Juhannuksen helppo menu

Juhannuksen helppo menu tulee tässä!

Menu, josta löytyy purtavaa monille Jussin juhlioille! Tein viimeksi pari päivä sitten nieriää, jonka täytin suolalla, tuoreella timjamilla sekä sitruunalla. Käärin koko komeuden folion sisään ja kala valmistui uunissa kuin itsestään. Nieriän kaveriksi valmistui raikas perunasalaatti, jonka joukkoon voi mainiosti laittaa myös artisokansydämiä tai yrttejä – vaikka tilliä tai persiljaa.

Juhannuksen helppo menu – salaatit

perunasalaatti5

Raikas perunasalaatti

6 perunaa
1–2 kevätsipulia (varsineen)
10 cm pala Närpiön kurkkua (siemenkota poistettuna)
1–2 rkl kapriksia (ei välttämättömiä)

kastike
1 rkl neitsyt oliiviöljyä
2 rkl Dijon-sinappia
1 rkl valkoviinietikkaa
mustapippuria ja suolaa maun mukaan

Keitä perunat ja jäähdytä kokonaan.
Pilko kulhoon kevätsipuli, peruna ja kurkku pieneksi.
Tee kastike sekoittamalla kaikki kastikkeen raaka-aineet keskenään ja tarkista maku.

Sekoita kastike, kurkku, peruna ja sipuli keskenään. Lisää tarvittaessa suolaa.
Anna maustua jääkaapissa noin tunti ja nauti.

Kun puhutaan salaateista, ajattelee moni valitettavasti edelleen haaleaa jäävuorisalaattia, kurkkua ja tomaattia… Tässä tulee jotakin ihan muuta – yksi suosikkisalaateistan – Rucola-salaatti pecorino -juusto kastikkeella. Se on helppo ja nopea valmistaa ja kelpaa vaativampaankin makuun. Toisia salaattisuosikeitani ovat belugalinssi salaatti ja lehtikaalisalaatti, joita kannattaa myös kokeilla. Pecorino-juusto tuo ihanaa pehmeyttä ja täyteläisyyttä sinappisen rucolan ja raikkaan retiisin rinnalle – lime ja laadukas oliiviöljy krunaavat kastikkeen.
P.S. Lampaanmaito sovelutuu useasti paremmin myös henkilöille, jotka reagoivat herkästi lehmänmaitotuotteisiin.

Rucola-salaatti pecorino-juusto kastikkeella

(kahdelle tai lisukkeena neljälle)

5 rkl hienoksi raastettua pecorino-juustoa
1,5–2 rkl limetin mehua
suolaa ja pippuria maun mukaan
3 rkl neitsyt-oliiviöljy
1 nippu retiisejä
1 litra rucolaa

Sekoita pecorino, limetin mehu ja hiukan suolaa ja mustapippuria korkeassa ja kapeassa purkissa sauvasekoittimella sekaisin.
Lisää joukkoon oliiviöljy ja sekoita täysin sileäksi.
Tarkista maku.

Viipaloi retiisit ohuiksi viipaleiksi ja sekoita huudellun ja salaattilingolla kuivatun rucolan kanssa. Voit lisätä hiukan myös muita salaatteja, itse lisäsin tällä kertaa hiukan punamangoldia.

Kaada pecorino-juusto kastike päälle ja sekoita. Lisää halutessasi vielä muutama pecorinolastu salaatin päälle ja tarjoile heti.
Nam!

munasalaatti Karita Tykkä

Ihana munasalaatti on helppo valmistaa ja maistuu mahtavalta! Se säilyy jääkaapissa suljetussa (mielellään lasipurkissa) läpi juhannuksen! Sen voi nauttia sellaisenaan, kylmien tai lämpimien kalojen kaverina, kauniisti annosteltuna pienten Roomain-salaatin tai sikurisalaatin lehtien päällä, perunoiden, piiraiden tai leivän kanssa tai vaikka ihanien tankoparsojen kera. Aikaa kuluu kaiken kaikkiaan vain noin 20–25 minuuttia – siitäkin aktiivista valmistusaikaa on vain 10 minuuttia. Munasalaatti on maidoton, gluteeniton, sokeriton, pähkinätön ja sopii ketogeenistä ruokavaliota noudattavillekin.

Munasalaatti (ketogeeninen)

(noin 4 annosta)

5 huoneenlämpöistä kookasta luomumunaa
3 rkl hienoksi kuutioitua punasipulia
1/2–3/4 dl majoneesia
1 rkl Dijon sinappi
2 rkl persiljaa hienoksi pilkottuna
2 rkl ruohosipulia hienoksi pilkottuna
1 tl sitruunamehua
suolaa ja pippuria maun mukaan

Kuumenna vesi kiehuvaksi. Käännä sitten lämpö niin pienelle, ettei kuplia enää tule.
Laske huoneenlämpöiset munat siivilää tai kauhaa apuna käyttäen hitaasti ja varovasti veteen. Käännä lämpö takaisin kuumemmalle, niin että poreilu alkaa ja keitä munat 12 minuuttia.

Siirrä munat jäävesihauteeseen muutaman minuutiksi, jotta kypsentyminen pysähtyy ja munat jäähtyvät.
Kun munat ovat viilentyneet niin, kuori ne ja laita kulhoon.
Leikkaa munat rouheasti lohkoiksi tai pilko pienemmiksi jos haluat ”hienomman” koostumuksen. Itse pidän salaatista, jota ei ole liian hienosti yritetty pilkkoa.
Lisää punasipuli, ruohosipuli, persilja, majoneesi, Dijon-sinappi ja sitruunamehu, ja sekoita raaka-aineet huolellisesti yhteen.
Tarkista maku ja mausta suolalla ja pippurilla.

Tarjoile yksin tai kylmien/lämpimien kalojen kaverina, pienten Roomain-salaatin tai sikurisalaatin lehtien päällä, perunoiden, piiraiden tai leivän kanssa tai vaikka ihanien tankoparsojen kera.

P.S. Munat voivat halkeilla, jos käytät kylmiä munia. Käytä tässä siis aina huoneenlämpöisiä munia.

Juhannuksen helppo menu – lämpimät ruoat

Uunikuha sitruksilla ja yrteillä 3

Uunikuha on raikas, mehevä ja täynnä makuja. Jos minulla olisi ollut fenkolia, olisin laittanut myös sitä pellille muiden kaveriksi. Ruoka on helppo valmistaa ja kalaksi sopii hyvin myös vaikkapa nieriä. Valmistukseen kuluu alusta loppuun noin 50 minuuttia, mutta aktiiviseen vaiheeseen kuluu vain 15–20 minuuttia.

Uunikuha

Kokonainen kuha (noin kilo)
puntti tuoretta persiljaa
puntti tuoretta timjamia
2 kevätsipulia
2 sitruunaa
1 limetti
1 appelsiini
reilusti suolaa ja pippuria maun mukaan
2 kokonaista valkosipulia

Lämmitä uuni (kiertoilma) 175 asteeseen. Huuhtele ja pyyhi kala. Hiero kalan vatsa- ja ulkopuolelle reilusti suolaa. Rouhaise sisään ja päälle myös mustapippuria makusi mukaan. (Huomio, että voit aina lisätä pippuria myös valmiiseen kalaan.)
Viipaloi yksi sitruuna, 1/2 appelsiini ja limetti. Laita viipaleet leivinpaperilla vuorattuun vuokaan tai pellille.
Pilko yrtit ja yksi kevätsipuli. Täytä kalan sisäpuoli seoksella ja laita kala sitruspedin päälle.
Halkaise valkosipulit ja toinen kevätsipuleista laita ne myös vuokaan tuomaan makua.
Purista kalan päälle puolikkaiden appelsiinin ja sitrunana mehut ja ripottele päälle vielä yrttejä, limetin- tai sitruunanviipale suolaa ja pippuria.
Kypsennä kalaa uunissa noin 25–30 minuuttia.
Nauti.

Helppo ja herkullinen feta-parsakaalivuoka – vhh, gluteeniton, kasvisruoka, viljaton ja oi joi kuinka hyvää… Ruoka valmistuu melkein kuin itsestään ja maistuu monen kaverina. Tämä toimii myös kasvisruokailijan pääruokana. Fetajuusto tuo ihanaa suolaisuutta ja rasvaisuutta ruokaan ja laadukas sekä maukas oliiviöljy tuo oman sävynsä annokseen. Aikaa kuluu noin 20 minuuttia, eikä siinäkään aktiivista toimintaa ole kuin muutaman minuutin ajan. On ihana nautia se suoraan pieneltä pannulta tai vuoasta tai nostaa isompi vuoka pöytään ja tarjoilla se lisukkeena muille ruoille.

Feta-parsakaalivuoka

(yhdelle esim salaatin kanssa pääruokana tai kahdelle lisukkeena)

150 g parsakaalin kukintoja
1–2 rkl oliiviöljyä
suolaa ja pippuria maun mukaan
1 rkl tuoretta oreganoa

Noin 100 G fetajuustoa

Esilämmitä uuni 200 asteeseen. Sekoita parsakaalinkukinnot, oliiviöljy, mustapippuri, suola ja oregano sekaisin ja kypsennä uunnissa noin 10 minuttia.

Murustele fetajuusto kukintojen päälle ja jatka kypsennystä vielä 10 minuuttia tai kunnes juusto saa hiukan väriä.

Juhannuksen helppo menu – jälkiruoka

Jälkiruoaksi ehdotan marjoja ja kookoskermavaahtoa, suklaakakkua, gluteenitonta kuningatarpiirasta tai vaikka ananas-inkiväärisorbettia!

luumusuklaakakku Karita Tykkä

Suklaakakku

(jauhoton ja pähkinätön)

(4–6 henkilölle)

150 g mehukkaita Sunsweet luumuja, pieneksi pilkottuina
2/3 dl koivusokeria tai muuta mieleistä makeuttajaa (säätele makeutta makusi ja makeuttajan mukaan!)
ripaus suolaa
2 rkl kookossokeria
2 dl Van Houten 100 % kaakaojauhetta
1/2–3/4 dl sulatettua luomuvoita (tai kookosöljyä, jos kakusta haluaa vegaanisen)
4 rkl kookosmaitoa (18 %)
1/2 tl jauhettua vaniljaa
2 isoa luomukananmunaa tai kolme pientä (tai chia-munaa, jos kakusta haluaa vegaanisen *)
2 tl luomupikakahvijauhetta
1 tl ruokasoodaa

+ mieleistäsi suklaata, jos haluat supersuklaisen kakun. Lisää silloin lopuksi taikinan joukkoon kourallinen pilkottua suklaata.

*chia-munat saat sekoittamalla 2 rkl chiansiemeniä kuuteen ruokalusikalliseen vettä, anna turvota geeliksi ja sekoita sileäksi vaikka sauvasekoittimella

Lämmitä uuni kiertoilmatoiminnolla 200 asteeseen.
Vatkaa kanamunan valkuaiset ja koivusokeri mahdollisimman jämäkäksi vaahdoksi sähkövatkaimella.
Sekoita keltuaiset ja kaikki loput raaka-aineet huolellisesti monitoimikoneessa tai blenderissä keskenään kunnes koostumuksesta tulee tasainen.

Huom! Olen valmistanut kakun myös tehosekoittimella laittaen kokonaiset kanamunat ja skipannut vaahdotusvaiheen. Koostumus muuttuu hiukan, mutta toimii hyvin siis myös näin, jos haluaa oikaista… : )
Josteet valkuaisvaahdon, sekoita marenkivaahto käännellen (mahdollisimman varovasti ettei kaikki kuohkeus katoa) muun taikinan kanssa  ja tarkista maku.

Voitele (mielellään irtopohjainen) vuoka (noin 15–20 cm halk). Kaada taikina vuokaan ja kypsennä uunissa noin 20–25 minuuttia, tai kunnes kakku on melkein kypsä tikulla kokeiltuna.

(Kakku saattaa ”lässähtää” hiukan jäähtyessään, jolloin sisus jää ihanan mehukkaaksi.)
Anna kakun jäähtyä kokonaan ennen kuin poistat vuoan.

Kuorruta kookoskermavaahdolla ja marjoilla tai siivilöi päälle kaakaojauhetta. Nauti.
TAI jätä kuorrutus vielä tekemättä siirrä jääkaappiin ja nauti seuraavana päivänä, jolloin se on ehkä parhaimmillaan.

Lisää iloa, inspiraatiota, reseptejä, kauneutta ja paljon muuta löydät aiemmista postauksista!

Ilolla seuraan myös Rakkaudella, Karita –blogini jakoja somessa!

Aasialainen kurkkusalaatti

Olisi ilo jos tapaisimme myös somessa: Instagram @karitatykka | Twitter @karitatykka | Snapchat karita-tykka ja FB

kiitos!

Kommentit (0)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *