Rakkaudella, Karita
Rakkaudella, Karita

KOTITEKOINEN KOOKOSJOGURTTI

Kotitekoinen kookosjogurtti Karitan tapaan

kotitekoinen kookosjogurtti

Vihdoin olemme saaneet kookosjogurtit hyvinvarustettejen kauppojen hyllyille – jee! En ole agavesiirapin ystävä, joten niillä makeutetut versiot jätän väliin, mutta muut olen kyllä kokeillut ja useimmat hyväksi todennut. Kaikki eivät kuitenkaan asu kookosjogurttien lähellä tai ne ovat hinnaltaan liian kalliita, joten kotitekoinen kookosjogurtti tulee tarpeeseen. Rakastan jogurtteja ja kotitekoinen kookosjogurtti on yksi suosikeistani. Hyvää huomenta -kirjastanikin löytyy reseptejä jogurteille ja yksi niistä on kookojogurtti. Nyt jaan täällä blogissa hyvän perusreseptin, jossa koostumus on ainakin omaan makuuni ihanan täyteläinen ja maku juuri kohdillaan – myös hinta on aivan toista kuin kaupan versioissa. Nautin tämä usein sellaisenaan marjojen kera tai lusikoin sosekeittojen päälle tuomaan annokseen ihanaa twistiä.

kotitekoinen kookosjogurtti

kotitekoinen kookosjogurtti

kotitekoinen kookosjogurtti

Kotitekoinen kookosjogurtti hapatetaan maitohappobakteerien avulla, joten se hellii ja tekee hyvää myös suolistolle. Elävät probiootit pääsevät töihin ja koska makeuttajaa ei ole käytetty, ei tämä herkku myöskään villiinnytä ns ”huonoja baktereja”.  Suolisto rakastaa ravintorikasta, kuitupitoista ja värikästä ruokaa – sokerit, liialliset nopeat hiilihydraatit ja lisäaineet taas heikentävät suoliston mikrobiomia ja tasapainoa merkittävästi. Koska suolisto on hyvinvoinnin tukipilari, sitä kannattaa helliä oikealla herkullisella ruoalla, stressittömillä hetkillä ja probiottisilla ruoilla.

kotitekoinen kookosjogurtti

kotitekoinen kookosjogurtti

Kotitekoinen kookosjogurtti on helppo valmistaa, vegaaninen, sokeriton ja se sopii monille – tarvitset vain lasipurkin (desinfioi purkki kiehuvassa vedessä), tölkin tai kaksi luomukookosmaitoa, tapioka- tai perunatärkkelystä  maitohappobakteereita, kuminauhan ja harsokankaan sekä huoneenlämpöisen pimeän paikan hapatukseen. Tapioka- tai perunatärkkelys ei ole välttämätön (edit. 39.1.2019 – itse en sitä enää useimmiten käytä). Anna jogurtin hapattua 24-48 tunnin ajan parhaan maun aikaan saamiseksi. Testaamalla löydät oman makusi mukaisen happamuuden. Itse hapatan useimmiten 48 tuntia ja tykkään makeuttamattomasta jogurtista, sillä käytän sitä moni tavoin. Kylmä keskeyttää hapatusprosessi, joten kun happamuus makuusi sopiva, siirrä jogurtti jääkaappiin muutamaksi tunniksi ja herkku on valmis – nauti haluamallasi tavalla. Jogurtin koostumus paksuuntuu jääkaapissa.

kotitekoinen kookosjogurtti

Oletko sinä jogurtttien ystävä, muttet halua käyttää maitotuotteita? Minä ainakin olen ja suosittelen kokeilemaan kotitekoista kookosjogurttia, joka tuo aamuihisi, välipaloihin tai ruokiisi uuden ulottovuuden. Myös vatsa kiittää hyvistä barteereista… Nauti miten haluat – vaikka chiahillolla, marjalisukkeella tai vaikka suolaisten ruokien kaverina!

Kokeile kotitekoista kookosjogurttia ja herkuttele – vatsasi kiittää.

Herkullisia jogurttihetkiä!

Karita

kotitekoinen kookosjogurtti

Kotitekoinen kookosjogurtti

(vajaa litra valmista jogurttia)

2 tölkkiä luomukookosmaitoa (á 400 ml)
2 rkl tapioka- tai perunatärkkelys (EI välttämätön, onnistuu mainiosti ilmankin)
4 probioottikapselia

Sekoita tehosekoittimessa kaikki kookosjogurtin raaka-aineet, probiootteja lukuunottamatta huolellisesti sekaisin ja tarkista maku.

Avaa probioottikapselit ja sekoita huolellisesti kookosmaidon sekaan – käytä puista välinettä sekoittamiseen.

Kaada steriloituun lasipurkkiin. Päällystä purkin suu harsoliinalla, jonka tiivistät kuminauhalla purkin suulle. Anna jogurtin seistä huoneenlämmössä noin 24–48 tuntia – mitä happamampaa haluat, sitä pidempi aika.
Kun happamuusaste on sopiva, laita kansi päälle ja siirrä kylmään – myös säilytä jääkaapissa.

Marjalisuke

5 dl mieleisiäsi marjoja
1–2 rkl yaconsiirappia, koivusokeria tai kookossokeria
1/2–1 tl jauhettua vaniljaa
ripaus suolaa

Laita marjat, makeutus, vanilja ja suola pannulle tai pieneen kattilaan. Kiehauta ja anna kuplia hiljalleen kunnes seoksen puolittuu – noin 10 minuuuttia. Anna jäähtyä, siirrä lasipurkkiin ja säilytä jääkaapissa.

Lusikoi joko chiahilloa tai marjalisuketta purkkeihin, lisää jogurttia päälle ja anna olla jääkaapissa kunnes nautit sen TAI annostele hillosilmäksi kotitekoisen kookosjogurtin päälle.

Nauti!

Jos pidit tästä, saatat myös tykätä näistä resepteistä:

Viikunahillo

herkullinen-ja-gluteeniton-vappubrunssi-ala-karita

Nopea suklaafudge

nopea-yksinkertainen-ja-helpporaakasuklaafudge

Kermainen ja gluteeniton vegepasta

Paras gluteeniton vegepasta

Seuraa myös: Instagram @karitatykka | Snapchat karita-tykka | Twitter @KaritaTykka

Kiitos

Kommentit (39)

  1. Jaana

    Kauanko näin valmistettu jugurtti säilyy jääkaapissa?
    =)

    1. karitatykka

      Moi Jaana.

      Kiitos viestistäsi.
      Kookosjogurtti säilyy muutaman päivän jääkaapissa. Itselläni se kuluu aina ennen kuin se on mennyt huonoksi, mutta huomaat kyllä jos se ei enää ole syötävää… : )

      Iloa!
      Karita

    2. madde

      Onnistuisikohan tämä jollain muulla kuin kookosmaidolla (esim. kaura/soijamaidolla)? En pidä kookosmaidon mausta, mutta itsetehty jugurtti houkuttelee! 🙂

      1. karitatykka

        Moi Madde.

        Kiitos viestistäsi ja pahoittelen, mutten ole kokeillut kaura- tai soijamaidoilla. Ne ovat todella vähärasvaisia, joten voi olla hankalampaa. Ehkä kuumentamalla ja tärkkelyksen saostama homma voisi toimia, mutta kuten sanoin en ole kokeillut, joten en tiedä.
        Voit valmistaa itsetehtyä jogurttia myös pähkinöistä! Hyvää huomenta kirjassani löytyy pari erilaista reseptiä myös pähkinäversioihin. : )

        Iloa ja herkullista syksyä!
        Karita

      Vastaa

      Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *