Parisuhde paremmaksi

Parisuhde paremmaksi – vinkki toimivaan parisuhteeseen ja kaikkiin ihmissuhteisiin

parisuhde paremmaksi Karita Tykkä

 

Minulta kysellään kaikenlaista somen välityksellä, etenkin Instagramissa saan lukuisia kysymyksiä päivittäin. Useimmiten ne ovat kysymyksiä, joihin koen, että minulla on helposti jotakin annettavaa… Sitten tupsahti kysymys, jossa toivottiin vinkkiä toimivaan parisuhteeseen. Hetken mietin, miksi kysyjä kysyy tätä minulta! Joo-o, olemme olleet mieheni kanssa yhdessä jo noin kuusitoista vuotta ja niistä kymmenen avioliitossa. Matkalla on ollut ylä- ja alamäkiä – edelleen rakastamme, haluamme ja valitsemme olla yhdessä. ”Niin, ehkä minulla voisi sittenkin olla jotakin annettavaa”, mietin – mutta mitä. Ummistin silmäni ja mieleeni nousi yksi sana… kuuntele.

 

 

Salamana ymmärsin, että tässä se on – vinkki, joka oikeasti voisi pelastaa monet ystävyys- ja parisuhteet. Ihmisen yksi perustarpeista on tulla kuulluksi ja huomioiduksi. Siitä varmasti kumpuavat myös monet huomiota epätoivoisesti hamuavat toiminnat – lähipiirissämme ja maailmalla, kaiken ikäisten naisten ja miesten keskuudessa. Haluamme tulla nähdyksi ja että meitä kuunnellaan. Itseänikin ärsyttää jos mieheni tai poikamme toistuvasti keskeyttää minut kertoessani itselleni merkityksellistä asiaa – turhaudun ja tunnen, etten ole tärkeä ja että sanomani ei ole riittävän arvokasta tullakseen huomioiduksi.

 

 

parisuhde paremmaksi Karita Tykkä

 

Parisuhde paremmaksi – kysy ja anna tilaa

 

Liian usein kun puhun, huomaan, että toinen vain odottaa hetkeä, jolloin voi iskeä väliin ja kertoa oman mielipiteensä asiasta. Aito läsnäolo loistaa poissaolollaan ja sanomani keskeytetään – kuulostaako tutulta? Itsekin syyllistyn tähän – puhun päälle, olen omissa ajatuksissani ja vain puoliksi läsnä, samaan aikaan jotakin muuta touhuillen ja lauseita keskeyttäen. Onneksi olen oivaltanut aidon kuuntelemisen merkityksen ja kykenen nykyisin olemaan eri tavalla läsnä miehelleni, pojalleni ja kanssaihmisilleni. Entä jos aidosti kiinnostuneina kysyisimme puolisolta päivän päätteeksi ”mitä sinulle kuuluu” tai ”miten päivä meni” ja jos vastaus on lyhyt, esittäisimme jatkokysymyksen? Antaisimme toiselle tilaa vastata rauhassa, keskittyisimme ainoastaan kuuntelemiseen, emmekä miettisi mitä mieltä itse asiasta olemme tai miten haluamme sitä kommentoida…

 

Maailma voisi olla aikalailla parempi paikka – sanoisin. Ihmiset kokisivat merkityksellisyyttä, että heidän sanoillaan on väliä ja että heitä kuullaan. Miten pienestä voimmekaan tulla onnellisiksi ja tuntea itsemme rakastetuksi! ja kun sitten aidosti kuuntelemme, voimme ehkä jopa ensimmäistä kertaa oikeasti kuulla ja nähdä toisen. Kohdata puolison, jakaa asioita ja tuntea turvallisuutta – joku pitää kerrankin meille tilaa. Ei tarvitse pyristellä tai raivata tietä tullakseen kuulluksi, vaan puhua ja sen jälkeen kuunnella tai kysyä.

 

Moni avioero tai riita voitaisiin välttää kuuntelemisella. Ei tietenkään kaikkia, sillä meitä ihmisiä ja meidän oireiluja on moneen junaan ja kuuntelu ei aina riitä… etenkin, jos kyse on pahoista ongelmista, kuten väkivaltaisesta käytöksestä, narsismista tai päihteistä, jotka ovat aina asia erikseen. Toisaalta ihmisillä on myös tarve täyttää tyhjä tila usein turhanpäiväiselläkin puheella – ei osata olla hiljaa, vaan koetaan pakottavaa tarvetta puhua jatkuvasti. Läsnäolevan kuuntelun harjoittamisen myötä, tämäkin poistuu ja tyhjä hiljainen hetki ei tunnu enää kiusalliselta vaan siinäkin tilassa on hyvä olla.

 

 

 

Parisuhde paremmaksi – kokeile

 

Kokeile. Kysy ja ole valmis kuuntelemaan. Jätä kaikki muu sivuun, katso puhujaa ja kuuntele. Älä anna omille ajatuksillesi yliotetta, mitä ”minä” olen tästä mieltä ja mitä haluan seuraavaksi sanoa. Kun puhe loppuu, anna toiselle vielä hetki aikaa ja vastaa vasta sitten, jos sinulla on jotakin sanottavaa.

 

 

 

Ole aidosti läsnä itsellesi, läheisillesi ja puolisollesi – parisuhde kiittää ja kukoistaa.

 

Iloa, rakkautta ja ihanaa oloa,
Karita

 

 

kuvat: Emma Ronkainen / Fabriikki

 

 

 

 

Lisää iloa, inspiraatiota, reseptejä, kauneutta ja paljon muuta löydät aiemmista postauksista!

Ilolla seuraan myös Rakkaudella, Karita –blogini jakoja somessa!

Syysuimarin opas

syysuimarin opas Karita Tykkä

Olisi ilo jos tapaisimme myös somessa: Instagram @karitatykka | Twitter @karitatykka| Snapchat karita-tykka ja FB

kiitos!

Kommentit (12)
 1. Tuo kuuntele, on hyvä.
  Täytyy muistaa tuo.

  Sä oot aika hyvin tällä (maailman) kartalla 🙂

  1. : ) Itsellekin tuottaa välillä haasteita tuo kuuntelu… Hyvä siis muistutella aiheesta itseäänkin.

   Iloa,
   Karita

 2. Todella kauniisti kirjoitettu teksti josta voimme ottaa itse kukin opiksi.
  Nuo muutamat asiat kuuntele, kunnioitus ja
  rakkauden tunnustus toiselle ovat niin tärkeitä asioita joita haluamme toiselle sanottavan ja itse myös kuulevan.
  Kiitos❤

  1. <3 Kiitos Niina

   Iloa ja valoa,
   Karita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *