Rakkaudella, Karita
Rakkaudella, Karita

Päivittäinen detox

Tammikuu on täynnä erilaisia dieettejä ja kuureja. Moni saattaa myös tehdä erilaisia puhdistuskuureja voidakseen paremmin. Itse en tammikuun tipattomia tai muita kuureja tee, päivittäinen detox on oma tapani puhdistaa ja keventää kehon taakkaa. Pyrin elämään niin, ettei suuria vaihteluja suuntaan tai toiseen tulisi. Muistutan lempeästi myös, että on täysin normaalia, että paino vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Usein talvella keho kaipaa luonnostaan tuhdimpaa ja lämmittävää ruokaa – paukkupakkaset eivät ehkä siis ole paras aika mehupaastolle. On hyvä antaa kehon itse kertoa, milloin on aika ja tarve keventää.

Minulla on muutama päivittäinen detox -rutiini. Nämä eivät ole pakkoja tai sääntöjä vaan tapoja, jotka auttavat minua tukemaan kehoni puhdistumista päivittäin. Tänään kerron, mitä nuo trutiinit ovat.

paivittainen-detox

1. Aamulla heti herättyäni juon 1/2–1 litraa huomeenlämpöistä vettä. Laitan veden edellisenä iltana valmiiksi lasipulloon odottamaan. Voimme elää ilman ruokaa jonkin aikaa, mutta ilman vettä elimistö kuivuu aika nopeasti. Joskus laitan veteen myös laadukasta suolaa, joka tukee lisämunuaisten toimintaa. Toisinaan mukaan menee myös sitruunaa, muttei usein sillä hammaskiilteeni ei kestä sitä.

2. Lehtivihreät ja levät kuuluvat jokaiseen päivääni. Lehtivihreät imevät itseensä myrkkyjä ja auttavat kehoa vähentämään myrkkykuormaa. Spirulina ja etenkin klorella auttavat maksaa ja hermostoamme puhdistamaan haitallisia myrkkyjä kehostamme. Nämä levät toimivat erinomaisena välineenä kehon puhdistamiseen raskasmetallijäämistä (esim. lyijy, elohopea, kadmium ja arseniikki), joita elimistöömme tulee muun muassa nauttimistamme ruoista ja ympäristöstämme. Kaikki lehtivihreät ovat avuksi ja niitä kannattaakin vaihdella päivittäin, jotta saat laajan kirjon ravintoaineita avuksesi.

paivittainen-detox

3. Ruoka. Ravintorikas ja kuitupitoinen ruoka auttaa kehoa puhdistumaan. Muun muassa punajuuri tukee maksan toimintaa ja kurkuma sekä inkivääri poistavat tulehduksia ja stimuloivat maksan puhdistumista. Punajuurta ei kannata päivittäin välttämättä nauttia, mutta säännöllisesti kuitenkin. Kurkumaa käytän päivittäin. Myös probiootit kuuluvat jokaiseen päivääni edistämään ruoansulatusta, vastustuskykyä ja suoliston terveyttä. Kun suolisto voi hyvin, keho poistaa kuona-aineita tehokkaammin.

4. Hengitys. Hengitämme koko ajan, mutta miten? Tutkimukset kertovat, että käytämme useimmiten vain 10 % keuhkojen kapasiteetista. Usein hengitys on pinnallista ja tapahtuu keuhkojen yläosassa. Tietoisesti, rauhallisesti ja koko keuhkoilla hengitettynä, annamme koholle viestin rentoutua. Keho ei voi olla samaan aikaan reaktio- ja stressitilassa ja rennossa ruoansulatustilassa, siksi pyrin päivittäin keskittymään hengitykseeni edes hetkeksi. Pari minuuttiakin on hyvä. Lisää rentoutta ja rauhaa kehooni tuon myös meditaatioiden avulla. Kun keho on rento, se voi sulattaa ruokaa, puhdistaa elimistöä myrkyistä ja keskittyä kehon rakentamiseen. Stressitilassa se vain suorittaa välttämättömimmät tehtävät.

paivitittainen-detox

5. Liike. Liikutan kehoani jotenkin päivittäin. Liike voi olla mitä vain. Esimerkiksi lenkki, avantouinti, venyttely, hengitys- tai joogaharjoitus. Mikä tahansa käy, kunhan keho ja nestekierto aktivoituvat. Keho on luotu liikkumaan ja toimii optimaalisesti kun liikutat sitä säännöllisesti.

6. Mielen puhdistus on myös tärkeää.  Päivittäinen meditointi on auttanut minua siinä jo vuosia. Uskon, että myrkytetty mieli saastuttaa myös koko kehon.

Kuivaharjaus olisi myös erittäin hyödyllistä, mutta teen sitä valitettavasti todella harvoin. Kookosöljyllä suun huuhtelu kuuluu useimpiin aamuihini, mutta sekään ei ole säännöllinen tapa. Käytän kokkaillessa myös kehonpuhdistumista tukevia yrttejä. Niiden lisäksi nautin välillä sellaisia lisäravinteita, jotka auttavat kehoa puhdistumaan. Tässä omia päivittäisiä rutiinejani kehon puhdistumisen avuksia. Toivottavasti niistä on apua myös sinulle.

Olisi kiva kuulla, mitä kehon puhdisttumista tukevaa sinä teet päivittäin vai harrastatko kenties paastoja tai muita detox-kuureja?

Energistä ja raikasta viikkoa!

Karita

kuvat: Ulla-Maija Lähteenmäki/ Cozy Publishing

Kommentit (17)

  1. MEDITOINTI OSAKSI ELÄMÄÄ – Rakkaudella, Karita

    […] Päivittäinen detox […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *