Miten treenaan

Miten treenaan – miten, kuinka usein, painoilla vai ilman, kuinka pitkään jne…

miten-treenaan-karitatykka

Harjoittelustani ja urheilustani kysellään PALJON! Monille kysyjistä vastaan viestein, mutta jotta saan vastattua laajemmin ja tavoittaa useammat kysyjät, kirjoitan siitä pyynnöstä tänään tänne blogiini.

miten-treenaan-karitatykka

Miten treenaan – mistä kaikki alkoi?

Olen liikkunut koko elämäni – aina tanhusta, kuntosalitreenistä ja karatesta – pilatekseen, karting autoiluun ja avantoon saakka. Jossain vaiheessa olin vuosia omistajana yksityisessä kuntoklubissakin ja treenasin erilaisilla ryhmätunneilla sekä toisten ohjauksessa. Mutta nyt jo useamman vuoden olen liikkunut ainoastaan kehoni tuntemusten ja toiveiden mukaan. Se vaatii yhteyttä omaan kehoon ja suorittamisesta irti päästämistä, mikä on haastavaa kaltaiselleni suorittajapiirteen omaavalle tyypille, joka liian helposti jää kiinni suorittaja moodiin ja liikkuu vain koska niin ”kuuluu” tehdä. Harjoittamalla meditaatiota ja läsnäoloa olen hiljalleen saanut ”kiinni” kehostani ja päässyt vahvaan yhteyteen sen kanssa. Edelleen liikun usein, miltei joka päivä jotenkin, mutten enää vuosiin rutiininomaisesti kehon hätähuudoista välittämättä.

miten treenaan karitatykka

Nykyään saatamme aamulla ensimmäiseksi katsoa, mitä älylaite meille kertoo – treenataanko tänään lujaa? Siinä on kyllä puolensa – jos unet ovat olleet erinomaiset ja vireystaso vahva, niin kellon viesti voi olla nappiin. Itse kuitenkin mietin myös mielen osuutta – treenataanko älylaitteen kehottaessa silloinkin kovaa kun mieli on raskas ja uupunut? Olen itsekin seurannut unta, mutta enemmän vain mielenkiinnosta untani kohtaan. En pitkään aikaan tosin, mutta uniasiat kyllä kiinnostaisivat todella, jos laite sen helposti kertoisi – ilman, että kello on yöllä ranteessani, sillä koen sen ahdistavaksi ja sen häiritsevän untani.

miten treenaan karitatykka

Miksi treenaan?

Keho on luotu liikkumaan ja niin kauan kuin se pysyy liikkeessä, voi se hyvin. Pysähtyessämme puolestaan esimerkiksi selkäranka ei saa voitelua, alkaa ongelmia esiintyä. Jäykistymme, kipuilemme, väsymme, ryhtimme lysähtää ja niin edelleen. Liikutan siis kehoani jollain tavalla joka päivä – ainakin pienellä pulahdukselle meressä, oli kesä tai talvi. Vesi aktivoi ihanasti lymfakiertoa ja hellii kehoa sekä mieltä. Luonnonvesi maadoittaa, rauhoittaa, piristää ja poistaa stressiä.

miten treenaan karitatykka

Miten treenaan ja kenen kanssa?

Harjoittelen useimmiten yksin. Joskus olen harjoitellut valmentajien kanssa – viimeksi säännöllisesti vuosi sitten kesällä, eli en siis usein. Katonah joogaa haluaisin kyllä Elisan kanssa harjoitella, mutta se ei aikataulullisesti ole näköjään kovinkaan usein mahdollista. Toisen tuki ja liikeratojen tarkistus sekä ideoiden ammennus olisivat kyllä paikallaan – ehkä taas jossain vaiheessa… Olen harrastanut karatea, kartingia, avantouintia, hot joogaa, fustraa ja ryhmässä tehtäviä lajeja, muta olen myös koko elämäni ajan liikkunut aina yksin. Nautin vapaudesta, joka yksin tekemisessä on – ei sovittuja aikoja, paikkoja, toisen huomioimista jne. Vain minä, kehoni, omat ajatukseni, fiilis, hengitys ja kropan sen hetkiset tarpeet.

miten treenaan karitatykka

Miten treenaan kehoa kuunnellen?

Pyrin liikkumaan kuten keho toivoo – ei niin, että aina on helppoa, vaan myös itseään haastaen esimerkiksi hiit-harjoituksilla. Vuosien varrella on ollut aikoja, jolloin olen harjoitellut painoillakin – kahvakuula ja perinteiset vapaapainot ovat olleet suosikkejani, mutta nykyään jo vuosia olen harjoitellut vain kehon omaa painoa käyttäen. Toki kahvakuulamestari Kenneth Beijarin opissa ja hänen yksityisen kahvakuulakurssin käyneenäkin, ymmärrän painojen hienouden, mutta usein kehon painossakin on enemmän kuin tarpeeksi… Satunnaisesti saattavat kuminauhat tulla treenissä käyttöön, pallot tai pienehköt painot, mutta harvemmin tällä hetkellä nekään.

miten treenaan karitatykka

Milloin, missä ja miten treenaan?

Treenini pitää olla helposti saatavilla, vaivatonta aikatauluttaa kiireiseen arkeen ja olla muokattavissa ”kehon viesteihin” sopiviksi. Harjoitusohjelmaa minulla ei ole, vaan joka kerta kuulostelen, mitä kehoni kaipaa, ja mitä sille tänään haluan antaa. Joskus lepo on parasta, mitä keholleen voi antaa – ei treeni. Liiallinen harjoittelu nimittäin kostautuu – olen sen(kin) kantapään kautta kokenut ja itseni uuvuttanut. Kehitys tyssäsi, voimavarat eivät riittäneet mihinkään ja itkettikin enemmän kuin yleensä. Valitettavan usein moni polttaa kynttilää molemmista päistä – on kova stressi, ravitsemus puutteellista ja sitten vielä treenataan liikaa ja liian kovaa. Keho tarvitsee lepoa palautuakseen, kehittyäkseen ja uudelleen rakentuakseen. Kudosvauriot saadaan aikaan treenin aikana – kehitys levossa. Ylikuormittuneen liikkujan treenin jälkeinen hyvän olon hurmos voi olla valheellinen ja matka päättyä lopulta erittäin huonosti – tämän on moni tuttavanikin (osittain myös itsekin) kokenut.

miten treenaan karitatykka

Yleensä harjoittelen jollain tavalla aamuisin, sillä se sopii minulle tällä hetkellä parhaiten. Mielestäni on myös tärkeä uskaltaa ja olla valmis muuttamaan harjoitustaan vuodenaikojen, ikävuosien ja kehon tarpeiden myötä. Kehon liikuttaminen aamun tunteina mahdollistaa heräämisen kehoni kautta – ei suoraan sisimmästä pois ja ajatteluun keskittyen. Toinen vaihtoehto on myöhemmin iltapäivällä, jos lajina on vaikkapa jokin restoratiivinen harjoitus. Treeneinäni on tällä hetkellä pilatesta, uintia, tietynlaista joogaa, juoksua ja erilaista hiit-harjoittelua. Olen treenannut jonkun muun ohjaamana esimerkiksi yksityisesti laitepilatesta, fustraa ja harjoitellut kuntosalilla, mutta reiluun vuoteen en ole toisen ohjauksessa juurikaan ollut. Tekisi kyllä mieli, jotta saisin uutta kulmaa, tehokkuutta ja erilaista vahvuutta omaan harjoitteluun – esimerkiksi hermotus tuntuu olevan hiukan hukassa ja Katonah joogan pariin kaipaan myös takaisin. Uskon kuitenkin, että ihmiset ja liikuntamuodot päätyvät aina eteeni syystä ja siksi olen aina avoin lajeille, jotka kutsuvat.

miten treenaan karitatykka

Genetiikka ja vartalon muoto

On hyvä muistaa, että olemme kaikki erilaisia ja myös genetiikka määrittää, miten liikunta kehossamme näkyy. Se, että lihakset näkyvät ei ole tae siitä, että on hyvässä kunnossa. Luonnollisesti jos liikunta kuuluu sopivasti jokaiseen päivään, näkyy se väistämättä myös ulospäin. Mielestäni koko olemus ja energisyys kertoo enemmän kuin treenit ja suoritukset. Toisilla lihasta muodostuu helpommin kuin toisilla ja myös rasvakerroksen määrä vaikuttaa siihen, miltä keho näyttää. Itselläni etenkin reidet saivat nuorempana huomiota osakseen ollessaan mallintöitä tehdessäni ”liian suuret ja Lihaksikkaat” – sain salilla jopa kyselyitä lähteä harjoittelemaan ja tähtäämään fitneksen pariin, jota en ole kuitenkaan koskaan edes harkinnut. Liikun itseäni varten ja jos voin samalla inspiroida muita – hienoa, mutta se ei ole motivaattorini liikkumiseen. Siitä puheen ollen – olette pyytäneet minulta treenivideoita…

miten treenaan karitatykka

Treenivideot – IG TV, You Tube

Olen vuosien varrella Instagramissa story-videoiden puolella jakanut liikkeitä ja treeniajatuksiani. Nyt olen tehnyt toiveistanne treenivideoita myös IG TV – kanavalleni, josta ne on helppo käydä kurkkaamassa ja jossa niitä voi pysäyttää ja kelaillakin. Tarkoitus on myös tehdä treenejä myös uudenkarhealle You Tube -kanavallenikin – lyhyt rentouttava ja lantion aluetta avaava harjoitus löytyy jo täältä. Treenejä ja kaikkea muuta tulee lisää aina kun kirja- ja muilta työprojekteiltani suinkin ennätän. Kannattaa kuitenkin käydä jo katsomassa kanava valmiiksi ja tutustua jo olemassa oleviin materiaaleihin – ota You Tube -kanavani seurantaan! Sisältötoiveitakin saa mieluusti antaa…

Mitä treeni sinulle tarkoittaa ja miltä se arjessasi näyttää?
Onko toiveita treenin suhteen – voisinko inspiroida ja auttaa jotenkin?

Valoa ja voimaa,
Karita

 

vaatteet: Stadium / SOC
kengät: Saucony
kuvat: Emma Ronkainen

Lisää iloa, inspiraatiota, reseptejä, kauneutta ja paljon muuta löydät aiemmista postauksista!

Ilolla seuraan myös Rakkaudella, Karita –blogini jakoja somessa!

Luumusuklaakakku

luumusuklaakakku Karita Tykkä

Olisi ilo jos tapaisimme myös somessa: Instagram @karitatykka | Twitter @karitatykka | Snapchat karita-tykka ja FB

Kommentit (2)
 1. Moi! Mä jaan kyllä ehdottomasti kanssasi rakkauden yksin liikkumiseen. Päivittäin kyllä käyn lenkillä koirani kanssa, mutta ihmisten kanssa harvoin liikun sillä kaipaan omaa aikaa ja liikunta on mulle sitä. <3 Joka päivä liikun jonkun verran hyötyliikunnan muodossa esim kävellen töihin, eläinten hoitaminen ja pihatyöt sekä siivoaminen jne. Sen lisäksi yritän kolme kertaa viikossa treenata oman kehon painolla kotona. Tällä hetkellä kuitenkin tuntuu, että se on liikaa ja en palaudu treeneistä. Tuntuu, että henkistä kuormitusta on todella paljon, joten ehkä olisi parempi vähentää treenejä.. liikuntaa tulee kuitenkin muutenkin joka päivä. 🙂

  1. karitatykka
   24.7.2019, 10:07

   <3 Ihanaa, että kuuntelet viisasta kehoa ja toimit sitä kuunnellen. Itselläni polven takaristiside on tällä hetkellä kipeä ja viestittelee tarpeesta hidastaa… : )

   Iloa, aurinkoa ja liikunnan riemua sinulle!
   Karita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *