Rakkaudella, Karita
Rakkaudella, Karita

Kesäkurpitsaleipä – ketogeenisen ruokavalion tyyliin

Kesäkurpitsaleipä – ketogeeninen, vähähiilihydraattinen, gluteeniton, maidoton

Aikamoinen ketogeeninen ruokavalio-buumi on ollut valloillaan jo tovin niin suomessa kuin ulkomaillakin. Siinä on mielestäni hyviä puolia, mutta se ei missään nimessä sovi kaikille – niin kuin ei moni muukaan ruokavalio. Meillä jokaisella on oma geeniperimämme, aktiivisuus- ja stressitasomme, hormonaaliset tekijät, ikä, sukupuoli… – elämä, joka vaikuttaa kokonaisuuteen, eikä siksi se, mikä sopii toisille tuo onnea toisille. Ja jos ruokavaliosta, oli se sitten mikä tahansa, tulee uskonnonkaltainen asia tai elämää rajoittava tai ohjaava tekijä, ei se mielestäni ole sen arvoista.

Itse en ketoruokavaliota noudata, mutta menee päiviä, jolloin nautin todella niukasti hiilihydraatteja ja saatan olla ketoosin puolella – ruokavalioni vaihtelee paljon. Turhat hiilihydraatit ja etenkin nopeasti imeytyvät hiilihydraatit ovat kaikille meille haitaksi ja sotkevat monia elimistön toimintoja. Siksi jätänkin useimmiten kaikki höttöruoat nauttimatta ja keskitys energia- tai paremminkin ravintotiheisiin ruokiin. Vuodenaika vaikuttaa ruokavaliooni vahvasti, kuten myös kehoni tuntemukset. Aamupaasto on joskus myös osa elämääni, sillä saatan syödä liian myöhään ja haluan antaa ruoansulatukselleni riittävän levon. Iltasyöminen häiritsee unta ja sotkee kehon toimintoja, mutta minkäs sitä itselleen voi… : ) Rasvaa nautin ruokavaliossani runsaasti, mutta paljon muutakin! Käyn ravintoloissa ja haluan elää elämääni ilman tiukkoja rajoitteita – siksi syön sitä, mikä milläkin hetkellä palvelee minua parhaiten, ja mikä tuntuu hyvältä. : )

Tänään reseptinä on kesäkurpitsaleipä, joka sopii vähähilihydraattista ja myös ketoosi ruokavaliota noudattaville. Se on myös terveellisempi valinta höttöleipiin verrattuna. Päälle voit sipaista voipapuhummusta, avokadotahnaa, voita tai vaikka laadukasta juustoa. Tein taikinan monitoimikoneessa, s-terää käyttäen, mutta tämä onnistuu mainiosti myös käsin kulhossa vaivaten. Sileämpi lopputulos tulee koneella, eikä kesäkurpitsaraaste jää ikävän suuriksi suikaleiksi. Maku on varmasti hyvä molemmissa. : )

Kokeile tätä ihanaa leipää ja nauti herkullisesta leivästä. Pakasta viipaloituna hyvän päivän varalle ja nauti aina kun leipähimo iskee. Päällisiä vaihtelemalla et kyllästy tähän koskaan – taikinaa voi myös maustaa erilaisia kuivayrttejä käyttämällä.

Kerro, mitä pidit ja minkä kanssa nautit siitä eniten.

Iloa ja herkullista kesää!

Karita

Kesäkurpitsaleipä

3 dl mantelijauhoa
1 dl kookosjauhoa
3 rkl psylliumkuitua
1, 5 dl pellavansiemeniä
1/2 – 1 tl suolaa
3 tl ruokasoodaa
1 tl valkosipulijauhetta (ei välttämätön)
1,5 dl saksanpähkinöitä
1 dl kurpitsansiemeniä
2 dl kuorittuja auringonkukansiemeniä

neljä kananmunaa (myös chia-munat saattavat toimia)
1 dl oliiviöljyä
2 1/2 dl raastettua kesäkurpitsaa

+ voita tai muuta mieleistäsi rasvaa vuoan voiteluun tai käytä leivinpaperia

(24 x 10 x 6 vuoka)

Esilämmitä uuni 200 asteeseen.
Paahda kurpitsansiemenet ja auringonkukansiemet kevyesti pannulla tai uuninpellillä. Anna jäähtyä.
Voitele vuoka voilla tai muulla mieleisellä rasvalla tai käytä leivinpaperia.
Sekoita kuiva-aineet ja pellavansiemenet keskenään (itse käytin monitoimikonetta). Sekoita sitten toisessa kulhossa kananmuna ja oliiviöljy keskenään.
Sekoita joukkoon kuiva-ainesseos ja sekoita huolellisesti. Lisää joukkoon kesäkurpitsaraaste, rouhitut saksanpähkinät ja paahdetut auringonkukan- ja kurpitsansiemenet. Sekoita.
Kaada voideltuun vuokaan ja kypsennä uunissa 50–60 minuuttia.
Nosta vuoasta ja anna jäähtyä kokonaan.
Nauti päällä voipapuhummusta, avokadotahnaa, kananmunaa, kasvilevitettä tai vaikka laadukasta juustoa.

Lisää iloa, inspiraatiota, reseptejä, kauneutta ja paljon muuta löydät aiemmista postauksista – selaile siis myös niitä!

Paras jääkahvi

Olisi ilo jos tapaisimme myös somessa: Instagram @karitatykka | Twitter @karitatykka | Snapchat karita-tykka ja FB

kiitos!

Kommentit (20)

  1. Minna

    Leipä oli ihanaa, kiitos reseptistä! Maistoin ja viipaloin pakastimeen valmiiksi.

    • karitatykka

      Kiva, että maistui! Omaan makuuni se toimii mianiosti myös!

      Ihanaa helleviikkoa!
      Karita

  2. Laura

    Hei kiitos tästä leipä vinkistä, tää vaikuttaa ihan super herkulliselta, menee kyllä ihan asap testiin! Muutenkin nämä sinun reseptit on tosi hyviä nyt kun itse olen kans aikani ollut niin pahassa sokerikierteessä että varmaan yksi pahimpia karkin syöjiä ketä lähipiirissä tiedän (ihan kilo tolkulla menee jos niikseen on) niin oon tehny nyt kesällä stopin ja näistä terveellisistä herkuista oon saanut kyllä herkku hampaan kolottaessa sillon tällöin lohtua, kiitos siitä 🙂 Yhdestä asiasta kuitenkin haluaisin kysyä ja vähän kieltämättä ihmettelen, että taidat juoda aika usein viiniä ja alkoholia,eikö? Etkö ajattele että se on pahe tai vain kuuluisi silloin tällöin nautittuna, itse olisin huolissani maksan ja haiman kunnosta koska nehän ei itsestään hirveästi ilmottele ennen kun on jo liian myöhäistä, ja tiedän että parempi se on juoda kohtuudella kun viikon loppuna kunnon kännit aina, mutta itseä ainakin ihmetyttää tämä asia näin hyvinvoinnin ammattilaisen näkökulmasta. Koska alkoholi niinkuin sokeri on kuitenkin stimulantti, ja jos joka ilta se lasillinen on saatava, ei mielestäni sekään täysin hyvä tai normaali suhde ole. En sanonut tätä mitenkään ilkeästi, kunhan pisti mietityttään ja on jo pitkään mietityttänyt. Kaikkea hyvää ja kivaa kesän jatkoa 🙂

    • karitatykka

      Kiitos viestistäsi Laura.

      Kokeile ihmeessä leipää – on todella hyvää.

      Me olemme kaikki erilaisia, eri geeniperimällä, kehoilla, sisäelimillä ja niiden lisäksi myös kehomme polttavat alkoholia eri tehoilla. Maksan toimintaa rasittaa moni muukin kuin sokeri tai alkoholi. En todellakaan sano, että alkoholi olisi terveysjuoma, mutta itselleni se tuo ehkä jopa inhimillisyyttäkin kokonaisuuteeni. Syön todella terveellisesti ja puhtaasti, liikun, meditoin, opiskelen uutta koko ajan, liikun luonnossa joka päivä, teen hengitysharjoituksia, en tupakoi, en käytä lääkkeitä tai lisäaineita, käytän luonnonkosmetiikkaa jne… Lasillinen laadukasta luomuviiniä (useimiten punaista, jossa ei jäännössokeria ole juuri lainkaan) viiniä kerran, kaksi tai näin kesällä, jopa kolmesti viikossa, ei ainakaan omalla kohdallani ole ollut haitaksi. JOskus jopa päin vastoin. Minun ei ole saatava sitä – vaan pidän hyvän viinin mausta, enkä hae humalaa…
      Olen myös testannut maksa-arvoni, joten ei hätää. Maksan toimintaa voi myös tukea monin eri tavoin – sitä itsekin teen muun muassa yrteillä sekä ravinteilla.

      En luonnollisesti kuitenkaan suosittele nauttimaan viiniä edes joka viikko tai oikeastaan en suosittele nauttimaan alkoholia lainkaan, uskon jokaisen omaan harkintakykyyn ja toimintaan. Ainoastaan asiakkaitteni kanssa keskustelen alkoholin käytöstä enemmän. On myös tilanteita ja kehon erilaisia epätasapainotiloja, jolloin alkoholi tulisi jättää ehdottomasti kokonaan. Myös psyykkiset seikat tulisi ottaa huomioon, joillekin se ei sovi lainkaan.

      Toivottavasti tämä vastasi kysymykseesi.
      Iloa ja voimaa,
      Karita

  3. Johanna

    Minä saan erittäin paljon inspiraatioita ja ideoita sinun tarinoistasi. On ihanaa nähdä miten joku on niin tasapainossa itsensä kanssa ja haluaa jakaa hyvää oloa myös toisille. Kertoo myös erittäin paljon sinusta Karita se, että jaksat vastailla kaikille, jotka kirjoittavat sinulle. Se on vastavuoroisuutta ja kertoo, että oikeasti välität ympärilläsi olevista ihmisistä

    • karitatykka

      <3 Kiitos!

      Kyllä, vastaan niin paljon kuin suinkin ehdin. Toki joskus varmasti jää joku vastaamattakin – hukkuu viesteihin… Minusta on ihanaa että teitä "heimolaisia" löytyy ja vuorovaikutus kuuluu ehdottomasti toimintaani.
      Kiitos kun seuraat! On ilo jos energiani tavoittaa sinut!
      <3 Karita

  4. Jenna

    Kiitos reseptistä, se on loistava! Tein tätä jo toista kertaa. Itse löysin hyvän olon ketogeenisestä ruokavaliosta, jota tosin noudatan ilman stressiä. Leivän kaipuu jäi, mutta nyt tämän reseptin myötä en sitä viljaleipää varmasti enää kaipaa! Leipä maistuu myös muille kuin ketoruokailijoille, testattu on 🙂 blogisi ja instasi on inspiroiva, kiitos myös loistavista ja ennenkaikkea aidoista jutuista.

    • karitatykka

      <3 Kiitos kun luet blogiani. Teille lukijoille tätä teen – ilman teitä ei olisi blogiakaan!

      <3 Karita

  5. Hilu

    Voiko soodan vaihtaa leivinjauheeseen? Tein leipää ja minusta sooda maistui läpi ja antoi leivälle kumman, pistävän sivumaun. Eikös soodaa muutenkin käytetä vain, jos on jotain hapanta nestettä leivonnaisessa? Tässä nyt ei ole mitään sellaista. Muuten tykkäsin kyllä ja kesäkurpitsa antaa mukavasti mehevyyttä.

    • karitatykka

      Heippa Hilu,

      Voit kokeilla. Omaan makuuni se maistunut lainkaan, mutta raaka-aineet ja oma makumieltymys vaikuttavat aina kokonaisuuteen.

      Iloa syksyyn,
      Karita

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *