Syömällä elinvoimaa ja energiaa syksyyn!

Kaupallinen yhteistyö: Sunsweet

Syömällä elinvoimaa ja energiaa syksyyn! Kyllä – se, mitä syömme vaikuttaa kaikkeen tekemiseemme ja lisää tai vähentää elinvoimaamme.

syomalla elinvoimaa ja energiaa syksyyn Karita Tykka

Flunssakausi jyllää taas ja moni kääntyy erilaisten rohtojen puoleen parantuakseen harmista nopeasti. Erilaisia vitamiineja napsitaan pillereistä ja osa niistä tuiki tarpeellisiakin. Myös syömämme ruoka vaikuttaa terveydentilaamme ja vastustuskykyymme. Muun muassa B6-vitamiini ja kupari tukevat molemmat tervettä immuunijärjestelmää. B-ryhmän vitamiinit ovat varsinaisia energiavitamiineja ja vaikuttavat moneen – myös jokapäiväiseen energiatasoomme. Anna lupa hyvälle ololle ja lisää ravintorikkaita Sunsweet luumuja päivään.

syomalla elinvoimaa ja energiaa syksyyn Karita Tykka

Luumut, nuo makeat ja mehukkaat palleroiset ovat loistava B6-vitamiinin lähde ja ne tukevat normaalia energian vapautumista ruuasta. Myös kupari ja mangaani tukevat energian vapautumista ja ovat tarpeen myös siksi, koska tähän aikaan, flunssakautena nautitaan usein paljon immuunipuolustusta tukevaa sinkkiä – se puolestaan syö kuparivarastoja. Kupari tukee raudan kuljetusta elimistössä ja B6-vitamiini puolestaan auttaa valmistamaan normaaleja verisoluja. Kaikki me, jotka kamppailemme heikkojen veren rauta-arvojen kanssa, voimme siis ottaa opiksi ja nauttia myös luumuja osana ruokavaliotamme. Lisää rauta- ja ferritiiniarvoista voit halutessasi lukea täältä.

syomalla elinvoimaa ja energiaa syksyyn Karita Tykka

Jos keho tuntuu väsyneeltä ja lihakset kramppaavat helposti, voi luumuista olla tällöinkin apua. Ne nimittäin sisältävät myös kaliumia, jonka puute voi aiheuttaa muun muassa korkeaa verenpainetta ja sydämentykytystä. Jos kaliumtasot ovat liian matalalla, on kehon vaikea tasapainottaa natriumtasoja, mikä puolestaan saattaa johtaa turhan herkästi suolan aiheuttamaan turvotukseen. Tasapaino on kaikessa tärkeää, siksi iso määrä mitään purkista nautittuna ei ole välttämättä fiksu ajatus – ruoan kanssa ylilyöntejä tulee harvemmin, joten aina voi aloittaa ruoalla. Anna lupa hyvälle ololle ja nauti terveellisestä, puhtaasta ja ravintorikkaasta ruoasta.

syomalla elinvoimaa ja energiaa syksyyn Karita Tykka

Syömällä elinvoimaa ja energiaa syksyyn ja luut lujiksi

Usein luuston hyvinvointia pohtiessamme ajattelemme vain kalsiumia, joka on kyllä tärkeänä osana luuston kovaa mineraalia. K-vitamiini on myös tärkeä vitamiini, joka tukee normaalien luiden ylläpitoa ja auttaa myös veren normaalissa hyytymisessä. Ei varmaankaan ihan heti tulisi mieleen syödä luumuja luiden hyväksi, mutta se kannattaa. Luumut nimittäin sisältävät K-vitamiinin lisäksi myös mangaania, joka sekin tukee luiden ylläpitoa ja luiden rakenteellisen osan, sidoskudosten muodostamista. Se myös auttaa soluja suojautumaan hapettumiselta. Luumut sisältävät kätevästi yhdessä maukkaassa paketissa sekä K-vitamiinia että mangaania!

syomalla elinvoimaa ja energiaa syksyyn Karita Tykka

Syömällä elinvoimaa ja energiaa, myös vatsa kiittää!

Ruoansulatus on energisen elämän ydin. Jos ruoka ei sula ja kuona-aineet pääse poistumaan säännölliseen ja hyvään tahtiin, ovat elinvoima ja energisyys kaukana. Terveellä ruuansulatuselimistöllä onkin olla tärkeä rooli kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissamme. Suolistomme ja koko ruoansulatusjärjestelmämme on herkkä kaikille muutoksille – jatkuva kiire, istumatyöt, vähäinen liikkuminen, stressi ja prosessoitu ruoka verottavat suolen optimaalista toimintaa. Ajan mittaan hitaasta ruuansulatuksesta voi tulla krooninen ongelma. Se voi aiheuttaa tunneongelmia, kuten ahdistusta, ja fyysisiä vaivoja, kuten turvotusta, närästystä, ummetusta ja ripulia. Luumut tulevat tässäkin apuun.

Tutkimustenkin mukaan luumut edistävät suolen normaalia toimintaa ja ovatkin loistava luonnollinen ja puhdas tapa lisätä kuitua elimistöön. Voit tehdä myös kokonaisvaltaisen pehmeän detoxin, joka hellii kehoa ja mieltä. Luumut ovat siinäkin apuna. Niiden sisältämät luontaiset sokerit imeyttää nestettä paksusuoleen, joka pehmentää ulostetta ja helpottaa kuonan poistumista. Luumujen sisältämä kuitukin edistää myös suolen toimintaa ja keventää elimistöä kuonataakasta. Aktiivinen elämäntyyli, puhdas ja monipuolinen ruoka, nesteytys ja riittävä kuidun määrä, vaikkapa sunsweet-luumujen myötä, tuovat kaikki yhdessä elinvoimaa ja energiaa elämään! Luonnolliset luumut sopivat niin lapsille, raskaana oleville naisille kuin myös vanhuksille.

syomalla elinvoimaa ja energiaa syksyyn Karita Tykka

Minulle luumumuistot lähtevät jo lapsuudesta, jolloin isäni aina antoi luuja kun vatsaa kivisti ja olo oli tukala – niin hän tekee edelleen. Samoin teen myös minä antaessani pojalleni luumuja tuon tuosta. Jääkaapissamme on aina luumupussi, josta jokainen napsii omaan tahtiin ja tarpeen mukaan. Ollessani kuvaajani Emman kanssa kuvauskeikoilla, kulkevat luumut matkjassamme – helppo ja maukas energian lisääjä, joita tarvittiin etenkin tulevan kirjan kuvausreissuilla. : )

Toivottavasti sait vinkin, ehkä uudenkin siitä, mihin kaikkeen luumut ”auttavat”. Näitä pieniä ravinto- ja kuitupommeja ei kannata sivuuttaa, vaan napata arjen avuksi etenkin jos ruoansulatus tökkii ja kaipaat energistä ja elinvoimaista oloa.

Iloa ja elinvoimaa,
Karita

kuvat: Emma Ronkainen
kuvauspaikka: Nougat Showroom
korut: Pernille Corydon
vaatteet: Davida

Lisää iloa, inspiraatiota, reseptejä, kauneutta ja paljon muuta löydät aiemmista postauksista!
Ilolla seuraan myös Rakkaudella, Karita –blogini jakoja somessa!

LUUMUSUKLAAKAKKU

luumusuklaakakku Karita Tykkä

Olisi ilo jos tapaisimme myös somessa: Instagram @karitatykka | Twitter @karitatykka | Snapchat karita-tykka ja FB

kiitos!

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *