MIKSI – eteenpäin vievät kysymykset + give away

Miksi?

miksi Karita Tykka

Miksi, onko se totta, mikä ohjaa toimintaani, mitä tavoittelen tällä, miltä se minusta tuntuu ja miksi. Kysymykset tuovat vastauksia, ne pakottavat ajattelemaan ja siirtävät huomiomme automaation ulkopuolelle, sinne jonne emme mielellämme halua edes kurkistaa. Kysymykset ovat auttamassa meitä eteenpäin, ne eivät kiusaa, vaan ohjaavat totuuden äärelle. Ne myös auttavat elämään ja toimimaan sydämestäni käsin hiljentäen turhaa ja kovaäänisen ”egon huutelua”.

Kysymykset ja ajatusten tiedostaminen auttavat näkemään asiat rehellisesti ja kyseenalaistamaan omat totuuteni. Samaan aikaan ne helpottavat hyväksymään kaiken mikä on. Aina kun kuvittelen tietäväni jotakin, on ihanaa kysyä, onko se totta ja huomata, että minusta saattaa tuntua siltä, mutten todellisuudessa tiedä onko se niin. Joskus on ihanaa lempeästi huomata, että jokin asia on minulle totta ja se riittää. Aina kysymykset eivät ole helppoja tai vastaukset tule nopeasti tai tunnu mukavalta, mutta aina ne vievät eteenpäin. Pidemmän päälle ne tuovat minulle sisäistä rauhaa ja mahdollisuuden suunnata energia toisaalle ja itselleen merkityksellisiin asioihin.

miksi Karita Tykka

Kysymyksissä on kyse läsnäolosta, ajatusten tarkkailusta ja kyseenalaistamisesta. Ei ole oikeaa tai väärää vastausta – huonoa tai hyvää. On vastauksia, tunteita ja tuntemuksia, jotka joko auttavat sinua eteenpäin tai rajoittavat matkaasi. Kysymykset mahdollistavat myös elämän tutkimisen rehellisesti – jäämättä jumiin uskomuksiin ja ulkopuolelta tuleviin kaavoihin.

“Self awareness is the ability to take an honest look at your life without any attachment to it being right or wrong, good or bad.”
– Debbie Ford

“In the light of calm and steady self-awareness, inner energies wake up and work miracles without any effort on your part.”
– Nisargadatta Maharaj

“Everything that irritates us about others can lead us to an understanding of ourselves.”
– Carl Jung

Oppiessani tarkkailemaan omia ja toisten käyttäytymismalleja, sanoja, eleitä, tekoja ja totuuksia, olen oivaltanut monia merkityksellisiä asioita. Kun huomaan, että jokin ärsyttää minua jossakin tilanteessa tai ihmisessä, sukellan suoraan syihin ja kysyn ”miksi”. Kysymysten ja rehellisten vastausten avulla olen oivaltanut paljon itsestäni ja kehittynyt hurjasti eteenpäin omalla kasvumatkallani. Yksi suurimmista työkaluista henkisen kasvun matkalla onkin ollut juuri se, että olen opetellut esittämään itselleni kysymyksiä. Jatkuvaa kyselyä elämäni ei ole, mutta aina suurempien tunnereaktioiden kanssa pysähdyn, kysyn ja kuuntelen. Oikeat kysymykset tulevat automaattisesti tilanteessa, eikä niitä tarvitse miettiä. Toistuvat MIKSI, on erittäin hyvä harjoitus päästä kerros kerrokselta syvemmälle. Esim. Minua ärsyttää – miksi? Koska auto kiilasi ohitseni – miksi? Koska sillä ei ollut oikeutta siihen – miksi? Ja niin edelleen kerros kerrokselta syvemmälle, kunnes ei enää tunnu löytyvän vastausta. Sen jälkeen voi kysyä ”entä jos tietäisin, mitä vastaisin?”

miksi Karita Tykka

Mitä parempia ja vaikeampia kysymyksiä itsellesi esität, sen parempia vastauksia saat. Mahdollisuus sisäisen rauhan saavuttamiseen, onnelliseen ja tasapainoisempaan elämään paranee huimasti kysymysten avulla. Aidot ja oikeat syyt oman käytöksen ja ajatusten takaa paljastuvat ja jo niiden tiedostaminen muuttaa automaattisesti toimintaamme. Useaan kertaan olen saanut itseni myös kiinni tilanteesta, jossa selittelen tai valehtelen itselleni. Silloin on syytä jatkaa kysymyksiä ja päästä sitten hiljalleen asian ytimeen ja antautumiseen. Koen, että antautumisessa asuu vapaus. Enkä tarkoita antautumisella luovuttamista, vaan kokonaisvaltaista asioiden hyväksymistä ja vastustamisesta vapautumista. Kun lakkaan vastustamasta, vapautuu energiaa kaikkeen muuhun, enkä elä kärsimyksessä. Ajatusten ja toiminnan tiedostamisesta todella voi olla suuri hyöty.

miksi Karita Tykka

Siksi haastan sinut seuraavan viikon ajan tarkkailemaan omia ajatuksiasi ja syitä niiden takana – ”miksi minusta tuntuu tältä, mitä tavoittelen ajattelullani tai toiminnallani, miksi reagoin näin tai mikä on toimintani takana ja kuka sitä ohjailee?”
Lupaan, että kysymällä näitä ja muita kysymyksiä oivallat ja kehityt paljon!
Otathan haasteen vastaan?

OSALLISTU JA VOITA!

Kommentoi alle, mitä huomioita teit. Ne voivat olla isoja tai pieniä – pääasia, että teet niitä. Haluan myös palkita osallistumisesta ja arvon kaikkien osallistuneiden joukosta jonkun, jolle laitan ihanan kirjapaketin tulemaan. Kirjapaketin saaja selviää ensi maanantaina 12.8.2019.

Tule mukaan ja haasta kaverisi myös!

Iloa ja mielenkiintoista viikkoa kaikille!

Karita

kuvat: Emma Ronkainen
kuvauspaikka: Nougat
korut: Pernille Corydon
hame: Dots…
neule: Davida

Lisää iloa, inspiraatiota, reseptejä, kauneutta ja paljon muuta löydät aiemmista postauksista!
Ilolla seuraan myös Rakkaudella, Karita –blogini jakoja somessa!

MITEN TREENAAN?

miten treenaan karitatykka

Olisi ilo jos tapaisimme myös somessa: Instagram @karitatykka | Twitter @karitatykka | Snapchat karita-tykka ja FB

kiitos!

Kommentit (27)
  1. Kiitos tekstistäsi! Huomaan ja tunnistan egon huutelua ja tunnelukkoja.

  2. Oivalsin taas uusia asioita, pitää tutkia itseä ja esittää kysymyksiä itselleen miksi toimin välillä niinkuin toimin. Kiitos Karita ihanasta blogistasi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *