PELKO – YSTÄVÄ VAI VIHOLLINEN

Pelko – ystävä vai vihollinenpelko ystävä vai vihollinen Karita Tykkä

Tunnemme pelkoa usein – joskus jopa päivittäin. Osan niistä koemme suurina, hallitsevina ja lamaannuttavinakin, toiset taas laimeampina ja kevyempinä tuntemuksina. Rakkauden menettämisen pelko, hylätyksitulemisen pelko, köyhyyden pelko, pelko sairastumisesta, menetyksestä, kuolemasta ja onnettomuuksista, epäonnistumisen pelko, naurunalaiseksi tulemisen pelko, jne… ovat vain osa pelkojen kohteista. Mitkä tahansa pelot vallitsevatkin, estävät ne meitä tekemästä omannäköisiämme päätöksiä ja elämään rehellisesti mieleistämme elämää. Pelot ohjailevat toimintaa kuin keppien päihin kiinnitetyt nauhat ohjailevat sätkynykkeja – eikä valta ole enää meillä…

Kaikkea toimintaamme ohjaa ja kaikkien tunteidemme taustalla on joko rakkaus tai pelko. Pelko itsessään ei ole lainkaan paha – mikään tunne ei ole. Se on tärkeä, luonnollinen ja selviytymistä tukeva tunne. Pelot saavat varautumaan vaaratilanteisiin, ja ne voivat kanavoitua varovaisuudeksi, vastuullisuudeksi ja viisaudeksi, joita elämässä tarvitaan. Pelkoja on monenlaisia – joku pelkää pimeää, ukkosta, eläimiä, myrskyä tai hyönteisiä, toinen taas ennakoimatonta tulevaisuutta, mahdollisia onnettomuuksia, pettymyksiä tai menetyksiä. Pelko estää meitä kuitenkin toimimasta spontaanisti ja rajoittaa elämäämme monin eri tavoin. Useimmat tilanteet, joissa tunnemme pelkoa, eivät sisällä todellisia uhkia vaan ovat ainoastaan oman mielemme luomia tarinoita ja kauhukuvia.

pelko ystävä vai vihollinen Karita Tykkä

Pelko – ystävä vai vihollinen vai mikä se on?

Pelko on sitä, että sisäisellä lapsellamme, sillä todellisella minällämme, on jotakin tärkeää sanottavaa. Sisäinen lapsi meissä haluaa kertoa, ettei hän voi hyvin, hän kaipaa tulla kuulluksi. Hän pyytää huomiota, teeskentelyn lopettamista. Hän ei tunne olevansa turvassa. Ja me yritämme suojella häntä. Niin tehdessämme muista ihmisistä tulee usein vihollisiamme – joskus jopa itse elämästä.

Pelkoa ei ole aina helppo kohdata. Jos pelkäävältä puuttuu riittävät keinot tai halu pelon käsittelemiseksi, on se kohtaamisen sijaan helpompi torjua ja lakaista maton alle. Torjuttu pelko kuitenkin vaatii naamiokseen paljon toisia vahvoja tunteita – esimerkiksi voimakasta vihaa. Toisten haukkuminen tai vihaaminen voikin kätkeä taakseen suurta epävarmuutta. Joskus pelot näyttäytyvät ylihuolehtimisena, suorittamisena ja täydellisyyden tavoitteluna, ja niiden taustalla voi olla pelko rakkauden menetyksestä, hylätyksi tulemisesta ja naurunalaiseksi joutumisesta. Usein pelkäämme ihan vaan olla omia itsejämme.

pelko ystävä vai vihollinen Karita Tykkä

Seuraavan kerran, kun tunnet pelkoa, pysähdy ja tarkastele sitä pientä lasta sisälläsi, ole läsnä ja lohduta häntä. Uskalla kohdata hänet ja nähdä hänen tarpeensa – sinun tarpeesi. Saatat huomata, että pelko on saanut sinut piileskelemään ja salaamaan itsesi, etkä koe kuuluvasi enää minnekään. Pidät ylläsi rohkeusnaamiota – teeskentelet rohkeutta, vaikka todellisuudessa pelkäät etkä uskalla kohdata syitä pelkojesi taustalla vaan valitset niiden piilottamisen. Muista, että meillä kaikilla on mahdollisuus valintaan – teemme niitä kaiken aikaa. Luet tai kuuntelet tätä kirjoitustakin, koska valitset tehdä niin. Meillä kaikilla on myös mahdollisuus valita, miten elämme pelkojemme kanssa – päätämmekö elää niiden ohjaamina vaiko tehdä niille jotakin? Molemmissa tapauksissa teemme valinnan. Pelkojen ja muiden haastavalta tuntuvien asioiden kohtaamiseen tarvitaan rohkeutta – sitä todellista rohkeutta. Valitsenko rohkeusnaamion taakse piiloutumisen vai laskenko sen alas ja otan vastaan todellisella rohkeudella sen, mitä tulee? Mielestäni todellista rohkeutta on peloistaan huolimatta mennä askel askeleelta eteepäin.

pelko ystävä vai vihollinen Karita Tykkä

Mieltä ei kannata täyttää uhkakuvilla eikä itseään terrorisoida pelolla. Mielikuvitus on juuri sitä – kuvitettua mieltä. Voit aina valita mihin keskität ajatuksesi ja tunteesi. Huomioi pelkosi, näe ne, mutta muista myös täyttää mielesi nautinnolla, kiitollisuudella ja ilolla.

Iloa, voimaa ja läsnäoloa,
Karita

AINA EI JAKSA LUKEA – ÄÄNIRAITA LÖYTYY TÄSTÄ!

kuvat: Emma Ronkainen
vaatteet: Balmuir

Lisää iloa, inspiraatiota, reseptejä, kauneutta ja paljon muuta löydät aiemmista postauksista!
Ilolla seuraan myös Rakkaudella, Karita –blogini jakoja somessa!

Näin paransin ilmanlaatuani

näin paransin ilmanlaatuani Karita Tykkä

Olisi ilo jos tapaisimme myös somessa: Instagram @karitatykka | Twitter @karitatykka | YouTube  | LinkedIn ja FB

kiitos!

Kommentit (2)
 1. Ensinnäkin, kiitos inspiroivista teksteistä

  Mut nyt tää asia on häirinnyt mua jo niin kauan, että pakko mainita siitä. Sulla lukee tuossa ääniraita-kohdassa ÄÄNIRAITA LYÖTYY TÄSTÄ. Halunnet ehkä korjata sen.

  Hyvää kesää

  1. karitatykka
   1.7.2020, 12:46

   Hei Sanna ja KIITOS kun kerroit!!! Ihana sinä – korjaan HETI.

   Iloa ja aurinkoa,
   Karita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *