Toimiva parisuhde

Toimiva parisuhde – arjen voimavara vai kaukainen haave?toimiva parisuhde Karita Tykkä

Toimiva parisuhde vaatii töitä, säännöllisiä treffejä, toisen huomioimista, intohimoista seksiä, lahjoja, kunnioitusta, seikkailuja, matkoja, vaahtokarkkeja ja shampanjaa, kuuntelua, jakamista, terapiaa, tukemista, yhdessä tekemistä jne… Niin, se voi toki vaatia vaikka näitä kaikkia, mutta itse hengästyn jo näiden lukemisesta. Määrä ei korvaa laatua, mutta mistä se laadukkuus tässä tapauksessa oikein koostuu?

En ole parisuhteen asiantuntija, kaukana siitä, mutta siitä usein minulta kuitenkin kysellään ja siksi päädyin myös asiaa pohtimaan. Joskus aiemminkin olen kirjoittanut mieheni ja minun suhteesta – sen löydät tästä. Takana on noin 17 vuotta yhdessä oloa, joista 12 naimisissa. On ollut kaiken ja laista, mutta edelleen tiukasti yhdessä ja onnellisina. En sano, että elämä olisi aina auvoista ja ihanaa – ei ole, mutta niin se kuuluu mielestäni ollakin. Tarvitaan varjoja, nähdäkseen valoa. Ehkä juuri nuo varjojen hetket ovat tuoneet meitä vielä enemmän yhteen ja vahvistaneet sidettä, joka välillämme on.

toimiva parisuhde Karita Tykkä

Toimiva parisuhde – näe minut

Toisen aito kuuntelu voi pelastaa monet ystävyys- ja parisuhteet. Haluamme tulla huomioiduksi, näkyväksi ja kuulluksi, ne ovat ihmisen perustarpeita. Tästä varmasti kumpuavatkin monet huomiota epätoivoisesti hamuavat toiminnat – niin lähipiirissämme kuin maailmallakin. Haluamme epätoivoisesti tulla nähdyiksi ja kuulluiksi, kertoa oman mielipiteemme ja tuntea olomme jollain tapaa merkityksellisiksi.

Myönnän, itseänikin ärsyttää, jos mieheni tai poikamme toistuvasti keskeyttää minut kertoessani itselleni merkityksellistä asiaa – turhaudun ja tunnen, etten ole tärkeä, ja että sanomani ei ole riittävän arvokas tullakseen huomioiduksi. Usein myös puhuessani huomaan, että toinen vain odottaa hetkeä, jolloin voi iskeä väliin ja kertoa oman mielipiteensä asiasta. Aito läsnäolo loistaa poissaolollaan ja sanomani keskeytetään ensimmäisen tilaisuuden tullen – kuulostaako tutulta?

Vaikka olen vuosien aikana oivaltanut aidon kuuntelemisen merkityksen ja kykenen useimmiten olemaan läheisilleni aidosti läsnä, syyllistyn toisen sivuuttamiseen tämän tästä – olen omissa ajatuksissani, luuri kourassa ja vain puoliksi läsnä samaan aikaan jotakin muuta touhuillen ja toisen lauseita liian helposti keskeyttäen. Se on melko tavallista ja näkyy nykymaailmassa miltei kaikkialla, ehkä voimakkaimmin esimerkiksi ravintoloissa ja kahviloissa, joissa jokainen pöytäseurueen jäsen saattaa tuijotella puhelintaan ilman minkäänlaista aitoa kontaktia toisiin.

toimiva parisuhde Karita Tykkä

Toimiva parisuhde – mitäs jos?

Mitä jos aidosti kiinnostuneina kysyisimmekin puolisoltamme päivän päätteeksi ”Mitä sinulle kuuluu?” tai ”Miten päiväsi meni?”, ja jos vastaus on lyhyt, esittäisimme jatkokysymyksen? Antaisimme toiselle tilaa vastata rauhassa ja keskittyisimme ainoastaan kuuntelemiseen emmekä miettisi, mitä mieltä itse asiasta olemme tai miten haluamme sitä kommentoida… Joskus itsestäni tuntuu ettei mukamas kiireen keskellä ole aikaa sille, mutta todellisuudessa se ei vaadi liikoja. Joskus katse, kosketus ja hymy riittävät ja saavat toisen tuntemaan itsensä nähdyksi. Kun annamme aikaa läheisemme viestitämme heidän olevan tärkeitä ja kiinnostavia – että heidän sanoillaan on väliä ja että heitä kuullaan. Miten pienestä voimmekaan tulla onnellisiksi ja tuntea itsemme rakastetuksi!

Aidosti kuunnellessamme voimme oikeasti kuulla ja nähdä toisemme – ehkä jopa ensimmäistä kertaa. Hilaisuudessa kuulemme myös itsemme paremmin myös itsemme paremmin ja todella kuulemme totuuden. Joskus yhdessä ollessa hiljaisuus kertoo enemmän kuin tuhat sanaa niin tilanteesta, hetkestä kuin meistä molemmista. Jos toisen kanssa on vaikea olla hiljaa tai vain olla, viestii se mielestäni siitä, että on ajautumassa toisesta kauemmaksi. Rauhassa, häiriöttömässä tilassa ja ajassa toisen kanssa voimme kohdata toisemme, jakaa asioita ja tuntea turvallisuutta – kummankaan ei tarvitse pyristellä tai raivata tietä tullakseen kuulluksi, voimme vain puhua ja sen jälkeen kuunnella tai kysyä. Tai pitää toisesta kiinni ja sanoittaa kosketuksella tuntojamme. Uskon, että moni ero tai riita voitaisiin välttää ihan vaan toista kuuntelemalla.toimiva parisuhde Karita Tykkä

Läsnäolevan kuuntelun harjoittamisen myötä myös joillain ihmisillä oleva tarve hiljaisuuksien täyttämiseksi poistuu. Tyhjä hiljainen hetki ei tunnukaan enää kiusalliselta vaan siinä on hyvä olla – yhdessä. Ja kun rakkaan kanssa on hyvä olla niin hiljaisuudessa, puheen pölinässä, kiireessä kuin joutenolossakin, tietää, että rakkaus voi hyvin. Siihen ei tarvita hienoja illallisia, suureellisia huomionosoituksia, villiä seksiä tai muuta, mutta halua olla toisen kanssa, aikaa yhdessä, myötätuntoa, myötäiloa sekä läsnäoloa.

Toimiva parisuhde syntyy niin monella tavalla kuin on parejakin, mutta läsnäolo ja kuuntelu toimivat kaikille ja kaikenlaisissa suhteissa.

Rakkautta ja läsnäoloa,
Karita

kuvat: Emma Ronkainen

Lisää iloa, inspiraatiota, reseptejä, kauneutta ja paljon muuta löydät aiemmista postauksista!
Ilolla seuraan myös Rakkaudella, Karita –blogini jakoja somessa!

Parisuhde paremmaksi

parisuhde paremmaksi Karita Tykkä

Olisi ilo jos tapaisimme myös somessa: Instagram @karitatykka | Twitter @karitatykkaFB ja YouTube.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *