Luomuyrttejä ja kirjan kuvausta Frantsilassa

Luomuyrttejä ja kirjan kuvausta Frantsilassa – hyvän olon paratiisissa
Yhteistyössä Frantsila – saimme yöpyä ilmaiseksi, mutta meiltä ei odotettu mitään vastaan!

luomuytteja Karita Tykkä

Olimme hiljattain Emman kanssa kuvausreissussa uutta kirjaa varten. Teimme matkan Frantsilaan – yrttien, uutosten ja luonnonlääkinnän ihmemaahan. Onneksemme ja iloksemme koko Vihtorin talo oli vapaana ja ainoastaan meidän käytössä kaksi kokonaista päivää ja saimme huikean työrauhan. Tämä oli kuin unelmien täyttymys – saimme valloittaa koko talon ja fiilistellä tunnelmaa ihan rauhassa. Heti lähedettyämme talo olikin jo varattu…

luomuytteja Karita Tykkäluomuytteja Karita Tykkäluomuytteja Karita Tykkä

Frantsilan luomuyrttitilan toiminta alkoi jo vuonna 1981 Hämeenkyrön Kyröspohjan kylän upeissa kansallismaisemissa, n. 300 vuotta vanhalla sukutilalla. Nykyään Frantsilan yrttituotteet tunnetaan maailmanlaajuisesti aina Japania myöten ja yrttitilan rakennukset toimivat monipuolisesti palvelevana Frantsilan Hyvän Olon Keskuksena. Minusta on hienoa, että Frantsila on edelleen perheyritys – jo kolmannessatoista sukupolvessa! Kaikki viljelmät ovat lähellä ja kasvit päätyvät nopeasti tuotteiden valmistukseen. Frantsilan tuotekirjo on laaja – on voiteita, hiustenhoitotuotteita, pesuaineita, uutteita, eteerisiä öljyjä, teetä, hoitosalvoja, terveystuotteita, tuoksuja, kylpy ja saunatuotteita, kukkatippoja, kirjoja ja paljon muuta. Tuotteita ja valinavaraa löytyy kehon pävittäiseen hoitamiseen, erilaisten oireiden hoitoon ja lievitykseen sekä niiden ennaltaehkäisyyn. Kaikesta huokuu aitous, selkeys ja vanha viisaus – elämänmakuisia tuotteita arjen ja elämän tueksi. Ymmärrys luonnonlääkinnästä, kasveista ja yrteistä on käsittämättömän vakuuttava, ihailtava ja laaja. Jollakin tapaa pysäyttävää oli myös kohdata Virpi aamulla itse keräämässä orvokkeja Hyvän olon keskuksen pihata. Hän kertoi niiden menevän tuotteisiin, joita juuri parhaillaan valmistettiin. Jos yrtit ja kasvit kiinnostavat, tarjoilee Frantsila kursseja, joissa voi oppia ja ymmärtää enemmän tai vaikka oppia valmistamaan luonnonkosmetiikkaa.

luomuytteja Karita Tykkäluomuytteja Karita Tykkäluomuytteja Karita Tykkä

Hetkeni parfymöörinä…

Ryhdyin hetkeksi oman elämäni parfymööriksi ja loin oman uniikin öljyparfyymin. Tarkoin valittujen eteeristen öljyjen valikoimasta, sekoitin latva, sydän ja juuri tuoksuista oman henkilökohtaisen tuoksun. Uppouduimme Emman kanssa nuuhkimaan ja tunnustelemaan, millainen olisi oma tuoksu. Välillä nollattiin tuoksupalettia haistelemalla kahvipapuja. Puuha vei mukanaan ja innostukseni eteerisiä öljyjä kohtaan syventyi entisestän. Reissun jälkeen olen sipaissut luomaani parfyymia melkeinpä päivittäin pienestä roll-on parfyymipullostani ja tehnyt mielikuvissa matkan Frantsilaan. Tuoksujen pohjana on tuoksultaan neutraali luomu jojobaöljyä johon sekoitin omat eteeristen öljyjen suosikkini – pari tippaa sitä, pari tätä ja ehkä vielä tuota… : ) Ensikosketuksen näihin tuoksuihin olin saanut jo kerran aiemmin, kun tapasin ensi kertaa myös ihanan Anna Karhu-Cormierin. Se tapahtui Helsingin Frantsilan Apothecaryssa Pohjois-Esplanadi 19:ssa. Tapasimme Annan kanssa nyt uudelleen ja hän muistutti, että jokainen voi mennä Pohjois-Esplanadille luomaan oman uniikin tuoksunsa ilman ajanvarausta, hintaan 35€, johon kuuluu koko ihanuus. Itselleni tuli myös mieleen kuinka Parfyymi workshop voisi olla ihana ajatus vaikkapa polttariporukalle.

luomuytteja Karita Tykkäluomuytteja Karita Tykkä

Omaan tuoksuuni päätyi mandariinia, Nerolia, Ylang Ylangia, Yasminia, Himalajan seetriä ja vielä tippa fenkolia. Siitä tuli aika ihana – kepeä, kesäinen, herkkä, sensuelli ja rohkeakin. Emman tuoksu oli täysin erilainen ja ihana sekin! Molempien tuoksut luonnollisesti tuoksuivat myös omalla iholla erilaiselta kuin toisen – kyseessä on siis todella henkilökohtainen tuoksu.

luomuytteja Karita Tykkä

Luomuyrttejä ja kirjan kuvausta Frantsilassa ihanassa rauhassa ja kauniin luonnon ympäröimänä

Vietimme Frantsilassa kaksi yötä ja kolme päivää – ja vaikka päivät olivat pitkiä ja raskaitakin, nautimme joka hetkestä! Virpi Raipala-Cormierin, miniä Annan ja Virpin miehen Jamesin energia oli ihana ja kaikkialla lempeän hyvä olla. Henkilökunta pelloilla ja kaikkialla muuallakin otti meidät lämpimästi vastaan ja sai olomme tuntumaan kotoisalta. Oli fiilis kuin olisin ollut mummolassa… Yövyimme Vihtorin talossa, joka oli, kuten jo alussa kerroinkin, vain meidän käytössämme. Heti ensimmäinen iltamme päätyi pihapiiristä löytvään saunaan. Tarjolla oli kirjo Frantsilan erilaisia tuoksuvia ja hoitavia tuotteita. Nautimme saunan lempeistä löylyistä, läträilimme suurella mielihyvällä ihanilla tuotteilla ja rentouduimme. Ilta venyi yömyöhään saakka purkaessamme kuvausrekvisiitat sekä tarvikkeet ja suunnitellessamme tulevia päiviä. Tunnelma oli herkkä, rauhallinen ja tasapainottava – kerrassaan ihana. Kartanon vanhojen seinien sisällä oli hyvä hengittää ja levollista nukkua. Heräsin aamulla linnun lauluun ja kömmin meditaation jälkeen pihalle pienelle kehon aamuherättelylle, jonka jälkeen päivän työt saivat alkaa.

luomuytteja Karita Tykkäluomuytteja Karita Tykkäluomuytteja Karita Tykkä

Tutustuimme viljelmiin, luontopolkuihin ja Frantsilan muihin antimiin, mutta suurimman osan ajasta vietimme vanhalla kasvihuoneella. Huomasin unelmoivani useita kertoja ajatuksella, että joskus minulla olisi samankaltainen oma paikka joko suomessa tai vaikka Italiassa maaseudulla. Hommaahan siinä toki olisi, mutta sekin olisi omanlaista terapiaa ja hyvinvoinnin tukemista – kunhan kiire ja aikataulut eivät paina päälle. Ehkäpä vielä joskus, ajattelen…

luomuytteja Karita Tykkä

Tätä kirjoittaessani tuli jo ikävä takaisin Frantsilaan. Lämmöllä suosittelen teillekin piipahtamaan kylään – joko Hyvän Olon keskukseen retriitille tai kurssille, Kehäkukka ravintolaan kasvislounaalle tai vaikka Helsingin Apothecary -parfymeriaan. Myös kursit kannattaa kurkta jos paikka ja aihe kutsuu enemmänkin.

luomuytteja Karita Tykkäluomuytteja Karita Tykkä

Mikä kirja ja milloin tulee?

Nämä kysymykset olen saanut kuulla jo useampaan kertaan seuraajiltani. Vielä en kirjan sisältöä tarkemmin avaa, mutta heti kun aika on kypsä teen sen. Sen voi sanoa, että neljä keittokirjaani saa jatkokseen jotakin aivan uutta… Palaan tähän loppukesästä tai viimeistään alkusyksyllä, sillä kirjan on tarkoitus tulla julki jo syksyllä – wish me luck! Ihanaa kun odotatte jo, niin minäkin – ja sen lupaan, että odotus palkitaan. : )

Iloa ja aurinkoa kesäviikkoosi,

Karita

kuvat: Emma Ronkainen
kuvauspaikka: Frantsila

Lisää iloa, inspiraatiota, reseptejä, kauneutta ja paljon muuta löydät aiemmista postauksista!
Ilolla seuraan myös Rakkaudella, Karita –blogini jakoja somessa!

Detox -kasvohoito

esse detox kasvohoito Karita Tykkä

Olisi ilo jos tapaisimme myös somessa: Instagram @karitatykka | Twitter @karitatykka | Snapchat karita-tykka ja FB

kiitos!

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *