Kiinnitetty postaus

HENGITÄ VAPAAMMIN

Kaupallinen yhteistyö: UniqAir

Hengitä vapaammin – tutkitusti puhdasta ilmaa

hengita vapaammin Karita tykkä

Kuinka monta kertaa olet kokeillut erilaisia puhdistuskuureja, juonut sitruunavettä aamulla kehosi puhdistuksen toivossa, keskittynyt raaka-aineiden puhtauteen ja huolehtinut kuonan poistamisesta elimistöstä. Minä ainakin olen ja teen sitä jopa ajattelematta eri tavoin päivittäin – pyrin valitsemaan puhdasta ruokaa, jätän lisäaineet ja valmistuotteet kaupan hylylle, hikoilen, huolehdin suolen toiminnasta ja niin edelleen. Ja vaikka tuo kaikki on erittäin tärkeää, jää yksi osa-alue usein huomiotta, ennen kuin tulee ongelmia vaikkapa homeen kanssa. Kyllä, puhun hengityksestä ja erityisesti ilmasta, jota hengitämme. Kaikki mitä saamme sisäämme ruoan, vaatteiden, kosmetiikan, erilaisten kemikaalien ja ilman mukana lisää toksiinikuormaa. Elimistömme on varustettu upealla puhdistusmekanismilla – maksa, munuaiset ja haima tekevät työtä tauotta ja käskemättä. Yrittää parhaansa, jotta voisit mahdollisimman hyvin.

hengita vapaammin Karita tykkä

Hengittämäämme ilmaa ei keho juurikaan puhdista. Olemattomat karvat sieraimissa ja keuhkoissa tekevät parhaansa, mutta se on pientä jos kuorma on suuri. Sisähuoneilmasta on puhuttu viime vuosina paljon ja ilman puhtaus on noussut sen myötä kaikkien huulille. Keskusteluissa pääteemana ovat homeitiöt, mutta sisäilmaongelmaan puuttuminen voi tarkoittaa myös huone- ja siitepölyn, hajujen kuten tupakan ja ammoniakin, pienhiukkasten, mikrobien ja muiden allergisten reaktioiden aiheuttajien poistamista sisäilmasta. Myös erilaiset virukset ja bakteerit saavat meidät huolehtimaan ilmasta, jota hengitämme ja hyvä niin. Suomessakin ilman laatu on heikentynyt ja myös kotiemme ilma saattaa olla terveytemme taakkana. Erilaiset kemikaalit pyörivät ilmassa, esimerkiksi itselläni juuri eilen kärventyi ruoka uunissa ja sen seurauksena myrkyllisiä aineita pääsi ilmaan. Hyvä sisäilma on yhä enemmän myös viihtyvyystekijä.

hengitä vapaammin Karita tykkä

Asun itse saaristossa ja luonnon keskellä. Vietä päivittäin aikaa myös ulkona raikasta ilmaa hengittäen. Kaikilla ei ole sama tilanne. Onneksi voimme vaikuttaa ilman puhtauteen kodissamme, jossa vietämme ehkä suurimman osan päivästä. Etenkin makuuhuoneen ilmaan haluan itse panostaa – siksi makuuhuoneessamme hyrrää kaunis UniqAir. Se on öisin pienellä teholla, jolloin sen ääni ei häiritse untani, joskus jopa tasainen hyrinä auttaa uneen. Mutta kun esimerkiksi ruoka kärventyi ja halusin puhdistaa myrkyt pois, laitoin koneen täysille ja ilman puhdistui nopeasti. Oikeastaan meillä kotona olisi hyvä olla näitä useampia, mutta onneksi meillä ei ole ilman laadun kanssa ongelmia ja vaihdamme ilmastointilaitteidemme puhdistussiivilät myös tasaisin väliajoin.

hengita vapaammin Karita tykkä

Puhtaassa ilmassa on helpompi hengittää. Esimerkiksi Bangkokin kaduilla kävellessäni oli hengittäminen vaikeaa, suorastaan kamalaa – yritin epätoivoisesti suojata hengitystäni pitäen jotakin kangas suojana suuni edessä estääkseni edes pienen osa myrkkyjen pääsystä keuhkorakkuloihini. Ymmärrän, että selviän pakon edessä viikkoja ilman ruokaa ja päiviä ilman vettä – ilman happea en selviä montaakaan minuuttia. Eikä ole ollenkaan sama, mitä hengitän – haluan kiinnittää huomioni ilmanlaatuun ja muistaa hengittää tietoisesti. Sisäilman laatuun vaikuttavat monet seikat ja ongelmat ilman puhtaudessa voivat aiheuttaa monenlaisia oireita, sairastumista ja kroonisia vaivoja. Sain yhteistyön tiimoilta kotiini Uniq -ilmanpuhdistimen, joka poistaa tehokkaasti erilaiset haitta-aineet. Mutta mikä kodeissamme ja työpaikoillamme voi sitten olla uhkana?

hengita vapaammin Karita tykkä

Hengitä vapaammin – mikä ilman uhkana?

Huonepölyä irtoaa ilmaan jatkuvasti kodin pinnoista, tekstiileistä, huonekaluista, vaatteista, kasveista sekä ihmisten ja lemmikkiemme ihosta. Huonepöly altistaa herkästi sisäilmaoireille ja vaikka säännöllinen siivous vähentää hiukkasten määrää, levittää se samalla pölyä pinnoilta huoneilmaan. Meillä oli aikoinaan myös kaksi koiraa ja vaikka ne tuovat hurjasti iloa, kuormittavat ne sisäilmaakin. Lemmikeistä, koirista, kissoista, jyrsijöistä ja linnuista irtoavat karvat, höyhenet, hilse ja muut hiukkaset aiheuttavat allergiaoireita. Siitepölykausi (helmi-elokuu) lähenee myös, aiheuttaen allergisia oireita monille. Jopa 80 % ulkoilman epäpuhtauksista päätyy ovien, ikkunoiden ja ilmanvaihdon kautta sisäilmaan – siksi myös sillä missä asumme on suuri merkitys.

hengita vapaammin Karita tykkä

Aineenvaihduntamme tuottaa myös ilmaan hiilidioksidia ja hajuja. Tunkkainen ilma, epäpuhtaudet ja voimakkaat hajut aiheuttavat allergisia hengitystie-, silmä- ja muita oireita. Erityisesti ruuanlaiton käryt, kynttilänpolton PAH-yhdisteet sekä tupakansavun häkä ja syöpää aiheuttavat yhdisteet saastuttavat ilmaa. En käytä synteettisiä tuoksuja tai keinotekoisesti parfymoituja pesuaineita, joten oma nenäni on herkistynyt aika lailla synteettisille tuoksuille. Parfyymit, shampoot, saippuat ja muu kosmetiikka on tehty miellyttämään hajuaistia, mutta hyvätkin tuoksut allergisoivat ja aiheuttavat hankalia oireita herkistyneille. Kosmetiikassa piilee myös hengitykselle vahingollisia mikromuoveja. Hississä kanssaihmisten pesuaineiden ja hajusteiden tuoksu suorastaan tunkeutuu sieraimiini ja tekee hengittämisen vaikeaksi. Metsässä ja etenkin sadesäällä on niin ihana hengittää!

hengita vapaammin Karita tykkä

Tekstiilien, huonekalujen sekä vaatteiden valmistuksessa ja jälkikäsittelyssä hyödynnetään erilaisia kemikaaleja homeen ja rypistymisen estoon sekä helppohoitoisuuden lisäämiseen. Näitä kemikaaleja irtoaa ilmaan vielä pitkään niiden käytössä. Viherkasvit ovat monille osa viihtyisää kotia ja työpaikkaa. On olemassa ilmanlaatua parantavia kasveja, mutta ongelmaksi sisäilman kannalta on kukkamulta, jonka kosteassa ympäristössä home pääsee helposti valloilleen. Home on yleinen vakavien sisäilmaongelmien aiheuttaja ja mikrobien kanssa kasvavat rakenteissa ja rakennusmateriaalien pinnoilla, joissa on riittävästi kosteutta. Homeitiöt leviävät helposti ilmaan ja hengitysilman mukana kaikkialle elimistöön. Ne aiheuttavat muun muassa allergista nuhaa, hengitystie- ja iho-oireita, nenäverenvuotoa, flunssakierteitä, päänsärkyä, lihas- ja nivelkipuja, kuumeilua ja muistihäiriöitä.

Mikromuovia myös ilmassa!

Mikromuovia syntyy muovijätteiden hajotessa. Tutkijat ovat arvioineet, että vuoteen 2050 mennessä merissä on painossa mitattuna enemmän muovia kuin kaloja. Mikromuovit eivät ole vain vesistöjen ongelma. Turun Yliopiston Saaristomeren tutkimuslaitoksella havaittiin, että ulkoilmassa on runsaasti mikromuovia, jota kulkeutuu hengitysilman mukana elimistöömme. WHO:n mukaan 90 % maailman ihmisistä hengittää vaarallisen saastunutta ilmaa. Altistumme ulkoilman epäpuhtauksille eniten juuri sisätiloissa ja ulkoilman haitta-aineet päätyvät 80 % sisäilmaamme. Liikenteen saasteista oireita aiheuttavat häkä, hiilivedyt, nokihiukkaset ja typen oksidit NOxit. Saasteet keskittyvät erityisesti kaupunkikeskustoihin ja teollisuuslaitospaikkakunnille.

hengita vapaammin Karita tykkä

Hengitämme 10 000 litraa ilmaa vuorokaudessa ja yksi tärkeimmistä, mitä suuhusi laitat, on ilma, jota hengität.

 

Hengitä vapaammin – 100 € alennus UniqAir -ilmanpuhdistimesta!

Oma terveys on asia, johon itse haluan panostaa. Saan antaa koodin, jolla saat 100 € alennuksen Uniq-tuotteesta (alennus lasketaan verollisesta tuotteesta). Koodi on voimassa 31.8.2020 asti.

Koodi: karitauniq

Laitevaihtoehdot pääset katsomaan ja lisää niistä lukemaan klikkaamalla tästä.

Hengitys on kehon ja mielen silta – se on aina läsnä, vaikuttaen kehon ja mielen toimintaan. Siksi esimerkiksi paniikkitilanteessa kehotetaan hengittämään syvään ja rauhallisesti, jotta keho rentoutuu ja parasympaattinen hermosto aktivoituu.

<3 Karita

kuvat: Emma Ronkainen 

Lisää iloa, inspiraatiota, reseptejä, kauneutta ja paljon muuta löydät aiemmista postauksista!
Ilolla seuraan myös Rakkaudella, Karita –blogini jakoja somessa.

TYRNI-CHIAVANUKAS

tyrni resepti – tyrni-chiavanukas Karita Tykkä

Olisi ilo jos tapaisimme myös somessa: Instagram @karitatykka | Twitter @karitatykka | Snapchat karita-tykka, FB ja YouTube.

Kiitos!

Kommentit (1)
  1. […] Lue koko juttu Rakkaudella Karita -blogista. […]

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *