Herkullinen mantelivoi

Herkullinen mantelivoi on paitsi helppo tehdä, myös elimistölle kaupan mantelivoita parempi!

 

Osa Instagram -seuraajistani on huomannut että teen manteli-, kookos- ja muita voita usein itse. Herkullinen mantelivoi on kestosuosikkini kautta aikojen. Nautin sitä melkeinpä päivittäin – smoothieissa, suolaisissa kastikkeissa, kookosjogurtin kaverina ja makeissa herkuissa. Manteleista valmistuu kätevästi myös kotona valmistettu terveellinen mantelimaito – reseptin siihen löydät tästä. Manteleita kannattaakin liottaa kerralla reilummin, niin riittää maitoon, kuivattavaksi ja mantelivoihiksi. Kyllä minäkin aika ajoin ostan mantelivoita kaupasta, mutta itsetehty manteli- tai mikä tahansa pähkinävoi on ihan eri juttu kuin – herkullinen mantelivoi on elimistölle kaupan mantelivoita paljon parempi, mutta miksi?

 

herkullinen mantelivoi Karita Tykkä

 

 

Herkullinen mantelivoi – vatsaystävällisempi vaihtoehto

 

Jos ajattelit etteivät pähkinät sovi sinulle vatsavaivojen vuoksi, saattaa asia ollakin toisin. Kyse ei ole siitä ovatko pähkinät luomulaatuisia tai raakoja. Suurimpana tekijänä ovat entsyyminestäjät, joita mantelit ja muut pähkinät sisältävät runsaasti. Entsyyminestäjät auttavat pähkinöitä itämästä ennenaikaisesti ja kestämään matkan vaikkapa niitä syöneen eläimen vatsassa uuteen kasvupaikkaan saakka. Eipä ihme, että liottamattomat pähkinät saattavat olla haastavia myös suolistollemme ja ruoansulatusjärjestelmällemme. Liotus poistaa entsyminestäjät ja helpottaa pähkinöiden sulamista sekä niiden ravinteiden imeytymistä huomattavasti. Tässä resepti myös terveellisempään nutellaan, jossa siinäkin kannattaa pähkinät ensin liottaa. Herkullinen mantelivoi onnistuu valmistaa luonnollisesti myös liottamattomista pähkinöistä, silloin jätät liotusvaiheen väliin ja paahdat pähkinät suoraan. Kokeile kuitenkin joskus valmistaa mantelivoi liotetuista manteleista ja huomaa ero niin vatsassasi kuin olossasi ja hyödy mantelivoin kaikista ihanista ravinteista. Voit myös maustaa mantelivoin vaikka laadukkaalla suolalla, jauhetulla vaniljan siemenillä, raakalakritsajauheella tai raakakaakaojauheella – tämä taipuu moneksi.

 

Herkullinen mantelivoi on ihanaa – kokeile ja kerro mitä pidit.

Herkullista viikkoa ihanat!

Karita

 

 

herkullinen mantelivoi Karita Tykkä

 

Herkullinen mantelivoi

 

400 g luomumanteleita

180 astetta ja 15 minuuttia – sekoita kerran puolessavälissä.

Jauha monitoimikoneella tai tehokkaalla blenderillä kunnes kermaisen sileää – koneesta riippuen 3 minuutista 10 minuutiin.

Nauti suoraan purkista, smoothiessa, jälkiruoissa, suolaisissa ruoissa tai vaikka sosekeiton päällä.

 

TAI

 

Liota mantelit reilussa vesimäärässä laakeassa astiassa – voit myös laittaa hiukan suolaa mukaan, joka auttaa aktivoimaan entsyymit, jotka puolestaan tohoavat entsyyminestäjät. Itse liotan aina yön yli.
Kaada vesi pois ja huuhtele huolellisesti. Kuitava pähkinät uunissa miedolla lämmöllä useita tunteja tai kierotilmatoiminto 170–180 asteessa noin puoli tuntia tai kunnes mantelit ovat täysin kuivia, rapeita ja paahtuneet hiukan. Muista käännellä välillä.

Anna manteleiden jäähtyvä ja prosessoi joko tehokkaassa monitoimikoneessa tai tehosekoittimessa sileäksi. Monitoimikoneella tämä vie noin 15-15 minuuutia ja tehokkaalla tehosekoittimella voi ilmestuu kahdesta viiteen minuutissa.

Nam, herkku on valmis!
Säilytä mantelivoi lasipurkissa.

 

 

 

P.S. Voit myös maustaa mantelivoin suolalla, jauhetulla vaniljalla tai raakakaakaojauheella – tämä taipuu moneksi. Manteleita kannattaa liottaa kerralla aina reilusti, jotta niistä riittää maitoon, kuivattavaksi ja mantelivoihin… : )

 

kuva: Viola Minerva

 

 

Lisää iloa, inspiraatiota, reseptejä, kauneutta ja paljon muuta löydät aiemmista postauksista!
Ilolla seuraan myös Rakkaudella, Karita –blogini jakoja somessa!

Hyvän olo muffinit

hyvän olon muffinssit Karita Tykkä

 

Olisi ilo jos tapaisimme myös somessa: Instagram @karitatykka | Twitter @karitatykka | Snapchat karita-tykka ja FB

kiitos!

Kommentit (6)
 1. Käytetäänkö kuorittuja ai kuorillisia.?

  1. karitatykka
   28.3.2019, 16:12

   Itse käytän kuorellisia luomumanteleita. Kuorittuja manteleita en suosittele, ovat usein jo kaupan hyllyllä härskiintyneitä, kun ei kuori ole suojaamassa.

   Iloa,
   Karita

 2. Kauanko mantelivoi säilyy syötävänä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *