Turvallinen aurinkosuoja – näin rusketut turvallisesti

Kaupallinen yhteistyö: Mádara

Turvallinen aurinkosuoja – sinulle ja luonnolle

turvallinen aurinkosuoja Karita Tykkä

Tiesitkö, että synteettiset aurinkosuojat, joita moni iholleen laittaa saastuttaa myös vesistöjämme. Kyllä, tuotteiden kemikaalit ja mikromuovit liukenevat osittain ihoilta veteen vahingoittaen vesistöjen ekosysteemiä. Muistaakseni se oli Hawaiji, joka on jo kieltänyt kokonaan synteettisten aurinkosuojien myynnin saarella juuri vesistöjen vuoksi. Monet myydyimmistä aurinkorasvoista sisältävät oksibentsonia ja oktyylimetoksisinnamaattia, jotka joidenkin tutkijoiden mukaan haalentavat korallien värejä ja vaikuttavat negatiivisesti merielämän ja ihmisten terveyden suojelemiseen. Kemikaalien vaikutuksia tutkineen Craig Downsin julkaiseman tutkimuksen mukaan 12 000 tonnia aurinkorasvaa huuhtoutuu vuosittain maailman koralliriutoille. Aurinkorasvojen kieltäminen ei luonnollisesti ratkaise koralliriuttojen muita ongelmia, kuten esimerkiksi lämpötilan normaalista poikkeavaa vaihtelua, ylikalastusta ja rannikoiden suuria saastepäästöjä, mutta hyvää se silti tekee.

turvallinen aurinkosuoja Karita Tykkä

Turvallinen aurinkosuoja – päivittäin!

Vaikka aurinko on ihana ja olen varsinainen aurinkohullu – on auringolta syytä suojautua. Haluan tehdä sen järkevästi, turvallisesti ja laadukkailla tuotteilla. Aurinkovoiteiden kanssa kannattaa myös muistaa se, että mikään niistä ei suojaa melanoomalta – vaikka iho ei palaisikaan. Turvallinen aurinkosuoja on varustettu asianmukaisilla sertifikaateilla ja selvällä raaka-ainelistalla – vaikka pakko myöntää etten läheskään aina edes tunnista koko INCI -listan tuotteita… Minulle on myös tärkeää, että valmistaja tai maahantuoja on valmis vastaamaan kysymyksiin koskien tuotteita, raaka-aineita ja tuotantoa – Mádaralla vastataan aina ja tuotemerkinnät ovat kunnossa. Sarjan tuotteista löytyy myös käyttämäni turvallinen aurinkosuoja – tai oikeastaan monia, erilaisia tuotteita eri tarkoituksiin, ihoalueille ja tarpeisiin. Olen käynyt Mádaran tehtaalla Riikassa, tavannut johdon ja työntekijät sekä todistanut omin silmin kuinka pieteetillä ja intohimolla tuotteita valmistetaan. Senkin vuoksi minun on helppo suositella koko sarjaa.

P.S. Tehtaalle pääsee tutustumaan kuka tahansa.

turvallinen aurinkosuoja Karita Tykkä

Turvallinen aurinkosuoja – synteettinen vs luomu

Kemialliset (synteettiset) UV-filtterit toimivat imemällä UV-säteitä itseensä ja ”saattavat” häiritä hormonitoimintaa sekä altistaa muille terveysriskeille. UV-filtterit kerääntyvät ihoon, häiritsevät mikrobitasapainoa ja sen kautta suojabarriääriä. Ihon nuorekkuuden kannalta kemialliset UV-filtterit ovat myös vahingollisia, sillä auringonsäteitä imevässä ja lämmöksi muuttuvassa reaktiossa syntyy vapaita happiradikaaleja, jotka vaurioittavat ihoa ja saavat aikaan ihon ennenaikaista vanhenemista. Voiteet sisältävät usein myös synteettisiä säilöntäaineita, emulgaattoreita, rasvoja ja silikoneja – voi vain kuvitella, mitä ne tekevät luonnolle tai ihmisille.

turvallinen aurinkosuoja Karita Tykkä

Mádaran aurinkosarjan tuotteet sisältävät UV-filtterit ovat fysikaalisia, mineraalisuodattimia, jotka eivät imeydy ihoon. Ne suojaavat ihoa, aivan kuten kemialliset suodattimet, sekä UVA- että UVB-säteiltä, mutta heijastavat auringonsäteet iholta. En ole myöskään kuullut allergisista reaktioista käytettäessä fysikaalisia UV-filttereitä, joten niiden voitaneen sanoa sopivan useimmille. Mineraalifiltterit antavat iholle välittömän aurinkosuojan – ei siis tarvitse odotella kemiallisen reaktion syntymistä.

turvallinen aurinkosuoja Karita Tykkä

Ei valkoista kalvoa iholla…

Mádaran turvallinen aurinkosuojasarja sisältää kasvipohjaisia emulgaattoreita, jonka ansiosta tuotteet levittyvät erittäin hyvin, eivätkä jätä ihoa valkoiseksi. Luomu aloe vera pehmentää ja silottaa ihoa ja vadelmansiemenöljy, sekä E- ja C-vitamiinit rauhoittavat ja edistävät ihon uudistumista ja auttavat ehkäisemään ennenaikaisen vanhenemisen merkkejä. Auringossa ei kannata itesään kohtuuttomasti paahtaa ja muistaa, että vesi tai hiekka (tai lumi) heijastaa auringonsäteitä ja tekee auringosta vieläkin voimakkaampaa. Aurinkosuojaa valittaessa on oleellista valita tuote, joka sopii omalle ihotyypille ja tarpeeseen. Hyvin vaalea iho ei kestä aurinkovoiteenkaan kanssa aurinkoa yhtä paljon kuin iho, jossa pigmenttiä on enemmän. Voidetta tulee lisäillä 1-2 tunnin välein. Mádaran tehtaalla käydessäni näin myös tutkimustuloksen, jossa todennettiin Mádaran 30 ja 50 SPF ero, joka oli kaikkien yllätykseksi miltei olematon!

turvallinen aurinkosuoja Karita Tykkä

Turvallinen aurinkosuoja – omat valintani

Olen käyttänyt koko vartalollani superkevyttä Mádaran SUN 20 aurinkosuojaemulsiota, joka jättää iholle huomaamattoman laajakirjoisen (UVA/UVB) aurinkosuojan. Soveltuu vartalolle, käsille ja kasvoille – itse käytän sitä vartalon iholla ja kasvoille valitsen korkeamman kertoimen. Tuote pohjautuu luomu aloe vera –mehuun ja mineraaleihin. Se levittyy helposti ja imeytyy nopeasti. Koostumuksen sisältämä vadelmansiemenöljy tekee ihon pehmeäksi ja mukavan tuntuiseksi ja pukeutua voi heti levityksen jälkeen.

Kasvoillani käytän Mádaran Plant stem cell Age-Defying aurikoemulsiota, jonka suojakerroin on 30. Useimmiten minulla on myös hattu tai aurinkolippa päässä välttääkseni hyperpigmentaatiota. Mineraalipohjainen aurinkovoide kasvoille antaa korkean suojan auringon UVA/UVB-säteiltä. Koostumus sisältää isoampiaisyrttiä, joka suojaa ihoa ilmansaasteilta, suojaa ihon mikrobiomia ja uudistaa ihoa. Voide on kevyesti sävytetty ja sulautuu ihon omaan sävyyn.

turvallinen aurinkosuoja Karita Tykkä

Turvallinen aurinkosuoja – vartalon BB-voide!

Tämä uutuus on ihana! SUN 15 Beach BB Shimmer aurinkosuoja luo uskomattoman kauniin hehkun ja heleyden ihoon ja korjaa ihon pienet ”virheet”. Ripaus luksusta auringon alle… Kevyt aurinkosuoja kaunistaa ja heleyttää ihon hetkessä sekä antaa laajakirjoisen (UVA/UVB) aurinkosuojan. Luonnolliset mineraalifiltterit suojaavat ihoa palamiselta, UV -haitoilta ja valon säteiden aiheuttamalta ikääntymiseltä. Luonnolliset mineraalit heijastavat auringonsäteitä ja valoa auttaen suojaamaan ihoa. Raaka-aineet tekevät ihosta pehmeämmän ja heleämmän. Täydellinen tuote kesän säihkysäärien luomiseen – kuin laittaisi kauniit hohdesukkahousut jalkaan!

turvallinen aurinkosuoja Karita Tykkä

Fake it until you make it!

Mádaran uutuuksiin kuuluu myös FAKE IT, sertifioitua luonnonkosmetiikkaa oleva itseruskettava voide. Se on loistava vaihtoehto niille, jotka haluavat näyttää päivettyneeltä ilman aurinkoa. Voide kehittää luonnollisen näköisen päivetyksen muutamassa tunnissa. On hyvä kuitenkin muistaa, ettei itseruskettava koskaan anna aurinkosuojaa! Mádara FAKE IT on tarkoitettu vartalolle ja sopii erityisen hyvin vaalealle tai keskiruskealle iholle. DHA eli dihydroksiasetoni on ainutlaatuinen sokeri, joka reagoi iholla olevien aminohappojen kanssa muodostaen kultaisen ihonsävyn. DHA on jokaisen itseruskettavan ydinraaka-aine, ja vaikka se voi hieman kuivattaa ihoa, se ei ole vaarallinen iholle tai terveydelle. Kuivattavan ominaisuutensa vuoksi tuote sisältää ihoa kosteuttavaa hyaluronihappoa ja jojoba-öljyä. Se ei sisällä ärsyttäviä säilöntäaineita, keinotekoisia väriaineita, synteettisiä hajusteita, petrokemikaaleja, geenimuunneltuja aineita eikä mikromuovia.

Oletko sinä jo vannoutunut luonnonkosmetiikan aurinkotuotteiden käyttäjä? Jos et, niin voinko auttaa jotenkin sen pariin?

ALEKOODI

Ehkä tämä alennus auttaa edes vähän? Minulla on mahdollisuus tarjota lukijoilleni -15% alennus Mádara tuotteista! Käyttämällä koodia MAD342KA52 Mádaran tuotteista -15 % alennuksen. Koodi toimii sivuilla https://madaracosmetics.com/fi ja on voimassa kesäkuun loppuun saakka.

Huom! Tarjouskoodi ei koske Infinity -tuotteita eikä tuotesettejä.

Iloa ja kaunista kesää – luonnollisesti!

Karita

Mádara tuotteet löydät muun muassa Sokokselta, Stockmannista, Hehkusta, YA EGO:sta, Ruohonjuuresta, Madaran omasta verkkokauppasta, madaracosmetics.fi sekä Natural Goods Companyn kivijalkamyymälästä Töölössä.

kuvat: Emma Ronkainen
bikinit: Beck Sånengaard / Nougat
korut: Pernille Corydon / Nougat

Lisää iloa, inspiraatiota, reseptejä, kauneutta ja paljon muuta löydät aiemmista postauksista!
Ilolla seuraan myös Rakkaudella, Karita –blogini jakoja somessa!

Rusketuksen tehostaja!

kaunis rusketus luonnollisesti Karita tykkä

Olisi ilo jos tapaisimme myös somessa: Instagram @karitatykka | Twitter @karitatykka | Snapchat karita-tykka ja FB

kiitos!

Kommentit (6)
 1. Kiitos vinkistä.Näitä tuotteita haluan ehdottomasti kokeilla.Nyt kuitenkin tiedustelisin,mistä niitä skincollagen tuotteita voisi ostaa?Olen vasta äskettäin tutustunut blogiisi ja ihastunut kovasti,minusta tuli nyt seuraajasi.Ihania ruokaohjeita,ja muutenkin hyvin luonnonmukaista ja raikasta,jotain erillaista.KIITOS.

  1. karitatykka
   27.5.2019, 12:30

   Kiitos, ihanaa että löysit tänne – tervetuloa!!

   Skin Kollageenia ja muita kollageenituotteitamme voi ostaa täältä:
   https://www.skincollagen.fi/

   Iloa ja ihanaa viikkoa!
   Karita

 2. Haluaisin käyttää luonnonkosmetiikkaa, mutta valitettavasti ihoni ei kestä kaikkea ns.luonnollista. Saan niistä ihottumaa.
  (Sama asia mm. raakaruuan kanssa: joskus tarvitsen ruualle edes hetken kypsennystä, ettei iho tai suolisto reagoi. Tämän takia mm.vegaania/vegetaristia minusta ei koskaan voi tulla. Moni raaka tekee minut sairaaksi. Hormonit heittelee jne.outoa. Tykkään kuitenkin ”puhtaasta” ruuasta. Mitä se sitten tarkoittaa kellekin… Mutta, onneksi olen löytänyt tasapainon!)

  Esim aurinkovoiteet joudun valitsemaan synteettisistä, sillä fysikaalliset eivät suojaa aurinkoihottumalta, josta kärsin etenkin alkukesästä. Arvaa vaan, miten montaa tuotetta olen testannut!
  Tässäkin pätee sama fakta, kuten ravinnonkin kanssa: ”kuuntele itseäsi, tunne kroppasi käytös vs tuote”

  Tuota BB- voidetta pitää testata! Ehkä siitä tulee uusi suosikki aurinkopäivän iltaan. Silloin en tarvitse vahvaa suojaa.
  Onneksi suht tumma ihoni ei koskaan pala, mutta suojaa auringon säteitä vastaan kaikki mielestäni tarvitsevat.

  Ihana seurata blogiasi ja instaa! Monet esiin nostamasi asiat, ne pikkupikku jututkin päivän kuluessa, huvittavat tyyliin :”ahaa, haha, ai sinäkin!”(mm. Kylpytakissa ajelut ja muut flown viemät myöhästelyt ) Tai saavat ajattelemaan omaa käytäntöä: ”Jaa! Voisin kokeilla tuotakin.” Ym.ym.

  Ja rakastan jumppaohjeitasi! Teen itsekin kotitoimistossa töitä, sekä kiirehdin palavereihin tms keskellä päivää. En aina ehdi salille tai ryhmäliikuntaan tai lenkille esim. rakastamaani metsään, vaan teen pitkin päivää jotain kroppaa herättävää tai vahvistavaa kotona tai sään salliessa pihalla. Että jaksan ja että voin hyvin. On kiva tehdä jotain muuta, erilaista, välillä.
  Kiitos Karita että olet

  1. karitatykka
   31.5.2019, 14:52

   Kiitos Raisa,

   Kaikessa, ihan kaikessa on vain yksi sinä ja kokonaisuus, joka toimii omalla tavallaan ja jos valintasi tekevät sinulle hyvää – jatka samaan tapaan. Luonnonkosmetiikassa kuitenkin tuotteissa on valtavia eroja ja sen myötä myös reaktioita – usein myös vie aika tovin ennen kuin vanha poistuu ja reaktio menee ohitse. Oikotietä ei oikein ole…

   Raakaruoka ei todellakaan sovi kaikille! Itsellä se näyttäytyy salaattien ja suolaisten smoothieiden muodossa sekä joissakin herkuissa. Muuten suosin kypsennettyä ravintoa, joka on helpompaa suolistollekin käsitellä.

   Ihanaa, että katsot somejakojani ja että energiani tavoittaa.

   Valoa ja voimaa,
   Karita

   1. Kiitos Karita 🙂 Kuten sanoit, luonnonkosmetiikassa on valtavia eroja. Kuitenkin, kun iho reagoi kutisemalla ja punoittamalla, ei viitsisi millään kokeilla…
    Mutta! Ostin sen SUN 15 Beach BB Shimmer’in. 🙂 Kokeilen sitä jonkin aikaa ja tulen kertomaan vaikka tänne tai instaan yksityisviestillä, aiheuttiko se mitään ihottuman kaltaista tms. oiretta.

    1. karitatykka
     10.6.2019, 18:45

     Kerro ihmeesä – pidän peukkuja!

     Iloa ja aurinkoa,
     Karita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *