Rakkaudella, Karita
Rakkaudella, Karita

PARAS SIEMENLEIPÄ

Paras siemenleipä – tätä on odotettu ja toivottu!

Paras siemenleipä

Paras siemenleipä on rapeakuorinen, napakka, tehty puhtaista raaka-aineista ja tietysti superherkullinen! Siemenvuokaleipä on runsas, ravintorikas ja maukas nautittava aamiaisella, lounaalla, suolaisena kahvipöydän tarjottavana ja oikeastaan milloin tahansa. Päällisiä muokkaamalla ei tähän kyllästy ikinä, jonka vuoksi tämä onkin ehkä juuri se paras siemenleipä. Itse leikkaan ohuita viipaleita, paahdan ne, murskaan avokadoa päälle ja kruunaan tahinilla, herkullisella suolalla ja vastarouhitulla mustappippurilla tai kuivatulla chilillä – omaan makuuni täydellistä! Kokeile!: )

Paras siemenleipä

Paras siemenleipä

Paras siemenleipä

Paras siemenleipä erittäin helppo valmistaa. Vaikeinta on odottaa tunnista kahteen että leipä on täysin jäähtynyt ja vetäytynyt ennen leikkaamista! Okei, myönnetään – sorrun melkein aina edes hiukan maistamaaan ennen täyttä aikaa… Tämä siemenleipä valmistuu gluteenittomasta kaurasta ja erilaisista siemenistä, myös pähkinöitä voi halutessaan laitta joukkoon. Syön itsekin pähkinöitä, mutta en kovin paljoa niiden sisältämien aflatoksiinien (eli mukotoksiinien eli homesienten) vuoksi. Pähkinöissä ja siemenissä on paljon hyvää, mutta on hyvä muistaa ettei koko leipää kerralla kannata napostella. Hiukea kuitumäärä myös saattaisi saada vatsan olemaan ihmeissään. Vuokaleipä kestää hyvin myös pakastusta. Itse viipaloin leivän usein ennen pakastamista ja otan sieltä sitten sulamaan tarpeen mukaan – toimii! : )

Paras siemenleipä

Paras siemenleipä

Paistoin leivän 22 cm x 13 cm vuoassa ja käytin leivinpaperia. Ihanan rapean paistopinnan voitelemalla vuoan voilla, oliivi- tai kookosöljyllä – kaikista tulee oma ihana makuvivahteensa. Tai sitten teet niin kuin minä tällä kertaa ja vuoraat vuoan leivinpaperilla. Muist kuitnkin poistaa leipä vuoasta ja leivinpaperista kypsennyksen jälkeen niin saat leipään ihanan rapean kuoren. Paras siemenleipä on tietysti sokeriton, gluteeniton, vegaaninen ja pähkinätön, joten se maistuu monille. Siitä voi myös leikata kuutioita, paahtaa pannulla valkosipuli-voiseoksessa ja ripotella sitten keiton tai salaatin päälle tuomaan ihanaa rousketta sekä makua.

Tässä se nyt on – omasta mielestäni ehkä paras siemenleipä! Resepti lötyy alta. Kokeile, paahda ja päällystä makusi mukaan.

Herkullista keskiviikkoa kaikille!

Karita

Paras siemenleipä

Paras siemenleipä

kuivat ainekset:
6 dl kaurahiutaleita (itse käytin isoja gluteenittomia hiutaleita)
3 dl kuorittuja auringonkukansiemeniä
2 dl kurpitsansiemeniä
1, 5 dl pellavansiemeniä
3/4 dl psylliumkuitujauhetta
3 rkl chia-siemeniä
2–2,5 tl hienoa laadukasta suolaa

nestemäiset ainekset:
2–3 rkl oliiviöljyä (tai sulaa luomuvoita tai gheetä)
6 dl vettä

Esilämmitä uuni 180 asteeseen. Levitä auringonkukan- ja kurpitsansiemenet pellille ja paahda 15 minuuttia, sekoita puolessa välillä etteivät pala.
Kun siemenet ovat valmiit kaada kulhoon ja nosta uunin lämpötila 200 asteeseen. Mittaa loput kuivat raaka-aineet ja sekoita siementen kanssa keskenään.
Kaada joukkoon vesi ja öljy ja jos haluat, voit laittaa joukkoon myös ruokalusikallisen tai kaksi vaahterasiirappia ja sekoita hyvin. Itse en siirappia laittanut, sillä omaan makuuni leipä ei sitä tarvitse.
Upota lopuksi kädet taikinaan ja möyhi kaikki huolellisesti ja rakkaudella sekaisin.
Viotele vuoka tai vuoraa se leivinpaperilla ja lusikoi taikina vuokaan. Kosteilla käsillä homma toimii myös oikein hyvin, eikä taikina tartu sormiin.
Sivele lopuksi päälle vielä hiukan oliiviöljyä ja kypsennä uunissa noin tunti.
Ota uunista pois ja poista poista vuoasta, jotta leipä saa ”kuivahtaa” ja jäähtyä noin tunnista kahteen.
Leikkaa leivästä ohuita viipaleita, paahda tai nauti tuoreeltaan minkä tahansa kanssa. Oma suosikkini ovat avokado, tahini ja yrtit tai hummus.

kuvat: Karita/ Rakkaudella, Karita -blogi

Lisää herkullisia reseptejä, kauneutta ja terveyttä löydät alla olevista postauksista.

Vege pad thai

vege pad thai-salaatti

Gluteeniton suklaakakku

Terveellisempi tuplasuklaakakku, joka valmistuu ilman gluteenia, maitoa, pähkinöitä ja valkoista sokeria

Karita Q & A

sina kysyit mina vastaan

Seuraa myös: Instagram @karitatykka | Snapchat karita-tykka | Twitter @KaritaTykka

Kiitos

Kommentit (22)

  1. Virve

    Kyllä oli hyvää leipää, maistui näin koleana juhannuksena koko perheelle.

    • karitatykka

      Hei Virve,

      Ihana kuulla!
      Pian tulee uusi leipäresepti, jonka tein viime viikolla. Se on kyllä erittäin hyvä myös vaikka itse sanonkin… Myös viljaton ja ah, niin ihana!

      Iloa!
      Karita

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *