Rakkaudella, Karita
Rakkaudella, Karita

KESÄN PARAS MARJAPIIRAS

Tässä se tulee – kesä paras marjapiiras. Oikeasti, tämä vei todella kielen mennessään ja maistui koko seurueelle kesäisessä kahvipöydässä! Tämä resepti syntyi viime viikolla ollessani maalla vanhempieni luona lomailemassa. Sukulaisia oli tulossa kylään ja halusin auttaa äitiäni tarjoilujen kanssa. Heti mieleeni tuli ajatus kesäisestä marjapiiraasta, joka kruunattaisiin pehmeällä ja herkullisella kookoskermavaahdolla. Sen voi toki jättää pois, mutta minusta se oli pisteenä i:n päällä ja viimeisteli täydellisesti suussa sulavan herkun.

Kesän paras marjapiiras

Kesän paras marjapiiras

Kesän paras marjapiiras

Kesän paras marjapiiras tarvitsee sisäänsä luonnollisesti marjoja, joten suuntasimme Forssan torille katsastamaan tarjontaa ja kyllä, ihanat mansikat hurmasivat minut täysin. Pari litraa meni kertaheitolla, joten päädyin käyttämään piirakan sisällä sekoitusta kotimaisista luomulaatuisista pakastemarjoista. Jos siis pakkasesta vielä löytyy viime vuotisia vadelmia, mustaherukoita, mansikoita tai mustikoita, kannattaa ne sujauttaa tähän ihanuuteen. Päälle sitten koristeeksi tuoreita mansikoita ja halutessasi myös muita marjoja.

Kesän paras marjapiiras

Kesän paras marjapiiras

Tästä tuli ehdottomasti yksi kaikkien aikojen suosikeistani, joten suosittelen lämmöllä – kokeilkaa! Herkku on gluteeniton, ilman valkoista sokeria valmistettu ja jos herkusta haluaa täysin vegaanisen voi voin tilalla käyttää kookosöljyä ja hunajan tilalla jotakin muuta mieleistä makeuttajaa. Tässä herkussa ei ole höttöraaka-aineita, vaan kesä paras marjapiiras on täynnä ravinteita ja makua – love it! Samassa pöydässä tarjoiltiin äidin perinteistä omenapiirakkaa, josta kaikki pitivät aina. Jännitinkin, miten minun piiraani pärjää sokeri-vehnäpiiraan rinnalla… Hyvin kävi – piiras sai ylistystä kauneudestaan, maustaan ja reseptin sain laitaa heti jakoon. : )

Kesä paras marjapiiras täydentää juhlapöydän tai sulostuttaa vaikka kesäaamun brunssitarjonnan. Se säilyy loistavasti jääkaapissa muutaman päivän. Tosin meillä se hupeni nopeasti.
Rakastui marjapiiraaseen ja uskon, että sinäkin pidät siitä.

Aurinkoa ja herkullista kesäviikkoa!

Karita

Kesän paras marjapiiras

Kesän paras marjapiiras

(noin 10 annosta)

Pohja

4 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
1 1/2 dl mantelijauhoa (luomu)

100–150 g Medjool-taateleita
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
1 tl kardemummaa
4–5 rkl sulaa voita tai kookosöljyä (+ vuoan voiteluun)
1 1/2dl pekaanipähkinöitä hiukan rouhittuna
Tikka vettä jos tarve

Täyte
400–450 g pakastemarjoja (itse käytin mansikka, mustaherukka, vadelma –sekoitusta)
3 tl perunajauhoja tai tapiocajauhoa
kookossokeria maku mukaan


Lämmitä uuni 175 asteeseen.
Sekoita monitoimikoneessa kaikki pohjan raaka-aineet, pekaanipähkinöitä lukuunottamatta. Sekoita pekaanipähkinärouhe taikinaan. Tarkista maku, ota sivuun noin puolitoista desilitraa taikinaa ja levitä loppuosa voideltuun, halkaisijaltaan noin 25 cm:n vuokaan. Laita vuoka uuniin siksi aikaa kun valmistat täytteen.

Sekoita jäiset marjat, leivinjauhe ja kookossokeri huoellisesti keskenään. Ripottele vuokaan pohjan päälle. Murustele jäljelle jäänyt täyte vuokaan täytteen päälle.
Kypsennä uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes piirakka on kypsä. Lasinen vuoka on kätevä, sillä silloin näkee, milloin pohja alkaa saamaan väriä.
Anna jäähtyä ja koristele, jos haluat.

Kookoskermavaahto
2 tölkkiä täysirasvaista kookosmaitoa  HUOM! Pitää vähintään yön yli jääkaapissa!
1–2 tl juoksevaa vaaleaa hunajaa
ripasu suolaa

Ota tölkit jääkaapista ja käännä ylösalaisin. Avaa ja valuta neste pois kokonaan. Lusikoi paksut rasvaiset kookoskermat kulhoon ja lisää suola ja hunaja. Vatkaa vaahdoksi. Laita kylmää odotamaan tai lusikoi jäähtyneen piiraan päälle ja koristele marjoilla.

kuvat: Karita

Kurkkaa myös nämä gluteenittomat ja terveelliset herkkureseptit:

Herkulliset vohvelit

Gluteenittomat ja vegaaniset vohvelit

Viljattomat lakut

Viljattomat ja sokerittomat lakukarkit

Mokkasuklaapiiras (raw)

Mokkasuklaapiiras

Seuraa myös: Instagram @karitatykka | Snapchat karita-tykka | Twitter @KaritaTykka

Kommentit (29)

  1. Elina

    Tein tätä eilisiltana ja vasta tänään syötiin, mutta toimi oikein mainiosti näin seuraavanakin päivänä ☺ Helppo, nopea, terveellinen, hyvänmakuinen ja muunneltavissa vaikkapa omien marja- ja pähkinämieltymysten mukaan. Tätä voi todellakin kutsua kesän parhaaksi marjapiirakaksi! ☺☺

    • karitatykka

      Moi Elina

      Kiitos viestistäsi.
      Ihana kuulla, että tykkäsit! Tämä on myös yksi omista suosikeistani. Toimii milloin tahansa!

      Kiitos kun seuraat ja kokeilet reseptejäni.

      Iloa ja aurinkoa!
      Karita

    • Elina

      Tällaisia reseptejä ei ole koskaan liikaa! On kiva, että voi tehdä hyviä herkkuja pienemmälläkin ajalla ja vaivalla, kun aina ei kuitenkaan ole mahdollista käyttää pitkiä aikoja keittiössä puuhasteluun ☺

      Kokeilisin mielellään vaikka kaikkia reseptejäsi! Välillä ei vain saa aikaiseksi arjen tohinoissa tai ei toisaalta ei millään aina ehdi kaikkeen kivaan tekemiseen työn ja harrastusten lomassa! Viikon loma on kuitenkin edessä, joten varmasti tulee testailtua jotakin uusia ohjeita..

    • karitatykka

      Kiitos Elina.

      Kiva että seuraat. Reseptit ovat täällä odottamassa kun innostusta ja aikaa löytyy. : )
      Nauti lomastasi ja ihanista kokkailuhetkistä.

      Iloa!
      Karita

    • Elina

      Todellakin! Se on kätevää, että reseptit kulkevat mukana, missä meneekin.. Puhelin kuitenkin on aina matkassa.. Monesti on tullut liikenteessä joku resepti mieleen ja sitten kaupassa tsekannut, että mitäs siihen tulikaan..

    • karitatykka

      <3 Mahtavaa!

      Iloa ja ihanaa oloa!
      K

  2. JAUHOTTOMAT JA PÄHKINÄTTÖMÄT BROWNIET – Rakkaudella, Karita

    […] P.S. Voit kuorruttaa browniet myös kookoskermavaahdolla. […]

  3. TURVOTTAAKO SMOOTHIE – EI ENÄÄ! – Rakkaudella, Karita

    […] Kesän paras marjapiiras […]

  4. Jenni

    Ah, tämä resepti on aivan ihana! Olen tehnyt marjapiirakkaa tällä reseptillä nyt kolme kertaa, vaihdellen aina hieman käyttämiäni marjoja. Puolukka, mustikka, viinimarjat ja mansikka -kaikki sopivat piirakkaan loistavasti. Kiitos valtavasti tästä ihanasta reseptistä ja kaunista alkavaa syksyä!

    • karitatykka

      Moikka Jenni!

      Kiitos – ihanaa, että tykkäsit!
      Tällainen palaute lämmittää sydäntä… et edes arvaa kuinka hyvän mielen se tuo. Kiitos siis sinulle!

      Iloa ja ihanaa oloa,
      Karita

  5. LIMETTIPIIRAKKA-CHIA-VANUKAS – Rakkaudella, Karita

    […] Kellekkään teistä lukijoista ei varmaankaan tule yllätyksenä että rakastan terveellisiä jälkiruokia. Herkkuni ovat aina gluteenittomia, maidottomia ja valmistettu ilman valkoista sokeria, mutta terveellisiäkään herkkuja ei kannata suuria määriä joka päivä nauttia. Arjen herkkuhetkiin tämä limettipiirakka-chia-vanukas on huippu valinta, sillä se on sopivasti kermainen, makea, ravintorikas ja pitää nälkääkin hyvin, ilman verensokerin ikävää heittelyä. Se, mitä makeuttajaa ja kuinka paljon käytät, määrittelee vaikutukset, jotka tunnet kehossasi. Käyttämäsi makeuden määrästä riippuu myös, miten jälkiruokamaista tämä on – valinta on sinun. Koko komeuden voit koristella marjoilla, Matcha-teejauheella tai vaikka kookoskermavaahdolla. […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *