Kiinnitetty postaus

Paluu arkeen – lisää energiaa

Kaupallinen yhteistyö: Sunsweet

Paluu arkeen on koittanut, mutta voimat ovat vähissä….

paluu arkeen Karita Tykkä

Olen kuullut monilta etteivät kesä ja loma ole tehneet tehtäväänsä – energiaa ei tunnu olevan juuri nimeksikään, aamulla tulee painettua herätyskellon torkkua useampaan kertaan ja sängystä ylös pääseminen ja arjen pyörittäminen tuntuvat haastavilta. Minne voimat ovat hävinneet ja miksi tuntuu siltä ettei jaksa entiseen malliin? Miksi paluu arkeen tuntuu niin vaikealta?

paluu arkeen Karita Tykkä

Miksi paluun arkeen tuntuukin niin haastavalta juuri nyt? Syitä voi olla monia. Vallalla oleva jatkuva epävarmuus ja pelko vievät energiaa, todellinen kesäloma saattoi jäädä lyhyeen jatkuvan huolen kanssa sitä viettäen. Epävarma tilanne, läheisten ja oma hyvinvointi saattavat viedä veronsa. Saatamme turruttaa tunteita liikunnan, päihteiden tai ruoan avulla – tunteita, joita emme halua kohdata. Vatsa saattaa stressin keskellä voida heikosti, mikä näkyy ja tuntuu kaikessa. Suolisto vaikuttaa suoraan aivoihimme ja koska onnellisuushormoneista 90 % muodostuu suolistossa, on tärkeää, että se toimii hyvin ja on hyvässä kunnossa. Energisen elämä ja arjen salaisuus piileekin kokonaisuudessa, johon unen, liikunnan, ruokavalion, mielen hyvinvoinnin ja suoliston tila vaikuttavat. Muista, että liika liikunta on liikaa ja voi viedä viimeisetkin voimat. Jos eilen lenkki oli juuri se, mitä kaipasit ja jolla sait energisen olon, ei se ole välttämättä sitä tänään – kuuntele kehoa tässäkin asiassa.

paluu arkeen Karita Tykkä

Paluu arkeen on helpompaa ja energisempää kun vatsassa on hyvä olla, kun kuona ja jäte poistuu riittävän nopeasti, muttei liian. Ruoan tulee poistua elimistöstä 24 tunnin sisällä, muttei niin nopeasti etteivät ravintoaineet ehdi imeytymään. Liian hidas ruoansulatus tai ummetus ovat haitallisia, sillä silloin kuona-aineet ja toksiinit pääsevät uudelleen imeytymään kehoon ja vaikuttavat vahvasti myös mieleen. Itse reagoin kaikkeen vatsalla, se on heikoin lenkkini ja siksi haluan pitää siitä hyvää huolta. Luumut ovat olleet vatsan toiminnan tuki jo pikkutytöstä saakka. Rakas isäni tarjosi aina luumuja kun vatsaa kivisti ja helpotus oli suuri kun vatsa toimi. Lisäksi tämä luonnon lääke, Sunsweet luumu, on erityisen herkullinen!

paluu arkeen Karita Tykkä

Kiire, stressi, heikkolaatuinen ravinto, krooniset tulehdukset ja uupunut mieli saavat myös suoliston bakteerikannan häiriintymään. Ruoka ei imeydy ja ruoansulatusnesteemme, joka pilkkoo proteiinit ja muuta ravintoaineet on liian laimeaa, sillä juomme liikaa ruoan kanssa tai nautimme useimmiten ihan turhaan närästyslääkkeitä. Noudatamme milloin mitäkin ruokavaliota ja viimeisiä villityksiä, jotta vatsamme voisi paremmin, vaikka jo ihan perusasioilla pääsisimme helpommin ja turvallisemmin tavoitteeseemme. Sunsweet luumuilla on pitkä perinne ja luumujen on tiedetty vuosikymmenien ajan olevan vatsan hyvinvointia tukevana hedelmänä.

paluu arkeen Karita Tykkä

Louis Pellier saapui Amerikkaan kultaryntäyksen aikana 1850-luvulla. Koska hän ei rikastunut kultaa huuhtomalla, hän päätti kokeilla onneaan ja luoda omaisuutensa taimitarhatuotannolla. Louis toi luumut synnyinkaupungistaan Agenista, Ranskasta, uuteen kotiinsa Kaliforniassa. Leikkeet kukkivat hedelmällisissä laaksoissa lämpimän Kalifornian auringon alla. Sunsweet-luumu aloitettiin suositun hortonomi Luther Burbankin kehittämänä. 1917 ryhmä omistautuneita maanviljelijöitä perusti Sunsweetin kasvattajien yhdistyksen, jonka jäsenet olivat intohimoisia parhaan laadun, ravintopitoisuuden ja maun suhteen. He uskoivat, että jakamalla asiantuntemuksena, tietämyksensä ja todennäköisesti muutamia hyviä tarinoita, heistä voisi tulla maailman johtavia asiantuntijoita luumunviljelyssä ja käsittelyssä. Siitä lähtien, eli yli 100 vuotta sitten, Sunsweet on kerännyt, parantanut ja hyödyntänyt asiantuntemustaan ja tietämystään varmistaakseen, että se pystyy tarjoamaan vain parhaita luumuja. Vanhassa vara parempi – miksi ottaa esimerkiksi tuotettua lääkettä, jos luonto tarjoaa toimivan ratkaisun?

paluu arkeen Karita Tykkä

Luumut sisältävät paljon ravintoaineita, mutta myös pienen määrän tryptofaania, joka nostaa mielialaa ja auttaa nukahtamaan. Uni onkin tärkeä osa energisyyttä, muttei yksinään ratkaise tilannetta. Happi, liikunta, ravintorikas ja monipuolinen ruoka sekä riittävä nesteytys ovat tärkeitä.

paluu arkeen Karita Tykkä

Paluu arkeen – vinkit energiseen aamun

Illalla voit jo nukkumaan menneessäsi pedata itsellesi energisen aamun ja tulevan päivän. Jos illalla mietit ”voi ei, ehdin nukkua vain 6 tuntia ja herään väsyneenä”, niin luultavasti käykin, mutta jos valjastat ajatuksesi positiivilla lauseilla, voi tilanne samalla unimäärällä täysin toinen. Kuvittele siis miten heräät energisenä uuteen päivään, aseta herätyskello niin, että joudut nousemaan ylös sammuttamaan sen, laita vesilasi odottamaan heräämistä ja nauti se heti herättyäsi ja laita treenikamat tai joogamatto valmiiksi odottamaan jos haluat liikkua aamulla. Paluuta arkeen voi voimaannuttaa eri tavoin. Itselleni iso energiantuojani aamuisin on meditaatio – se auttaa käynnistämään päivän itsestäni käsin, poistaa stressin ja voimaannuttaa kehon ja mielen uuteen päivään. Päivän aikana pidän huolen että ravitsen ja nesteytän kehoani riittävästi ja sunsweet luumuija nautin säännöllisen epäsäännöllisesti suoliston toimimiseksi ja herkutteluun. Kyllä, sanoin herkutteluun – kokeile vaikka luumusuklaakakkua tai suklaakonvehteja.

paluu arkeen Karita Tykkä

En ole millään ruokavaliolla, vaan kuuntelen, mitä kehoni kaipaa ja mitä tekee mieli. Mielestäni liian tiukka suhtautuminen ravintoon lisää stressin määrää, mikä puolestaan saattaa jopa kumota toivotut terveysvaikutuksen. Siksi itse panostan rentouteen ruoan äärellä, monipuolisuuteen ja oikeaan ruokaan, ruoan kaltaisten tuotteiden sijaan. Kiinalainen lääkärini sanoi minulle mustan ruoan tekevän hyvää munuaisille, jotka tämän päivän kiireisessä menossa ja stressatessa uupuvat helposti – siitä näkökulmasta luumut ovat hyväksi myös munuaisille. Luumujen käyttö on helppoa ja sen kuidut tekevät hyvää suolistolle. Pieneksi pilkotut kuivatut luumut piristävät salaatin, johon jo saatat muuten olla kyllästynyt. Myös kasvissosekeiton päälle ripotellut luumukuukuutiot saavat aikaan ihana suolaisen ja makean yhdistelmän – kokeile.

paluu arkeen Karita Tykkä

Kokeile paluu arkeen -vinkkejä ja kerro, mitä itse teet arjessasi energiaasi lisäämään.
Energiaa ja elinvoimaa tulevaan viikkoon!

Karita

kuvat: Emma Ronkainen

Lisää iloa, inspiraatiota, reseptejä, kauneutta ja paljon muuta löydät aiemmista postauksista!
Ilolla seuraan myös Rakkaudella, Karita –blogini jakoja somessa!

PEHMEÄ DETOX

pehmeä detox Karita Tykkä

Olisi ilo jos tapaisimme myös somessa: Instagram @karitatykka | Twitter @karitatykkaFB ja YouTube.

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *