HELPPO JA HERKULLINEN DETOX

Helppo ja herkullinen detox – kyllä kiitos

 

Helppo ja herkullinen detox

 

Juhlakausi on taas takanapäin ja olo ainakin täällä sen mukainen – hellävarainen, helppo ja herkullinen detox on paikallaan. Tuntuuko olo väsyneeltä, oireileeko iho, oikutteleeko vatsa tai vaivaako makeanhimo? Nämä kaikki oireet saattavat johtua kehon epätasapainotilasta, rasituksesta, tukkoisuudesta ja keho viestii tarpeestaan keventää ja puhdistaa. Ota vastaan kolmen päivän kevennyshaaste tai uudelleenkäynnistys ja kokeile kolmen päivän kevennystä. Sisäelimet ja ruoansulatus kaipaavat tukea ja lomaa raskaasta, prosessoidusta ja ravintoköyhästä ruoasta ja juhlajuomasta. Nyt on hyvä aika keventää kehon kuormaa, antaa sen levätä ja ravita sitä samalla ravintorikkaalla ruoalla. En tee tammikuun tipattomia tai muita kuureja, mutta päivittäinen detox ja ajoittaiset kevennykset ovat oma tapani uudelleenkäynnistää keho juhlakauden jälkeen. Samaan hengenvetoon muistutan lempeästi myös, että on täysin normaalia, että paino vaihtelee vuodenaikojen mukaan. Usein talvella keho kaipaa luonnostaan tuhdimpaa ja lämmittävää ruokaa – pakkaset eivät ehkä siis ole paras aika mehupaastolle. Siksi tämä kehon reboot eli uudelleenkäynnistys tehdään ruoalla, juomalla ja liikkeellä. Ideana on, että missään vaiheessa ei tulisi voimakkaita puhdistumisreaktioita, vaan olo olisi koko ajan hyvä. Instagramin Stories puolelle siis tulee päivittäin muutama kehoa aktivoiva liike, mutta voit keventää vain puhtaalla ravinnolla. Liike kuitenkin aktivoi ihanasti nestekiertoa, poistaa mahdollisia detox-oireita ja tukee kuonanpoistoa. Liikkeitä teen Instastoriesin vidoihin kolmena peräkkäisenä päivänä – huomenna keskiviikkona, torstaina ja perjantaina. Liikkeet keskittyvät keskivartaloon ja teen ne arjen tohinassa, joten videopätkät saattavat toteutua missä tahansa paikassa ja liikkeet voi siis tehdä missä tahansa. : )

 

Helppo ja herkullinen detox – resepti

 

Kolmena peräkkäisenä päivän tulee myös jokin resepti kevennyksen tueksi. Voit syödä mitä haluat, mutta jätä kevennyksen ajaksi pois sokeri, valkoiset jauhot, viljat, liha, maitotuotteet, alkoholi ja palkokasvit – kahvikin voi ärsyttää vatsaa, joten sekin olisi hyvä jättää pois. Kolmen päivän ajan keskityt tuoreisiin kasviksiin, juureksiin, marjoihin ja etenkin vihreisiin kasviksiin ja lehtivihreisiin. Myös viherjauheita voi ottaa tueksi jos niin toivoo, mutta muuten annetaan keholle tuoretta ja vastavalmistettua oikeaa ruokaa ja raikkaita tuorepuristettuja (mielellään vihannes-) mehuja. Nestettä tulee myös nauttia reippaasti, noin 2 litraa KUPLATONTA vettä päivässä. Älä kuitenkaan juo liikaa iltaisin, ettei yöuni häiriinny jatkuvilla wc-käynneillä. : )

 

helppo ja herkullinen detox

 

Muutama päivittäinen detox -rutiini
(lisää tulee huomenna…)

 

1. Aamuvesi. Aamulla heti herättyä juo 1/2–1 litraa huomeenlämpöistä vettä. Laita vesi edellisenä iltana valmiiksi lasipulloon odottamaan, niin se tulee varmemmin juotua. Voimme elää ilman ruokaa jonkin aikaa, mutta ilman vettä elimistö kuivuu melko nopeasti. Veteen voi laittaa myös laadukasta suolaa, joka tukee lisämunuaisten toimintaa ja mukaan puristaa sitruunan mehua, jos hammaskiilteesi kestää sen.

2. Lehtivihreät ja levät. Lehtivihreät imevät itseensä myrkkyjä ja auttavat kehoa vähentämään myrkkykuormaa. Spirulina ja etenkin klorella auttavat maksaa ja hermostoamme puhdistamaan haitallisia myrkkyjä kehostamme. Nämä levät toimivat erinomaisena välineenä kehon puhdistamiseen raskasmetallijäämistä (esim. lyijy, elohopea, kadmium ja arseniikki), joita elimistöömme tulee muun muassa nauttimistamme ruoista ja ympäristöstämme.

3. Ruoka. Ravintorikas ja kuitupitoinen ruoka auttaa kehoa puhdistumaan. Muun muassa punajuuri tukee maksan toimintaa ja kurkuma sekä inkivääri poistavat tulehduksia ja stimuloivat maksan puhdistumista. Punajuurta ei kannata päivittäin välttämättä nauttia, mutta säännöllisesti kuitenkin. Muista myös päivittäiset probiootit, jotka edistävät ruoansulatusta, vastustuskykyä ja suoliston terveyttä. Kun suolisto voi hyvin, keho poistaa kuona-aineita tehokkaammin.

4. Tee asioita, joista pidät ja jotka rentouttavat. Levollinen ja onnellinen mieli, tuo rauhaa ja hyvää oloa myös kehoon.

 

Helppo ja herkullinen detox – jokainen voi osallistua

Jokainen voi osallistua mukaan #helppojaherkullinendetox -haasteeseen, sillä tämä sopii kaikille. Ideana on antaa keholle ja ruoansulatukselle kolme päivää (tai halutessa pidempään) aikaa levätä, puhdistua ja uudelleenkäynnistyä. Pidempäänkin voit jatkaa, mutta tämä ei ole pysyvä ruokavalio! Kyse ei ole tiukasta mehu- tai vesipaastosta vaan lempeistä, ravintorikkaista ja puhdistavista smoothieista sekä keitoista. Kun elimistö pääsee helpommalla, jää siltä energiaa kehon korjaamiseen ja hoitamiseen. Voit nauttia ainoastaan puhdistavia ruokia kolmen päivän ajan tai korvata jonkin päivän aterioista nestemäisellä ravinnolla. Kokeile reseptejäni ja kehittele omia. Parhaat reseptit löydät seuraamalla omia makumieltymyksiäsi ja kokeilemalla. Lisää inspiraatiota ruokiin voit tsekata kirjoistani tai esimerkiksi Instagram-tililtäni @karitatykka.
Voit tägätä myös minut mukaan ruoka- tai detox-kuviisi ja käyttää häshtägiä #helppojaherkullinendetox jotta löydän ihanan detox-lifestylisi.

 

Mukaantulosta luvassa pikku palkinto!!

Pieni palkintokin on luvassa! Tägäämällä minut @karitatykka ja käyttämällä hästägiä #helppojaherkullinendetox olet mukana arvonnassa, jossa lähetän jollekulle onnekkaalle luonnonkosmetiikan tuotepaketin – kuullostaako hyvältä?

Tästä se lähtee – helppo ja herkullinen detox ! Huomenna tulevat ensimmäiset jumppaliikkeet Instragram Storiesiin ja postaus tänne blogiin.

Olethan mukana? Fiiliksiä voi kirjoitella tänne blogiin kommentteihin ja voimme myös tukea toinen toistamme prosessissa. Ryhmässä ja heimossa on voimaa! : )

 

Ihanaa ja kaunista oloa!

Karita

 

 

kuvat: Emma Ronkainen
&
Karita Tykkä / Rakkaudella, Karita -blogi

 

Jos tämä detox kiinnostaa, saatat olla kiinnostunut myös alla olevista postauksista.

 

Kyytiä turvotukselle

kyytia turvotukselle

Kukkakaalipihvit basilikaöljyllä

KUKKAKAALIPIHVIT BASILIKAÖLJYLLÄ

Sisäinen rauha

 sisäinen rauha

Seuraa myös: Instagram @karitatykka | Snapchat karita-tykka | Twitter @KaritaTykka

kiitos!

Kommentit (8)
 1. Aloitin itse sunnuntaina juuri sokerittoman niin samalla jäi jauhot kun leipää en syö. Saa nähdä, mitä siitäkin seuraa. Olo on nyt jo keveämpi ja mieli toimii paremmin. Hymykin on herkemmässä. Vesisovelluksen ja lisääntyneen liikunnan takia aineenvaihduntakin on lähtenyt käyntiin ja ihossa näkyy puhdistuminen. Maitoa en voisi koskaan jättää. Se on tärkeää treenistä palautumiselleni. Voihan maidotontakin detoxia muutamana päivänä koittaa. Yksi asia kerrallaan 🙂

  1. karitatykka
   17.1.2018, 18:47

   Hienoa Jassu!!! Hyvää sinä!
   Jos tarkoitat, että käytät treenistäpalutumiseen heraproteiinia, niin ongelma ei ole tämän näköinen… Kunhan valitset huippulaadukkaan, esipilkotun ja puhtaan heraproteiinin – ilman lisäaineita niin elimistö voi varmasti hyvin jatkossakin. Muuten itse käsiteltyä maitoa en usko etta tarvitset mihinkään… Toisaalta jos maito ei aiheuta sinulle minkäänlaisia oireita… limaisuutta, iho-oireita, finnejä yms niin sehän voi sopia sinulle. Itse käytä toisinaan laadukkaita juustoja, mutta muuten maito jää nauttimatta. Käytän myös satunnaisesti Ion92 heraproteiinia, joka on laadukkain proteiini markkinoilla. Se myös imeytyy nopeasti, eikä aiheuta oireilua…

   Tsemppiä sokerittomuuteen ja kaikkeen muuhunkin!
   Kysele, jos kaipaat tukea sokerittomuudessa – ymmärrän ettei se aina ole helppoa… : )

   Iloa!
   K

 2. Hei! Innostuin tästä detoxista ja lähden mukaan! Saako kuurin aikana käyttää rasvaa paistamisessa? Entä miten ”maidottomat” maitotuotteet kuten soijajugurtti ja kauramaito, saako käyttää?

  1. karitatykka
   17.1.2018, 19:00

   Moikka, Kiva että lähdet mukaan!

   Käytä paistamiseen kookosöljyä tai jotakin muuta korekean lämpitilan kestävää rasvaa. Voisit ehkä myös höyryttää…? Itse paistan nyt käyttämällä vettä – rasvaa ei tarvita. : ) Kokeile. Maidonkorviketuotteet jättäisin kuurin ajaksi pois, niissä kun on usein erilaisia sidos- ja täyteaineita yms…
   <3 Karita

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *