Rakkaudella, Karita
Rakkaudella, Karita

Muutama askel kohti iloa

Muutama askel kohti iloa – onko se niin ”helppoa”?

Ilo tuntuu joskus olevan kiven takana, mutta aina sitä kuitenkin on, jos on halukas siihen keskittymään. Milloin sinä tunsit viimeksi iloa – ei hetkellistä mielihyvää, vaan todellista iloa?

Välillä saattaa tuntua (etenkin riemukkaita sosiaalisen median kuvia katsellessa), että iloa on jossaki kaukana, ja että se kuuluu menestyneille, onnekaille ja harvoilla valituille. Saattaa tuntua, että sen saavutamiseen tarvitaa jotakin suurta ja ihmeellistä… Ilo on kuitenkin paljon yksinkertaisempaa ja se on helpompi saavuttaa jos mielentila ja asenne ovat oikeat.

Muutama askel kohti iloa – kokeile ja tunne ilon lisääntyminen

1. Pysähdy. Ota hetki itsellesi ja laskeudu kehoosi. Tarkkaile, missä hengitys kulkee, rentouta vatsa, hartiat ja kasvojen lihaksen. Jokaisessa hetkessä on mahdollisuus tuntea iloa tai surua, vihaa, kuikkua, kateutta, jne. Pysähtymällä ja hengitykseen keskittymällä voit tarkkailla, millainen mielentilasi on ja mitä kehosi sinulle viestittää. Läsnäolo ja hengitys avaavat mahdollisuuden ilon löytämiseen ja mahdollistaa sen kokemisen.

2. Etsi ilonlähteitä. Keskitä humiosi asioihin ja ihmisiin, jotka tuovat iloa. Vietä aikaa iloisessa seurassa – se tarttuu. Toisaalta, poista mahdollisuuksien mukaan yltiönegatiiviset valittajat pois elämästäsi tai vietä heidän kanssaan mahdollisimman vähän aikaa. Negatiivinen tai positiivinen energia välittyy ja liikkuu välillämme. Tämä pätee myös informaaatioon, jota pätämme vastaanottaa – siksi itse en ole katsonut uutisia yli viiteen vuoteen enkä muöskään katso maailmanlopun elokuvia tai muuta millään tavalla negatiivista tai ahdistavaa materiaalia. Voit myös toisen tavatessasi etsiä hänestä ensisijaisesti hyvää – tämä auttaa ilon saapumista välillenne. Ajatuksillamme on värähtelytaajuus ja siksi, sillä mitä ajattelemme on iso merkitys myös elämänssä ja ilon metsästyksessä.

3. Arvosta ja nauti elämän pienistä asioista – ole läsnä kaikille tunteille. Kun huomaat vihan tai vaikka ihanan positiivisen ylpeyden/saavutuksen tunteen nousevan, hidasta ja huomio tunne. Pelkästään tunteiden huomioiminen auttaa muuttamaan perspektiiviä ja löytämään iloa melkein jokaisesta hetkestä, jopa niistä, jotka eivät ensinäkemältä vaikuta iloisilta. Läsnäolo auttaa huomaamaan ne pienimmätkin iloaiheet, jotka muutoin saattavat jäädä huomaamatta.

4. Hymyile – vaikkei hymyilyttäisi. Hymyilemällä annat kasvolihasten viestittää aivoihin viestiä onnellisuudesta ja singaali saa kehon tuottamaan mielihyvähormoonia. Aivot eivät myöskään tiedä onko hymy aito vai keinotekoinen, se tunnustelee kohon lihasreaktioita ja toimii sen mukaan. Itseään peilistä katsoessa kannattaa myös hymyillä, sillä silloin vahvistamme samalla myös viestiä itsemme hyväksymisestä. Mukavat muistot, kauniit kuvat, kaunis maisema, kuvitelmat ynnä muut auttavatnostamaan mielialaa. Kunnon nauru vapauttaa elimistössä endorfiineja, jotka lisäävät entisestään iloa.

5. Halaa ja kosketa. Koskettaesamma toista henkilöä rakkaudellisesti tai hyväntahtoisesti erittyy kehossamme oksitosiinia, mileihyvähormonia, joka saa meidät tuntemaan hyvää oloa ja iloa.

6. Tee hyvää toisille ja sano jotakin kaunista. Jos olet kuikkuinen ja ärsyttää, kokeile tehdä jollekin hyvää. Takaan, että negatiiviset tunteet väistyvät ja ilo tulee tilalle. Toisten auttaminen, ilon toiselle tuottaminen ja hyvän tekeminen tuo tekijälleen merkityksellisyydentunteen ja iloa – samalla iloa saa joku toinenkin. : )

7. Päästä irti jostakin, mikä ei palvele sinua. Meillä kaikilla on asioita, joista on hyvä osata luopua. Jos mieli on jäänyt kiinni vanhaan, on mahdotonta liikkua eteenpäin. Vapuduttuasi jostakin vanhasta ja sinua rajoittavasta, koet helpotusta, stressi laskee ja jos ei heti, niin ajan kuluessa, ilo tulee tilalle.

8. Anna anteeksi älkä kanna kaunaa. Menneet ovat menneitä, emme voi muuttaa niitä. Pitkällisen kaunan kantaminen syö omaa hyvinvointia ja tekee monilla tavoin pahaa niin keholle kuin mielelle – ei sinua satuttaneelle henkilölle, vaan sille, joka kaunaa kantaa. Pyri antamaan anteeksi.

Muutama askel kohti iloa saattaa olla juuri se, mitä tarvitset…

Toivottavasti nämä muutamat vinkit vievät sinua kohti iloa – kokeile, saatat yllättyä iloisesti. : )

Ihanaa viikkoa!

Karita

kuvat: Emma Ronkainen
asu: M. Gummerus

Lisää iloa, inspiraatiota, reseptejä, kauneutta ja paljon muuta löydät aiemmista postauksista – selaile siis myös niitä!

Luonnolliset aurinkosuojat

Olisi ilo jos tapaisimme myös somessa: Instagram @karitatykka | Twitter @karitatykka | Snapchat karita-tykka ja FB

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *