Katonah jooga – mitä se on?

Kaupallinen yhteistyö: Pranama Kallio

Katonah jooga – mitä se on ja miltä olen siitä saanut?

katonah jooga Karita Tykkä

 

Oletko kuullut Katonah -joogasta? En ollut minäkään vielä viime vuonna. En edes muista miten eteeni tarjoiltiin ajatus katonah joogasta, johon tunsin välittömästi suurta mielenkiintoa. En tiennyt siitä mitään, mutta halusin kokeilla. Otin yhteyttä Pranama Kallion Elisa Kuuttilaan, jonka tiesin olevan alansa huippu ja varasin yksityistunnin. Vaikken tiennyt mitä odottaa, yllätyin silti.

 

katonah jooga Karita Tykkä

katonah jooga Karita Tykkä

 

Olen sittemmin hiukan tutkinut, mitä Katonah on – vaikkei sillä itse asiassa ole minulle merkitystä. Sen sijaan sillä, mitä se minulle antaa on. Koska Katonah jooga on vaikea selittää jaan mistä siinä perustajan, Nevine Michaan mukaan on kyse. Suuntaus on kehittynyt 40 vuoden aikana New Yorkissa ja siinä yhdistyvät taolaiset periaatteet, kiinalainen lääketiede ja geometrian säännöllisyys – kehon toistuvasta kaavastakin voisi puhua.

 

 

katonah jooga Karita Tykkä

 

Mitä Katonah jooga- tunnilla tapahtuu?

 

Pranama Kallion jooga studiossa on paljon rekvisiittaa ja niitä käytetään useimmissa liikkeissä. Jokaisen harjoitus näyttää omanlaiselta. Ideana on että keho ”talo” olisi vahva ja sen runko suora. Vahvan perusteen päälle on hyvä rakentaa. Symmetria kulkee läpi harjoituksen ja oikeat linjaukset sen keskiössä. Kehomme asento ja linjaukset kertovat meistä paljon – jos niitä osaa lukea ja Elisa osaa. Ne kertovat tottumuksistamme, elämästämme ja tilanteestamme ja tarjoavat uusia näkökulmia ja oivalluksia, jotka ohjaavat kohti oman toiminnan suurempaa tietoisuutta.

 

 

katonah jooga Karita Tykkä

 

Katonah jooga opettaa toimimaan viisaammin, ei kovemmin. Elisa ei mainitse koskaan lihaksia tai ohjeista aktivoimaan niitä – hän puhuu luista, sisäelimistä ja kaavoista. Hän esimerkiksi saattaa samaan aikaan kehottaa painamaan kantapäitäni alaspäin ja nostamaan keuhkoja eteenpäin. Katonah joogassa vakaus luodaan luiden ja nivelten suuntausten ja kulmien kautta. Harjoitukset eivät kuitenkaan keskity pelkästään luihin ja sisäelimiin, vaan niiden väliseen tilan ”ristikkäiseen vetoon” niin, että molemmat puolet saisivat symmetrisesti lisää tilaa.

 

 

katonah jooga Karita Tykkä

 

Katonah jooga – keho talona

Elisa avasi jo ensimmäisellä kerralla ajatusta talosta (keho), joka vahvuus tulee sen rakenteesta (luista) ei sementistä (lihakset). Niinpä harjoituksessa keskityttiin koko ajan rakenteisiin ja linjauksiin – ei lihaksiin. Kiinalaisen lääketieteen mukaan energia liikkuu sisäelinten, luiden ja nivelten kautta. Katonahin asanat pyrkivät auttamaan energianvirtojen liikkumista ja saa asennon tuntumaan vaivattomalta – jossain vaiheessa. Länsimaisessa lääketieteessä opetetaan sisäelinten toimintaa, kiinalaisessa lääketieteessä puolestaan korostetaan sisäelinten välistä suhdetta ja puhutaan niiden eri elementeistä. Valitettan usein elämässämme vallitseva voimakas kiireellisyys, stressaavien asioiden sekä stimulanttien jatkuva ja tauoton tulva sekä liiallinen kehon fyysinen treeni eivät jätä energiaa tai tilaa enää elinten optimaaliselle toiminnalle. Katonah jooga pyrkii tasapainottamaan tilannetta sekä lisätä tilaa ja energian virtausta kehossamme.

 

 

katonah jooga Karita Tykkä

 

 

Katonah jooga – mitä odottaa?

Katonah Jooga keskittyy luomaan vakaita kulmia – 90 asteen kulmaa pidetään kaikkein vakaimpana. Esimerkiksi tuttuun tyyliin tekemäni alaspäin katsova koira, tehdään niin, että nilkoissa, lantioissa ja ranteissa on 60 asteen kulmat. Tunne on erilainen – omalla kohdallani paljon raskaampi kuin asana johon olin tottunut. Katonah noudattaa kolmea tärkeintä taolaista ​​periaattetta. Ensinnäkin taolainen yinin ja yangin käsite. Toiseksi, taolaisuuden mukaan luonto paljastaa älykkyytensä kaavan kautta, ja sama kaava näyttäytyy myös kehossa. Kolmanneksi, taolaisuus korostaa, että kaava toistuu. Katonah opettaa, että toistoilla voimme muokata kehoamme ja sitä kautta elämäämme.

 

 

katonah jooga Karita Tykkä

 

 

Elisa pyytää minua ensin menemään johonkin asentoon, esimerkiksi ristimään käteni. Kun ristin ne tietyllä tavalla, kehottaa hän ristimään ne toisinpäin ja ennen kuin jatkamme liikkeeseen. Ohitamme siis meille automaattiset alitajunnasta tulevat kaavat ja tietoisesti muutamme ne toisiksi. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki tuttu ja turvallinen väistyy ja jotkut asanat tuntuivat myös todella väkinäisiltä ja kivuliailtakin. Autopilotin pois kytkeminen antaa mahdollisuuden tietoisempaan toimintaan. Katonah joogaa ei välttämättä tunnu aluksi mukavalta – jopa päin vastoin, koska se on meille ja kehollemme täysin uutta. En vain tule harjoittelemaan, vaan muutamaan kehoani – en siis sitä, missä olen jo hyvä…

 

 

katonah jooga Karita Tykkä

 

 

Katonah jooga – miten sitä harrastan?

 

Käyn Elisan yksityistunneilla ikävä kyllä harvoin – vain kerran tai kaksi kuussa. Unelma tilanteessa kävisin ainakin joka viikko, jopa pari kertaa viikossa. Mutta asuinpaikkani ja studion sijainti minusta nähden sekä Elisan ja omat aikatauluni tekevät aktiivisesta yhdessä treenaamisesta haastavaa. Ehkä jossain vaiheessa opin harjoittamaan Katonahia kotona, mutta tällä hetkellä tarvitsen Elisan apua harjoitukseen. Jälkeenpäin en edes usein muista miten liikkeitä tehtiin, sillä keskityn koko harjoituksen ajan vain  kehoni tuntemuksiin sekä Elisaan. Haluan kuunnella kehoa ja käyttää sekä ymmärtää sen viisautta – sen tietoa, joka on uusi ja eteenpäin vievä. Minulta on kysytty, mitä Katonah on ja olen aina vastannut etten osaa selittää, se tulee itse kokea. Kehomme ovat uniikkeja ja jokainen kokee Katonahin eri tavalla. Koen kehon ja mielen vahvaan yhteyttä sekä tasapainoa harjoituksemme jälkeen – ikään kuin jokin olisi yhdistänyt piuhat. Ymmärtääkseen mitä Katonah todella on, tulee se kokea itse.

 

 

katonah jooga Karita Tykkä

 

 

Toivottavasti sain hiukan avattua kokemuksiani ja Katonah joogan ajatusta, josta moni Instagramissa on minulta kysellyt.
Oletko koskaan kokeillut? Jos olet niin olisi kiva kuulla, miten sinä koit sen?

Energiaa ja iloa elämääsi,
Karita

 

 

 

P.S. Katonahin voit kokea Pranama Kalliossa Elisa Kuuttilan ohjauksessa. Pääset tutustumaan sivuille tästä.

 

 

 

 

kuvat: Sarianne Solio
vaatteet. Röhnisch
kuvauspaikka: Pranama Kallio

 

 

Lisää iloa, inspiraatiota, reseptejä, kauneutta ja paljon muuta löydät aiemmista postauksista!
Ilolla seuraan myös Rakkaudella, Karita –blogini jakoja somessa!

Pidä rinnoistasi huolta urheillessa!

Näin pidät rinnoista huolta Karita Tykkä

Olisi ilo jos tapaisimme myös somessa: Instagram @karitatykka | Twitter @karitatykka | Snapchat karita-tykka ja FB

kiitos!

Kommentit (2)
 1. Viime kesänä minulla oli tilaisuus osallistua Pranama Kalliossa Elisan ohjaukseen ja oli kyllä vaikuttava kokemus! Harmi vaan, että en asu Helsingissä.. Olen aktiivinen liikunnan harrastaja mutta joogaa olen aina vierastanut, joten käynti todella muutti asennettani joogaa kohtaan

  1. karitatykka
   6.5.2019, 13:57

   Eikö?! Hän on ihana!

   Katonah on todellaki jotakin muuta kuin ”perusjoogaa”, vaikka ihanaa voi sekin olla.

   Iloa ja ihanaa viikkoa!
   Karita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *