Pehmeä detox – kokonaisvaltaisesti

Kaupallinen yhteistyö: Sunsweet

Pehmeä detox– lempeästi ja kokonaisvaltaisesti kohti kevyempää oloa

pehmeä detox Karita Tykkä

 

Tammikuussa moni ryhtyy erilaisille puhdistus- ja kuntokuureille. Itse en tammikuun tipattomia tai muita kuureja tee, päivittäinen detox on oma tapani puhdistaa ja keventää kehon taakkaa. Pyrin elämään niin, ettei suuria vaihteluja suuntaan tai toiseen tulisi. Muistutan lempeästi myös, että on täysin normaalia, että keho ja paino vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Usein talvella keho kaipaa luonnostaan tuhdimpaa ja lämmittävää ruokaa – paukkupakkaset eivät ehkä siis ole paras aika mehupaastolle. Siksi pehmeä detox voisi olla paikallaan…

 

pehmeä detox Karita Tykkä

pehmeä detox Karita Tykkä

 

Suolen toiminta on puolestaan äärimmäisen tärkeää, jotta kuona poistuu elimistöstä – myös ravintoaineet imeytyvät terveen suolinukan ansiosta. Luumujen syöminen on tehokas ja luonnollinen tapa torjua ummetusta – luumujen sisältämät ravintokuidut tehostavat suoliston toimintaa ja pitävät ummetuksen oireet loitolla. Ihmisen suoli tyhjenee normaalisti 8–72 tunnin välein. Kun suoli tyhjenee harvemmin kuin kolme kertaa viikossa on kyseessä pahemman luokan ummetus ja kuona-aineet imeytyvät osittain takaisin kehoon… Ei hyvä! Onneksi on erittäin helppoja tapoja tapoja välttyä siltä. Luumut, liikunta, nesteytys, maitohappobakteerit ja tiettyjen ummetusta lisäävien ruoka-aineiden vähentäminen, kuten valkoinen leipä, pastat, sokeripitoiset herkut, juustot jne, auttavat nopeasti. Ulostuslääkkeitä en suosittele – monestakin syystä. Pehmeä detox onnistuu kun suoli tyhjenee säännöllisesti ja kivuttomasti, eikä päivää tarvitse miettiä vatsan toiminnan mukaan. Alta löydät vinkit, jotka auttavat minua tukemaan kehoni puhdistumista päivittäin.

 

pehmeä detox Karita Tykkä

 

 

Pehmeä detox – lempeästi ja kokonaisvaltaisesti

 

1. Aamulla heti heräämisen jälkeen 1/2–1 litraa huoneenlämpöistä vettä. Puhdas vesi on erittäin tärkeää puhdistuksen ja suolen toiminnankin kannalta – onhan kehostamme yli puolet vettä. Pärjäämme hyvin ilman ruokaa jonkin aikaa, mutta ilman vettä elimistö kuivuu nopeasti. Veteen voi laittaa myös laadukasta suolaa tukemaan lisämunuaisten toimintaa.

 

2. Lehtivihreät ja levät kuuluvat ravintooni. Lehtivihreät imevät itseensä myrkkyjä ja auttavat kehoa vähentämään myrkkykuormaa. Spriruliina ja klorella auttavat maksaa ja hermostoamme puhdistamaan kehostamme haitallisia myrkkyjä, kuten raskasmetallijäämiä (esim. lyijy, elohopea, kadmium ja arsenikki). Kaikki lehtivihreät ovat avuksi – muista kuitenkin vaihdella niitä päivittäin, jotta saat laajan kirjon ravintoaineita avuksesi.

 

4. Hoidot ja sauna. Erilaiset hoidot, kuivaharjaus, kylvyt ja sauna rentouttavat, puhdistavat ja aktivoivat nestekiertoa. Rentoutunut keho poistaa myös kuonaa tehokkaammin – ruoansulatuksesta tai solujen uusiutumisesta puhumattakaan. Hieronta ja toisen kosketus aktivoi myös mielihyvähormoni oksitosiinin tuotannon ja saa nostaa mielialaa ja siten poistaa mielen myrkkyjä. Myös eläinten ja vaikka puiden halailun on tutkittu tekevän saman. : )

 

3. Ruoka ja luumut. Ravintorikas ja kuitupitoinen ruoka auttaa kehoa puhdistumaan. Muun muassa punajuuri tukee maksan toimintaa ja kurkuma sekä inkivääri poistavat tulehduksia ja stimuloivat maksan puhdistumista. Punajuurta ei kannata päivittäin välttämättä nauttia, mutta säännöllisesti kuitenkin. Myös probiootit edistävät ruoansulatusta, vastustuskykyä ja suoliston terveyttä. Kun suolisto voi hyvin, keho poistaa kuona-aineita tehokkaammin. Luumut ovat loistava ravintokuitujen lähde ja tehostavat suoliston toimintaa – seurauksena keventynyt olo. Kaikki me tiedämme miltä kova vatsa ja täynnä oleva suolisto tuntuu…

 

4. Hengitys. Käytämme useimmiten vain 10 % keuhkojen kapasiteetista – usein hengitys on pinnallista ja tapahtuu keuhkojen yläosassa. Tietoisesti, rauhallisesti ja koko keuhkoilla hengitettynä, annamme keholle viestin rentoutua. Jo pari minuuttia päivittäin on hyvä alku! Kun keho on rento, se voi sulattaa ruokaa, puhdistaa elimistöä myrkyistä ja keskittyä kehon rakentamiseen. Stressitilassa se puolestaan vain suorittaa elimistön välttämättömimmät tehtävät.

 

Pehmeä detox jatkuu…

 

5. Liike. Liikutan kehoani jotenkin päivittäin. Liike voi olla mitä vain. Esimerkiksi lenkki, avantouinti, venyttely, hengitys- tai joogaharjoitus. Sanotaan, että ihminen on niin terve kuin hänen selkärankansa on, joten erilaiset rangan kierrot ja rullaukset ovat paikallaan. Mikä tahansa käy, kunhan keho ja nestekierto aktivoituvat. Keho on luotu liikkumaan ja toimii optimaalisesti kun liikutat sitä säännöllisesti.

 

6. Mieli. Uskon, että myrkytetty mieli saastuttaa koko kehoa – siispä ajatusten tiedostaminen ja mielen rauhoittaminen esimerkiksi meditaatiolla saattaa olla paikallaan. Voit myös puhua itsellesi kauniisti – minuutti tai pari lempeiden, rakastavien ja itsesi hyväksyvien ajatuksen parissa tekee ihmeitä. Itse laitan usein meditaaion päätteeksi toisen käden sydämen päälle ja toisen vatsalleni ja sanon jotakin kaunista itselleni – ”minä rakastan sinua, olen tässä ja kuuntelen”, on aika voimallinen.

 

7. Kuivaharjaus ja kookosöljyllä purskuttelu ovat myös erittäin hyödyllisiä. Kymmenen minuutin kookosöljyllä suun huuhtelu kuuluu kausittain aamuihini, mutta valitettavasti kuivaharjaus on jäänyt vähemmälle. Kookosöljyllä purskutelu ehkäisee ja vähentää suun tulehduksia, hoitaa ikeniä ja poistaa myös myrkkyjä kehosta. Kookosöljyn kanssa voi suuhun laittaa myös aktiivihiiltä, jolloin se poistaa myrkkyjä vieläkin tehokkaammin. Kuivaharjaus puolestan poistaa kuollutta ihosolukkoa ja aktivoi pintaveren- ja lymfakierron. Muistutus itselleni – kuivaharjaa useammin!

 

pehmeä detox Karita Tykkä

 

Pehmeä detox on kehon päivittäistä toiminnan ja puhdistumisen tukemista monin eri tavoin. Tiedän – olemme kaikki kiireisiä, mutta itsestään huolehtimisen ei tarvitse viedä paljoa aikaasi, vaan ajatuksena on tukea kehoa pieni teoin pitkin päivää. Myös mehukkaat luumut ovat kätevä ja helppo apu matkan varrelle. 1–5 luumua päivässä on hyvä määrä. Nappaa suoraan pussista tai käytä ruoissa – vain mielikuvitus on rajana. Muista kuitenkin että luumut sisältävät kuituja, joten nauti niiden rinnalla myös riittävästi vettä!

 

 

Toivottavasti näistä oli iloa sinulle ja muistutin mieleen kuinka kokonaisvaltaista kehon puhdistuksen ja toiminnan tukeminen onkaan.
Elinvoimaista ja energistä viikkoa kaikille,
Karita

 

 

 

 

Kuva: Emma Ronkainen
Kuvauspaikka: Oitbacka gård

 

 

Lisää iloa, inspiraatiota, reseptejä, kauneutta ja paljon muuta löydät aiemmista postauksista!

Ilolla seuraan myös Rakkaudella, Karita –blogini jakoja somessa!

Hehkuva meikki ála Karita

und gretel – hehkuva meikki Karita Tykkä

Olisi ilo jos tapaisimme myös somessa: Instagram @karitatykka | Twitter @karitatykka | Snapchat karita-tykka ja FB

kiitos!

Kommentit (3)
 1. Hei, kirjoitat tuossa että itselläsi on käytössä päivittäinen detox. Saako udella mitä tarkoitat sillä?
  Hyvää alkavaa viikonloppua.

  1. karitatykka
   25.1.2019, 13:29

   Hei Niina,

   Tämä juttu kokonaisuudessaan on sitä, eli pyrin elämään niin, että tuen kehoani ja sen puhdistusjärjestelmiä päivittäin ja niin, ettei suuria vaihteluja suuntaan tai toiseen tulisi. Elämän eri osa-alueilla voi tehdä paljon hyvää – esimerkiksi kuuluu uni, vesi, omenaviinietikka, ravintorikas ja puhdas ruoka, puhtaat kosmetiikkatuotteet, hieronta, meditaatio, happi ja liikunta – etenkin kehoa avaava ja nesteitä liikkeelle laittava liike.

   Tänään julkaisin juuri jutun, joka kehottaa kysymään minulta jotakin, mistä kaipaa kuulla lisää. Teen ensi viikolla Q & A -videon, jossa vastailen teille. Jos siis jotakin lisää tästä tai muusta aiheesta kaipaat, tuikkaa kysymys perjantain jutun kommentteihin niin löydän ne helposti.

   Iloa ja ihanaa perjantaita!
   Karita

 2. Hei, ihan mahtavia ohjeita. Tämä detox menee kokeiluun! Voikos käyttää marjoja? Montako ateriaa olisi hyvä syödä päivässä? Marja ja vihersmoothiet ja keitot ajattelin tehdä. Kiitos!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *