Raudanpuute ja ferritiini + alennuskoodi testeihin!

Raudanpuute ja ferritiini – miksi ja mikä avuksi?

raudanpuute ja feriitiini Karita Tykkä

Ferritiini on elimistön raudan varastoija. Sen pitoisuus vaikuttaa suoraan elimistön rautapitoisuuteen ja sitä kautta jokapäiväiseen jaksamiseen. Rauta esiintyy elimistössä lähinnä ferro- ja ferrimuodossa. Valtaosa raudasta on punasolujen hemoglobiinissa, lihasten myoglobiinissa sekä rautaa sisältävissä entsyymeissä. Loppuosa elimistön raudasta on varasto- ja kuljetusrautaa. Raudanpuute on todella yleistä, mutta vasta nyt siihen on kunnolla havahduttu. Voi olla, että lisääntynyt vegaanius on osa rautapuutosten taustalla, tai sitten vaikka suolisto erilaiset ja yleistyneet ongelmat. Raudanpuutteen riskiryhmässä ovat hedelmällisessä iässä olevat naiset, kasvissyöjät, vanhukset sekä pienet lapset. Hyviä raudan lähteitä ovat sisäelimet kuten maksa ja munuainen, veriruoat sekä liha. Kasvikunnan tuotteistakin rautaa toki saa, esimerkiksi palkokasveista, täysjyvätuotteista, vihreistä lehtivihanneksista ja kuivatuista hedelmistä, mutta eläinkunnan sisältämä hemirauta imeytyy kasvisten sisältämää ei-hemirautaa tehokkaammin.

raudanpuute ja feriitiini Karita Tykkä

Raudan imeytyminen tapahtuu pääasiassa ohutsuolen alkuosasta. C-vitamiini parantaa raudan imeytymistä pelkistämällä ravinnon ferrimuotoista rautaa ferromuotoiseksi. Ravinnosta rautaa imeytyy naisilla vain noin 10 % ja miehillä noin 5! Maitotaloustuotteiden runsas käyttö voi estää raudan imeytymistä sitomalla sen. Myös teen ja kahvin tanniinit sekä soijan proteiini heikentävät raudan imeytymistä. Suoliston kunto vaikuttaa kaikkeen – oleellisesti myös raudan imeytymiseen.

Rauta kulkee verenkierrossa transferriiniin sitoutuneena. Transferriini on maksan tuottama glykoproteiini, joka sitoo kaksi ferrimuotoista rauta-atomia. Transferriinissä kiinni oleva rauta pääsee kohdesoluun transferriinireseptorin välittämän endosytoosin avulla. Kupari osallistuu merkittävällä tavalla raudan aineenvaihduntaan. Rauta pitää hapettaa ferrimuotoon ennen kuin se voi kiinnittyä transferriiniin. Kuparin puutos aiheuttaa anemiaa, sillä raudan häiriintyneen hapetuksen vuoksi rautaa kertyy maksaan eikä hemoglobiinisynteesin käyttöön. Liian runsas sinkin syönti kuluttaa puolestaan kuparia – tässäkin asiassa kaikki vaikuttaa kaikkeen…

Raudanpuute ja ferritiini – liika rauta on liikaa!

Raudan liiallinen saanti aiheuttaa raudan kertymistä paitsi maksaan myös pernaan ja luuytimeen. Rautaa poistuu enimmäkseen ulosteisiin sapen, kuolleiden enterosyyttien ja mahdollisten verenvuotojen mukana. Jonkin verran rautaa poistuu myös hikoilun, kuolleiden ihosolujen ja virtsan mukana. Ruokavaliosta tulisi päivittäin saada 1–2 mg imeytyvää rautaa korvaamaan poistunut osa. Jos rautatasapaino horjuu, voi seurauksena puutoksessa olla anemia ja liikasaannista reaktiivisten happiyhdisteiden muodostus ja kudosvauriot.

raudanpuute ja feriitiini Karita Tykkä

Raudanpuuten ja ferritiini – tehtävät

Hemoglobiini kuljettaa happea verenkierrossa keuhkoista kudoksiin ja myoglobiini kuljettaa, varastoi ja lihassupistuksen aikana myös vapauttaa happea luuranko- ja sydänlihaksissa. Rauta vaikuttaa myös energia-aineenvaihdunnan reaktioihin. Elimistössä on lukuisia entsyymejä, joiden aktiivisuus vaatii rautaa toimiakseen. Raudanpuute etenee vaiheittain rautavarastojen ehtymisen ja hemoglobiinin synteesin heikkenemisen myötä raudanpuuteanemiaksi. Lievän anemian aikana elimistö pyrkii adaptoitumaan tilanteeseen ja ylläpitämään kudosten hapensaantia muilla toiminnoilla, toisten toimintojen kustannuksella. Jo lieväkin anemia heikentää suorituskykyä. Raudanpuuteanemia heikentää myös vastustuskykyä, eikä keho kykene pitämään normalia ruumiinlämpöä yllä viileässä ympäristössä. Myös kilpirauhashormonien muodostus vähenee. Ferritiini suojaa maksaa myrkkyjen suoralta vaikutukselta. Ferritiini ottaa sisäänsä myrkyllisiä rautaioneita. Se säätelee rautapitoisuuden lisäksi myös muiden mineraalien pitoisuutta soluissa, esimerkiksi berylliumin, alumiinin, sinkin, kadmiumin ja lyijyn. Ferritiinin avulla nämä pitoisuudet eivät kasva liian suuriksi eikä altista esimerkiksi lyijy- ja kadmiummyrkytykselle. Itseltäni löytyi kehostani eräässä mittauksessa raskametalleja ja ferritiinituloksen selvittyä, asiayhteys tähänkin selvisi. Raudanpuute johtaa hiljalleen anemiaan, syitä on monia – esimerkiksi liian vähän rautaa sisältävästä ruokavalio, runsaat verenvuodot (esimerkiksi haavojen, onnettomuuksien, leikkausten, nenäverenvuodon, synnytyksen tai peräpukamien vuoksi), ikääntyminen, krooninen tulehdussairaus ja B12-vitamiinin, foolihapon tai kuparin puute. Oireet voivat olla moninaiset. Esimerkiksi voimakasta väsymystä, suorituskyvyn heikentymistä, huimausta, hengenahdistusta, hiusten lähtöä ja aivosumua.

raudanpuute ja feriitiini Karita Tykkä

Raudanpuute ja ferritiini – mittaus

Hemoglobiini on veren punasolujen rautamolekyylejä sisältävä proteiini, joka kertoo kuinka paljon koko veressä on hemoglobiinia. Normaalin hemoglobiinin alaraja on miehillä 134 g/l ja naisilla 117 g/l. Kun hemoglobiini on viitearvojen alapuolella, puhutaan anemiasta. Normaali hemoglobiiniarvo ei sulje pois raudan puutetta, vaikka arvot ovatkin viitealueella.

Ferritiini on raudan varastoproteiini. Ferritiinin mittauksella tarkastellaan rautavarastoja. Ferritiiniä pidetään parhaana raudanpuuteanemian määrityksenä, jonka positiivinen ennustekyky on 95%. Viitearvo naisille on 10-150 μg/l ja miehille 28-370 μg/l. Ferritiini nousee infektioissa, joten normaalia ferritiiniä täytyy osata tulkita koonaisvaltaisesti.

Mittaus yllätti minutkin – vaikka hemoglobiinini oli viitearvoissa ja kykenin luovuttamaan vertakin, oli varastorauta-arvoni todella alhaalla! Mittauksessa tulisi mitata paitsi ferritiini, myös täydellinen verenkuva ja herkkä CRP. Verenkuvan ja ferritiinin (B-PVKT ja S-Ferrit) voi mittauttaa laboratoriossa ilman lähetettä. Itse päädyin Puhti labiin, jossa toiminta oli äärimmäisen helppo toteuttaa – ajan sai todella nopeasti ja kaikki testituloksetkin tulivat parin päivän jälkeen. Valitsin liikkujan paketin, joka oli kattava testi ja jossa oli ferritiini oli myös mukana. Lisäksi otin myös kilpirauhashormonitestin. Lisäpalveluna Puhdille on hiljattain tullut myös lääkärin vastaanotto, jossa asiantuntija käy läpi joko puhelimitse tai muutoin testitulokset. Tämä ilahdutti kovasti ja aion hyödyntää pian myös tämän palvelun, sillä ammattilainen osaa selittää kokonaisuuden paremmin ja luultavasti näkee isomman kuvan minua paremmin. Aion myös testata ja tarkkailla kehoni eri tilanteita myöhemmin uudelleen ja jatkossa säännöllisesti.

raudanpuute ja feriitiini Karita Tykkä

Raudanpuute ja ferritiini – miten tilanne korjataan?

Monipuolinen ja punaista lihaa sisältävä ruokavalio ovat perusta raudanpuutteen ehkäisemiselle, mutta selvän raudanpuutteen korjaaminen vaatii kuukausien rautavalmisteen nauttimista. Maitotuotteet heikentävät ja C-vitamiini puolestaan edistää raudan imeytymistä ravinnosta, jonka vuoksi myös rautavalmisteet kannattaa nauttia C-vitamiinipitoisen nesteen kanssa. Rautalisää ei tulisi koskaan nauttia huvin tai varmuuden vuoksi – puute tulee todentaa ensin. Liika raudan saanti on haitallista, jopa vaarallistakin. Raudanpuutteen kaltaisia oireita voi ilmetä myös esimerkiksi D-vitamiinin puutoksesta tai kilpirauhasen vajaatoiminnasta (esim väsymys), siksi on hyvä ottaa laina laajempi kokonaisuus. Pelkän ferritiinin tarkastaa yksinäänkin, mutta sitä ei yleensä suositella, sillä jos tulehdusarvot ovat koholla on ferritiinitestin tulos on korkeampi kuin todella on. Herkkä CRP ja laajempi verenkuva ja ferritiini selviää tällä testillä. Rautahoidon tavoitteena tulisi olla rautatasapainon saavuttaminen ja sen jälkeen sen ylläpitäminen. Jatkossakin ferritiinin tilannetta kannattaa seurata, jotta tietää missä mennään – oireitahan ei aina edes huomaa, kuten itselleni kävi.

Raudavarastojen täydennys voidaan tehdä suun kautta otettavilla valmisteilla tai rautainfuusiolla, jonka kanssa itse olisin hyvin varovainen. Vatsan herkkyys määrittelee myös sen, olisiko miedompi nestemäinen vai vahvempi puriste hyvä valinta. Itse valitsin tämän tuoteen – arkena suuremmilla anostuksilla ja viikonluput ilman. Jos haluaa testata kaiken raudanpuutteeseen liittyvän, voisi tämä testi olla hyvä valinta.  On hyvä tiedostaa, että myös lapset ovat riskiryhmässä ja heille on koottu oma laboratoriopaketti, jossa mukana ovat ferritiini, D-vitamiini, CRP ja täydellinen verenkuva.

P.S. Biomediltä löytyy erinomainen rautaopas joka on ilmainen ja jonka voi ladata täältä!
P.S.S.
Lisäksi Puhti tarjoilee oman selkeän ja informatiivisen ferritiini-tietopakettinsa ja sen voit ladata täältä.

raudanpuute ja feriitiini Karita Tykkä

ALENNUSKOODI TESTEIHIN!!

Kysyin Puhti -palvelusta teille alennusta ja sain teille kaikista testeistä 10% alennuksen. Testit ovat mielestäni erittäin edullisia jo valmiiksi ja alennus on ihana pikku bonus. Jos emme mittaa, emme voi myöskään tietää missä mennään. Pimennossa ei kannata itseään pitää, vaan ottaa selvää, jotta asialle voi tehdä jotakin, eikä oireiden syitä tarvitse arvailla tai niistä kärsiä.

Koodilla karita-10
saat 10% alennuksen kaikista testeistä kesäkuun loppuun asti.

Mene osoitteeseen puhti.fi, tutustu palveluihin ja varaa itsellesi sopiva kokonaisuus!

Meillä jokaisella on oikeus ja mahdollisuus ottaa vastuu terveydestämme. Milloin olet mittauttanut esimerkiksi oman D-vitamiinitason, kilpirauhashormonin, herkän CRP:n, valkosolujen tilanteen, ferritiiniarvon, tai ehkä isomman kokonaisuuden? Ilmenikö testituloksista yllätyksiä?
Minulle yllätyksiä tuli – ihanaa, sillä nyt voin tehdä niille jotakin, eikä tarvitse enää arvailla ja tilannetta voi alkaa seurata!

Energiaa ja elinovimaa,
Karita

kuvat: Emma Ronkainen

Lisää iloa, inspiraatiota, reseptejä, kauneutta ja paljon muuta löydät aiemmista postauksista!
Ilolla seuraan myös Rakkaudella, Karita –blogini jakoja somessa!

Luumusuklaakakku

luumusuklaakakku Karita Tykkä

Olisi ilo jos tapaisimme myös somessa: Instagram @karitatykka | Twitter @karitatykka | Snapchat karita-tykka ja FB

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *