Puhdistava detox-smoothie

Voikukkasmoothie

 

Grilliruoat, kesän janojuomat, jäätelöt ja ihanat viileät viinit saattavat saada olon tuntumaan tukkoiselta. Onneksi apu on lähellä. Voikukka on villiyrttien vitamiinipommi, jonka jokainen tunnistaa ja löytää. Se toimii myös puhdistavan detox-smoothien tehokkaana lehtivihreänä. Detox-smoothie vahvistaa, virkistää ja tukee maksan toimintaa ja auttaa elimistöä puhdistumaan grilliherkkujen ja juomien jälkeen. Voikukka tukee ruoansulatusta, joten jos raskas grilliruoka saa aikaan tukalan olon, kannattaa viereen valmistaa salaatti, johon nakkaat myös muutaman voikukanlehden. En kannusta ehdottomuuteen tai kesän herkuista kieltäytymiseen, vaan hyvän balanssin löytämiseen kesän herkkuja ja puhdistavia vihreitä yhdistelemällä.

 

Voikukkasmoothie

 

Smoothien raaka-aineita kannattaa vaihdella vapaasti ja kokeilla eri lehtivihreitä, sillä jokaisesta kasvista löytyy omat ihanat ravintoaineensa, mutta myös pieni määrä niiden omia suojaavia kasvimyrkkyjäkin. Siksikin vaihtelu kannattaa, etkä kyllästy ikinä. Yrtit ja salaatit tuovat smoothieihin kaivattua vaihtelua ja ravintorikkautta. Sitruuna ja limetti taittavat hyvin pois vihreiden kitkeryyttä. Halutessasi voit laittaa myös kuoret mukaan, jolloin saat enemmän ravinteita ja autat elimistöä puhdistumaan vieläkin tehokkaammin. Niissä on kuitenkin voimakas maku, joten malttia kokeiluun. Miedoimpia lehtivihreitä maun puolesta ovat romain-salaatti ja pinaatti, joten jos voikukka on liian ärtsy voit kokeilla esimerkiksi näistä jompaa kumpaa. Pehmeyttä ja kermaista koostumusta saa smoothieihin banaanilla, pähkinävoilla, kookosmaidolla, siemenillä tai avokadolla. Jäät tekevät smoothielle aina hyvää, vaikkei ruoansulatus kylmästä juomasta pidäkään. Mutta hei, lämmin vihersmoothie ei vaan yksinkertaisesti toimi! Nesteenä käytän melkein aina vettä, mutta itsepuristetut mehutkin toimivat mainiosti ja tuovat smoothieen makeutta. Makeus tulee tällä kertaa ananaksesta ja omenasta, josta saat myös kuituja ja muita ravinteita. Ananaksen keskiosaa ei kannata ottaa pois, sillä siitä löytyy ruoansulatusta tehostavaa entsyymiä, bromelaiinia. Keho ja vatsa kiittävät.
Tämä smoothie on raikas ja kesäinen. Se ei kuitenkaan ole ehkä ensikertalaisen valinta. Jos vihreät kuuluvat päiviisi muutenkin, pidät varmasti tästä raikkaasta juomasta. Voikukka tukee maksan toimintaa ja auttaa kehoa puhdistumaan arjen pölyistä. Detox-smoothie on raikas ja täynnä ravinteita. Jos et ole tottunut voikukan makuun, aloita pienemmällä määrällä ja siirry pikkuhiljaa ylöspäin.

 

Voikukkasmoothie2

Voikukkasmoothie5

 

Kerää voikukanlehdet aina puhtailta paikoilta, poissa vilkkaiden teiden varsilta. Sileäreunaiset ja nuoret lehdet ovat miedoimman makuisia, kun taas sahalaitaiset ja isommat lehdet kitkerämpiä ja voimakkaamman makuisia. Luonnon ilmaista superruokaa löydät joka paikasta. Itse haen omani pihalta. Huuhtele lehdet aina huolellisesti ennen käyttöä. Voit myös pakastaa voikukkaa talven varalle.

 

Voikukkasmoothie6

 

Teen omista smoothieistani aina paksuja ja syön ne lusikalla, sillä ruoansulatus alkaa suusta.

 

Detox-smoothie

2  luomulaatuista omenaa
1/2 avokado
yhden luomusitruunan mehu (ja kuori jos haluat lisää potkua)
kaksi kourallista voikukanlehtiä
2 dl tuoretta ananasta tai banaani
2,5 dl vettä
jäitä

+ jos kaipaat lisää makeutta voit laitta mukaan myös ruokalusikallisen kotimaista koivusokeria

Paloittele raaka-aineet ja sekoita kaikki, jäitä lukuun ottamatta keskenään tehosekoittimessa tasaiseksi. Tarkista maku.
Lisää jäät ja sekoita vielä kerran.
Raikas, puhdistava ja kaunistava smoothie on valmis.
Nauti heti.

 

P.S. Lisää villiyrttien ihmeellisen ihanasta maailmasta saat Hulluna hortaan -kirjan kirjoittajilta Raija ja Jouko Kivimetsältä.

 

Voikukkasmoothie8

Kommentit (4)
 1. Vasta eilen pihalla katselin voikukanlehtiä ja pohdin, joskohan nyt aloittaisin oman ”hortoilu-urani”. No, nyt varmasti täytyy niitä käydä poimimassa, jotta voin testata tätä smoothiereseptiäsi!

  Todella mukavaa, että aloitit kirjoittamaan tätä toista blogiasi. Susta huokuu sellainen hyvä energia ja lempeys. Mukavaa viikonjatkoa! 🙂

  1. karitatykka
   22.6.2016, 15:57

   Hei Mari.

   Kiitos kauniista viestistäsi. Ihanaa että seuraat!
   Käy ehdottomasti poimimassa puhdistavat voimayrtit pihalta. Pienet ja sileälaitaiset lehdet ovat maultaan miedoimpia, joten kerää niitä. Aloita pienellä määrällä ja lisää kehosi sekä makusi mukaan. Toivottavasti tykkäät. : )

   Iloa viikkoon ja ihanaa Juhannusta!
   – K

 2. millä korvaisin talvella nuo voikukan lehdet?

  1. karitatykka
   16.7.2018, 12:24

   Moikka Marika!

   Älä korvaa, juuri smoothien voikukka puhdistaa ja tukee maksaakin. Laita pakkaseen voikkaa talven varalle tai käytä vaikka kuivattua jauhetta, jota saa terveyskaupoista.
   Jos kuitenkin sen haluat vaihtaa, voit valita jonkin mieleisen vihreän yrtin – kaikki vihreät yrtit auttavat kehoa.

   Iloa!
   Karita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *