Rakkaudella, Karita
Rakkaudella, Karita

TÄYTETYT HERKKUSIENET

Täytetyt herkkusienet ovat superhelppoja valmistaa ja ne valistuvat tarvittaessa myös ilman laitteita tai sähköä – ihanteellista mökki- tai telttailuruokaa! Raaka-aineet löytyvät helposti perusruokakaupoista. Muutama ainesosa, veitsi, haarukka ja pari astiaa kuitenkin tarvitaan. Itse käytin pientä tehosekoitinta, mutta sitä ei todellakaan tarvita. : )

TÄYTETYT HERKKUSIENET

TÄYTETYT HERKKUSIENET

Marinoidut ja täytetyt herkkusienet ovat täysin vegaaniset, gluteenittomat ja sokerittomat, joten ne sopivat monille. Itse nautiskelin näitä viimeksi grillattujen juuresten ja lämpimän kasvisliemessä keitetyn kvinoan kera, mutta ne sopivat myös monen muun kaveriksi tai sellaisenaan alkupalaksi. Laatu ja tuoreus ovat tärkeitä, sillä sieniä ei kypsennetä. Marinointi pehmittää hiukan, mutta ennenkaikkea se antaa sieniin ihanaa makua.

TÄYTETYT HERKKUSIENET

Täyte tehdään tuoreista tai pakastetuista herneistä, mutta voit hyvin käyttää myös vaikkapa pinaattia tai vaikka makeaa paprikaa. Korianteri jakaa mielipiteitä, joten voit hyvin käyttää myös basilikaa, mutta hiukan pienempi määrä luultavasti riittää. Täytettä voi helposti muokata oman maun mukaan. Täyte kannattaa valmistaa juuri ennen täyttämistä, jotta avokado ei ehdi hapettua. Avokado antaa täytteeseen ihanan pehmeää kermaisuutta ja sitoo massan yhteen. Avokadon tulisi olla kypsä, muttei yhtään tummunut, sillä kolhiintuneen tai ylikypsän avokadon maku on… no, huono. Poista siis tummat kohdat! Jos et halua käyttää avokadoa, voit tehdä tahnan myös käyttämällä avokadon sijaan penen määrän tahinia tai vaikka cashewpähkinävoita. Maku on toisenlainen, mutta erittäin toimivia nämäkin.

Kokeile, nauti ja kerro mitä pidit. Minkä kera sinä nautit näistä eniten? Onko mielessä jotakin kesän reseptitoivetta, jota kaipaisit minulta? Jos, niin ehdota ihmeessä. : )

Herkullisia kesäpäiviä!
Karita

TÄYTETYT HERKKUSIENET

TÄYTETYT HERKKUSIENET

TÄYTETYT HERKKUSIENET

TÄYTETYT HERKKUSIENET

(alkupalana tai lisukkeena neljälle)

10 isohkoa herkkusientä (luomu)

täyte:
herkkusienten jalat, pieniksi pilkottuina
1/2 iso avokado
n0in 1 dl korianteria tai basilikaa
1/2 valkosipulinkynsi pieneksi hienonnettuna
1 dl herneitä
1/2 tl suolaa
ripaus vastarouhittua mustapippuria

marinadi:
1,5 rkl seesamiöljyä
1 rkl oliiviöljyä
1,5 rkl tamaria
1 valkosipulinkynsi viipaloituna
2 rkl limetin mehua
ripaus mustapippuria

Tee ensin marinadi sekoittamalla kaikki sen raaka-aineet yhteen. Tarkista maku.
Poista sienistä kannat ja laita ne sivuun. Tee sitten X-viillot jokaisen sienen hattuosan pääle ja keskelle. Sekoita sienet ja marinadi keskenään huolellisesti. Marinadia olisi hyvä mennä myös sienten sisälle, joten lusikoi niin , että kaikki sienet saavat osansa. Myös hattujen sisään kannattaa lusikoida marinadia. Peitä kulho ja jätä marinoitumaan noin 45 minuutiksi.

Kun sienet ovat marinoituneet, tee täyte sekoittamalla pieneksi pilkotut ja haarukalla muussatut raaka-aineet keskenään sekaisin tai käytä mini blenderiä. Jätä täytteeseen kuitenkin hiukan tekstuuria. Tarkista  maku ja täytä jokaisen sienen hattu herne-avokadotäytteellä. Voit halutessasi pirskotella marinadia sienten päälle.

Asettele tarjolle ja nauti!

alusta: Mayn
emaliastia: Muurla

Lisää maukkaita ja terveellisiä herkkuja – ole hyvä!

Herkullinen lehtikaalisalaatti

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Herkulliset mokkasuklaamuffinit

HERKULLISET MOKKASUKLAAMUFFINIT

Viilentävä ja kaunistava smoothie

VIILENTÄVÄ JA KAUNISTAVA SMOOTHIE

Seuraa myös: Instagram @karitatykka | Snapchat karita-tykka | Twitter @KaritaTykka

Kommentit (12)

  1. Stina

    Hei Karita,

    löytyykö sinulta jotain hyvää reseptiä kesän grillaushetkiin?

    Stina

    • karitatykka

      Hei Stina.

      Kyllä löytyy. Lautasellinen kauneutta kirjassani on hyvä kombo erilaisia ruokia.
      Grillikausi on ollut osaltani vielä melko hiljainen, säiden vuoksi, mutta juuri pari päivää sitten grillasin ja tuo resepti tulee blogiin viikon-parin viikon sisällä. Riippuu hiukan tietty siitä, mitä ruokavalioosi kuuluu, mutta grillata voio melkein mitä tahansa. Kampasimpukoita, kalaa, juureksia, hedelmiä ja kasviksia. Grillatut keräsalaatin lohkot esimerkiksi tahinikastikkeella ovat ihania kesägrillattavia. Minun olisi tarkoitus myös perehtyä hiukan savustuksen maailmaan, joten savustettua vegeä tulee luultavasti myös tänä kesänä blogiini. : )

      Lisuke ratkaisee grillattavan herkullisuuden, joten herkulliset salaatit ja muut lisukkeet ovat super tärkeitä lämpimän ruoan kaveriksi. Kannattaa siis kurkata täältä blogistani myös erilaiset salaatit.

      Iloa ja aurinkoa!
      Karita

    • Stina

      Hei,
      Kiitos!

      tuo kirjasi minulla onkin ja käytän sitä paljon. Tutkin siis vielä myös grillaus kulmasta.

      Totta, grillausrintamalla on ollut säästä johtuen hiljaista. Aurinkoa odotellessa!

      Stina

    • karitatykka

      Ihanaa!
      Aurinkohan toki paistaa aina, pilvet vaan välillä ovat tiellä… ; )
      Minulla on grlilli myös sisällä, joten eikun grlillaamaan!

      Iloa!
      Karita

    • Stina

      Hei,

      Lehtikaalisalaatti testattu ja se oli aivan ihanaa! Samoin grillatut keräkaalilohkot, nam. Tahinikastike vaatii vielä hiomista. Kiitos ideoista!

      Aurinkoa!
      Stina

    • karitatykka

      Mahtavaa!! Kiitos, että kokeilet ja laitat palautetta!

      Iloa päivääsi!
      <3

  2. Reetta

    Näyttää todella herkulliselta! Täytyy ehdottomasti kokeilla 🙂
    Ja koska olet raakaleivonnan expertti, niin pystyykö Vitamixillä tekemään raakakkujen pohjamassan? Ostin juuri uuden Vitamix Pro 300 ja mietin, että onnistuuko sillä paksumman massan tekeminen..

    • karitatykka

      Hei Reetta.

      Kiitos viestistäsi.
      Vitamixillä ei kannata tehdä raakakakun pohjaa. Voit toki ”pulsettaa” pohjan blenderissä, mutta varo prosessoimasta pohjaa likaa. Sillä jos pohja on liian tiivistä ja paksua, tulee kakusta todella raskas… Täyte taas kannattaa aina tehdä tehokkaalla blenderillä. : )

      Iloa ja ihanaa oloa!
      Karita

  3. Stina

    Tämäpä mielenkiintoista. Mulla on Rawmix blenderi ja olen tehnyt sillä pohjat raakakakkuihin. Ja ihmetellyt, kun pohjat on todella tymäköitä. Syy selvisi. Miten pohjat kannattaa tehdä?

    Stina

    • karitatykka

      Nyt selvisi siis syy… : )
      Teen ne itse aina monitoimikoneella ja s-terällä. Se pilkkoo ja sekoittaa pohjan raaka-aineet juuri sopiviksi. Itseltäni löytyy Philipsin Avance http://www.philips.fi/c-p/HR7778_00/avance-collection-monitoimikone ja tykännyt siitä kovin. Tosin siinä on paljon osia, joita en tarvitse lainkaan. Pelkkä runko, kulho ja terä riittäisivät. : )

      Iloa,
      Karita

  4. Anu

    Lehtikaalisalaattia kokeiltu täälläkin ja kovasti tykättiin, kiitos siis ohjeesta! Nyt on pakkasessa keitettyä kvinoaa, mitähän siitä muuta tekisi, on nimittäin minulle ihan uusi tuttavuus…

    • karitatykka

      Moikka Anu.

      Ihanaa, että tykkäsit!
      Kvinoa on super terveellistä ja sopii moneen. Laita eri salaatteihin, ripottele keittojen päälle tai käytä muiden ruokien lisukkeina. Voit maustaa sen monilla tavoin ja yhdistellä moniin eri kasviksiin ja hedelmiinkin.

      Aurinkoa!
      Karita

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *