Hengenvaarallinen herkku…

Hengenvaarallinen herkku… toisen lääke, toisen myrkky.

hengenvaarallinen herkku Karita Tykkä

He, jotka seuraavat minua Instagramissa ovat stooreissani huomanneet, että ramppasin laboratorioissa viime vuonna ja myös vielä kesäkuuhun saakka melko tiuhaan. Verikokeet kuuluvat nykyään elämääni kyllä, muttei ihan tässä määrin. Käyn säännöllisesti verikokeissa, jotta näen helposti veren sen hetkisen tilanteen ja osaan mahdollisesti tehdä tarvittavia korjausliikkeitä. Yksi enemmän kuin tarpeellinen korjausliike oli henkeni arvoinen.

hengenvaarallinen herkku Karita Tykkä

Hengenvaarallinen herkku…makea

Pitempien tutkimusten ja lukuisien verikokeiden jälkeen selvisi herkkyyteni glykyrritsiinille, jota löytyy kaikissa lakritsi- ja salmiakkituotteista. Saatat miettiä, ”ethän sinä syö karkkia” – en syökään, en ole syönyt vuosiin, mutta glykyrrytsiinia löytyy luonnollisesti lakritsijuuresta, jota kovin terveellisenä pidetään ja jota varsinkin keto ruokavaliossa, terveellisissä herkuissa ja raakaruoassa paljon suositaan. Lakritsinjuuren aktiiviaineilla on osoitettu olevan paljon hyviä vaikutuksia. Sen kerrotaan olevan tulehdusta hillitsevä, antioksidanttinen, viruksia vastaan taisteleva, maksaa suojaava ja limaa poistava. Glykyrritsiinihappo myös laskee kolesterolia lisäämällä sappihappojen muodostusta – sappihappojen, jonka mukana kolesterolia poistetaan elimistöstä. Se kiihdyttää lisämunuaiskuoren hormonien eritystä ja pidentää kortisonin vaikutusta.

hengenvaarallinen herkku Karitra Tykkä

Omalla kohdallani tilanne on toinen. Lakritsijuuri, hengenvaarallinen herkku, glykyrritsiinihappo laskee kaliumtasoni radikaalisti, josta seurauksena ollaan todettu jopa sydämen pysähtymistapauksia. Oma lääkärini oli sattunut todistamaan tapauksen, jossa glykyrritsiinihappo aiheutti nuoren tytön sydämen pysähtymisen. Onneksi hänet saatiin elvytettyä ja kaikki meni lopulta hyvin. Oli onni, että ”satuin” lopulta juuri tämän lääkärin vastaanotolle, en ollut kuullutkaan tällaisesta aiemmin, kuten ei ole kuulemma ole moni lääkärikään tai ainakaan sitä ei osata usein epäillä. Asia siis vahvistui useiden verikokeiden, sylki ja virtsatestin kautta ja voit kuvitella, että odottavan aika oli pitkä, kun yli puoli vuotta aiemmin verikokeeni tuloksia katsoneet lääkärit olivat epäilleet vaikka mitä… Siinä sai tehdä kanssa aika lailla töitä, ettei mieli lähtenyt mukaan ajatukseen – tulivathan mielipiteet lääkäriltä.

hengenvaarallinen herkku Karita Tykkä

Kohtuus kaikessa ei tällä kertaa päde –

hengenvaarallinen herkku…

Monet tietävät, että lakritsin ja salmiakin nauttimista pitäisi välttää lasta odottaessa, mutta lähinnä sen verenpainetta nostavan vaikutuksensa vuoksi. Glykyrritsiinistä ei puhuta, vaikka sen on todettu altistavan muutoksin muun muassa lapsen muistissa, oppimisessa, käyttäytymisessä ja stressinsäätelyssä sekä edistävän jopa murrosiän alkamista. Glykyrritsiinin vaikutukset saattavat ulottua läpi elämän, sillä sikiöaikaiset muutokset ovat luonteeltaan pysyviä. Tähän väliin sanottakoon, etten suinkaan ole yksi niistä fanaatikoista, jotka noudattavat jokaista rajoitusta raskauden aikana, tutkivat ja perehtyvät, jotakin ihan muuta – maalaisjärjellä mentiin koko raskausaika. Silti tämä on asia, jonka halusin sinulle kertoa – että ehkä lasta odottaessaan asia kannattaa pitää mielessä. Nyt siis olen jättänyt ruokavaliostani kaiken, mikä sisältää glykyrritsiiniä – teet, jauheet, pastillit, jälkiruoat… kaiken, mistä tuota rakastamaani makeaa herkkua löytyy. Pienikin määrä voi olla erityisen haitallinen – minun tapauksessani ”kohtuus kaikessa” ei toimi.

hengenvaarallinen herkku Karita Tykkä

Olen tehnyt vuosien varrella reseptejä käyttäen lakritsinjuurijauhetta ja jos ongelmaa ei ole, voi niitä ja muita lakritsin juurta sisältäviä herkkuja hyvin nauttia jatkossakin. Tärkeintä on tietää mikä itselleen sopii. Oireilu usein kertoo, mikä sopii ja mikä ei – mutta esimerkiksi itselläni ei muita oireita ollut, ainoastaan verikoe ja sen kaliumtaso herätti asiaa tutkimaan ja mahdollisti poikkeaman huomaamisen. Jos siis en olisi käynyt testeissä, en olisi kiinnittänyt asiaan huomiota lainkaan ja ties mikä olisi ollut lopputulos. Elämä ja terveys on arvokasta, eikä terveyttään usein valitettavasti osaa edes arvostaa ennen kuin jotakin pysäyttävää tapahtuu itselle tai rakkaimmille. Minulle on tapahtunut ja siksi haluan tietää missä mennään. En fanaattisesti tai pelon ohjaamana, vaan uteliaana ja valmiina muuttamaan suuntaa.

Oma matkani tähän kanssa alkoi Puhti Labsin verikokeista – ilman sitä en olisi osannut lähteä asiaa edes selvittämään. Kehotan siis – käy testissä, niin tiedät, missä juuri nyt mennään ja onko syytä tehdä korjaavia liikkeitä. Pienen alennuksen voin tarjota teille myös.

hengenvaarallinen herkku Karita Tykkä

Saan tarjota koodilla
karita-10
 10% alennuksen kaikista testeistä.

Mene osoitteeseen puhti.fi, tutustu palveluihin ja varaa itsellesi sopiva kokonaisuus!

Milloin olet mittauttanut esimerkiksi oman D-vitamiinitason, kilpirauhashormonin, herkän CRP:n, valkosolujen tilanteen, ferritiiniarvon, tai ehkä isomman kokonaisuuden? Itse seuraan veren tilannetta säännöllisesti, noin kaksi-neljä kertaa vuodessa tai tarpeen mukaan, kuten viime aikoina olen joutunut tekemään. Älä pelkää, verikoe vain antaa mahdollisuuden huomata hyvä tilanne tai mahdollisuuden tehdä tarvittavia korjausliikkeitä ja voida paremmin.

Voi hyvin, pidä huoli ja nauti kesästä!
<3 Karita

kuvat: Emma Ronkainen

Lisää iloa, inspiraatiota, reseptejä, kauneutta ja paljon muuta löydät aiemmista postauksista!
Ilolla seuraan myös Rakkaudella, Karita –blogini jakoja somessa!

HYVÄN MIELEN AAMURUTIINI

hyvän mielen aamurutiini Karita Tykkä

Olisi ilo jos tapaisimme myös somessa: Instagram @karitatykka | Twitter @karitatykka | Snapchat karita-tykka ja FB

KIITOS,
Karita

Kommentit (7)
 1. Perusterveellä matala kalium herättää kysymyksen lakritsin syönnistä. Se on lääkärin vakiokysymys. Muita syitä hypokalemiaan voivat olla mm. lääkitys, oksentelu, ripulointi, anoreksia. Lakritsin kortisolia nostattava vaikutus maallikon mielestä on tulehduksia alentava (kortisoni), mutta senkin asian kanssa voi mennä ojasta allikkoon. Kortisoli nostaa stressiä. Ruokavaliossa kannattaa nojata lääketieteen asiantuntemukseen.

  1. karitatykka
   4.8.2020, 17:42

   Kyllä, sen olen huomannut.
   Iloa ja energistä viikkoa,
   Karita

 2. Sain kolmannen lapseni vuosi sitten ja nykyään raskausajan suosituksissa puhutaan onneksi jo glykyrritsiinistä ja salmiakin/lakritsin haittavaikutuksista nimenomaan sikiön/lapsen kehitykselle. Mutta se on kyllä ihan totta, että vielä muutamia vuosia sitten neuvolassa saatettiin jopa kehottaa odottavaa äitiä syömään lakua, jos verenpaineet olivat matalat.

  1. karitatykka
   4.8.2020, 17:41

   Hienoa, että tietoisuus on lisääntynyt ja nykyään neuvotaan myös raskasuajassa tässä – näin ei ollut omalla kohdallani 10 vuotta sitten.

   Iloa ja ihanaa loppukesää,
   Karita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *