiviöljy, rouhaisu mustapippuria ja halutessasi lisää suolaa.
3. Sekoita huolellisesti ja tarkista maku. Puolita kypsät avokadot ja poista kivet. Lusikoi ceviche avokadokuppeihin.
NAUTI!
P.S. Laita ylijäävä ceviche kauniiseen kulhoon santsikierrosta varten. Cevicheä lisätään sen mukaan kun avokadokuppiin tulee tilaa.

Vappubrunssi – jälkiruoat

Appelsiinisuklaaraakakakku

Pohja:
1,5 dl pekaanipähkinöitä, halutessasi liota 4 tuntia, huuhte  le ja valuta huolellisesti
1 dl pilkottuja Medjool-taateleita
1/2 tl jauhettua vaniljaa (Urtekram)
2 tl vaahterasiirappia (ei välttämätön)

Prosessoi kaikki raaka-aineet monitoimikoneessa s-terää käyttäen. Painele sitten kelmulla vuoratun vuoan pohjalle ja siirrä vuoka sivuun.

Appelsiinitäyte:
2 dl cashewpähkinöitä, liota 4 tuntia tai yön yli, huuhtele ja valuta
1/2–3/4 dl kookosöljyä, sulana
1/2 kuorittu luomuappelsiini
1 rkl hunajaa (tai muuta makeuttajaa jos haluat vegaanisen)
1 rkl vaahterasiirappia
1 tl raastettua inkivääriä
1 tl raastettua luomuappelsiinin kuorta tai pari tippaa appelsiiniöljyä (ei välttämätön)
1/2–1 rkl psylliumkuitua

Sekoita kaikki raaka-aineet blenderissä, kunnes massa on täysin tasaista. Kaada kakkupohjan päälle ja kopauta vuokaa pöytään, jotta ilmakuplat poistuvat. Tämän jälkeen tee suklaatäyte.

Suklaatäyte:
2 dl cashewpähkinöitä, liota 4 tuntia tai yön yli, huuhtele ja valuta
3 rkl vettä (tai pähkinämaitoa)
1/2 dl kookosöljyä, sulana
1/2 tl jauhettua vaniljaa
4–5 rkl raakakaakaojauhetta

1/2 dl vaahterasiirappia tai hunajaa (tai oman maun mukaan)
ripaus laadukasta suolaa
1/2 rkl psylliumkuitua

Sekoita kaikki raaka-aineet blenderissä, kunnes massa on täysin tasaista. Kaada vuokaan appelsiinikerroksen päälle. Kopauta taas vuokaa pöytään, jotta ilmakuplat poistuvat, ja laita jähmettymään pakastimeen useammaksi tunniksi tai yön yli.

Kuorrute:
1 dl kookosöljyä, sulana
1 dl raakakaakaojauhetta
1/2 dl vaahterasiirappia tai hunajaa (tai oman makusi mukaan)
1/2 tl jauhettua vaniljaa (Urtekram)
aavistus laadukasta suolaa

Sekoita kaikki raaka-aineet tasaiseksi sekaisin ja tarkista maku.  Koristele kakku jäisenä tai ainakin hyvin kylmänä. Kylmä kakku auttaa kuorrutetta jähmettymään paikoilleen välittömästi. Laita halutessasi vielä takaisin viileään jähmettymään tai anna kakun sulaa ja nauti.

toffeetäytteiset suklaapatukat Karita Tykkä

Toffeetäytteiset suklaapatukat

noin 10–12 patukkaa

noin 15 (270 g) kivettömiä medjool-taatelia
1,5 dl vaaleaa tahinia tai cashewvoita (mieluiten paahtamatonta tai sitten voi käyttää manteli- tai maapähkinävoita)
2 rkl mantelivoita (ei välttämätön)
ripaus suolaa
200 g mieleistäsi suklaata

Lisää taatelit, tahini tai cashewvoi ja suola monitoimikoneeseen ja sekoita kunnes saat tasaisen massan.

Vuoraa voileipävuoka leivinpaperilla ja painele taikina vuokaan. Laita vuoka pakastimeen 1 tunniksi.

Sulata suklaa vesihauteessa. Viipaloi tofeemassasta mieleisiäsi paloja ja päällystä jokainen pala suklaalla. (Voit lusikoida suklaata toffeepalan päälle tai upottaa palan ja valuttaa ylimääräisen suklaan sen päältä.) Laita jähmettymään leivinpaperilla vuoratulle alustalle tai ritilälle. Viimeistele suklaapatukka halutessasi sormisuolalla.

Suklaan jähmettumistä voi nopeuttaa laittamalla patukat hetkeksi pakastimeen tai jääkaappiin.

Toffeetäytteiset suklaapatukat on tarkoitettu nautittaviksi – ota siis mukava asento, iske kiinni ja nauti!

P.S. Toffee täytteiset suklaapatukat säilyvät parhaiten jääkaapissa (noin 5 vrk) tai pidempään pakastimessa.

HERKULLISTA VAPPUA KAIKILLE – KOKEILE NÄITÄ RESEPTEJÄ NYT TAI IHAN MILLOIN VAIN!!

Iloa ja ihanaa oloa,
KARITA

Lisää iloa, inspiraatiota, reseptejä, kauneutta ja paljon muuta löydät aiemmista postauksista!
Ilolla seuraan myös Rakkaudella, Karita –blogini jakoja somessa!

MUUTAMAN MINUUTIN SUKLAAFONDANT

muutaman minuutin suklaa fondant Karita Tykkä

Olisi ilo jos tapaisimme myös somessa: Instagram @karitatykka | Twitter @karitatykka | YouTube  | LinkedIn ja FB

kiitos!

Kommentit (1)
  1. Hei Karita! Iso kiitos kaikista ihanista resepteistä (ja toki muistakin ajatuksia herättävistä teksteistäsi), joita jaksat kehitellä ja jakaa meille blogissasi. Olen ruoan suhteen melko tarkka kotiäiti ja ohjeesi ovat sekä maittavia,kehoa helliviä et ihanan yksinkertaisia toteutettavaksi lapsiperhearjenkin keskellä. Hasselbackan myskikurpitsa, feta-parsakaalipaistos ja uusimpana suklaafondant ovat ainakin näin äkkiseltään mietittynä löytäneet vakituisen paikkansa perheemme ruokapöydästä. Toivon sinulle kaikella tapaa aurinkoista kevättä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *