Rakkaudella, Karita
Rakkaudella, Karita

Hampaat valkoisiksi luonnollisesti

Hampaat valkoisiksi luonnollisesti

Ensivaikutelma luodaan vain kerran ja hymy antaa sille hyvän säväyksen. Puhdas ja valkoinen hammasrivistö tuo vaikutelman iihmisestä, joka pitää itsestään ja terveydestään huolta. Itse en kuitenkaan halua hampaiden hohtavan luonnottoman, jopa sinertävän valkoisina, niin kuin Hollywoodin kaduilla usein nähdään, vaan kaunis luonnollinen vaaleus riittää. Kovat, kivuliaat ja hampaita vihlovat hampaidenvalkaisut puistattavat jo pelkästään ajatuksen tasolla. Kuitenkin hampaani joutuvat päivittäin altistumaan kaikelle värjäävälle. Kaikki antioksidanttirikkaat ruoat sisältävät aina paljon myös voimakkaita pigmenttejä. Keho nauttii, mutta hampaat eivät. Hammasluu värjäytyy hiljalleen vuosien varrella. Hampaita voi onneksi puhdistaa ja valkaista. Tapoja on monia. Tänään jaan keinot, joita itse käytän saadakseni hampaat valkoisiksi luonnollisesti.

Hampaat valkoisiksi luonnollisesti

Juon kahvia ja punaviiniä sekä syön raakasuklaata, värikkäitä marjoja ja kasviksia päivittäin. Nämä kaikki värjäävät voimakkaasti hampainen pintaa. Onneksi on päivittäiseen käyttöön sopivia keinoja, joilla hammaskiillettä voi puhdistaa hellävaraisesti, mutta tehokkaasti. Vanhin keinoni hampaiden hoitoon on kookosöljyllä purskuttelu, jota olen tehnyt enemmän ja vähemmän reilun viiden vuoden ajan. Kookosöljyn 25:stä eri käyttötavasta voit lukaista tästä vanhasta SuperLemon-blogipostauksestani.  Nykyään kookosöljyn mukaan sujahtaa välillä myös tehokeinoksi aktiivihiiltä. Joko niin, että avaan ja tyhjennän aktiivihiilikapselin tai lusikoin 1/2 tl Warpaintia kookosöljyn sekaan ennen purskuttelua. Aktiivihiili vetää puoleensa epäpuhtauksia ja bakteereja hampaiden pinnoilta ja koko suusta. Purkuttelen yleensä 2–15 minuuttia, riippuen mitä teen. Joskus yhdistän purskuttelun aamutoimiin ja toisinaan olen tehnyt sitä jopa aamu-uinnin aikana. : ) Öljyä ei koskaan nielaista purskuttelun jälkeen, vaan se syljetään aina roskakoriin. Ethän halua öljyyn imeytyneitä myrkkyjä ja kuona-aineita takaisin kehoosi? Älä myöskään sylje öljyä lavuaariin, sillä se tukkii viemärin.

Hampaat valkoisiksi luonnollisesti

Warpaint on toinen erinomainen, luonnollinen hampaiden valkaisija. Musta jauhe vaalentaa tummentumia hellävaraisesti samalla hampaita ja ikeniä vahvistaen. Warpaintin sisältämä bentoniittisavi sisältää hampaiden hyvinvoinnille tärkeitä mineraaleja, kuten kalsiumia ja kaliumia. Kookoksen kuoresta valmistettu aktiivihiili puhdistaa ja kuorii hampaita hyvin hellästi, kiillettä vahingoittamatta. Se ei valkaise hammasluuta, vaan poistaa sen pinnalle kertyneitä värjäytymiä. Warpainttia ei ole myöskään testattu eläimillä. Harjaan sillä hampaani normaaliin tapaan, syljen ja huuhtelen sitten vedellä. Jos hiiltä jää vielä hammasväleihin, niin kuin yleensä käy, harjaan hampaat vielä kevyesti vedellä. Lopputulos on puhdas ja raikas hammasrivistö. Myös Kemikaalicoctailin Noora on testannut tuotteen.

Hampaat valkoisiksi luonnollisesti

Kolmas tehokeino on hampaidenpesu ruokasoodalla. Se hankaa hammaskiillettä ja poistaa siten likaa hampaiden pinnalta. Pitkäaikainen käyttö saattaa kuitenkin vaurioittaa hampaiden pintaa, jos soodaa käyttää heti ruokailun tai happamien ruokien nauttimisen jälkeen, jolloin hammaskiille on altis vaurioille. Sooda pitää suun ja hampaat puhtaampana muuttamalla pH-arvoa, mikä saa nujerrettua suun ja elimistön terveyttä uhkaavien bakteerien ja sienten jatkuvan hyökkäyksen. Myös raa´at vihannekset ja hedelmät auttavat kuorimaan hampaiden pinnoille kertynyttä likaa pois. Porkkanoiden rouskuttelu ja mansikoiden nautiskelu siis kannattaa myös hampaiden kannalta. : )

Hampaat valkoisiksi luonollisesti

Kokeile, ja nauti puhtaanvalkoisista hampaista.
Onko sinulla jokin ässä hihassa kauniisti hohtaviin ja terveisiin hampaisiin? Jos on, niin laitahan tulemaan viestiä tänne blogiin, niin minäkin kokeilen.

Hymyillään kun tavataan!

Iloa,
Karita

Kommentit (11)

 1. Riina

  Hei,
  Onko sinulla mitään tutkimusta aiheesta, että tämä Warpaint ei vahingoita hampaan kiillettä? Olen koittanut löytää mutta tuloksetta. Tämän hiilen ideahan on myös hangata likaa pois hampaan päältä, samalla tavoin kuin sooda eli myöskin vahingoittamalla kiillettä. Etenkin siis runsaasti käytettynä, ja kiillehän ei korjaannu koskaan.

  • karitatykka

   Hei Riina.

   Kiitos viestistäsi. Asiaa voi toki tiedustella maahantuonnista. Minulla ei ole tietoa tutkimuksista. Hiilen ideana on kuitenkin se että se vetää puoleensa, siis imee itseensä likaa. Ihan niin kuin sisäisesti käytettävät hiilitabletitkin joita otetaan esimerkiksi lievissä myrkytystilanteissa, jolloin hiili imee itseensä myrkkujä.
   Totta on, että kiille on altis vaurioille. Hampaista kannattaa pitää huolta. Itse imeskelen myös joka ilta koivusokeria http://superlemon.fi/superlemon-birch-xylitol-powder-300-g.html, jonka on todistettavasti osoitettu ehkäisevän ientulehduksia, estävän plakin ja karieksen muodostumista sekä katkaisevan happohyökkäyksen lisäämällä syljen eritystä.

   Mukavaa viikkoa!
   Karita

  • Johanna

   Pakko kommentoida tähän. 🙂 Minullakin on sellainen käsitys, että tuo Warpaint olisi hyvin hellävarainen hampaille. Aivan kuten Karita sanoit, tuo hiili imee lian itseensä ja sitten se syljetään ulos. Itsellänikin on nimittäin sama tuote käytössä! Muistan lukeneeni Warpaintin kotisivuilta, että se sopii päivittäiseen käyttöön sekä lapsillekin, joten ei kai kovin vahva aine kyseessä. Itse käytän Warpaintia kuuriluontoisesti, eikä hammaslääkärikään maininnut mitään vaurioista kiilteessä, kun siellä äskettäin kävin.

   Kiitos vielä Karitalle mainiosta blogista! Kannan korteni kekoon ja tässä linkki kotikonsteihin (mansikat, ruokasooda yms.), joita minäkin olen joskus kokeillut: https://www.whitening.nu/fi/hampaiden-valkaisu/vaihtoehtoiset-kotikonstit/

  • karitatykka

   Moi Johanna.

   Kiitos viestistäsi. Kuuriluonteisuus taitaa kaikessa olla hyvä asia. Itsekin Warpaint on nyt tauolla, en ole vain muistanut käyttää sitä pitkään aikaan. Kaikki meneen niinkuin kuuluukin ja pyrin kuunnella mikä kutsuu juuri milläkin hetkellä minua. : ) Tämä muistutti minua tuotteesta ja täytyykin ottaa purkki taas esille.

   Kiitos. Iloa ja valoa kevääseen!
   Karita

 2. Annika Mäyrä

  MArkkinoille on juuri tullut myös uusi luonnollisiin suun maitohappobakteereihin perustuva purutablettituote. Tuotteen vaikutus perustuu maitohappobakteereihin, jotka kuuluvat terveeseen suuhun ja tuottavat pieniä määriä vetyperoksidia. Niin pieniä ettei jatkuvassakaan käytössä ikenet ärsyynny tai hampaat vihlo. Samalla nämä bakteerit syrjäyttävät pahanhajuista hengitystä aiheuttavia bakteereita, joten tuote on sekä valkaisu, että suuvesi hengityksen raikastamiseksi.
  Vaikutus alkaa näkyä noin 2-3 viikon käytön jälkeen ja noin 4-5 viikon päästä huomaa eron . Tuotteesta on juuri myös tullut kansainvälinen julkaisu, jossa vaikutusmekanismi on osoitettu. Tämä tuote sopii myös jatkuvaan käyttöön teineille , joille ei tehdä mitään valkaisuja.
  Tuotteen nimi on Toothguide White ja voi kysellä apteekeista ja http://www.toothguide.fi

  • karitatykka

   Kuullostaa mielenkiintoiselta, mikäli tuotteessa ei ole mitään ylimääräistä. : )
   Täytyy kaiketi tutustua jossain välissä kun sattuu tulemaan eteen.

   Iloa!
   Karita

 3. Ninnu

  Hei, olisiko kookosöljypurskuttelu mahdollista tehdä mihin aikaan päivästä tahansa, vai nimenomaan aamulla ennen hampaiden pesua? Itselläni se tyssäsi aikanaan siihen etten saanut aamulla mihinkään rakoon sovitettua ainakaan päivittäin, mutta kyllä joka päivä varmaan joku sopiva hetki löytyisi jos ei ole niin tarkkaa.

  • karitatykka

   Hei Ninnu.

   Kiitos viestistäsi.
   Kyllä, kookosöljyllä voi purskutella milloin vain. Itse purskuttelen yleensä aamuisin, hampaiden pesun jälkeen.

   Ei muuta kuin purskuttelemaan. Suu ja hampaat tykkäävät. : )

   Iloa!
   Karita

 4. Fanny-Maria

  Aika hyvä vinkki terveisiin hampaisiin on fluori ja säännöllinen ruokailurytmi (eli suuhun saisi laittaa jotain vain 5-7krt/vrk.)
  Hampaan pinnalla, hammasluun päällä, on kiille joka muodostuu monista hydroksiapatiittikiteistä, jotka muodostavat kovan hammasta suojaavaan muurin.
  Kun päivän mittaan nautitaan happamia ja emäksisiä tuotteita (kuten mansikoita), muuttuu syljen pH joka alkaa liuottamaan hampaan kiillettä pois. Fluori on ainoa aine, joka pystyy syljessä muodostamaan fluoroapatiittikiteitä, jotka kiinnittyvät kiilteeseen liuenneiden hydroksiapatiittikiteiden tilalle ja palauttavat sen taas vahvaksi. Kun kiille heikkenee riittävästi se ohenee, jolloin paljastuu hammasluu, joka reikiintyy. Hammasluu ei kestä ilman kiillettä.
  Fluori on myrkyllistä suurina(!!!) määrinä syötynä, mutta hammastahnahan on tarkoitus sylkäistä pois hammaspesun jälkeen, jonka vuoksi sitä ei pääse elimistöön. Pienen määrän syöminen ei ole vaarallista.
  Jos fluorin haittavaikutukset pelottavat voi harkita asiaa näin päin. Fluorin poisjättäminen lähes poikkeuksetta johtaa reikien tulemiseen. Reiät paikataan _muovilla_, joka ei ole enää hampaan omaakudosta.
  Sen sijaan, että ylläpitäisi elimistön itse muodostamaa kiillettä käyttämällä fluoritahnaa, voi pohtia onko terveellisempää olla syömättä fluoria ja olla 10 vuoden päästä tilanteessa jossa suussa on joka toisessa hampaassa muovia oman hampaan tilalla?

  Porkkanoiden rouskuttelun positiivinen vaikutus hampaisiin johtuu puhtaasti siitä, että se stimuloi syljen eritystä jolloin suun huuhtoava vaikutus tehostuu -> Syljen pH palautuu normaaliksi ja kiilteen”liuotus” loppuu. Mansikat sen sijaan eivät tuota toivottua tulosta, sillä ne sisältävät happoja, jotka muuttavat syljen pH:ta. Mikään muu hedelmä ei myöskään aja samaa asiaa, ja ei, hampaat eivät tykkää siitä.

  T: 6 vuotta yliopistoa käynyt hammaslääkäri

  • karitatykka

   Kiitos infosta Fanny-Maria.

   Iloa talviviikkoon!
   – Karita

 5. Best of the Best – Jolien parhaat 2016 | Jolie

  […] testasivat ja hyväksi kokivat muun muassa Karita Tykkä, Katja Kokko, Anne Kukkohovi, Noora Shingler, Kalastajan vaimo, Hannamari […]

Kommentoi »

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *