Kuusi tapaa kevätkevennykseen

Kuusi-tapaa-kevatkevennykseen

 

Kuusi tapaa kevätkevennykseen –tulisiko tarpeen?

Detox, kevennys, vesi- tai mehupaasto ovat asioita, jotka kuuluvat monen elämään etenkin keväisin. Näistä ollaan myös monta mieltä… Olipa mielipide mikä tahansa, kevät on uudistumisen aikaa. Samaan tapaan kuin luonto herää talvihorroksestaan, myös me ihmiset synnymme ikään kuin uudelleen ja kaipaamme myös uutta aloitusta puhtaammalta pöydältä. Tänään jaan kuusi tapaa kevätkevennykseen – pikkuapuja kohti kevyempää oloa. Ajatuksia, vinkkejä ja ideoita ihanaan oloon ja terveempään kehoon. Kurkkaa ajatukset ja mieti, mitä voisit ja haluaisit ottaa mukaan omaan kevennykseesi. Jos herää kysymyksiä tai tai ajatuksia, laita viestiä kommentteihin, niin jutellaan lisää. Mutta nyt asiaan…

 

1. liike ja happi

Kun talvi on ohitettu, herää elimistö uuteen loistoon. Hypotalamus on aivojen osa, joka säätelee monia kehomme toiminnoista. Aivolisäkkeen kanssa se muodostaa järjestelmän, jossa hypotalamus säätelee aivolisäkkeen toimintaa ja kontrolloi mm. kehon lämpötilaa, janoa, väsymystä, unta, nälkää, kiintymistä ja sisäistä kelloa. Kevään saapuessa se  saa energian virtaamaan kehon aktiivisiin osiin, kuten lihaksiin.  Kehoa kannattaakin kuunnella ja lähteä liikkeelle. Liike on parasta tehdä ulkona. Etenkin aurinkoisina päivinä kannattaa ehdottomasti suunnata ulos ja nauttia auringon energisoivista säteistä, jotka aktivoivat aivolisäkkeen ja hypotalamuksen. Liikkumalla ulkona säännöllisesti saat lisää energiaa. Happi tukee myös kaunista ihoa ja puhdasta kehoa. Se, millaista ilmaa hengitämme päivittäin, näkyy myös terveydessämme. Luonto on paras ympäristö niin hapen kuin sen parantavien ominaisuuksien vuoksikin.

 

Kuusi-tapaa-kevatkevennykseen7

 

2. mielen puhdistus

Huolet saattavat painaa ja stressi painaa hartioilla. Mieli ja ajatuksemme ohjailevat toimintaamme ja senkin vuoksi on tärkeää, että mieli voi hyvin. Mielen myrkyt ovat vanhoja traumoja, ikäviä muistoja ja asioita, joita meille on pienenä tai isompana tapahtunut ja jotka herättävät meissä ikäviä tunteita tai ahdistusta. Nämä kaikki taas rajoittavat läsnäoloamme ja vaikuttavat toimintaamme. Mielen puhdistus tapahtuu tuntemalla tunteet, tarkkailemalla ajatuksia ja tutkiskelemalla tunnelukkoja. Kun tietoisuus on rajoittunutta, käyttäydymme puolustavasti, hyökkäävästi, pelokkaasti tai heittäydymme uhrin rooliin ja haemme myötätuntoa. Läsnäolo ja tietoisuus takaavat mielen puhdistumisen ja uusiutumisen. Tunteet tulee kokea ja lukot avata, jotta muutos voi tapahtua ja voit päästää irti – emme voi muuttaa mitään, mistä emme ole tietoisia. Eheytymiseen voivat auttaa terapia, meditointi, jooga, rakkaus, hellyys ja turvallisuuden tunne.  Suosittelen lämpimästi kurkistamaan, mikä mieltä tai kehoa painaa. Katso rohkeasti pelkoja ja epämiellyttäviä asioita suoraan silmiin, jotta voit päästää niistä irti. Kun mieli on kevyt, koko keho tuntuu toimivan aivan uudella tavalla ja olo on kevyt. Keväällä kannattaa myös nauttia kaikesta ihanasta – etsiä tietoisesti tapoja nauraa, iloita, hymyillä ja tuntea onnellisuutta. Hassuttelu on enemmän kuin hyvästä.

 

3. KonMaritus

Oletko yksi heistä? Minultakin kirja löytyy, mutta joudun myöntämään, etten ole sitä edes avannut. Nyt kirjapinossani on etusijalla aivan toisenlaiset kirjat. Kaikki aikanaan… Periaatteen tiedän oikein hyvin ja sitä lämmöllä suosittelen etenkin näin keväisin. Kun puhdistamme ympäristömme turhasta, puhdistuu ja lepää myös mieli. Ympäristöstäsi tulee raikas ja puhdas. Siivouksen jälkeen on aika nauttia uusista viherkasveista tai kauniista kukista. Viisi tapaa kevätkevennykseen sisältää siis myös reissun kukkakauppaan – raikas ympäristö tukee raikasta oloa myös sisäisesti. Luontaisesti kehokin kaipaa fressiä ruokaa fressissä ympäristössä. KonMaritus on myös omalla to do -listallani…

Kuusi-tapaa-kevatkevennykseen

 

4. detox

Puhdistuskuureja on niin monia kuin on meitä ihmisiäkin, sillä jokaiselle toimii juri omanlainen puhdistus. Lähtökohdat, tavoitteet, elämäntilanteet ja motivaatiot ovat erilaisia, siksi onkin hyvä kuunnella omaa sisintä ja seurata sen ohjausta. Mikä kutsuu minua juuri nyt? Itse pyrin huomioimaan kokonaisuuden ja sen hetkisen tilanteen. On myös hyvä huomioida kehon ja mielen tarpeet – nähdä puhdistus kokonaisuutena. Tein parin päivän hellävaraisen ayurvedisen detoksin, jossa nautin kofeiinitonta teetä, kehotyyppinimukaisia vihersmoothieita ja kitcharia. Ayurvedassa ei juurikaan suositella vesi- tai mehupaastoja, vaan helpotetaan ruoansulatuksen taakkaa helposti sulavalla ruoalla ja tuetaan maksan toimintaa. Sen tavoitteena on puhdistaa kuonaa kehosta erilaisia yrttejä ja ruokia nauttimalla. Nestepaaston voi pitää joko mehuilla ja vedellä tai nauttia myös keittoja ja smoothieita. Täältä voit kurkata kevennyshaasteeni, jonka resepteissä on paljon kehon puhdistukseen sopivia reseptejä. Puhdistuskuurin aikana ei kehoa tulisi stimuloida kofeiinilla tai kovalla liikunnalla. Silloin on aika antaa kehon puhdistaa itseään ja levätä, jotta keho saa keskittää energiansa puhdistukseen. Myöskään tärkeät työt tai kiireiset ajat eivät ole sopivaa aikaa voimakkaalle detoksille. Hyvä uni on yksi tärkeä elementti kevätkevennyksen aikana, jotta aivotkin saavat puhdistua kaikesta ajattelusta ja stressistä.

 

Kuusi-tapaa-kevatkevennykseen6

 

5. roon sokerista ja tulehduksista

Viisi keinoa kevätkevennykseen -juttu ei olisi mitään ilman pureutumista sokeriin ja tulehduksiin. Matala-asteisen tulehdukset eri puolilla kehoa, suoliston heikko kunto ja kehon muut epätasapainotilat johtavat moniin ongelmiin ja niihin on syytä puuttua. Kun suoliston bakteerikanta ja kunto on hyvä, on helpompi päästää irti esimerkiksi sokerin koukuttavasta otteesta, sillä juuri ne epäedulliset bakteerit huutavat sokeria ravinnokseen. Itse käytän suoliston hyvinvoinnin tukena suolistoa tukevien ja hoitavien ruokien lisäksi Glutamiinia ja erilaisia maitohappobakteereja. Kun hyvät bakteerit jylläävät ohutsuolessa, emme juurikaan kärsi turvotuksesta tai ilmavaivoista ja olo on kaikin puolin huippu. Kykenemme myös sulattamaan erilaisia ruokia paremmin. Roskaruoka ja muut haitalliset ruoat lisäävät kehon tulehdusta, joten siirtyminen tuoreeseen ja ravintorikkaaseen ruokaan kannattaa jo tässäkin mielessä. Kroonista stressiä ei sovi unohtaa, sillä se vaikuttaa suolistoon merkittävästi ja on monen sairauden takana. On myös hyvä tiedostaa, ettei se vaivaa ainoastaan kiireisiä businesshenkilöitä, vaan siitä kärsivät hyvin usein myös perheen äidit ja muut ruuhkavuosia elävät. Stressiä on myös monenlaista…

 

6. lukkojen avaus

Keskitymme useimmiten puhdistuskuurien aikana ainoastaan kehoon, mutta mielen puhdistaminen on vähintäänkin yhtä tärkeää. Mieli ja ajatuksemme ohjailevat toimintaamme ja senkin vuoksi on tärkeää, että mieli voi hyvin. Mielen lukot ja myrkyt ovat vanhoja traumoja, ikäviä muistoja ja asioita, joita meille on pienennä tai isompana tapahtunut ja jotka herättävät meissä ikäviä tunteita tai ahdistusta. Nämä kaikki taas rajoittavat läsnäoloamme ja vaikuttavat toimintaamme. Mielen puhdistus tapahtuu tuntemalla tunteet, tarkkailemalla ajatuksia ja tutkiskelemalla tunnelukkoja. Kun tietoisuus on rajoittunutta käyttäydymme puollustavasti, hyökkäävästi, pelokkaasti tai heittäydymme uhrin rooliin ja haemme myötätuntoa. Läsnäolo ja tietoisuus takaavat mielen puhdistumisen ja uusiutumisen. Tunteet tulee kokea ja lukot avata, jotta muutos voi tapahtua ja voit päästää irti – emme voi muuttaa mitään, mistä emme ole tietoisia. Eheytymiseen voivat auttaa terapia, meditointi, jooga, rakkaus, hellyys ja turvallisuuden tunne.

 

Kuusi-tapaa-kevatkevennykseen-8

 

Muutos

Ilokseni voin todeta, että onneksi meillä kaikilla on mahdollisuus vaikuttaa elämäämme. Siihen, mitä syömme, ajattelemme, elintapoihimme, jne… Alla muutamia ehdotuksia kohti kevyempää kesää ja parempaa oloa.

 • Tee puhdasta ja luonnollista ruokaa itse, silloin tiedät mitä siinä on.
 • Rauhoitu ruoan äärelle, äläkä selaa somea tai katso televisiota ruokaillessasi. Silloin ruoansulatus ehtii paremmin mukaan ja ruoka sulaa paremmin.
 • Vähennä rasvan käyttöä (etenkin puhdistuksen aikana) ja luovu prosessoidusta sokerista, jota ei kannata muutenkaan nauttia juuri lainkaan.
 • Vähennä kemikaalikuormaa niin keittiössä, kosmetiikassa kuin pesuaineissakin. Kaikki imeytyy ilmasta, iholta ja ympäristöstämme myös elimistöömme.
 • Älä polta ja juo alkoholia. (puhdistuksen ulkopuolella alkoholin kohtuukäyttö on mielestäni ok : ) )
 • Pidä tauko kofeiinista, jotta näet miten energinen olet ilman stimulantteja.
 • Nuku riittävästi (noin 7–9 h) ja pyri luomaan arkeesi rytmi, jotta keho tuntee olonsa levolliseksi kun se ”tietää”perusrutiinit ja mitä päivän aikana tapahtuu.
 • Juo riittävästi vettä.
 • Jätä muovit vähemmälle. Juo lasista tai lasipulloista, älä pakkaa ruokaa muoviin ja tiedosta, miten paljon muovia on ympärillämme.
 • Hengitä. Tutkimusten mukaan käytämme keskimäärin vain 10 % keuhkojemme tilavuudesta. Ota tietoisesti syviä hengityksiä päivän aikana ja anna raikkaan ilman hapettaa kehoa. Mieli virkistyy ja keho kiittää.
 • Ole auringossa ja nauti sen kaunistavista säteistä (toki kohtuus kaikessa).
 • Pyri olemaan altistumatta negatiivisille vaikutteille ja valitse seurasi myös sen mukaan. On ok myös vähentää tai jopa poistaa elämästään energiasyöpöt tai negatiiviset mielenmyrkyttäjät.
 • Kuori iholta pois kuollut ihosolukko ja hemmottele kehoa luonnonkosmetiikalla.
 • Luovu pikaruoasta, valmisruoista, roskaruoista ja eineksistä.
 • Meditoi, joogaa tai tee hengitysharjoituksia. Ne auttavat sinua löytämään yhteyden sisimpääsi.
 • Harjoita stressinhallintaa. Tee se meditoiden, luonnossa liikkuen tai jollain muulla keinolla, joka rauhoittaa juuri sinua.
 • Vähennä somen käyttöä ja anna itsellesi tauko somemaailman ehkä keinotekoisesta maailmasta.
 • Naura ja tee asioita, jotka tuottavat mielihyvää.
 • Käy hieronnassa, shiatsussa, kukkaterapiassa tai muussa kehoa hellivässä hoidossa. Kosketus parantaa ja tekee hyvää.

 

Olin itse aikonut tehdä jonkinlaisen perusteellisemman puhdistuskuurin, mutta nyt keho on toista mieltä. Munuaisten alue kaipaa lämmintä ruokaa, maadoittavaa voimaa ja juureksia. Paasto juuri nyt kylmentäisi kehoani liikaa, joten nyt pidän päiviä, jolloin syön mahdollisimman selkeää, usein kypsennettyä kasvisruokaa, juon paljon vettä, puhdistavaa yrttiteetä, liikun lempeästi ja hellin kehoani esimerkiksi aromaterapialla. Ei juustoja, liikaa rasvaa, makeita tai mitään mitä en normaalistikaan nauti. Olen ollut myös ilman kahvia ja kofeiinia kolme viikkoa. Kofeiinittomuus oli kyllä alussa aika hankalaa/tuskallista, mutta nyt on ihana tuntea oma oikea energia, ilman stimulantteja. Ehkä hiukan myöhemmin tulee aika toisenlaiselle paastolle, mutta nyt tämä tuntuu hyvältä.

 

Miten sitä puhdistat kehoasi ja mieltäsi keväisin? Olisi ilo kuulla mitä sinä haluat tehdä terveytesi ja hyvän olon eteen juuri nyt?

Iloa, aurinkoa ja raikasta oloa,
Karita

 

Kommentit (6)
 1. Auringolla ja luonnolla on mieletön vaikutus itseeni. Tuntuu että keväällä keho herää uudestaan eloon ja virtaa on kuin pienessä pitäjässä. Hurahdin luonnonkosmetiikkaan oikein kunnolla vasta tänä keväänä ja olen huomannut, että iho ja mieli kiittää tuotteiden laadukkaista ainesosista ja on mukava kun lukee kosmetiikkapurkin kyljen niin tietää heti mitä aineita siinä on käytetty 🙂 <3

  1. karitatykka
   6.5.2017, 11:36

   Ihanaa Eveliina.

   Aurinko toden totta tekee ihmeitä!
   Jokainen meistä matkaa tyylillään tuoteviidakossa, mutta itse olen kyllä luonnonkosmetiikan kannattaja ja kuluttuja. Aina haussa uusia ihanuuksia ja toimivampia juttuja… Niin ja se keho, se kiittää varsinkin tulevaisuudessa!

   Iloa ja aurinkoa!
   Karita

 2. Moi. Luin pari viikkoa sitten KonMarin ja sen jälkeen on ollut yhtä puhdistusta . Kroppa huutaa hoosiannaa ja selkä tohjona mut koti alkaa näyttää hyvälle . Ja se jos mikä vaikuttaa pääkoppaan . Ehkä seuraavaksi aika marittaa ruokavalio. Ehkä aloitan sen jo tänään tämän innostamana
  Pääsiäisraakakakku mangosta oli muuten ihanaa

  1. karitatykka
   6.5.2017, 11:39

   Kiitos Pate!

   Kyllä, vähemmän on usein enemmän! Tulee tilaa kaikella muulle, kun turha roina on poissa. : )
   Ruokavaliossa voi loistavasti tehdä saman. Miettiä, mitä keho oikeasti kaipaa ja mitä mieli halajaa… Mikä palvelee juuri sinun kehoasi.

   Iloa!
   Karita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *