Intuitiivinen syöminen – ei koskaan enää ruokamorkkista

Intuitiivinen syöminen vapauttaa ruokailuun liittyvistä omantunnontuskista, syyllisyydestä ja huonosta fiiliksestä…

intuitiivinen syominen Karita Tykkä

Intuitiivinen syöminen mahdollistaa läsnäolon ruoan kanssa ja kehon viestien kuuntelemisen, eikä tarvitse kokea päättäväisyyden, sinnittelyn, sortumisen ja epäonnistumisen kierrettä. Tämä teksti on meille kaikille, joiden on vaikea erottaa kehon fyysinen tarve ja tunnepohjainen ruoan himo.

Maailma on täynnä erilaisia dieettejä, painonhallintaan suunniteltuja valmisteita (esimerkiksi laihdutus- ja lihasten kasvatukseen tarkoitettuja) ja ruokavaliota – meillä on uskomaton tarve kuulua johonkin ryhmään, joka noudattaa jotakin ruokavaliota. Aivan kuten se, mitä syömme määrittelisi meitä suuntaan tai toiseen. Lämmin ja lempeä kehotus – jätä se, jos mahdollista, stressi vähenee ja kuulet kehosi viestejäkin selkeämmin. Stressaantunut keho sekoittaa aina kuviota ja tekee kehon viestien tulkitsemisen miltei mahdottomaksi.

intuitiivinen syominen Karita Tykkä

Muutama keino, joilla intuitiivinen syöminen helpottuu

 • Kuuntele kehoasi – parin tunnin välein. En siis kehota välttämättä syömään kahden tunnin välein, vaan tunnustelemaan kehon tilaa. ”Sopiiko syömäni ruoka tai syömättömyys minulle ja millainen olo ruoan jälkeen tuli.
 • Intuitiivisessa syömisessä ei ole päämääränä laihduttaa, vaan löytää syömisen nautinto ja vapaus – elämä jossa ruokavalio ei ohjaa elämää vaan me itse.
 • On tärkeää myös sopia rauha kaiken ruoan kanssa – mitä vain ja milloin vain -ajatuksella. Tämä voi olla todella vaikeaa, mutta harjoitus tekee mestarin. Anna aikaa itsellesi ja ole armollinen, morkkiksia ja ylilyöntejä tulee varmasti, mutta hiljalleen askel askeleelta pääsemme eteenpäin.
 • On hyvä ymmärtää ettei ole oikeaa tai väärää tapaa syödä – ainoastaan meille kaikille juuri tällä hetkellä parhaiten sopiva henkilökohtainen tapa syödä. Älä siis hae oikotietä onneen muualta, vaan ota vastuu omasta kehostasi ja tunnustele, mikä oikeasti sopii sinulle parhaiten juuri nyt.
 • Ajattele syömistä ilman huonoa omaatuntoa, syyllisyyttä, sortumisia, vertailua, tiukkoja sääntöjä tai rajoituksia. Ruokavalion puolelta stressitöntä elämää nauttien siitä, mikä tuo keholle parhaan mahdollisen energian ja elinvoimaisen olon. Unenlaatu paranee stressin hellittäessä ja keho kiittää saadessaan ravintoa, jota se kaipaa.

intuitiivinen syominen Karita Tykkä

En sano, että intuitiivinen syöminen on heti helppoa – voi olla kaukana siitä, mutta suosittelen kaikkia sitä kokeilemaan. Me kaikki tunnemme varmasti jonkun, joka ihmetellessämme miten ihanalta hän näyttää, on vastannut syövänsä kohtuudella kaikkea, mitä tekee mieli. Tästä intuitiivisessa syömisessä on kyse – ruokailusta ilman stressiä.

On totta, että tietyt tilanteet ja terveydentilat vaativat erityistä huomiota ja tarkkailua, mutta jos pääsääntöisesti kuuntelisimme mitä todella haluamme syödä ja miksi, voisimme paremmin. Jo pelkästään pysähtyminen ja rehellisesti ruokatarpeiden katsominen auttavat pitkälle – ne antavat mahdollisuuden avata ja ymmärtää omia tunnesyömisen saloja ja vapautua niistä. Ruoka myös sulaa ja imeytyy eri tavalla, kun poistamme ruokailusta syyllisyyden, morkkiksen tai rajat ja nautimme siitä rauhassa ja stressittömästi.

intuitiivinen syominen Karita Tykkä

Omalla kohdallani yksi esimerkki oli eräs pari kuukautta kestänyt kuvausprojekti, jonka aikana vietimme viikon aina kerrallaan reissussa tien päällä ja milloin missäkin kylässä ja metsien siimeksessä. Tuolla reissulla söin aina, mitä emäntä tai isäntä milloin missäkin tarjosi, nautin ja tunsin kiitollisuutta ruoasta. Söin siis valkoista sokeria lukuun ottamatta aivan kaikkea ja voin oikein hyvin. Olimme paljon luonnossa ja söimme kuvausporukalla aina yhdessä ja kiireettömästi. Ainoa asia, mihin piti kiinnittää huomiota, oli keho, joka keveni miltei liiaksikin reissun aikana… Intuitiivinen syöminen, stressittömyys, rauha ja yhdessä syöminen tekivät siis todella hyvää ja auttoi ruokaa sulamaan moitteettomasti.

intuitiivinen syominen Karita Tykkä

Olen kokeillut elämäni varrella kaikenlaisia ruokavalioita. Osaksi vahvasti mielenkiintoni vuoksi, mitä teen välillä edelleenkin, ja osittain myös tavoitellessani jotakin muutosta. Mutta nykyisin kokeillessani jotain, johtaa intuitiivinen syöminen sitäkin. Ei siis fanaattisuutta mitään asiaa tai ruokavaliota kohtaan. Valkoista sokeria (tai valkoista jauhoa) en syö, mutta se johtuu vahvasta ymmärryksestä kehoani kohtaan – en halua altistaa sitä sille, joka joskus ei palvellut sitä lainkaan. Ikään kuin alkoholisti valitsee elää ilman alkoholia. Tunnen myös herkästi kehossani myös kun jossakin ravintolan suolaisessa ruoassa on sokeria, eikä tunne ole kovinkaan miellyttävä…

Mitä mietteitä heräsi? Oletko parhaillaan jollakin dieetillä ja mikä ohjaa syömistäsi?

Täällä saa jakaa nimimerkillä omia kokemuksiaan, joskus jonkin asian sanoittaminen, ääneen sanominen/kirjoittaminen vapauttaa ja keventää oloa…

Iloa ja ihanaa päivää kaikille,
Karita

kuvat: Emma Ronkainen

Lisää iloa, inspiraatiota, reseptejä, kauneutta ja paljon muuta löydät aiemmista postauksista!
Ilolla seuraan myös Rakkaudella, Karita –blogini jakoja somessa!

KUINKA HYVÄKSYÄ JA RAKASTAA ITSEÄÄN
– ohjattu videoharjoitus

Olisi ilo jos tapaisimme myös somessa: Instagram @karitatykka | Twitter @karitatykka | Snapchat karita-tykka ja FB

kiitos!

Kommentit (14)
 1. Kiitos Karita! ❤️ Tätä tsemppausta just tänään tarvitsin. Syöminen ja uni on ollu muutaman viikon päin honkia. Mutta nyt tajusin, että näin se menee. Uni kärsii, jos syöminen on mitä on. Tänä aamuna alkoi paluu tai oikeestaan jo eilen ”hyvään elämään”. Sellaiseen, että voin hyvin, sillä tiedän kyllä mitä se on. Nukuin hyvin ja tein töihin ruuan. Lomaan ”laskeutuminen” alkoi hyvillä mielin, kun enää neljä työaamua….
  Ihanaa päivää kaikille!

  1. karitatykka
   30.7.2019, 21:09

   Ihana oivallus.

   Mukavaa loppukesää ja töihinpaluuta.

   Iloa, Karita

 2. Kiitos ,
  Oli mielenkiintoinen blogi antoi paljon ajateltavaa. Olen nyt ns. Ketolaine , ja olo on paljon parempi. Mutta tämän luettuani alan kuunnella kehoani paremmin ja lopettaa se stressaava kieltäytyminen kaikesta mahdollisesta hyvästäkin ravinnosta. Tosin sokeri,hiilarit ei minulle sovi, joten näillä yritän pärjäillä ja oppia kiitos vielä ja hyvää loppu kesää, toivottavasti saadaan taas lukea sinun kirjoituksia pian ja tsemppiä kaikille kanssa kulkijoille! ☀️Aurinkoa kaikille

  1. karitatykka
   30.7.2019, 21:14

   Kiitos Kaj,

   Kiitos kun luit – hienoa, että kirjoitukseni antavat sinulle jotakin.

   Itselläni sama – ei sokeria tai muuta höttöä, mutta rennosti itseään kuunnellen.

   Iloa ja ihanaa viikkoa – ja kiitos, että olet siellä : )
   Karita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *