Rakkaudella, Karita
Rakkaudella, Karita

Jooga – kehon ja mielen yhteys

Kaupallinen yhteistyö Zalando

Olen joogannut enemmän tai vähemmän noin viidentoista vuoden ajan. Välillä on ollut taukoa kuukausia, toisinaan olen harjoitellut intensiivisesti 1,5 tuntia viisi kertaa viikossa. Joogan olemus ja merkitys on myös muuttunut matkan varrella. Ennen se oli minulle enimmäkseen tehokas treeni, nykyään voisi puhua enemmänkin liikemeditaatiosta. Otsikko, jooga – kehon ja mielen yhteys, kuvaa ehkä parhaiten, mitä jooga minulle tänä päivänä on. Se ei ole enää suorittamista äärirajoilla, vaan harjoitusta sekä itseään että kehoaan kuunnellen ja arvostaen. Joogahetki on tilaisuus tunnustella ja kuunnella, mitä keho minulle viestii ja mitä se kulloinkin kaipaa. Tämän päivän maailmassa on helppo hukkua sosiaalisen median aaltoihin. Etsimme laitteiden näytöiltä informaatiota siitä, mitä ympärillämme tapahtuu ja mitä ihmiset tekevät. Haluamme myös kokea olevamme tarpeellisia, hyväksyttyjä ja kaivattuja. Meditaatio- ja joogaharjoitukset muistuttavat minua, että elämä ei ole maileja, instagram-, Twitter-, snapchat- tai facebookpäivityksiä, vaan tunteita. Harjoitukset myös auttavat minua hidastamaan tahtia, hiljentymään ja tuntemaan kaikki tuntemukset – kaikilla aisteillani. Jooga ja meditaatio myös auttavat minua jättämään egoni taka-alalle. Minän toiminnot ovat suurelta osin tietoisia ja mielestäni siitä on hyvä päästää siitä irti päivittäin – edes hetkeksi.

Jooga – kehon ja mielen yhteys

Tällä hetkellä joogaan eniten aamuisin. Harjoitukseni on usein melko lyhyt ja teen sen yksin hiljaisessa tilassa, tai myöhemmin päivän aikana esimerkiksi videon avulla. Aamut ovat minulle tärkeitä ja otollisia hetkiä kuunnella itseäni ja kehoni tuntemuksia. Aamun tunteina kukaan tai mikään muu ei ole vielä päässyt vaikuttamaan minuun – silloin kehon viestejä on helpompi kuunnella. Tästä syystä en katso maileja tai esimerkiksi muiden somepäivityksiä tuntiin heräämisestäni. Keho saa herätä rauhassa ja lempeästi uuteen päivään – itsestäni käsin, ei muiden toiveista tai vaikutuksesta. Joogatessa ei voi myöskään miettiä menneitä tai tulevia asioita, sillä silloin tasapaino horjuu ja asanat hapuilevat. Teen liikkeet yleensä ilman suunnitelmaa, annan kehoni vain viedä ja johtaa liikettä. Joskus liikehdintäni muistuttaakin enemmän omituista tanssia tai taijia. Välillä on myös hauska käydä hakemassa inspiraatiota ohjatuilta tunneilta. Toinen tapa on katsoa tai paremminkin kuunnella ohjattuja joogavideoita. Tunnit ja hyvät opettajat antavat harjoitukseen enemmän energiaa ja monipuolisuutta, sillä usein omatoiminen harjoitteluni lähtee helposti toistamaan itseään.

Jooga – kehon ja mielen yhteys

Jooga on ihana liikuntamuoto myös siinä, ettei sitä tehdäkseen tarvitse lähteä minnekään eikä siihen tarvita juurikaan välineitä. Pikku tila ja hetki omaa rauhaa riittävät. Myönnettäköön kuitenkin, että laadukas joogamatto ja kauniit, istuvat ja miellyttävät vaatteet tekevät joogaamisesta entistä miellyttävämpää. Kutsuva matto ja kauniit treenivaatteet voivat olla jopa kimmoke säännölliseen harjoitteluun. Värit myös tuovat positiivista energiaa tekemiseen. Zalandon uusi We love Yoga -sivusto on ihastuttavien joogavaatteiden ja harjoitusvideoiden uusin infokanava. Sivuilta löytyy videoiden lisäksi myös joogaopas, joogihaastatteluita sekä paljon muuta joogaan liittyvää. Samoilla sivuilla viihtyvät varmasti niin aloittelijat kuin pidempään jooganneetkin.  Jos jooga kiinnostaa, kannattaa käydä kurkkaamassa tämä ilmainen sivusto.

Jooga – kehon ja mielen yhteys

Tämän päivän hektisessä arjessa jooga ja meditaatio ovat minulle tärkeitä myös stressiä poistavan vaikutuksensa vuoksi. Jooga rauhoittaa ja hiljentää kehon sekä mielen. Toisaalta harjoituksia on joka lähtöön – rentouttavia, vahvistavia, puhdistavia ja aktivoivia. Voit siis tehdä juuri sellaisen joogaharjoituksen, mikä palvelee parhaiten juuri sinua. Mielestäni meidän tulisikin keskittyä enemmän siihen, mitä itse haluamme tai kaipaamme, sen sijaan, että haemme valmiita ratkaisuja ja aikatauluja toisilta. Niin usein haluamme, että joku tai jokin ratkaisee ongelman tai tilanteen puolestamme… Kehosi on sinua varten ja apunasi – ei sinua vastaan.

Jooga – kehon ja mielen yhteys

Jooga sopii kaikille. Jos voit hengittää, voit myös joogata.
Joogaatko sinä? Jos, niin mitä jooga sinulle merkitsee ja mitä se sinulle antaa?

Iloa ja hyvää oloa!
Rakkaudella,
Karita

Kuvat: Petri Mast Photography  Tutustu Petrin portfolioon täältä.

Kuvauspaikka: Lavli livingroom . Kurkkaa energinen tila, ihanat tunnit ja huippu tyypit täältä.

Kommentit (4)

 1. Ansku

  Joo, kyllä joogaan. Ensimmäisen kerran tutustuin joogaan teini-ikäisenä mutta en kokenut saavani siitä mitään. Sittemmin olen tutustunut joogaan ajoittain, tunnustellen mutta oikeasti löysin sen vasta vuosi sitten, rankan ajanjakson yhteydessä. Olin kova suorittaja. Joogassa oli ihanaa, kun ohjaaja painotti kuuntelemaan omaa sisintään, suorittamatta. Liikkuvuus on mukavasti parantunut mielenhyvinvoinnin lisäksi ♡

  • karitatykka

   Hei Ansku.

   Ihanaa että olet löytänyt joogan ytimen – yhteyden sisimpääsi.
   Jooga antaa mahdollisuuden kuunnella kehoa ja tehdä suorittamatta.

   Iloa ja hyvää oloa!
   Karita

 2. Katja

  Kiitos hyvästä sivusto-vinkistä
  Hektisessä arjessa yrittäjänä ja 4 lapsen sekä eläinlauman huoltajana ei joogasalille ehdi, mutta tuon sivuston videot näyttivät testaamisen arvoisilta
  Kiitos Karita ihanasta blogista, tänne aina yhtä ihana tulla

  • karitatykka

   Kiitos Katja!

   Kiva kuulla.
   Kiitos, että luet juttujani. Ilman lukijoita ei ole blogiakaan. On vain runko, jonka elämä on lukijoissa.

   Tule pian uudelleen kylään – olet aina tervetullut.

   Rakkaudella, Karita

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *