Sellerimehu – ihmejuoma vailla vertaa?

Sellerimehu – ihmejuoma vailla vertaa vai onko?

sellerimehu Karita Tykka

Luulen, että olemme kaikki kuulleet tai nähneet juttua sellerimehusta – koska kaikki yhtäkkiä näyttivät juovan sitä ja hehkuttavan sen nimeen, osa edelleen. Kuumin huuma meni jo, mutta ihmejuomaksi sitä moni tituleeraa edelleen. Yksi juoman esille tuojista oli Anthony William, joka alkoi puhua selleri voimista jo vuosia sitten. Hän on ”terveysmeedio” ja kykenee diagnosoimaan ällistyttävän yksityiskohtaisesti ihmisten sairauksia. Olen itse lukenut hänen tekstejään ja yhden kirjankin, vakuuttuen hänen monipuolisesta ymmärryksestä. Hän toimii perinteisen tieteen ja lääketieteen rajojen ulkopuolella.

Olen itse ollut tietoinen sellerin hyvistä vaikutuksista jo vuosia ja juonut sellerimehua silloin tällöin – lehtisellerin varsia käytän melkeinpä päivittäin. Anthonyn mielestä sellerimehu on kuitenkin oikea ihmemehu, joka voi auttaa monia. Hän suosittelee juomaan puhdasta sellerimehua, johon ei sekoiteta mitään muuta. Alla tiivistelmä mehun hyödyistä – voit itse miettiä, haluatko koleilla ja mihin uskoa. : )

sellerimehu Karita Tykka

Sellerimehu – syöminen vs. mehustaminen

Sellerin varsien syöminen ei ole sama asia kuin sellerimehun juominen. Kun kuitu poistetaan, imeytyvät sen teho- ja ravintoaineet nopeasti ja hyödyt tulevat siten voimakkaammiksi. Mehua juomalla myös määrä on suuri verrattuna jos söisimme sellerit varsineen – silloin menee kerralla ehkä pari kolme vartaa, kun menuun menee helposti puolikas tai kokonainen varsiselleripuntti. Anthony uskoo, että sellerimehu myös lisää ja vahvistaa sappea. Se puolestaan on tärkeä elin rasvojen hajottamisessa ja kuonan sekä myrkkyjen poistamisessa kehosta.

Sellerimehu Karita Tykka

Sellerimehu – miten

William suosittelee juoaan sellerimehua joka aamu – noin neljä-viisi desilitraa sellerimehua tyhjään vatsaan. Mutta myös pienemmillä määrillä voi aloittaa, jos menu on vatsalla turhan raju pomm. Odota vähintään viisitoista minuuttia ennen kuin syöt tai juot mitään muuta. Olisi tärkeää käyttää luomulaatuista selleriä, jotta vältyt kehosi myrkyttämiseltä – sellerimehulla kun pyritään vastakkaiseen tavoiteeseen. Sellerimehu on parasta tehdä itse ja juoda heti.

Sellerimehu – hyödyt

Sellerimehu sisältää A,C ja K -vitamiinia, folaattia, kalsiumia, natriumia, kaaliumia, magnesiumia, falvonoideja ja niin edelleen. Se on siis loistava kehon nesteyttäjä. Omaan makuuni suolainen, mutta raikas sellerimehu on ihana etenkin kuumalla kesäsäällä. Sellerimehu saattaa auttaa laskemaan verenpainetta, tulehdusta, nesteyttää kehoa tehokaasti, vähentää oksidatiivista stressiä ja tukee tervettä suolistoa. Listaan voisi lisätä vielä mutaman muun tilan, joihin sellerimehusta on sanottu olevan hyötyä: akne, ekseema, psoriasis, turvotus, närästys, diabetes, virtsarakontulehdus, suolisto-ongelmat, unettomuus, masennus jne… Perinteisemmän puolen asiantuntijat eivät sellerinmehun juomista puolla ja jotkut ovat jopa todenneet, että on sama jos juot vettä ja syöt kasviksia… Omissa silmissäni sellerimehun sisältö on kuitenkin ”hiukan” eri tasoa kuin veden… Kuidut ovat toki tärkeitä, mutta tässä tapauksessa tehokkaaman hyödyn saattaa saada juuri ilman niitä – kuituja kannnattaa sitten nauttia muuten päivän mittaan. Totta on, että kaikki vihreät kasvikset ja yrtit ovat hyvästä, mutta selleri on kyllä yksi parhaista – kuiduilla ja ilman. : )

Sellerimehu Karita Tykka

Sellerimehu ja oma mielipiteeni

Mielestäni selleri on huipputerveellistä ja nautin siitä. Sen sisältämät tulehduksia poistavat eteeriset öljyt, antioksidantit, vitamiinit ja mineraalit tekevät siitä raaka-aineen, joka näkyy usein keittiössäni. Se on kuitenkin allergisoiva vihannes/yrtti, joten erityisesti koivuallergiasta kärsivien on hyvä aloittaa sellerin syöminen pienillä annoksilla. Sellerin säännöllinen nauttiminen lisää siis virtsan muodostumista, mikä lisää ylimääräisen virtsahapon ja urean poistumista kehosta. Siksi voin suositella selleriä päivittäiseksi lisäksi myrkyllisten aineiden tehokkaampaan poistamiseen. Itse en juo mehua säännöllisesti joka aamu tai tyhjään vatsaan. Toki sellerimehulla päivän aloitus tekee välillä enemmän kuin hyvää. Tällä viikolla joka päivä on alkanut selerimehulla ja heti ilmaantui finni kasvoille – puhdistettavaa siis olisi. : ) Minusta tämänkään kanssa ei kannata mennä stressin puolelle – jos se kutsuu ja koet tarvitsevasi sitä juo, jos taas et voi sietää sitä, olet allerginen tai se ei kiinnosta, käytä muita ravintorikkaita kasviksia ja yrttejä. Alta löydät ”reseptin” mehuun ja tavan, jolla voit valmistaa sitä myös ilman mehustinta!

Huom. Muistathan ettei selleriä ei suositella raskaana oleville!

Oletko sinä koukussa sellerimehuun? Vai pidätkö sitä vain yhtenä uutena trendinä? Oletko kokeillut ja mitä huomannut – kaikenlaisia kokemuksia kuullaan mielellään!

Raikasta ja elinvoimaista keskiviikkoa kaikille,
Karita

Sellerimehu

Noin 400 g luomulaatuista lehtiselleriä
+ tilkka vettä jos valmistat sen blenderillä

Mehusta sellerin varret mehulingolla tai -prässillä.
TAI
Pilko ja laita tehosekoittimen kannuun, lisää tilkka vettä ja sekoita sileäksi. Siivilöi kuitu pois harsoliinalla, pähkinämaitopussilla tai tiheällä siivilällä.
Nauti heti tai kaada (mahdollisimman täyteen, jotta ilmaa ei jää korkin ja mehun väliin) kannelliseen lasiastiaan ja laita jääkaappiin. Nauti kuitenkin 24 tunnin kuluessa!

kuvat: Viola Minerva / Cozy

Lisää iloa, inspiraatiota, reseptejä, kauneutta ja paljon muuta löydät aiemmista postauksista!
Ilolla seuraan myös Rakkaudella, Karita –blogini jakoja somessa!

Ketogeeninen puna curry

Olisi ilo jos tapaisimme myös somessa: Instagram @karitatykka | Twitter @karitatykka | Snapchat karita-tykka ja FB

kiitos!

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *