Karita – sokeriaddikti

Karita – sokeriaddikti

* Sisältää linkkejä

Karita – sokeriaddikti

Hei, olen Karita 40-vuotias sokeriaddikti. Olen ollut ”kuivilla” nyt noin kahdeksan vuotta ja olen siitä kovin kiitollinen. Sokeri ohjasi elämääni useita vuosia ja ymmärrän hyvin, millaista on sokerin ohjatessa elämää. Jatkuvat verensokerin ja mielialan heittelyt, kylmä hiki otsalla sokeritasojen tipahtaessa liian alas ja jatkuva makeanhimo olivat elämääni ja arkeani aiemmmin. Kaupassa irtokarkkihyllyt huusivat nimeäni ja minun oli miltei mahdoton ohittaa niitä. Oikean ruoan määrä jäi myös minimiin, sillä suuren sokerimäärän lisäksi ei vatsaan mahtunut juuri muuta. Painoa ei ollut enempää kuin nykyisinkään, joten sokerista luopumisen syynä ei ollut ylipaino, vaan huono olo, tietoisuus sokerin vaaroista ja halu päästä irti riippuvuudesta. Nyt kun sokeri ei ohjaa enää elämääni voin todeta, miten ihanaa elämä on ilman sokerin koukuttavaa otetta – nautin oikeaa ruokaa ja puhdasta ravintoa. Syön hyvällä omallatunnolla ja nautin. Mitä muutoksia olen huomannut? Mieli pysyy tyynenä, en sairastele, iho on terve sekä kuulas, olen energinen ja energiatasot myös säilyvät koko päivän.

 

Karkkilakot eivät toimi

Rakastan herkkuja ja mielestäni elämässä tulee olla nautintoja. Olen tehnyt neljä sokeritonta reseptikirjaa, joista viimeinen kantaa nimeä Sokeriton*. Kaikilla on oikeus rakastaa itseään ja nauttia makeista herkkuhetkistä. Jo vauvasta asti kehomme ovat luontaisesti luotuja pitämään makeista mauista. Makeat maut ovat myös turvallisia. Olin aiemmin toteuttanut lukuisia karkkilakkoja – aina huonolla menestyksellä. Lakkoasenne ja kieltäyminen kaikista herkuista johti aina sortumiseen. Se taas sai minut tuntemaan itseni epäonnistuneeksi – huonoksi. Tunnesyömisen kierre olikin sitten valmis. Ruokahimot johtuvat fyysisen riippuvuuden lisäksi myös henkisistä asioista. Syömme usein johonkin tunteeseen – esimerkiksi suruun, rakkauden puutteeseen, vihaan tai tylsyyteen. Myös suoliston huono bakteerikanta saa meidät himoitsemaan sokeria, joten suoliston terveys kannattaa huomioida.

 

Karita – sokeriaddikti

Sokeri vanhentaa

 

Valkoisen sokerin on useissa tutkimuksissakin todettu aktivoivan tulehdustiloja kehossa aiheuttaen erilaisia sairauksia. Valkoinen sokeri vaikuttaa myös negatiivisesti mielialaan ja lisää kehon hapettumisreaktioita vanhentaen ihoakin voimakkaasti. Siinä ei myöskään ole ravintoaineita vain tyhjää energiaa. On hyvä kuitenkin muistaa, etteivät keinotekoiset makeutusaineet ole yhtään sen parempia – päinvastoin! Niillä voi olla terveydelle erittäin haitallisia vaikutuksia, sillä niistä ei tiedetä vielä tarpeeksi. Keho kyllä reagoi niihin, vaikkei aina edes tunnista niitä, eikä yhteisvaikutuksia muiden raaka-aineiden kanssa vielä tunneta. Muistan kuinka vuosia sitten kulauttelin kurkustani alas puolentoista litran jättipulloja light-limuja ja rinnalla kilo irtokarkkeja. Mussutin myös paljon proteiinipatukoita, jotka oli makeutettu keinotekoisilla makeutusaineilla ja jotka olivat täynnä kaikkia lisäaineita ja muita yökötyksiä… Olo oli sen mukainen. Paras tapa elää ja nauttia herkkuja ja muita ruokia onkin mielestäni mahdollisimman luonnonmukainen, itse tehty ja ravintorikas, ilman e-koodeja ja vieraita sidos- tai täyteaineita oleva ruoka. Makeisiin herkutteluhetkiin makupaloja ilman gluteenia, valkoisia sokereita, maku- ja väriaineita, täyteaineita – herkkuihin, jotka ovat täynnä kuituja, kehoa rakentavia ravintoaineita ja makuja. Hyvän olon ja terveyden herkkuja.

 

Karita – sokeriaddikti

 

Jotta tästä kirjoituksesta ei tule kilometrin mittainen, jatkan sokerittomuudesta lisää myöhemmin. Ruokakirjoihini voit halutessasi tutustua muun muassa täältä*. : )

Kärsitkö sinä sokerin koukuttavasta otteesta?Jos vastaus on kyllä olet tervetullut mukaani matkalle kohti herkullista elämää ilman, valkoista sokeria.

Iloa ja hyvää oloa!
Rakkaudella, Karita

 

 

Kommentit (10)
 1. Ensiksi lämmin kiitos kauniista ja mielenkiintoisesta blogistasi! Tästä aiheesta oli vähän aikaa sitten kirjoitus Helsingin Sanomissa: http://www.hs.fi/hyvinvointi/a1478062342891
  Itse uskon kohtuuteen ja siihen, että kun saa tarpeeksi vitamiineja ja hivenaineita, niin ei tee niin paljon mieli sokeria 🙂
  Tuossa Hesarin kirjoituksessa ihmettelen sitä, että keinotekoisesti makeutettu olisi parempi. Olen sun kanssa samoilla linjoilla siitä, että keinotekoinen on vielä pahempi kuin aito sokeri.

  1. Hei Bea.

   Kiitos kivasta viestistäsi.
   Meitä on moneen junaan ja mielipiteitä sekä kantoja on monia. Olemme myös jokainen yksilöitä ja meidän kaikkien tulisikin ottaa itse vastuu omasta hyvinvoinnistamme ja terveydestämme. Itselleni mahdollisimman luonnonmukainen ravinto toimii parhaiten. Ruoan kaltaiset keksinnöt eivät kuullosta maalaisjärkeeni kovin hyvältä tai saa aikaan hyvää oloa. : )

   Iloa sunnuntaihin,
   Karita

 2. Olen samassa tilanteessa kuin sinä 8 vuotta sitten, ja kehoni huutaa apua. Vaikkei sokerimäärät ovat olleet mitään huimia, niin olen sitä kropalleni syöttänyt silti jatkuvalla syötöllä. Irti en päässyt. Kompastuin (kohtalo toi eteeni?) sinun puhdistuskuuriisi Iltasanomissa ”Karita Tykkää” osiossa, ja kokeilin. Tänään on 12 päivä ilman karkkia. Nyt mennään kohti joulua sen yli 🙂

  Kiitos tästä blogista, sinun kokemuksista ja resepteistä. On helpompaa ottaa haltuun tätä uutta sokeritonta elämää jonkun ohjauksessa, kuin pinnistää ja keksiä keinoja kaikki omin päin.

  1. Ihanaa Puhkimo!

   Kaunis kiitos viestistäsi!
   Hienoa! Olet hyvässä vauhdissa ja etenet päivä päivältä kohti sokerittomampaa elämää. Nautinnot toki kuuluvat elämään, mutta paremmat sellaiset. : )
   Kiva muulla, että puhdistuskuurini on toiminut myös sinulla. Täytyykin jakaa tuo ohjeistus myös täällä.

   Iloa ja hyvää oloa!
   Karita

   1. Voi, innolla odotan jos saisit tuon puhdistuskuurin jaettua myös tänne! Kiitos

    1. Täytyy ehdottomasti jossain välissä laittaa tänne päivitetty versio. : )

     <3 Karita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *