Rohkeus olla haavoittuva

Rohkeus olla haavoittuva ja aito…

rohkeus olla haavoittuva Karita Tykkä

 

 

Tunnetko ihmisiä, jotka käyttäytyvät hyökkäävästi, tuntuvat piiloutuvan jonkinlaisen naamion taakse, tuovat vahvasti esille menestystään, saavutuksiaan tai materiaalista omaisuuttaan? Minä ainakin tunnistan tuon tyypin. Olen saattanut hänet tavatessani ensin ajatella hänen olevan vahva ja itsevarma, mutta nähnyt nopeasti vahvuuden sijaan erilaiset roolit, pätemisentarpeet, pelot ja suojahaarniskat. Ei ole tilaa ja rohkeus olla haavoittuva ja paljas puuttuu.

Kysyn – kumpuaako ylimielinen ja pröystäilevä käytös koskaan rohkeudesta, rakkaudesta ja itsevarmuudesta käsin? Ei, se tulee aina jostakin pelosta, uskomuksesta, puutteesta tai ikävästä tunteesta käsin. ”Pröystäilijä” ei kuitenkaan ole syypää, vaan elämän aikana kohdatut energiat, jotka ohjailevat hänen käytöstänsä. Traumat, tapahtumat ja käsittelemättömät tunteet, joita ei ole itse edes valinnut mukaansa. Voi olla, että hän on kohdannut suuren menetyksen, kokenut trauman tai saanut ainoastaan ylistystä ja kehuja saavutuksistaan ja niiden vuoksi janoaa toisten ihailua, hyväksyntää, ylistystä ja kunnioitusta.

 

 

rohkeus olla haavoittuva Karita Tykkä

 

 

Rohkeus olla haavoittuva – olemme kaikki samanlaisia

 

Näyttämisenhalu, päteminen ja oikeassa oleminen on tärkeää vain kun kokee elämästään puuttuvan jotakin. Hänen, jolla on sisällään rauha, ja joka on onnellinen, ei tarvitse esittää, päteä, puhua toisten päälle, ohjailla toisia tai nostaa omaa arvoaan.
Voimmekin tuntea myötätuntoa aina kun näemme jonkun rehentelevän ja itsensä tärkeäksi tekevän. Eräs opettajani on minulle aikoinaan opettanut, että olemme kaikki samalla tasolla ja samanarvoisia – kukaan meistä ei ole toistaan alempana tai ylempänä, riippumatta taloudellisesta varallisuudesta, ulkoisesta olemuksesta, saavutuksista tai titteleistä. Olemme kaikki erilaisia ja se tekee meistä samanlaisia – jokaisesta meistä.

 

 

“Vulnerability really means to be strong and secure enough within yourself that you are able to walk outside without your armor on. You are able to show up in life as just you. That is genuine strength and courage.
Armor may look tough, but all it does is mask insecurity and fear.”
― Alaric Hutchinson, Living Peace

 

 

 

Rohkeus olla haavoittuva kumpuaa rakkaudesta

 

Se, että toimii elämässä palvellakseen muita ja sydämestä käsin, tekee ihmisestä onnellisen ja elämästä merkityksellisen. Kun ymmärtää elämänsä merkityksen, on luontaisesti vahva, varma, sielu on levollinen – ei tarvitse jatkuvasti etsiä suuntaa, tai seurata viimeisimpiä villityksiä. Silloin ei tarvita pätemistä, teennäisiä rooleja, esittämistä tai suojakilpiä – rakkaudesta käsin toimiva ihminen ei tarvitse niitä mihinkään. Merkityksellisessä elämässä meillä on rohkeus olla haavoittuva ja aito.

Erilaiset tittelit, saavutuksen ja suuri omaisuus saattaa vaikuttaa mahtavalta ja suurelta, mutta todellisuudessa se on vain kuori, joka suojelee rikkonaista sielua. Rohkea ja vahva ihminen ei tarvitse toisten varmistusta, ihailua tai määritä itseään niiden mukaan. Samaan hengenvetoon todettakoon, että perustarpeitamme on tulla kuulluksi, nähdyksi ja huomioiduksi. Kehuista, positiivisista sanoista ja hyväksynnästä nauttivat kaikki, se kun on yksi perustarpeistamme – hyväksytyksi tuleminen.

Ollaan kuitenkin rohkeasti haavoittuvia. Ei niin, että mennään ”takki auki” kaikkialle – vaan intuition ja sydämen johdattelemana eteenpäin edeten, tarkkaillen, kuunnellen ja mieli varustettuna myönteisellä asenteella. Se, on mielestäni rohkeutta – elämän elämistä ja hyväksymistä sellaisena kuin se kulloinkin on. Tavoitteiden asettamista omista lähtökohdistaan, ei muiden. Ilman pätemistä, puutetta, negatiivista vinoumaa tai turhaa kateutta.

 

Älä ikinä unohda, että olet ihana sellaisena kuin olet ja sinä riität.

Valoa ja voimaa,
Karita

 

 

 

kuva: Emma Ronkainen

 

 

Lisää iloa, inspiraatiota, reseptejä, kauneutta ja paljon muuta löydät aiemmista postauksista!
Ilolla seuraan myös Rakkaudella, Karita –blogini jakoja somessa!

Pehmeä detox

pehmeä detox Karita Tykkä

Olisi ilo jos tapaisimme myös somessa: Instagram @karitatykka | Twitter @karitatykka | Snapchat karita-tykka ja FB

kiitos!

Kommentit (17)
 1. Hyvä kirjoitus!
  Tunnistin jopa itseäni tästä. En ole omaisuudella tai saavutuksilla pröystäilijä, mutta näyttämisenhalu ja joskus ylimieliseltäkin vaikuttava käytös kumpuaa juuri siitä mistä kirjoitit, omasta epävarmuudesta. Ja siitä että ei ole sitä ehdotonta hyväksyntää saanut aikanaan niiltä lähimmiltä ja sitä sitten hakee osaamisella ja joskus hyökkäävälläkin asenteella. Onneksi tästä on ollut suunta vain eteenpäin ja pikkuhiljaa saavuttaa sitä rauhaa ja ajatusta, että minä riitän ihan sellaisena kuin olen. Kun vaan jaksaa tehdä töitä tämänkin asian eteen 🙂
  Omien lapsieni kanssa haluan toimia hyvin toisella tavalla, tällä sinunkin paljon puhumalla, sinä riität -asenteella. Että he riittävät olemalla omia itsejään, olemalla epätäydellisen täydellisiä ja silti he ovat tärkeimpiäni, heitä rakastetaan ja virheet eivät huononna heitä.
  Toinen on 1,5-vuotias ja toinen syntyy vasta kesällä 🙂 Hyvin alussa siis heidän elämänsä, mutta sitäkin tärkeämpää tiedostaa nämäkin asiat jo tässä vaiheessa, voi tehdä niin paljon toisin mitä omat vanhemmat ovat tehneet. Ja onneksi voi tehdä toisin.
  Kiitos Karita, kun olet niin inspiroiva ja positiivinen, iloa ja rakkautta maailmaan jakava ihminen! Kiitos <3

  1. karitatykka
   5.3.2019, 10:43

   <3 Lapsissa on tulevaisuus ja meillä aikuisilla on mahdollisuus antaa niin paljon hyviä eväitä elämään, etenkin ensimmäisen 5 vuoden aikana kun kaikki menee suoraan kyseenalaistamatta lapsen tajuntaan. Suorituksen sijaan on hvyä kehua yrittämistä ja sinnikkyyttäkin.

   Iloa ja ihanaa päivää,
   Karita

 2. Maarit Land
  5.3.2019, 03:38

  Kiitos Karita
  Kiitos voimauttavasta kirjoituksestasi
  Olet saanut kauneuden, hyvyyden jakamisen lahjan, myös kirjoittamisen lahjan
  Iloa
  Kiitos

  1. karitatykka
   5.3.2019, 10:40

   Kiitos <3

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *