Rakkaudella, Karita
Rakkaudella, Karita

Näin saat tuoreet marjat säilymään kauemmin

Näin saat tuoreet marjat säilymään kauemmin – ”Tekee marjoista myös puhtaampia”

Suomen kesä ja tuoreet marjat kuuluvat ihanasti yhteen. Nautin marjoista kesällä melkeinpä päivittäin, mutta joka päivä en uusia hae vaan isomman määrän kerralla. Olen ostanut melko kalliita ihania marjoja, jotka ovat jo seuraavana päivänä menneet huonoiksi juuri, kun haluaisin nauttia niistä. Harmittaa ja tiedän, etten ole ainoa, joka on tämän kokenut. Muutama vuosi sitten löysi keinon, jolla marjat saa pysymään raikkaampana pidempään. Tämä todella toimii ja tekee marjoista samalla myös puhtaampia.

Marjat kannattaa aina pestä, olivatpa ne sitten luonnonmukaisesti viljeltyjä tai eivät. Silloin huuhtelet niistä pois mahdolliset homeet, ympäristömyrkyt ja pölyt. Bakteerit rakastavat marjojen ihania pikkuruisia koloja ja viihtyvät niissä mielellään. Siksi onkin tärkeä päästä niistä eroon mahdollisimman nopeasti kotiin päästyä. Ennen ajattelin, että on parempi pestä marjat vasta juuri ennen niiden nauttimista, mutta nyt kun pesen ne heti pastöroimattoman luomulaatuisen omenaviinietikan ja veden seoksella, ne säilyvät raikkaampina pidempään.

1:3 omenaviinietikka-vesi -seos on hyvä, se poistaa homeitiöitä ja bakteereja marjojen pinnalta. Eikä hätää, marjat eivät huolellisen huuhtelun ja kuivauksen jälkeen maistu omenaviinietikalta! Aikaa koko pesu ja kuivaus prosessi vie muutamia minuutteja, joten sekään ei ole este…

Näin saat tuoreet marjat säilymään kauemmin, tee näin:

1. Sekoita 2 dl omenaviinietikkaa ja 6 dl vettä kulhossa ja anna marjoille kevyt puhdistava kylpy. Kaada vesi sitten pois ja huuhtele kylmän puhtaan veden alla huolellisesti, jotta viinietikan makua ei jää marjoihin.

2. Pesun jälkeen tulee tärkeä vaihe, kuivaus. Kosteus on marjojen pahin vihollinen ja pilaa ne helposti. Parhaan tuloksen saat käyttämällä salaattilinkoa. Vuoraa salaattilingon kulho talouspaperilla, laita pestyt marjat sisään ja pyöräytä 10–30 sekunnin ajan, kunnes marjat ovat täysin kuivia.

Toimii! Huom! Älä laita marjoja kuivauksen jälkeen astiaan, jossa ostit ne. Säilytä marjat puhtaassa kannellisessa astiassa. Astia kannattaa vuorata talouspaperilla ja kansi on hyvä jättää osittain auki, jotta kosteus pääsee haihtumaan astiasta. Näin ihanat marjat säilyvät raikkaina kauemmin, eivätkä mene hukkaan – makukin on ihana!

Toivottavasti tämä kikka auttaa myös sinua! Kokeile ja nauti raikkaista marjoista pidempään…

Makoisaa kesäpäivää kaikille!
Karita

kuvat: Ulla_Maija Lähteenmäki / Raakaa ja makeaa

Lisää iloa, inspiraatiota, reseptejä, kauneutta ja paljon muuta löydät aiemmista postauksista – selaile siis myös niitä!

Kesän paras marjapiiras

Olisi ilo jos tapaisimme myös somessa: Instagram @karitatykka | Twitter @karitatykka | Snapchat karita-tykka ja FB

kiitos!

Kommentit (7)

 1. Tt

  Kerää itse matjat, laatu parempi. Luonnon mustikkaa ei voi pestä, siksipä kävele metsään

  1. karitatykka

   Kyllä, metsän marjoja ei kannata pestä – juttu tarkoittaa lähinnä ostettuja mansikoita, pensasmustikoita tai kirsikoita.

   : ) Karita

  2. Johanna

   Täytyypä kokeilla! Kiitos vinkistä

   1. karitatykka

    : ) ole hyvä vaan.

    Iloa,
    Karita

   Vastaa

   Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *