Kasvirohdosten alkujuurilla – A Vogel

Kaupallinen yhteistyö: Bioforce AG

Kasvirohdosten alkujuurilla – ihanaa!

Loppukesästä minulla oli ilo päästä käymään kasvirohdosten alkujuurilla ja tutustua Alfred Vogelin elämäntyöhön matkallani Sveitsissä. Kasvirohdokset ja luontainen terveydenhoito ovat olleet lähellä sydäntäni jo pikkutytöstä saakka. Saadessani kutsun päästä omin silmin näkemään ja kokemaan luonnonmukaisen kasvilääkinnän pioneerin työtä, olin enemmän kuin innoissani!

 

 

Alfred Vogel – Fytoterapeutti, ravitsemusterapeutti ja kirjailija

 

Alfred Vogel syntyi ja vietti lapsuutensa Baselin lähellä sijaitsevassa Aeschin kylässä. Rohtokasvien salat tulivat verenperintönä hänelle hänen isältänsä ja isovanhemmiltansa. Kiinnostus kasvilääketieteeseen ja luonnonmukaiseen terveydenhoitoon vei mukanaan ja luonnon tarjoamat mahdollisuudet ja halu auttaa ohjasivat hänen toimintaansa.

 

 

 

21-vuotiaana Alfred Vogel perusti oman rohdos- ja luontaistuotekaupan Baseliin. Hän luennoi, valmisti mietoja kasvilääkkeitä ja ohjasi ihmisiä luonnomukaisen ja ravintorikkaan ruoan pariin. 1930-luvulla hän laajensi toimintaansa perustamalla oman klinikan Teufeniin, mihin hän keskitti myös kasvilääkkeiden valmistuksen. Täällä hän vakuuttui tuorekasvivalmisteiden paremmuudesta kuivattuihin verrattuna. 1963 hän perusti Roggwiliin oman tehtaaan, Bioforce AG:n, joka nykyään kuuluu Euroopan merkittävimpiin kasvilääkkeiden valmistajiin ja jossa itsekin pääsin vierailemaan. Sain omin silmin todistaa, kuinka todellakin kaikki tuotteet valmistetaan tuorekasveista, ei kuivatuista aineksista. Kasvit päätyvät uutoksiin 24 tunnin sisällä keräämisestä!

 

 

 

1950-luvulla Alfred vieraili useissa maanosissa ja lukemattomissa eri maissa. Hän oli erityisen kiinnostunut luonnonläheistä elämää viettävistä alkuperäiskansoista.
Kokemukset sademetsistä ja aavikoilta vakuutti hänet siitä, että luonto on parantajana ihmistä viisaampi. Pohjois-Amerikan Siouxit tutustuttivat hänet Echinacea purpureaan, punaiseen auringonhattuun, joka muodostui merkittävimmäksi hänen löytämistään kasveista ja jonka korjuuta ja viljelystä pääsin itsekin todistamaan.

 

 

Vieraillessani kasvirohdosten alkujuurilla A.Vogelin päämajalla ja tehtailla sain myös kuulla jotakin uskomatonta – kaikki siemenet, joista Vogelin tuotteissa käytettävät kasvit kasvatetaan, ovat omia ja joita testataan laadultaan jatkuvasti. Häkellyttävää tarkkuutta ja intohimoa, jolla työtä edelleen tehdään. Samalla myös ihastuin ihmisiin, jotka selvästi tekivät työtä sydämestä käsin, eivät vain työnä, jolla saadaan leipää pöytään.

 

 

Kasvirohdosten alkujuurilla – mitä kasvilääkintä on?

Fytoterapia eli kasvilääkintä on terveyden hoitamista miedoilla rohtokasveilla. Kasvit –  niin voimakkaasti vaikuttavat lääkekasvit kuin miedot rohtokasvitkin – ovat olleet tärkeimpiä lääkkeitä vuosituhansia. Kasvilääkinnässä käytetään vain mietoja rohtokasveja joiden ajatus ei ole olla laastari oireelle, vaan vaikuttaa oireen syntyä sääteleviin mekanismeihin. Kasvilääkinnän holistinen ajattelutapa on yksi fytoterapian olennaisimmista eroista vallitsevaan lääketieteeseen – ajatellaan kokonaisuutta, ei pelkkää oireen poistamista. Molempia tarvitaan.

 

 

Kasvirohdosten alkujuurilla vieraillessani ymmärsin, miten kasvilääkinnässä pyritään korostamaan kasvin luonnollista kokonaisuutta ja kasvin kaikkien aineiden merkitystä paranemisprosessissa. Perinteisessä kasvilääkinnässä ajatellaan, että kasvin kaikki aineosat vaikuttavat sen tehoon ja uuttamisessa käytettävä alkoholi edistää yrttien tehoaineiden hyödyntämistä elimistössä. Alfred Vogelin, mukaan rohtokasvin sisältämien aineiden keskinäistä suhdetta ei saa muuttaa, vaan kasvi kokonaisuudessaan saa aikaan halutun terapeuttisen vaikutuksen. Siksi paras lopputulos saadaan uuttamalla tuore kasvi – tai kasvin osa – kokonaisuudessaan eikä eristämällä siitä joitakin yksittäisiä aineita.

 

 

 

 

Tuotekirjo kasvirohdosten alkujuurilla Vogelilla oli ihana ja täytyy sanoa, että kyllä siellä yrttien ja lääkinnällisten kasvien seassa tämä tyttö hiukan hullantui… Ykkössuosikkini tämänkin matkan jälkeen ovat edelleen Molkosan, josta olen kirjoittanut täällä jo aiemminkin ja Echinaforce, eli punahattu-uute. Myös Herbamaren spicy ja yrttisuolaseos päätyivät pysyvästi keittiööni. Purkki ei miellytä esteettistä silmääni, mutta maku ja sisältö korvaavat visuaaliset puutteet. : ) Näin lomien jälkeen myös stressitasoja madaltava ja kehoa ihanasti rauhoittava Avena sativa kiehtoo. Se tasapainottaa kiireistä tukemalla hermotoimintaa silloin, kun olo on jännittynyt tai liikarasittunut. Se myös rauhoittaa ja auttaa nukahtamaan. Avena sativaa voi hyvin nauttia myös ennen jänittäviä tilanteita.

 

 

Käytätkö sinä kasvilääkinnän rohtoja? Jos, niin vinkkaa suosikkituotteesi johonkin yleiseen vaivaan tai tilanteeseen. Olisi myös kiva kuulla, oletko tutustunut Vogelin tuotteisiin ja mitä pidät niistä?

 

 

Iloa ja energistä viikkoa toivotellen,
Karita

 

 

 

kuvat: Sininen kuva / Sini Pennanen

 

 

 

Lisää iloa, inspiraatiota, reseptejä, kauneutta ja paljon muuta löydät myös aiemmista postauksista!

Ilolla seuraan myös Rakkaudella, Karita –blogini jakoja somessa!

Vegaanien thai-kookoskeitto

Olisi ilo jos tapaisimme myös somessa: Instagram @karitatykka | Twitter @karitatykka | Snapchat karita-tykka ja FB

kiitos!

Kommentit (4)
 1. Luonnontuotteet, yrtit ja niiden lääkinnällinen käyttö on ollut pitkään monessa paikassa, kuten Kiinassa jne.

  Varmasti tuolla luonnossa on paljon kasveja, joista olisi hyötyä monessakin eri asiassa ja tietysti marjat, sienet yms.

  Sääli kun niitä jää metsään, mutta onneksi monet kerää hyötykäyttöön

  1. karitatykka
   2.9.2018, 14:04

   : ) Luonnossa on valtavasti voimaa…

 2. Ritva Nyman
  14.9.2018, 11:33

  Olen ollut Lahdessa Vogelin luennolla, jossa meitä oli vain kourallinen paikalla. Se oli 1970 vuoden keskipaikkeilla.Hän kertoi echinaforcen tarinan alkua. Intiaaniheimon luona hän siihen tutustui.Kaikkia ei muista mutta ainutlaatuinen kokemus, että sain kuulla häntä ja tavata, on näin jälkikäteen uskomaton.Tutustuin silloin ystävään joka oli ollut Sveitsissä hoidoissa keliakin takia, jota ei silloin oikein tunnettu. Minulla oli jatkuva krooninen nuha,söin vahvoja antihistamiineja. Hän neuvoi minut Kari Krohnin vastaanottoon. Hän oli ollut Kiinassa akupunktio-opissa ja sain pari hoitoa ja ne auttoivat. Hän neuvoi minulle echinan ja se oli pullo jossa ei paljon kerrottu mitä se oli.Läheiset ihmettelivät salaista pulloa.Kun kerroin mihin kaikkeen se auttaa. Sitä ei silloin tunnettu, mutta se on nyt mielestäni tuotteena eri hajuinen ja makuinen lievästi.Terveiset taivaalle ja kiitokset kahdesta ”ihmetohtorista A.Vogel ja Kari Krohn.” Jotka kiitollisuulla muistan alan pioneereina.

  1. karitatykka
   15.9.2018, 15:51

   Varmasti upea ja unohtumaton kokemus.

   Yhdyn samaan kiitolisuuteen alan pioneerien työstä ja intohimosta luonnonrohdoksiin.

   Iloa viikonloppuun,
   Karita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *