RIITTÄMÄTTÖMYYDEN TUNNE – Kaunis elämä -sarja

Riittämättömyyden tunne

riittamattomyyden tunne

 

Katsoin ennakkoon oman jaksoni Kaunis elämä tv-sarjasta juuri hetki sitten. Oli yllätys nähdä millainen oma jaksoni olikaan – materiaalia oli kertynyt paljon ja oli kiinnostavaa nähdä, mitä siitä mahtui itse ohjelmaan… Yksi asia joka nousi oli riittämättömyyden tunne, jota koin vuosia ja josta tänään halusin sinulle kirjoittaa. Riittämättömyyden tunne on musta aukko sisällämme – se vie järjettömästi energiaa ja syö itsetuntoa. Sisäisen äänesi leimaa sinut epäonnistujaksi – huonoksi. Tuon äänen viesti ei kuulu muiden korville, mutta kulkeutuu meissä itsessämme kaikkialle vaikuttaen kaikkeen tekemiseemme – unelmointikin on vaikeaa.

Riittämättömyyden tunne voi vallata koko elämän ja vääristää siten koko maailmankuvan – läsnäolokin on vaikeaa. Voimme ajatella ettemme ole sitä mitä muut meiltä odottavat tai sitten vertailemme itseämme toisiin kanssasisariin tai -veljiin. Millaista on riittävän hyvä elämä ja kuinka voisimme oppia riittämään itsellemme?

Olemme usein itse itsemme pahimpia vihollisia ja omien mustien maailmankuviemme rakentajia. Kuuntelemalla itseään voi oppia riittämään ja elämään riittävän hyvää elämää. Pysähtymällä miettimään MISTÄ tai KENELTÄ riittämättömyyden tunne kumpuaa? Mitä sinulle on jo lapsena tai myöhemmin aikuisella iällä sanottu ja minkä olet todeksi uskonut? Meidän jokaisen riittämättömyyden tunteen syy löytyvät omien elämänkokemustemme kokonaisuudesta. Oletko esimerkiksi tehnyt päätöksiä vanhempiesi, ystäviesi tai suvun mukaan – miellyttääksesi heitä tai hyväksyntää hakien? Omituisinta tässä vielä on se, ettemme useimmiten tee valintoja edes tietoisesti vaan tiedostamattoman mielen ohjaamana. Kun alamme tietoisesti tarkkailla, mitkä valintamme ovat olleet omien toiveittemme vastaisia, ymmärrämme, minkä tulisi muuttua elämässämme ja mitä haluamme tehdä toisin. Tärkeintä kaikessa on, että riitämme itsellemme – sanoipa kuka mitä tahansa.

 

 

”There are a lot of people who give you the message that maybe you are not good enough, and the best thing you can do for yourself is to block out all of that noise”
– Rachel Platten

 

”All I can tell you really is if you get to the point where someone is telling you that you are not great or not good enough, just follow your heart and don’t let anybody crush your dream.”
– Patti LaBelle

 

Mitä sinä kaipaat? Millaiselta elämä näyttäisi jos se olisi sinulle tyydyttävää ja ihanaa? Jos saisit taikasauvalla muuttaa mitä tahansa elämässäsi, mitä muuttaisit? Mitä muutoksia tekisit ja miltä elämäsi sitten näyttäisi ja ennen kaikkea, miltä se silloin tuntuisi? Olisiko loma, rahaa, kevyempi keho tai unelmien kumppani toiveissasi? Vai haluaisitko ennemmin mielenrauhaa, lepoa, arvostusta, uuden tittelin tai läheisemmät välit äitisi kanssa? Mitä tunnetta toivomasi aisat toisivat? Tunne on se, jota haetaan…


Tässä ei ole oikeaa tai väärää vastausta – tärkeää olisi huomioida mitä elämäänsä kaipaa ja hyväksyä itsensä, ei täydellisenä, vaan sellaisena kuin on. Hyväksymisesssä on suuri voima ja asioiden sekä itsensä täydellinen hyväksyntä vähentää puuteiden tuntua. Hyväksynnän kautta meistä tuntuu siltä että meillä onkin yhtäkkiä kaikkea enemmän…

Miten sitten hysäksyä itsensä? Menetelmiä on monia. Itse olen kokeillut matkallani erilaisia tapoja, mutta huomaan parhaiten itselleni toimii lause, jossa hyväksyn minkä tahansa asian ensi tiedostamalla sen ja sitten hyväksymällä ja lopuksi irti päästämisellä. Esimerkiksi: ”Vaikka tunnen vihaa, katkeruutta ja pettymystä, silti hyväksyn ja rakastan itseäni – hyväksyn ja rakastan itseäni”. Kun vuosia sitten ensimmäistä kertaa tein tämän tapaisia harjoituksia, tuntuivat ne jokseenkin typeriltä ja turhiltakin, mutta en luovuttanut vaan jatkoin. Tein uudelleen ja uudelleen. Hiljalleen muutos alkoi ja tunne muuttui – opin hyväksymään keskeneräisyyteni, heikkouteni ja haavoittuvaisuuteni. Itseni sellaisen kuin olen – muuttuvana, kehittyvänä, uniikkina yksilönä ja kuitenkin yhtenä osana yhtä suurempaa kokonaisuutta. En kokenut enää olevani yksin ja riittämätön – vaan riittävä, kunhan riitän itselleni.

 

Täydellistä ja aina riittävää elämäni ei ole edelleenkään, vaan riittämättömyyden tunne hiipii vieläkin välillä olkapäälleni, mutta senkin kanssa on nykyään ihana elää. Voin keskustella tunteen kanssa, ymmärtää enemmän ja kasvaa ihmisenä. Voin elää ja olla tuon tunteen kanssa ilman, että se ohjailee minua.

Hups, tästä aiheesta lipsahtikin pidempi värssy kuin oli tarkoitus. Kehoitan ystävä, lue uudelleen, tarkkaile, jaa teksti jollekin merkitykselliselle, joka hyötyisi tästä ja tutki ajatuksiasi – hyväksy. Sinä riität – me kaikki riitämme.

Iloa ja valoa,
Karita

 

Herkullisia reseptejä, kauneutta ja terveyttä löydät alla olevista postauksista.

 

Tomaatti-kapris-oliivipastakastike

Kesäkurpitsapasta tomaatti-kapris-oliivikastikkeella

Gluteeniton omena-banaanileipä

gluteeniton omena-banaanileipä
Sisäinen rauha

sisainen rauha

 

Seuraa myös: Instagram @karitatykka | Snapchat karita-tykka | Twitter @KaritaTykka

Kiitos

Kommentit (15)
 1. Pirjo Puustinen
  12.3.2018, 12:01

  Hyvin muotoiltu ainakin itselleni sain ajateltavaa ja oivallettavaa kiitos.

  1. karitatykka
   12.3.2018, 14:41

   <3 Kaunis kiitos.

   Iloa,
   Karita

 2. Kiitos! Ihana kirjoitus ❤️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *