Suolisto kuntoon – kakkapäiväkirja

Kaupallinen yhteistyö: PUR -kauppa

Suolisto kuntoon – kakkapäiväkirjan ja kotihoidon avulla

suolisto kuntoon Karita Tykkä

Elämme maailmassa, jossa olemme samaan aikaan ylensyöjiä ja aliravittuja. Masennuslääkkeitä syödään enemmän kuin koskaan aiemmin ja joka toinen kärsii jonkinlaisesta suolisto-ongelmasta. Tähän vaikuttaa moni asia, sillä olemme kokonaisuuksia, joissa kaikki vaikuttaa kaikkeen. Ennen ei oltu ruutujen ääressä yömyöhään, vaan nukuttiin päivän töiden jälkeen sikeää unta. Keho oli fyysisesti väsynyt ja uni tuli helposti. Ruoka nostettiin omasta maasta tai läheltä ja valmistettiin itse. Juurekset huuhdottiin kevyesti, eikä bakteereja kammoksuttu. Talven varalle ruokia luontaisesti hapatettiin, jotta ne säilyisivät pidempään. Stressitekijöitä oli luonnollisesti silloinkin, muttei kroonisesti ja eikä ravinto toiminut yhtenä kehoa lisää stressaavana asiana, kuten nykyään tahtoo olla. Uskon, että olimme entisessä tahdissa ja elämäntyylissä onnellisempia – ainakin vatsamme oli ja suolistomme imeytti meille tuiki tarpeelliset ravintoaineet siitä, mitä sille tarjoiltiin.

suolisto kuntoon Karita Tykkä

Tänä päivänä kiire, stressi, heikkolaatuinen ravinto, krooniset tulehdukset ja uupunut mieli saavat myös suoliston bakteerikannan häiriintymään. Ruoka ei imeydy ja ruoansulatusnesteemme, joka pilkkoo proteiinit ja muuta ravintoaineet on liian laimeaa, sillä juomme liikaa ruoan kanssa tai nautimme useimmiten ihan turhaan närästyslääkkeitä. Noudatamme milloin mitäkin ruokavaliota ja viimeisiä villityksiä, jotta vatsamme voisi paremmin, vaikka jo ihan perusasioilla pääsisimme helpommi ja turvalllisemmin tavoitteeseemme.

suolisto kuntoon Karita Tykkä

Suolisto kuntoon – kakkapäiväkirja

Kuvittele itsesi työmatkalla. Kiire on kova, ruokailu mitä ja milloin sattuu, yöunet ovat jääneet vähiin ja vatsa on kuin pallo. Liikkumaan et ole ehtinyt lainkaan, sillä pitkät päivät kokouksissa ja illat illallispöydissä istuen vievät jokaisen hetken. Numero kakkoselle ei ole tarvinnut mennä pariin päivään jonka vuoksi suolisto on täynnä tavaraa – ummetus todella sattuu suolessa. Kaikki ärsyttää ja olo on tukala. Joku pyytää palaverissa ehdottamaan jotakin uutta ideaa, olemaan luova, juuri nyt kun keskittyminen mihinkään on vatsan oireilun vuoksi haastavaa. Tämä edellä kuvailtu tilanne on jollekin totta, ehkä jopa monille – ainakin eräälle asiakkaalleni oli sitä. Tilanne kuvastaa kuinka se, miltä vatsassamme tuntuu, vaikuttaa toimintaamme, energiatasoomme ja mielialaame. Ruoan tulee poistua elimistöstä 24 tunnin sisällä, muttei niin nopeasti etteivät ravintoaineet ehdi imeytymään. Liian hidas ruoansulatus tai ummetus ovat haitallisia, sillä silloin kuona-aineet ja toksiinit pääsevät uudelleen imeytymään kehoon ja vaikuttavat vahvasti myös mieleen. Suolisto vaikuttaa suoraan aivoihimme ja mielialaamme. 90 % mielihyvähormonista muodostuu suolistossa ja jos suolisto voi huonosti, ei näitä onnellisuushormoneitakaan synny.

suolisto kuntoon Karita TykkäKakkapäiväkirja voi olla hyvä työkalu, joka auttaa ymmärtämään ja tekemään suolistoon sekä elämäntyyliin tarvittavia korjausliikkeitä helpommin. Se kertoo päivittäin suoraan mielen ja suoliston yhteydestä ja elämäntyylin vaikutuksista kehoon ja mieleen. Kirjoita päivittäin mitä olen syönyt ja juonut, mihin aikaan, missä, miten ja millainen olo on syönnin jälkeen ollut. Kirjaa ylös myös milloin olen kakannut, minkä hajuista ja näköistä kakka on ollut! Ja millainen energiatasoni ja mielialani ovat olleet päivän aikana. Päivittäinen tarkkailu auttaa yhdistämään asioita toisiinsa ja löytämään ongelmakohdat ja tekemään tarvittavat korjausliikkeet. Anna kakkapäiväkirjalle viikko tai pari, jotta näet selkeät asiayhteydet suoliston, ravinnon ja elämäntyylin kanssa.

suolisto kuntoon Karita Tykkä

Suolisto kuntoon tasapainolla

Elimistön tasapainotila on kokonaisvaltaisen terveyden kivijalka ja suolisto, jos mikä siinä merkittävässä roolissa. Suorittaessamme terveyttä, stressaamme ruoasta – siitä, mitä pitäisi syödä ja mitä välttää. Stressi itsessään voi viedä pohjan kaikelta terveelliseltä, jota pyrimme ruokavaliolla saavuttamaan. Ja vaikka söisimme ”täydellisesti”, mutta suolisto ei ole kunnossa, emme välttämättä imeytä ravintoaineita ja hyödy nauttimastamme ruoasta. Vatsa oireilee monin eri tavoin, mietimme mikä sen aiheuttaa ja etsiessämme tietoa, tulee joka tuutista erilaisia neuvoja miten tulisi toimia. Vähemmästäkin menee pää pyörälle!

Bakteerikannan epätasapaino, tulehdukset, ruoka-aineintoleranssit ja stressi vievät pohjan hyvin toimivalta suolistolta ja kehomme mikrobiomilta, josta kaksi kolmasosaa asustaa suolessa ja loppu muualla, mm. ihossa. Suolessa oleva bakteerikanta ohjailee kehoamme moni eri tavoin ja jos mikrobiomi voi huonosti, ovat vatsan erilaiset oireilut ja sairaudet arkipäivää. Tulehdukset, jotka majailevat useamman sairauden takana, jylläävät epätasapainoisessa kehossa ja suolistossa, joka on täysin riippuvainen siitä mitä suuhumme laitamme, miten elämme, mitä ajatelemme, miten kohtelemme kehoamme ja itseämme. Siksi kannattaa miettiä, miten ja millä itseään hoitaa ja ravitsee.

suolisto kuntoon Karita Tykkä

Ruokaa, joka palvelee meitä ja ravinteita suoliston tueksi.

Moni ruoka-aine on julistettu pannaan ja ymmärrettävästi moni on ymmällään siitä, mitä oikein tulisi syödä. Mainoksien lupauksia ei kannata purematta niellä ja tuoteselosteet kannattaa aina tarkastaa! Parasta on valmistaa ruoka itse ja nauttia ruokaa, jonka edellämainnitun kakkapäiväkirjan kautta on todennut itselleen hyväksi.

Tarvitsemme energiaa, kuituja, pre-ja probiootteja sekä säännölliset hyvät elämäntavat, jotta suolisto hykertelee onnellisena. Eri vuodenaikoina ja elämäntilanteissa tarvitaan erilaista ravintoa ja rohdoksia kehon tasapainottamiseksi ja sen hyvinoinnille. Jutun lopusta löytyy voimasmoothie, joka antaa voimaa ja energiaa juuri nyt kun syksy etenee ja elinvoimaa tarvitaan. Voima-aineena smoothiesta löytyy Living Nutrition Warrior, jonka fermentoitu koostumus auttaa tuotetta toimimaan optimaalisesti ja todella tasapainottamaan mikrobiomia. Warrior on adaptogeeneja sisältävä fermentoitu ravintolisä ja suunniteltu stressaavan ja haastavan elämäntavan tueksi. Siis tänä päivänä hyväksi melkein meille kaikille! Se sisältää cordyceps sientä, eli kiinanloisikkaa, joka vahvistaa kehoa ja mieltä. Valmisteessa on runsaasti entsyymejä ja bioaktiivisia ravintoaineita, eläviä mikro-organismikantoja ja se on 100% luomutäysravintoa – 0% täyte- sidos- tai muita lisäaineita! Kefiiristä ja kombuchasta saatujen 35 mikrobikannan avulla yrttien vaikuttavat aineet saadaan esisulatettua ja ravintoaineet aktivoitua hyvin imeytyvään muotoon, jolloin keho voi hyödyntää ne. Lisäksi noin kuukauden kestävän fermentoinnin seurauksena erilaisten fytoravinteiden, polyfenolien, antioksidanttien, entsyymien ja mikrobien määrä moninkertaistuu entisestään.

suolisto kuntoon Karita Tykkä

Pakko myöntää – mielenkiintoisia tuotteita, joissa on hyvä ja pidemmälle viety ajatus. Living Nutrition Your Flora Family on probioottivalmiste, jota koko perhe voi käyttää. Se on ravintolisä, joka sisältää fermentoitua soijamaitoa ja banaania sekä baobabia. Se toimii jatkuvana suoliston hoitajana ja tasapainottajana, tuomalla ruokaa ja elävän bakteeriviljelmän (35 eri bakteerilajiketta) mikrobiomin hyvinvoinnille. Ravintoon kiinnitettyinä ne selviytyvät ruoansulatuskanavaan ja ovat siksi toimivia.

suolisto kuntoon Karita Tykkä

Suolisto kuntoon ja ajatukset kirkkaaksi

Kuten moni teistä saattaa tietää olen jo tovin kirjoittanut lokakuussa ilmestyvää kirjaani. Prosessi on ollut ihana, mutta raskaskin – ajatuksen on pysyttävä kirkkaana kaiken aikaa ja mielen luovana. Loppusuoralla ollaan jo ja Living Nutrition Cognitivesta on ollut matkan varrella todella hyötyä. Aivojen toiminta ja kognitiivinen suorituskyky joutuvat koville stressaavan elämäntyylin johdosta muutenkin, puhumattakaan, silloin kun ollaan jonkin suuren projektin äärellä. Monipuolinen tuote, jossa Lion’s mane eli siiliorakas toimii loistavana aivobuusterina ja suolistoa tasapainottava mikrobiomikanta aivotoiminnan ja hyvän mielialan ylläpitäjänä. Tämä on toimiva tuote, jonka kanssa ajatus ja kynäkin kulkee paremmin.

Lisää tuotteista voit lukea täältä.

suolisto kuntoon Karita Tykkä

Suolisto kuntoon – voimasmoothie

5 dl tuoretta pinaattia
1 dl mansikoita tai muita marjoja
1 dl kookos- tai cashewmaitoa
1/2 avokado
jäitä
1 rk kookosöljyä
1 tl mct-öljyä jos haluat)
1 rkl mieleistä proteiinijauhetta (esim Body Collagen)
pieni kourallinen mintunlehtiä
ja yksi LN Warrior kapselin sisältö

Laita kaikki raaka-aineet blenderiin, sekoita sileäksi, tarkista maku ja nauti! Jos kaipaat lisää makeutta, lisää pari tippaa laadukasta steviaa tai marjojen määrää.

Iloa ja elinvoimaista syksyä kaikille!
Karita

kuvat: Emma Ronkainen
kuvauspaikka: Nougat Showroom

Lisää iloa, inspiraatiota, reseptejä, kauneutta ja paljon muuta löydät aiemmista postauksista!
Ilolla seuraan myös Rakkaudella, Karita –blogini jakoja somessa!

MITEN TREENAAN?

miten treenaan karitatykka

Olisi ilo jos tapaisimme myös somessa: Instagram @karitatykka | Twitter @karitatykka | Snapchat karita-tykka ja FB

kiitos!

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *